2024. február 28. Szerda
Ma Ákos, Bátor, Gábor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Le Figaro: Megrázta a Fideszt a pedofil-botrány

Le Figaro: Megrázta a Fideszt a pedofil-botrány

Megosztja és megrázta a Fideszt a pedofil-botrány, amihez hasonlóval évek óta nem kellett szembenéznie a pártnak. De hát olyan ember kapott most kegyelmet, aki levelet íratott az egyik áldozattal, azt állítva, hogy az igazgató sosem erőszakoskodott vele, az egész vád csupán légből kapott. A nyomás erősödik a kormánytábor oldaláról, bár még messze van a kritikus szinttől. A hatalompárti média ködösít, viszont Orbán érzi a veszélyt, így reagált. Ha az elnök asszonynak be kellene adnia a lemondását, a kétharmad könnyűszerrel ki tudná nevezni az utódot. De ettől ez még súlyos csapás a Fidesz számára, hiszen az az erkölcs bajnokának állítja be magát az erkölcsileg lejáratottnak feltüntetett liberális elittel szemben. Pláne, hogy ott van még a levegőben a Szájer-féle história is. Az államfő az orbánizmus központi eleme. Ők ketten leginkább a jó zsaru-rossz-zsaru szereposztást valósítják meg. Novák ellensúlyozza Orbánt a diplomáciában. Kiváló kapcsolatokat ápol a világban a nemzeti-konzervatív körökkel, elsősorban Melonival. Politikai jövője azonban fölöttébb bizonytalannak látszik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Der Standard

 

Orbán meghúzza a gyeplőt a kegyelembotrány után. Alkotmánymódosítással igyekszik feledtetni az államfő kínos döntését. Majdnem egy héten át hallgatott a jobboldali-populista miniszterelnök, miután alaposan felkavarta a kedélyeket az általa kinevezett Novák Katalin.

Az amnesztia mélyen megrázta az országot, még a fideszes híveket is nyugtalanítja. Sajtókörökben feltételezik, hogy azért engedte futni a bicskei nevelőotthon volt igazgatóhelyettesét, mivel az jó be van kötve az egyházhoz, valamint az Orbán-családhoz. Novák az egész pályafutása során ultralojális volt a főnökéhez. Elképzelhetetlen, hogy szembement volna annak akaratával a történet során.

A kétharmad gombnyomásra működik, így az ország erős embere úgy alakítja az alaptörvényt, ahogy azt éppen a szükség diktálja. A konkrét pedofil-ügyben azonban már ez sem segít, mert a kegyelmet nem lehet visszaszívni. Továbbá ahhoz sem visz közelebb, hogy kik környékezték meg Novákot.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy amit Orbán csinál, az pótcselekvés, mert szeretné levenni a napirendről a botrányt. Idáig ugyanakkor egy szót sem ejtett Varga Juditról, pedig az ő ellenjegyzése nélkül nem lett volna lehetséges az amnesztia. Távol akarják tartani a tűzvonaltól, mivel ő a Fidesz listavezetője az európai választáson. Maga Novák egyre elszigeteltebbnek és irányt vesztettnek tűnik.

 

Politico

 

Az erősen jobbos Svéddemokraták azzal fenyegetőznek, hogy távoznak az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjából, ha oda belép a Fidesz. A stockholmi koalíciót kívülről támogató párt elnöke, Weimers úgy nyilatkozott, miután Orbán Viktor bejelentette csatlakozási szándékát, hogy számukra elfogadhatatlan az, amit a magyar vezető az ukrán háború ügyében vall.

Vagyis a fideszesek felbukkanásának már a lehetősége is kalamajkát okoz a földrész jobboldalán. Előtte a PiS nevében Morawiecki volt miniszterelnök még azt közölte, hogy várják Orbánékat. A csoport vezetője, Meloni szoros kapcsolatot alakított ki magyar kollégájával az Európai Tanácsban, az olasz vezető mind inkább hídnak tekinti magát Brüsszel és Budapest között.

Weimers viszont most az közölte, hogy a magyar, illetve lengyel nyilatkozatok tükrében át kell gondolniuk, mennyire maradhat a frakció atlantista, illetve Putyin-ellenes, ha oda bekerülnek a Fidesz EP-törvényhozói. Hozzátette, hogy az északi államok jobboldalán súlyos károkat okozott Magyarország megítélésének az orosz agresszió ügyében elfoglalt álláspont, valamint a svéd NATO-csatlakozás késleltetése.

A litván Robert Zile, aki a Parlament alelnökeként a pártcsalád tekintélyes személyisége, azt fejtegette, hogy Orbánék beléphetnek, de módosítaniuk kell véleményüket az invázió kapcsán. Meloni viszont csupán annyit mondott, hogy a döntést csak a júniusi választás után hozzák meg.

