2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról fúj a szél, és Wilders sikere alighanem újabb lökést ad Orbán EU-ellenes kampányának. Az Amszterdami Egyetem munkatársai áttekintették az utóbbi 34 év EP-választásait és arra jutottak, hogy a földrészen minden harmadik voks a jobb-, illetve baloldali populistáknak jut.Magyarországon a Fidesznek a média masszív ellenőrzésével sikerült ráerősítenie az idegenellenes nacionalizmusra. Putyin legjobb európai barátja – Wilders nagy győzelme után néhány nappal – fenyegető levéllel nyitott új frontot nem csupán a kisebbségi politika, hanem Ukrajna megsegítése ügyében is. Hogy Michel ezek után elrohant Budapestre, az a gyengeségről árulkodik, hiszen Magyarországon megy a plakáthadjárat von der Leyen ellen, a túlzott magabiztosság által hajtott Orbán részéről. Alighanem azzal sem lehet lényegi engedményekre rávenni, ha az EU fokozatosan feloldja a befagyasztott alapokat. Mivel a magyar ellenzék teljesen ártalmatlan, az EU pedig megosztott, szemmel láthatólag igen nagy tétben játszhat tovább a magyar autokrata, aki egyben a demokratikus Európa robbantómestere. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 

Handelsblatt
A német üzleti körök újságja megállapítja, hogy Orbán Putyinnak segít be, amikor blokkolja az Ukrajnának tervezett milliárdokat, ám kérdés, miért csinálja. Azért mert hasznos idióta, akit kihasznál a Kreml, avagy neki is az az érdeke, hogy Kijev veszítsen a háborúban?
Zavarórepülései erősen idegesítik Brüsszelt. Hogy pár hete az orosz elnök kezébe csapott, azt még csak-csak el lehetett intézni provokációként. Ám most vétót helyezett kilátásba a következő EU-csúcsra ukrán-ügyben. Ha nem sikerül átnyomni a javaslatot, akkor Kijev már tavaszra csődöt jelenthet, és nem lenne képes többé feltartóztatni az orosz hadsereget.
A fenyegetés szabotázzsal ér fel. A magyarázat az Unión belül a legtöbbször az, hogy a pénz kell neki. A revolverezési elmélet mellett szól, hogy a politikus a múltban mindig visszakozott, amint megkapta a jutalmát érte.
De mi van akkor, ha ezúttal a háború befejezését akarja elérni. A fronton kialakult patthelyzet egyébként is megerősíti abban a véleményében, hogy az ukránok nem tudnak győzni. A jó szó idáig nem hatott rá. Alighanem hasztalan marad az is, hogy jó indulata jeléül a Bizottság folyósít 900 millió eurót. Ő továbbra is azt mondja: nem!
Az európaiak csak remélhetik, hogy csupán taktikai húzásról van szó a részéről és nem meggyőződés vezérli. Mert Ukrajna és az EU számára is végzetes volna, ha Kijev számára elzáródna a pénzcsap. Abból kizárólag Putyin húzna hasznot.
https://www.handelsblatt.com/meinung/kolumnen/eu-kolumne-orban-blockiert-eu-milliarden-fuer-die-ukraine-und-hilft-putin/29527174.html
FAZ
A kemény fickót adja Orbán minden fronton, hidegen hagyják az EU egységfelhívásai. Persze ott van mellette Bóka János, aki viszont a békülékeny hangot képviseli Brüsszellel szemben. Eközben országszerte zajlik a plakátkampány, amelyet a nemzeti konzultáció körít, a válaszokat sugalló kérdésekkel. A cél mindenképpen az, hogy a hívek támogassák a Fidesz irányvonalát.
Ukrajna alighanem az élenjáró téma volt, amikor Michel két napja Budapesten tárgyalt. Erre utal, hogy az ET-elnöke előreküldte az üzenetet, miszerint az összefogás folyamatos erőfeszítéseket igényel, ebben van a szervezet ereje.  
A vétófenyegetéseket azonban összefüggésbe hozzák az elakadt brüsszeli forrásokkal. Bóka bizonygatja ugyan, hogy semmiféle kapcsolat nincs a két kérdés között, de ellentmond neki, hogy a már említett kérdőívből viszont pont az ellenkezője derül ki.
Ukrajna ugyan engedett a nyelvtörvény ügyében, de erősen bizonytalan, hogy ettől Orbán jobb belátásra tér-e, hiszen a Michelnek küldött levélben az egész ukrán stratégia felülvizsgálatát követeli. A svéd NATO-tagság ügyében is kijátssza a vétókártyát. Azt ennek kapcsán is tagadja, hogy a támogatásokat szeretné kikényszeríteni. De az indok már annyiszor változott, hogy kilóg a lóláb.
https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ukraine-eu-nato-orbans-ungarn-sitzt-am-veto-hebel-19343355.html
Bloomberg
Orbán még nagyobb hatalomra kíván szert tenni odahaza, ezt szolgálja a szuverenitási törvény, amely fokozza a nyomást az ellenfelekre, az idegen befolyás elleni harc címén. Az orbáni modell most Hollandiában nyer teret a szélsőjobbos Wilders győzelmével és a megválasztott argentin elnök meghívta a beavatására a magyar vezetőt.
Odahaza az uralma semmilyen akadályba nem ütközik, ám ez nem akadályozta meg a Fideszt abban, hogy beterjessze a tervezetet az állítólagos idegen beavatkozás megakadályozására. Egyre kisebb az esélye, hogy meg lehet fékezni a kormányfőt. Az EU a napokban jóváhagyta, hogy Magyarország megkapja a felfüggesztett pénzek egy részét – ezzel pedig megállította a forint hanyatlását.
A felbátorodott Orbán azonban már évtizedekkel előre tekint. Létrehozott egy akadémiát, jól kitömve anyagiakkal, hogy kiképezze a jövő nemzedékét, Budapesten kívül pl. Brüsszelben és Bécsben. Kutatási programokat indított be, hogy erősítsék a magyar identitást, illetve terjesszék a kormány konzervatív nézeteit. A cél az, hogy egyhamar ne halványuljon el a politikus befolyása.
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-11-28/viktor-orban-wields-his-influence-in-eu-and-beyond?srnd=undefined
Die Presse
Semmi eredményt nem hozott a kétórás budapesti Michel-Orbán-találkozó. Az Európai Tanács elnöke azonban bízik abban, hogy a miniszterelnök feladja a vétót Ukrajnával szemben. Egyébiránt uniós részről csak annyit közöltek, hogy a Karmelita kolostorban belementek az érdemi vitába.
Ám a témák annyira kényesek voltak, hogy a vendég lemondott a sajtótájékoztatóról. A magyar vezetés sajtószolgálata pedig eleve a szőnyeg alá söpörte az egész eseményt, pedig az ilyen látogatásokat ki szokta akasztani a kéményre.
https://www.diepresse.com/17866762/michel-besuch-bei-orban-ohne-ergebnis  
Der Standard
Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában, hogy Európában jelenleg jobbról fúj a szél, és Wilders sikere alighanem újabb lökést ad Orbán EU-ellenes kampányának. Az Amszterdami Egyetem munkatársai áttekintették az utóbbi 34 év EP-választásait és arra jutottak, hogy a földrészen minden harmadik voks a jobb-, illetve baloldali populistáknak jut.
Magyarországon a Fidesznek a média masszív ellenőrzésével sikerült ráerősítenie az idegenellenes nacionalizmusra. Putyin legjobb európai barátja – Wilders nagy győzelme után néhány nappal – fenyegető levéllel nyitott új frontot nem csupán a kisebbségi politika, hanem Ukrajna megsegítése ügyében is.
Hogy Michel ezek után elrohant Budapestre, az a gyengeségről árulkodik, hiszen Magyarországon megy a plakáthadjárat von der Leyen ellen, a túlzott magabiztosság által hajtott Orbán részéről. Alighanem azzal sem lehet lényegi engedményekre rávenni, ha az EU fokozatosan feloldja a befagyasztott alapokat.
Mivel a magyar ellenzék teljesen ártalmatlan, az EU pedig megosztott, szemmel láthatólag igen nagy tétben játszhat tovább a magyar autokrata, aki egyben a demokratikus Európa robbantómestere.
https://www.derstandard.at/story/3000000197130/der-wind-in-europa-weht-von-rechts
Le Figaro
Orbán Viktor, aki vívja a harcát a svéd NATO-csatlakozás ügyében, Törökországhoz hasonlóan szeret a szövetségesek idegeivel játszani.  A budapesti tudósító, Kornél Albert idéz egy francia diplomatát, aki szerint igen nehéz megérteni, mi vezérli a magyar kormányfőt, amikor ily módon saját országának okoz súlyos károkat az európai partnereknél.
Hegedűs Dániel, a berlini Német Marshall-alapítványtól úgy látja: a „Magyarország mindenekelőtt”-doktrina együtt járt azzal, hogy a budapesti vélemény mind jobban közeledett az orosz felfogáshoz, úgyhogy a végén a NATO-ban már kétségek merültek fel a magyar lojalitást illetően.
Orbán az utóbbi években folyamatosan Putyin stratégiai érdekeit képviseli, a svéd epizód pontosan ezt illusztrálja. De a politológus szerint a miniszterelnök valójában az uniós pénzeket próbálja kizsarolni, illetve gyengítené Ukrajna geopolitikai pozícióit, továbbá képességét, hogy megvédje magát.
A magyar magyarázat, hogy ti. az Országgyűlés fideszes frakciója ellenzi a svéd felvételt, elég hihetetlenül hangzik, tekintve, hogy a kormányfő keményen kézben tartja saját törvényhozóit. A kárpátaljai magyar kisebbség további ismeretlen az egyenletben.
A magyar vezetés a végén bele fog menni a felvételbe, de lehet, hogy nem az idén, viszont megkéri az árát.
https://www.lefigaro.fr/international/otan-le-hongrois-viktor-orban-joue-sa-partition-solitaire-20231127 
Le Figaro
Az eredeti tervek szerint ma felvonták volna a NATO-központban a svéd zászlót, de letettek róla, miután a magyar és a török kormány hónapok óta lassítja, hogy Stockholm elnyerhesse a tagságot – jelenti Anne Rovan Brüsszelből. A szövetségesek részéről azonban kezd fogyni a türelem. A bírálatok elsősorban Törökországnak szólnak, amely újabb és újabb feltételekkel áll elő, de fokozódnak az aggályok Magyarország miatt is.
Orbán Viktor igen közel áll Putyinhoz, és hónapok óta azt szajkózza, hogy nem Budapest ratifikálja utolsóként a svéd csatlakozási okmányokat. De ha csak annyit tesz, hogy fékezi a folyamatot, azzal már lehetőséget nyújt Ankarának, hogy az ugyanezt csinálja. A kormányfő egyben meg akarja torpedózni Ukrajna támogatását.
Egy diplomata szerint a magyar fél jelenleg nem blokkol semmit sem. Viszont Trump visszatérésére játszik.
https://www.lefigaro.fr/international/adhesion-a-l-otan-la-course-de-lenteur-de-la-turquie-et-la-hongrie-20231127
Der Standard
Két neves osztrák szakember azt sürgeti, hogy Ausztria adja fel a schengeni vétót Bulgáriával és Romániával szemben, mert ezt diktálják az ország gazdasági, illetve energiapolitikai érdekei. Judith Kohlenberger, aki a migrációval foglalkozik a Bécsi Egyetemen, illetve az egykori diplomata, Stefan Lehne emlékeztet arra, hogy vétójukkal az utóbbi években főként az olyan illiberális kormányok tűntek ki, mint a magyar és a lengyel.
Az EU azonban akkor képes döntéseket hozni, ha a tagok csatlakoznak a közmegegyezéshez, márpedig a Bizottság többször is megerősítette, hogy Bukarest és Szófia is megfelel a Schengeni övezet követelményeinek. Ám hogy egyelőre kénytelen kívül maradni, az minkét országnak kemény anyagi veszteséget okoz.
De igazából az ellenérvek közül már nem állja meg a helyét, hogy sok a migráns, mert a szám tavaly óta jelentősen visszaesett Ausztriában. Azon kívül az EU szigorúbbra veszi a menedékpolitikát és több tagállamban is nacionalista alapon korlátoznák a bevándorlást. Végül pedig Brüsszel is elismeri, hogy a román kormány bekeményített az embercsempészekkel szemben.
Ugyanakkor az osztrák kormány, ha sokat kötözködik, kimaradhat abból, hogy közreműködjön, várhatóan 2027-től, a fekete-tengeri hatalmas romániai földgázmező kitermeléséből.
https://www.derstandard.at/story/3000000196830/214sterreich-sollte-sein-schengen-veto-aufheben

Handelsblatt

 

A német üzleti körök újságja megállapítja, hogy Orbán Putyinnak segít be, amikor blokkolja az Ukrajnának tervezett milliárdokat, ám kérdés, miért csinálja. Azért mert hasznos idióta, akit kihasznál a Kreml, avagy neki is az az érdeke, hogy Kijev veszítsen a háborúban?

Zavarórepülései erősen idegesítik Brüsszelt. Hogy pár hete az orosz elnök kezébe csapott, azt még csak-csak el lehetett intézni provokációként. Ám most vétót helyezett kilátásba a következő EU-csúcsra ukrán-ügyben. Ha nem sikerül átnyomni a javaslatot, akkor Kijev már tavaszra csődöt jelenthet, és nem lenne képes többé feltartóztatni az orosz hadsereget.

A fenyegetés szabotázzsal ér fel. A magyarázat az Unión belül a legtöbbször az, hogy a pénz kell neki. A revolverezési elmélet mellett szól, hogy a politikus a múltban mindig visszakozott, amint megkapta a jutalmát érte.

De mi van akkor, ha ezúttal a háború befejezését akarja elérni. A fronton kialakult patthelyzet egyébként is megerősíti abban a véleményében, hogy az ukránok nem tudnak győzni. A jó szó idáig nem hatott rá. Alighanem hasztalan marad az is, hogy jó indulata jeléül a Bizottság folyósít 900 millió eurót. Ő továbbra is azt mondja: nem!

Az európaiak csak remélhetik, hogy csupán taktikai húzásról van szó a részéről és nem meggyőződés vezérli. Mert Ukrajna és az EU számára is végzetes volna, ha Kijev számára elzáródna a pénzcsap. Abból kizárólag Putyin húzna hasznot.

 

FAZ

A kemény fickót adja Orbán minden fronton, hidegen hagyják az EU egységfelhívásai. Persze ott van mellette Bóka János, aki viszont a békülékeny hangot képviseli Brüsszellel szemben. Eközben országszerte zajlik a plakátkampány, amelyet a nemzeti konzultáció körít, a válaszokat sugalló kérdésekkel. A cél mindenképpen az, hogy a hívek támogassák a Fidesz irányvonalát.

Ukrajna alighanem az élenjáró téma volt, amikor Michel két napja Budapesten tárgyalt. Erre utal, hogy az ET-elnöke előreküldte az üzenetet, miszerint az összefogás folyamatos erőfeszítéseket igényel, ebben van a szervezet ereje.  

A vétófenyegetéseket azonban összefüggésbe hozzák az elakadt brüsszeli forrásokkal. Bóka bizonygatja ugyan, hogy semmiféle kapcsolat nincs a két kérdés között, de ellentmond neki, hogy a már említett kérdőívből viszont pont az ellenkezője derül ki.

Ukrajna ugyan engedett a nyelvtörvény ügyében, de erősen bizonytalan, hogy ettől Orbán jobb belátásra tér-e, hiszen a Michelnek küldött levélben az egész ukrán stratégia felülvizsgálatát követeli. A svéd NATO-tagság ügyében is kijátssza a vétókártyát. Azt ennek kapcsán is tagadja, hogy a támogatásokat szeretné kikényszeríteni. De az indok már annyiszor változott, hogy kilóg a lóláb.

 

Bloomberg

 

Orbán még nagyobb hatalomra kíván szert tenni odahaza, ezt szolgálja a szuverenitási törvény, amely fokozza a nyomást az ellenfelekre, az idegen befolyás elleni harc címén. Az orbáni modell most Hollandiában nyer teret a szélsőjobbos Wilders győzelmével és a megválasztott argentin elnök meghívta a beavatására a magyar vezetőt.

Odahaza az uralma semmilyen akadályba nem ütközik, ám ez nem akadályozta meg a Fideszt abban, hogy beterjessze a tervezetet az állítólagos idegen beavatkozás megakadályozására. Egyre kisebb az esélye, hogy meg lehet fékezni a kormányfőt. Az EU a napokban jóváhagyta, hogy Magyarország megkapja a felfüggesztett pénzek egy részét – ezzel pedig megállította a forint hanyatlását.

A felbátorodott Orbán azonban már évtizedekkel előre tekint. Létrehozott egy akadémiát, jól kitömve anyagiakkal, hogy kiképezze a jövő nemzedékét, Budapesten kívül pl. Brüsszelben és Bécsben. Kutatási programokat indított be, hogy erősítsék a magyar identitást, illetve terjesszék a kormány konzervatív nézeteit. A cél az, hogy egyhamar ne halványuljon el a politikus befolyása.

 

Die Presse

 

Semmi eredményt nem hozott a kétórás budapesti Michel-Orbán-találkozó. Az Európai Tanács elnöke azonban bízik abban, hogy a miniszterelnök feladja a vétót Ukrajnával szemben. Egyébiránt uniós részről csak annyit közöltek, hogy a Karmelita kolostorban belementek az érdemi vitába.

Ám a témák annyira kényesek voltak, hogy a vendég lemondott a sajtótájékoztatóról. A magyar vezetés sajtószolgálata pedig eleve a szőnyeg alá söpörte az egész eseményt, pedig az ilyen látogatásokat ki szokta akasztani a kéményre.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában, hogy Európában jelenleg jobbról fúj a szél, és Wilders sikere alighanem újabb lökést ad Orbán EU-ellenes kampányának. Az Amszterdami Egyetem munkatársai áttekintették az utóbbi 34 év EP-választásait és arra jutottak, hogy a földrészen minden harmadik voks a jobb-, illetve baloldali populistáknak jut.

Magyarországon a Fidesznek a média masszív ellenőrzésével sikerült ráerősítenie az idegenellenes nacionalizmusra. Putyin legjobb európai barátja – Wilders nagy győzelme után néhány nappal – fenyegető levéllel nyitott új frontot nem csupán a kisebbségi politika, hanem Ukrajna megsegítése ügyében is.

Hogy Michel ezek után elrohant Budapestre, az a gyengeségről árulkodik, hiszen Magyarországon megy a plakáthadjárat von der Leyen ellen, a túlzott magabiztosság által hajtott Orbán részéről. Alighanem azzal sem lehet lényegi engedményekre rávenni, ha az EU fokozatosan feloldja a befagyasztott alapokat.

Mivel a magyar ellenzék teljesen ártalmatlan, az EU pedig megosztott, szemmel láthatólag igen nagy tétben játszhat tovább a magyar autokrata, aki egyben a demokratikus Európa robbantómestere.

 

Le Figaro

 

Orbán Viktor, aki vívja a harcát a svéd NATO-csatlakozás ügyében, Törökországhoz hasonlóan szeret a szövetségesek idegeivel játszani.  A budapesti tudósító, Kornél Albert idéz egy francia diplomatát, aki szerint igen nehéz megérteni, mi vezérli a magyar kormányfőt, amikor ily módon saját országának okoz súlyos károkat az európai partnereknél.

Hegedűs Dániel, a berlini Német Marshall-alapítványtól úgy látja: a „Magyarország mindenekelőtt”-doktrina együtt járt azzal, hogy a budapesti vélemény mind jobban közeledett az orosz felfogáshoz, úgyhogy a végén a NATO-ban már kétségek merültek fel a magyar lojalitást illetően.

Orbán az utóbbi években folyamatosan Putyin stratégiai érdekeit képviseli, a svéd epizód pontosan ezt illusztrálja. De a politológus szerint a miniszterelnök valójában az uniós pénzeket próbálja kizsarolni, illetve gyengítené Ukrajna geopolitikai pozícióit, továbbá képességét, hogy megvédje magát.

A magyar magyarázat, hogy ti. az Országgyűlés fideszes frakciója ellenzi a svéd felvételt, elég hihetetlenül hangzik, tekintve, hogy a kormányfő keményen kézben tartja saját törvényhozóit. A kárpátaljai magyar kisebbség további ismeretlen az egyenletben.

A magyar vezetés a végén bele fog menni a felvételbe, de lehet, hogy nem az idén, viszont megkéri az árát.

 

Le Figaro

 

Az eredeti tervek szerint ma felvonták volna a NATO-központban a svéd zászlót, de letettek róla, miután a magyar és a török kormány hónapok óta lassítja, hogy Stockholm elnyerhesse a tagságot – jelenti Anne Rovan Brüsszelből. A szövetségesek részéről azonban kezd fogyni a türelem. A bírálatok elsősorban Törökországnak szólnak, amely újabb és újabb feltételekkel áll elő, de fokozódnak az aggályok Magyarország miatt is.

Orbán Viktor igen közel áll Putyinhoz, és hónapok óta azt szajkózza, hogy nem Budapest ratifikálja utolsóként a svéd csatlakozási okmányokat. De ha csak annyit tesz, hogy fékezi a folyamatot, azzal már lehetőséget nyújt Ankarának, hogy az ugyanezt csinálja. A kormányfő egyben meg akarja torpedózni Ukrajna támogatását.

Egy diplomata szerint a magyar fél jelenleg nem blokkol semmit sem. Viszont Trump visszatérésére játszik.

 

Der Standard

 

Két neves osztrák szakember azt sürgeti, hogy Ausztria adja fel a schengeni vétót Bulgáriával és Romániával szemben, mert ezt diktálják az ország gazdasági, illetve energiapolitikai érdekei. Judith Kohlenberger, aki a migrációval foglalkozik a Bécsi Egyetemen, illetve az egykori diplomata, Stefan Lehne emlékeztet arra, hogy vétójukkal az utóbbi években főként az olyan illiberális kormányok tűntek ki, mint a magyar és a lengyel.

Az EU azonban akkor képes döntéseket hozni, ha a tagok csatlakoznak a közmegegyezéshez, márpedig a Bizottság többször is megerősítette, hogy Bukarest és Szófia is megfelel a Schengeni övezet követelményeinek. Ám hogy egyelőre kénytelen kívül maradni, az minkét országnak kemény anyagi veszteséget okoz.

De igazából az ellenérvek közül már nem állja meg a helyét, hogy sok a migráns, mert a szám tavaly óta jelentősen visszaesett Ausztriában. Azon kívül az EU szigorúbbra veszi a menedékpolitikát és több tagállamban is nacionalista alapon korlátoznák a bevándorlást. Végül pedig Brüsszel is elismeri, hogy a román kormány bekeményített az embercsempészekkel szemben.

Ugyanakkor az osztrák kormány, ha sokat kötözködik, kimaradhat abból, hogy közreműködjön, várhatóan 2027-től, a fekete-tengeri hatalmas romániai földgázmező kitermeléséből.

 

 

2023. november 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább