2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Trump halálos ukrajnai árulása

Trump halálos ukrajnai árulása

Trump elárulta Ukrajnát és ez halálos lehet a megtámadott ország számára – írja a Der Standardban Washingtonból Kar Doemens. A volt elnök cinikus játszmát folytat a támogatással, a republikánusok követik, ám a levét az ukránok isszák meg. Az európai politikusok túl sokáig ringatták magukat abban az illúzióban, hogy nem lesz baj, ám itt az öncsalás vége. Washingtonban bedőlt a hónapokon át kidolgozott kompromisszum, a Kongresszus nagy valószínűséggel nem engedélyez újabb segélyeket. Ez pedig katasztrofális hír Kijev számára, rettenetes látlelet a Nyugat vezető hatalmáról, egyben bizonyítja, milyen romboló befolyása van a nagy nihilista Trumpnak. A politikus alávaló taktikájának cinizmusban aligha akad párja. Nacionalista jelszavakkal kijátszotta a háborút az USA déli határain tapasztalható problémákkal szemben. Az illegális bevándorlók visszaszorításától tette függővé az ukránok további támogatását. Az egyezség meglett, azonban a korábbi elnök meghiúsítja. Zűrzavart akar, mert neki az a jó a választási kampányhoz. Így a törvény ma aligha veszi az akadályt a Szenátusban. A rövidebbet azonban az ukrán nép húzza, amely hősiesen harcol az agresszorral. Azért a szabadságért küzd, amit egykor a republikánusok körbehordoztak. Ez azonban édesmindegy Trumpnak. Az ukránok nem szavaznak Amerikában és ő viszont pénzügyileg többet remélhet Putyintól. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Németország is sürgeti, hogy Magyarország mielőtt iktassa törvénybe a svéd NATO-tagságot. Egy magas rangú illetékes Berlinben – név nélkül – azt közölte, hogy az Országgyűlésnek igen gyorsan rá kell ütnie pecsétjét a belépésre, mert itt arról van szó, hogy a magyar vezetés mennyire lojális a katonai szövetséggel szemben, illetve hogy az uniós tagállamok mennyire barátságosan viszonyulnak egymáshoz.

Azaz a német kormány is fokozza a nyomást, ám fideszes politikusok azt követelik, hogy a svéd miniszterelnök előbb látogasson el Budapestre. Kristersson kizárta, hogy a tagságról tárgyaljon Orbán Viktorral, de hajlandó leülni vele, ha már a Parlament túl van a szavazáson. A vitának erről a részéről a német tisztségviselő azt mondta, hogy az ilyen utak teljesen normálisak, csak éppen a kettőt nem szabadna úgy összekapcsolni, ahogy azt a magyar tótumfaktumok csinálják.

 

Guardian

 

Timothy Garton Ash azt hangsúlyozza, hogy Európának végre meg kell szerveznie saját védelmét, mert Putyin keletről, Trump pedig nyugatról fenyegeti. Azaz a földrésznek létre kell hoznia a Védelmi Közösséget, amellyel 80 éve már megpróbálkozott, de lepattant Franciaországról.

Az Oxfordi Egyetem történész professzora szerint tarthatatlan, hogy a földrész biztonságát még mindig Amerika szavatolja, hiszen Trump bármikor elállhat a NATO híres, 5-ös paragrafusától, amely a kölcsönös segítségnyújtást írja elő. És mi van akkor, ha úgy dönt, hogy nem kíván, mondjuk, Észtország segítségére sietni, ha azt Oroszország megtámadja? Vagy ha Putyin már előtte ugyanúgy elszámítja magát, mint ahogy azt Ukrajna kapcsán tette és azt hiszi, hogy a Nyugat nem áll Tallin mögé?

De Trump elnökségének legvalószínűbb következménye az lesz, hogy kihúzza a talajt Ukrajna lába alól. Ezért az EU-nak sürgősen növelnie kell a fegyverszállításokat, illetve az ukrán katonák felkészítését. Továbbá többet kell tennie a hagyományos erők terén saját védelme érdekében. Végül pedig el kell gondolkodnia azon, mit tehet saját maga a hatékony nukleáris elrettentésért.

Mindehhez minden országnak és intézménynek át kell ugrania a saját árnyékát. A védelmi közbeszerzéseknél vissza kell szorítani a narcisztikus nemzeti különbségeket. Meg kell érteni, hogy csakis az európai NATO fejlesztése lehet az alap a hathatós védelemhez.

 

Der Standard

 

Trump elárulta Ukrajnát és ez halálos lehet a megtámadott ország számára – írja Washingtonból Kar Doemens. A volt elnök cinikus játszmát folytat a támogatással, a republikánusok követik, ám a levét az ukránok isszák meg.

Az európai politikusok túl sokáig ringatták magukat abban az illúzióban, hogy nem lesz baj, ám itt az öncsalás vége. Washingtonban bedőlt a hónapokon át kidolgozott kompromisszum, a Kongresszus nagy valószínűséggel nem engedélyez újabb segélyeket. Ez pedig katasztrofális hír Kijev számára, rettenetes látlelet a Nyugat vezető hatalmáról, egyben bizonyítja, milyen romboló befolyása van a nagy nihilista Trumpnak.

A politikus alávaló taktikájának cinizmusban aligha akad párja. Nacionalista jelszavakkal kijátszotta a háborút az USA déli határain tapasztalható problémákkal szemben. Az illegális bevándorlók visszaszorításától tette függővé az ukránok további támogatását. Az egyezség meglett, azonban a korábbi elnök meghiúsítja. Zűrzavart akar, mert neki az a jó a választási kampányhoz.

Így a törvény ma aligha veszi az akadályt a Szenátusban. A rövidebbet azonban az ukrán nép húzza, amely hősiesen harcol az agresszorral. Azért a szabadságért küzd, amit egykor a republikánusok körbehordoztak. Ez azonban édesmindegy Trumpnak. Az ukránok nem szavaznak Amerikában és ő viszont pénzügyileg többet remélhet Putyintól.

 

Der Standard

 

Az amerikai és német példa nyomán Jan-Werner Müller azt írja: nagyon is jogos, hogy ki lehessen zárni a választásokból olyan politikusokat, akik következetesen megsértik a demokratikus szabályokat, legyen szó Trumpról vagy Höckéről, az AfD thüringiai vezetőjéről. A Princetoni Egyetem politológusa szerint a dilemma az, mit tehetnek a demokratikus pártok olyanokkal, akik mindent elkövetnek, hogy szétrombolják a jogállamot.

Pártokat azonban nem szabad feketelistára tenni, mert az megengedhetetlen módon korlátozná a politikai folyamatot. Ám ha jogállam hívei eltűrik, hogy egy politikus szakmányban tegyen be az elfogadott normáknak, akkor a demokráciát sodorják halálos veszélybe. Viszont ha a demokratikus rend antidemokratikus módszerekkel akarja megvédeni magát, akkor az arra rámehet a végén.

Amerikában kétpártrendszer van, így szó sem lehet a Republikánus Párt betiltásáról. Németországban pedig az AfD népszerűsége 20 % felett jár, vagyis ha indexre kerülne, az sokakat megfosztana attól, hogy élhessen választási jogával. Ám bármi is lesz az eredmény az urnáknál, a demokrácia ellenségei mindenképpen a saját győzelmüket fogják hangoztatni. A jobboldali populisták minden esetben áldozatként tüntetik fel magukat, ha veszítenek.

De az ilyen pártok indulását engedélyezni kell, hadd szavazzon rájuk mindenki, akinek az kell, hogy a nacionalisták a bevándorlás visszafogását, a hagyományos családi értékeket és a gazdagok adójának csökkentését hirdetik.

 

FT

 

Erősödik az agrárpopulizmus – az európai politikusoknak egyensúlyozniuk kell a gazdák kívánságai, valamint a klímavédelem követelményei között – állapítja meg a vezércikk. A termelők persze sűrűn tiltakoznak, erős lobbiról van szó, az ágazat viszi el az uniós költségvetés nagyjából egyharmadát.

De ritkán vannak ekkora tüntetések egyszerre ilyen sok országban. A kormányoknak fel van adva a lecke, mert vagy engednek a nyomásnak, vagy pedig a keményen jobbos pártok meglovagolják az elégedetlenséget, közvetlenül az európai választások előtt. Maguk a gazdák arra hivatkoznak, hogy a költségek megugrottak az infláció, valamint a háború miatt. A hasznuk ellenben erősen csökkent, mivel a kereskedők igyekeznek lenyomni az árakat – megélhetési válság van.

Azon kívül meg kell küzdeniük az importtal, a többi közt Ukrajnából. Emellett az is sújtja őket, hogy az üvegházhatás csökkentésére be kell ruházniuk. Viszont keveslik az e célra adott uniós támogatást, sokallják viszont a felhasználáshoz kapcsolódó bürokratikus előírásokat.

A szorult helyzetben lévő EU már kénytelen volt feladni egy sor igen fontos kezdeményezést, ám még nyitott, hogy ki viselje a zöld program költségeit. Ugyanakkor mivel egyre csökken a gazdaságok száma, nagyobb magántőkét kell csábítani a szektorba. Mert ha annak révén javulnak az anyagi kilátások, akkor remélhetőleg nem néptelenedik el rohamosan a vidék.  

2024. február 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább

New York Times: Magyarország fityiszt mutatott az Egyesült Államoknak

Egyetlen vezetője sem volt hajlandó találkozni a Szenátus kétpárti küldöttségével, amely azért érkezett Budapestre, ahogy a >

Tovább

Orbán rémálma

Kármentéssel próbálkozott tegnapi beszédében Orbán Viktor, miután a kegyelmi ügy megrázta az országot és tízezrek tüntettek >

Tovább

„Odakint most szörnyek járnak és az állam a legnagyobb szörny”

Hallom, máris 66 millió forint gyűlt össze két otthon nélküli gyereknek. Szép gesztus, de egy súlyos >

Tovább

Putyin üzenete

Nem az a lényeg, miként vesztette életét Navalnij, tehát hogy agyonverte egy őr, vagy betegség végzett >

Tovább

Vajon túléli-e Orbán Viktor a pedofil botrányt?

Ezen tanakodik a Times közép-európai tudósítója, aki ezúttal nem Berlinből, hanem alighanem a demonstráció miatt Budapestről >

Tovább

A nemzeti konzervativizmus növekvő veszélye

Az Economist vezércikke úgy ítéli meg, hogy egyre nagyobb veszélyt jelent a nemzeti jobboldaliság, ráadásul terjed. >

Tovább

A véletlenek ereje

Nekünk pedig, egy fél lábbal már a sír szélén tántorgó, szegényedő, kifosztott, diktatúrák karjaiba omló ország >

Tovább

A kettős lemondás nyomán az eddigi legnagyobb válságba csöppent bele Orbán Viktor

Ekkora fenyegetéssel még nem szembesült 2010 óta, de ami a legrosszabb, hogy Novák és Varga távozását >

Tovább