 

Politico

 

Nem kétséges, hogy Orbánnak elege van a sokéves strasbourgi számkivetettségből és így belépne a Konzervatívokhoz és Reformerekhez. A csoport ily módon a 3. legjelentősebb erő lehet az EP-ben, ami jelentős hatalmi eltolódást eredményezne a testületben. Úgy tűnik, hogy a PiS már elfelejtette az oroszbarát magyar álláspontot, és hogy a magyar fél sűrűn megzsarolta az EU-t a szankciók, illetve az ukrán segélyek ügyében. De a jelek szerint az számít, hogy ismét naggyá tegyék az ECR-t.

Csak éppen több kisebb párt is erősen berzenkedik az ötlet hallatán, mert ők ki akarnak tartani az USA, illetve Kijev mellett. Meloninak fel van adva a lecke, mivel nem szeretné elszúrni, hogy együttműködjön a Néppárttal a következő törvényhozásban, de azt sem forszírozza, hogy Orbán miatt elszigetelődjön. Egy bennfentes úgy fogalmazta meg a dilemmát, hogy a magyar vezető mindjárt ágyba bújna, ám olasz kollégája azt válaszolta, hogy előtte azért táncoljanak egyet.

Carlo Fidanza az Olaszország Fivérei egyik befolyásos figurája szerint azonban főnökasszonya képes megoldani a problémát, vagyis, hogy egyetlen tagjukat se veszítsék el és megmaradjon a belső összetartás.

 

Die Welt

 

Bennfentesek azt közölték, hogy a rendkívüli uniós csúcson Meloni vette rá Orbánt: adja fel az ellenállást az ukrán segélycsomaggal szemben. Cserében állítólag tagságot ígért neki az ECR-ben. Ha beválik a stratégia, az olasz politikus nehézsúlyú tényező lesz az EU-ban.

A lehető legjobb pillanatot választotta, hogy felmelegítse barátságát magyar kollégájával. Kellett valaki, aki eléri a magyar blokád beszüntetését, miután előtte Scholz és Macron hiába próbálkozott. Ily módon növekszik befolyása az Unióban. Bizonyította, hogy megbízható és elhagyta a korábbi, Brüsszel-ellenes propagandát.

Ha a Fidesz belép az ő frakciójába, akkor egyensúlyoznia kell az euroszkeptikus Orbán és a szervezet többi pártja között, de úgy, hogy megmutassa: az általa vezetett csoport konzervatív, ám Európa-hívő. A csatlakozás azonban még nyitott, mert a pártcsaládon belül egyesek nem akarják soraikban tudni a fideszes képviselőket.

De ha mégis csatlakoznak, akkor az ECR a mandátumok számát tekintve felzárkózna az ultrajobbos Identitás és Demokráciához. Egyben Meloni úgy jelenhetne meg, hogy ő az, aki továbbra is tárgyal Orbánnal. Hogy jól megértik egymást, az nem kétséges. Viszont az olasz vezető tisztában van azzal, hogy csakis az EU segítségével tud sikereket elérni. Ugyanakkor ha az Olaszország Fivérei, valamint a pártcsalád tényleg előretör a választáson, akkor érdekes lesz látni, hogy mennyire jut szóhoz a továbbiakban a magyar miniszterelnök.  

 

Le Monde  

 

Mind a magyar szülők, mind a gyerekek idegeit próbára teszi a kötelező vizsga, amelyet kötelesek letenni azok az általános iskolások, akik gimnáziumba készülnek. Az eredménytől függ, hová mehetnek. A rendszer azonban leginkább az elit kiválasztódását segíti elő.

Hatalmas stresszt jelent sok ezer fiatal, illetve az érintett családok számára. Nem beszélve arról, hogy a felkészülés nem ritkán alaposan megterheli a papa-mama pénztárcáját. Sok múlik a teszt során a gyorsaságon, mivel 45-45 perc jut a matematikára, illetve a magyarra. Emellett a jobb iskolák előírnak még szóbeli megmérettetést is.

A módszert nem Orbán Viktor találta ki, ám az nagyon jól beleillik annak a nacionalista politikusnak az ideológiájába, aki odáig ment, hogy felszámolta az oktatási tárcát és a területet rábízta a belügyminiszterre. Az igencsak központosított rendszer előírja, hogy minden intézményben ugyanazokat a nacionalizmussal átitatott tankönyveket kell használni.

Budapesten, az ellenzék erődjében azonban egy-két gimnázium még mindig ragaszkodik a nyitott szellemhez, ezért csábító lehet a szülők számára. Viszont akik egyáltalán nem kérnek a hatalom ideológiai nyomulásából, azok számára nem ritkán csakis a magániskolák maradnak.

 

Guardian

 

A vezércikk úgy látja az ukrán vezérkari főnök menesztése után, hogy az országban elmosódik a határ a politika és a katonai terület között. Zelenszkijnek sokáig jól jött, hogy a bajban érvényesült a „tömegek a zászló alá tömörülnek”-effektus. Emellett a karizmája, hatékony diplomáciája és személyes bátorsága szintén a nemzeti egységet segítette elő.

Ám mostanra a politika ismét megköveteli a magáét, bár az elnök szerint döntésében kizárólag szakmai szempontok játszottak szerepet. Csakhogy igazából nem magyarázta meg, mi vezérelte és hát köztudomású volt, hogy a stratégia és taktika ügyében nem ért egyet Zaluzsnijjal.

Nehéz azt hinni, hogy a személycsere megfordítja a fronton a hadiszerencsét. Továbbá azt sem lehet feltételezni, hogy a lépésből túl sok politikai haszna származna az államfőnek. Az utód, Szirszkij az ő embere és nem vágyik politikai karrierre. Viszont felvetődik, Zelenszkij mennyire hajlandó elfogadni, hogy megkérdőjelezzék a határozatait. Pedig ez óhatatlanul egyre erősebben merül fel, mivel az offenzíva megrekedt és a politikusok, illetve oligarchák visszatérnek a saját érdekeikhez.

A bírálat teljesen normális a politikában, még rendkívüli időkben is, csak éppen a vezetőknek mutatniuk kell, hogy nem fogadják azt süket fülekkel.   

 

FT

 

Gideon Rachman úgy ítéli meg, hogy Tucker Carlson Putyin hasznos idiótája lett, mivel vannak közös ellenségeik. A fogalmat, ha minden igaz, még Lenin találta ki, és eredetileg azokra a hiszékeny külföldi személyiségekre vonatkozott, akik hittek a Szovjetuniónak.

A kategória fő jellemzője, hogy akik ide tartoznak, azok magányosak. A belpolitikai bosszúvágy hajtja őket, és külföldi vezetőktől várnak igazolást otthoni megszállottságukhoz. A támasz jelenleg Putyin, előtte meg Castro és Mao volt.   

A moszkvai tévébeszélgetésben azonban az orosz elnök nem kapta be a csalit, mert lekötötte a saját mániája, főleg Oroszország és Ukrajna történelme. Lehetett látni, hogy a riportert egyre inkább elfogja a pánik a hosszú monológ során. Szórakoztató lehetett volna, ha a beszélgetés nem lett volna annyira tragikus.

Nem véletlen, hogy a vendéget ennyire szívesen látták a Kremlben, hiszen diktátornak, veszélyes autokratának tartja az ukrán államfőt. Ugyanakkor vannak közös szövetségeseik, mint Orbán, aki szintén rokonszenvezik Moszkvával. Viszont amit Putyin kifejtett a beszélgetés során, az aligha terel sok amerikai választót Trump táborába.

 

Bloomberg

 

Putyin megmutatta Carlsonnak, hogy valójában miért támadta meg Ukrajnát: a területi hódítás vezette. Az újságíró alákérdezett, hogy előadhassa szokásos féligazságait, illetve kifejezett hazugságait, ám a riporter egyiket sem tette szóvá. Eljárása ajándék volt a házigazdának, mert így beadhatta az amerikai közönségnek, hogy ők a felelősek a brutális invázióért.

Így foglalja össze a lényeget Marc Champion, a szemleíró, aki azt a következtetést vonta le a beszélgetésből, hogy Putyin még mindig meg van győződve arról: olyan területeket igyekszik visszafoglalni, amelyek országát illetik meg.  Viszont ajánlatos óvatosnak lenni az ügyben, hogy a politikus azonnal békét hirdetne, amint az USA leállítja a fegyverszállításokat az ukránoknak.

Ez nem olyan interjúvolt, amelyre bármely újságíró büszke lenne. Hiszen szóba nem került Bucsa és a többi mészárlás. Vagy az ukrán gyerekek tömeges elhurcolása, illetve a többi jogsértés. Carlson ugyanakkor mélyen cinikus. Viszont azon érdemes volna elgondolkodnia, mi történne azzal az orosz kollégájával, aki Zelenszkijt interjúvolná meg az „igazságról”. Aligha jut adásba, amit csinált, arról Putyin gondoskodna. Továbbá lecsuknák, illetve azon elmélkedhetne, hogy a titkosszolgálat milyen módszerrel próbálja eltenni láb alól.

Amit az amerikai figura művelt, az sértés az igazi sajtómunkásokkal szemben a putyini Oroszországban, mert nekik igazi bátorság kell a munkájukhoz. Carlson teljesítményének jellemzésére leginkább a saját szavai alkalmasak: ez nem újságírás, hanem a legocsmányabb kormányzati propaganda, ami embereket öl meg. Igaz, ezt bizonyos kollégái lejáratására mondta.

 

Der Standard

 

Putyin veszélyes jelzést küldött Washingtonnak, mert eljátszotta a Carlson-interjúban, hogy békére vágyik, ám ezzel azon republikánusok alá adja a lovat, akik le akarják állítani Ukrajna megsegítését. Miközben ha az ő feltételei mellett állnak le a harcok, nem sok maradna a szomszéd állam szuverenitásából.

Célja változatlanul Ukrajna nácítlanítása, amihez a legjobb út szerinte az, ha a szomszéd állam Moszkva vazallusa lesz. Nem véletlen, hogy nem válaszolt arra a kérdésre, vannak-e területi igényei. Az ő forgatókönyvében nemigen van jelentősége annak, hol húzódnak majd a határok.

A nagy fokú önbizalom a hadi helyzetet tükrözi. Ám a szándék az, hogy az ukránok ne kaphassanak több támogatást. Hogy mindenkit nyugtatgatott: nem kívánja megtámadni Lengyelországot, vagy bármelyik más NATO-tagot, az arra jó, hogy kilője az USA legfőbb érvét, hogy ti. ha megnyeri az ukrán háborút, akkor egész Európát fenyegeti.

Nem lehet hinni neki, ezt pontosan tudják a nyugati szomszédjai. Aligha lesz olyan interjú, amelyben a politikust szembesítik a hazugságaival.

 

Wall Street Journal

 

A Trump-kormányzat alelnöke és külügyminisztere sürgeti, hogy Biden ne habozzon és csapjon oda Iránnak, mert kudarcot vallott a megbékítés kísérlete és helyre kell állítani az amerikai elrettentést a Közép-Keleten. Biden és Pompeo kiemeli, hogy enélkül újabb amerikai katonák halnak meg a térségben, de a nemzetközi terrorizmus fő támogatója nem úszhatja meg büntetlenül. Vagyis azonnal határozott erőt kell mutatni.

A mostani amerikai vezetés hibázott, amikor nyitni próbált és engedményeket tett Teheránnak, mert az csak egyre bátrabb lett. Kár volt visszalépni a Trump által alkalmazott kemény nyomásgyakorlástól. Hiszen az egyik következmény az lett, hogy az Iszlám Köztársaság még közelebb került az atomfegyver előállításához.

Az enyhe kezű politika eredménye volt a Hamász támadása. Ám a mullahok csak az erőből értenek. Ilyen volt, amikor 4 éve Trump megölette az Iszlám Gárda parancsnokát. Ha most az USA visszatér ehhez a stratégiához, akkor helyreállítja a stabilitást a térségben, megvédi az amerikai, illetve a szövetséges katonák életét. Olyan célpontokat kell tűz alá venni, amelyek kapcsolódnak a többi közt az iráni atomprogramhoz, valamint az olajkitermeléshez.

 

FT

 

A kommentár úgy ítéli meg: az amerikai demokraták nem csukhatják be a szemüket, mert megkerülhetetlen igazság, hogy még a párt támogatói közül is sokan alkalmatlannak tartják Bident az újabb elnökségre, mégpedig a kora miatt. Az elnök persze örülhet, mert az igazságügyi miniszter különmegbízottja nem tekinti szükségesnek a felelősségre vonását, amiért odahaza gondatlanul tárolt bizalmas államiratokat.

Viszont a jelentés aggasztónak nevezi a szellemi állapotát. Így azután a politikus sebtében sajtóértekezletet hívott össze, hogy megmutassa a világnak: semmi baj a memóriájával. Mellesleg e tekintetben Trump sem áll valami jól, hiszen nemrégiben azt találta mondani, hogy Orbán Viktor Törökország államfője. Arról nem beszélve, hogy 40 pontban emeltek vádat ellene, mivel bukása után titkos papírokat vitetett a birtokára. Meg azt is számon akarják kérni rajta, hogy megpróbálta megváltoztatni az elnökválasztás kimenetelét.

Ezzel együtt a politikus két számjegyű különbséggel vezet a felmérésekben. Az életkor kérdése továbbra is elsőszámú téma marad. Ha netán visszalépne a versenytől, saját pártja hatalmas fellélegzéssel fogadná. Ugyanakkor az is igaz, hogy valójában ez az egyetlen támadási felület ellene.

Ám most nincs járvány, ezért személyesen meg kell jelennie egy sor kampányrendezvényen. És csakis ő tudja meggyőzni a tömegeket, hogy szellemileg teljesen jól van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024. február 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább