2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Ezt Timothy Garton Ash állítja a Financial Times-ban, aki szerint a migráció ügyében hozott kemény intézkedések és a hatásvadász retorika folytán úgy néz ki, mintha elárulná a saját értékeit. Az Oxfordi Egyetem professzora felveti, hogy ha megkérdezik az embereket a világban, hol szeretnének élni, a nagy többség az USA-t, illetve az öreg kontinenst adja meg, és messze kevesebben vágynak Kínába vagy Oroszországba. Pont ez Európa gondja, mert lakosai közül sokan félnek az ellenőrizetlen migrációtól és ez az idegengyűlölő populisták karjaiba hajtja őket. Akik egyébként is aktívan gerjesztik a pánikot. Ez az év egyre inkább olyan, mintha 2015-ben járnánk. Megrázó sikert ért el Wilders iszlámellenes, demagóg pártja és jövőre következnek az európai választások. Válaszul a politikai fő áramlat egyre ridegebb lépésekhez folyamodik az illegális határátlépések visszaszorítására. De Európa nem csupán a jólét, az életminőség miatt csábít sokakat, hanem azért is, mivel szabad, a jogállam, a tolerancia, az emberi jogok tisztelete jellemzi. Ám nem hiteles, ha saját maga veszélyezteti az eszményeit, amikor távol tartja a menedékkérőket, illetve rossz színben tünteti fel a már befogadott bevándorlókat. Az biztos, hogy a migrációval csinálni kell valamit. Ha nem sikerül hat hónapon belül elhitetni az emberekkel, hogy a kontinens kézben tartja a folyamatot, akkor az illiberális jobboldal felé billenhet el az EP. Ám a módszer csakis biztonságos, humánus és törvényes lehet. Mert ha nem, akkor a saját értékeit ássa alá a közösség. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 

Reuters
 
A nagy éhínség emléknapján elhangzott beszédében az ukrán elnök kijelentette, hogy országának három győzelmet kell aratnia a világpolitikában, ezek közül az egyik az, hogy az EU hagyja jóvá a Kijevnek előirányzott 50 milliárd eurós támogatást, amelyet jelenleg ellenez az Orbán-kormány.
Továbbá az amerikai törvényhozásnak meg kell szavaznia az új segélycsomagot, és meg kell kezdeni a belépési egyeztetést az Unióval (Mint emlékezetes, ezt legutóbb a napokban, az Európai Tanács elnökének küldött levélben vetette el Orbán Viktor – a szerk.megj.)
Zelenszkij hangsúlyozta, hogy 20 hónap elteltével már látszik: a nyugati partnerek kezdenek belefáradni a viszályba, ám az ukránok csak úgy tudnak helytállni az orosz csapatokkal szemben, ha lényeges katonai, gazdasági és humanitárius segítséget kapnak a szövetségesektől. Reméli azonban, hogy alig két hét múlva Brüsszelben kedvező döntés születik, annál is inkább, mivel az jót tenne az ukrán harci morálnak.
https://www.reuters.comb/europe/zelenskiy-names-three-victories-ukraine-needs-international-front-2023-11-24/
Le Figaro
Orbán Viktor újraindítja a háborúskodást Brüsszel ellen. Egy új törvénytervezet a hozzákapcsolódó nemzeti konzultációval együtt hivatalosan arra szolgál, hogy megküzdjön a „külső befolyással”. Tisztára olyan, mintha megint 2019-et írnánk, csak most a plakátokon nem Juncker és Soros, hanem von der Leyen és Alex Soros látható. A kézbesített kérdőívek  egyébiránt nem számítanak sem népszavazásnak, sem közvélemény kutatásnak.
A készülő jogszabály pedig bekeményítene a sajtó és a civil szervezetek ellen, amelyek közül néhányan a határon túlról kapnak támogatást, pl. Soros alapítványától. Az rendben van, hogy a hatalom igyekszik kiszűrni a választásokon a külföldi befolyást, ám a szándékosan elnagyolt megfogalmazás felveti az önkényes értelmezés, és ezzel minden kritikus hang elfojtásának veszélyét.
Miközben a kormányfő el van foglalva azzal, hogy elterelje a figyelmet a súlyos gazdasági nehézségekről, ideértve a 10 % körüli rekordinflációt, a serpái, Navracsics és Bóka János a befagyasztott pénzek folyósításáról tárgyalnak Brüsszelben.
https://www.lefigaro.fr/international/en-hongrie-viktor-orban-repart-en-guerre-contre-bruxelles-20231124 
Le Figaro
Kelet-Európa a kínai elektromos autóipar trójai falova. Ezen belül Orbán Viktor szeretné leszorítani az akkugyártásban Lengyelországot, amely jelenleg a 2. helyet foglalja el a világban Kína mögött. A piacvezető vállalatot, a BYD-t körüludvarolják az együttműködésre vágyó kormányok, de a választás állítólag Magyarországra esett.
A döntés bejelentése december vége felé várható, mármint hogy tényleg magyar területen létesül-e a cég első európai üzeme. A magyar erős ember két éve kampányba fogott, hogy nagyhatalommá tegye országát az akkumulátorok előállításában. Azóta 20 milliárd értékű beruházás érkezett. Orbán lehetőséget érzékelt, hogy megmutassa az EU-nak: vannak más ütőkártyái – fejti ki Éltető Andrea a Világgazdasági Intézettől.   
A kormányfő a múlt hónapban egyedüli uniós politikusként ment el Pekingbe az Új selyemút-konferenciára. De hát az akkuk nem egészen egy éve a fő magyar exportcikknek számítanak. A törekvések azonban túlzottnak tűnhetnek, hiszen nincs elegendő munkaerő. Viszont több ezren jönnek majd Kínából dolgozni. Ez már feszültséget eredményezett olyan körzetekben, ahol a gyárak lesznek.  
Éltető úgy értékeli, hogy a kormány a nacionalista gazdasági stratégiába becsomagolva félresöpri a bírálatokat. Az ázsiai befektetők számára megnyugtató, hogy a hatalom az ő oldalukon áll.
https://www.lefigaro.fr/conjoncture/l-europe-de-l-est-cheval-de-troie-des-chinois-pour-la-voiture-electrique-20231124  
FT
Timothy Garton Ash szerint Európának az a baja, hogy túl vonzó, ám a migráció ügyében hozott kemény intézkedések és a hatásvadász retorika folytán úgy néz ki, mintha elárulná a saját értékeit. Az Oxfordi Egyetem professzora felveti, hogy ha megkérdezik az embereket a világban, hol szeretnének élni, a nagy többség az USA-t, illetve az öreg kontinenst adja meg, és messze kevesebben vágynak Kínába vagy Oroszországba.
Pont ez Európa gondja, mert lakosai közül sokan félnek az ellenőrizetlen migrációtól és ez az idegengyűlölő populisták karjaiba hajtja őket. Akik egyébként is aktívan gerjesztik a pánikot. Ez az év egyre inkább olyan, mintha 2015-ben járnánk. Megrázó sikert ért el Wilders iszlámellenes, demagóg pártja és jövőre következnek az európai választások.
Válaszul a politikai fő áramlat egyre ridegebb lépésekhez folyamodik az illegális határátlépések visszaszorítására. De Európa nem csupán a jólét, az életminőség miatt csábít sokakat, hanem azért is, mivel szabad, a jogállam, a tolerancia, az emberi jogok tisztelete jellemzi. Ám nem hiteles, ha saját maga veszélyezteti az eszményeit, amikor távol tartja a menedékkérőket, illetve rossz színben tünteti fel a már befogadott bevándorlókat.
Az biztos, hogy a migrációval csinálni kell valamit. Ha nem sikerül hat hónapon belül elhitetni az emberekkel, hogy a kontinens kézben tartja a folyamatot, akkor az illiberális jobboldal felé billenhet el az EP. Ám a módszer csakis biztonságos, humánus és törvényes lehet. Mert ha nem, akkor a saját értékeit ássa alá a közösség.
https://www.ft.com/content/870944ca-456a-4f83-b4df-e2ecc7dfafca 
Neue Zürcher Zeitung
A migráció addig-addig tolja jobbra Európát, míg a végén teljesen leáll az ellenőrizetlen bevándorlás – hívja fel a figyelmet Rásonyi Péter, a külpolitikai rovat vezetője. Egyre több szavazópolgár elégedetlen ugyanis, mivel a kormányok még mindig nem veszik komolyan az aggodalmaikat. Jelzésértékű Wilders senki által nem várt diadala.
A bevándorlás egy sor országban teljesen elszabadult. Emiatt nincs elég lakás, nehézségek vannak az oktatásban és az egészségügyben, gettók alakulnak ki több külvárosban, fellép a kulturális elidegenedés, mind nagyobb lesz a bűnözés és a feszültség. Emiatt egyre többen úgy adnak hangot haragjuknak, hogy a szélsőjobbra voksolnak.  
Az irányzat teljesen egyértelmű. A lakosság nem csekély részének elege van a nagy pártokból, a fő áramlat politikusaiból, mivel azok évek óta bagatellizálják a problémát. Vagy teljesen figyelmen kívül hagyják. A németeknél a szociáldemokraták és a zöldek tehetetlennek tűnnek a jelenséggel szemben, inkább az AfD ellen mozgósítják energiáikat.
Ám ily módon folytatódik a földrészen a jobbratolódás, mindaddig, amíg a hatalom nem hajlandó végre komolyabban odafigyelni a polgárok aggályaira.
https://www.nzz.ch/meinung/geert-wilders-triumph-europas-migrationspolitik-laeuft-schief-ld.1767426
Wall Street Journal
Egyre komolyabb következményekkel jár, hogy erősödik az európai bevándorlás – állapítja meg a lap szerkesztőségi állásfoglalása. A migránsellenes pártok választásokat nyernek és jönnek fel a közvélemény kutatásokban. Ez pedig évekre megszabhatja a továbbiakat a kontinensen.
A nacionalisták már kormányra kerültek, Olaszországtól Finnországig, mivel mind nagyobb a nyugtalanság az akadozó gazdaság, valamint az ukrán és a közel-keleti válság miatt. A holland választások igen erőteljesen bizonyították, hogy a szavazópolgárok milyen mértékben sodródtak a fennálló rendszert elutasító pártokhoz.
A hollandiai Clingendael Intézet nevű agytröszt egyik elemzője azt mondja, bejött Wilders fő üzenete, hogy a holland emberek érdeke a legfőbb. Az idén előreláthatólag jó egymillió migráns lép a földrészre és ebben nincs benne a 4,2 millió ukrán. És sokan könnyen úgy érezhetik, hogy a folyamat kicsúszott az ellenőrzés alól – figyelmeztet Alan Manning, a London School of Economics közgazdász professzora.
A migráció visszaszorításáról persze könnyebb beszélni, mint kivitelezni a gyakorlatban. Az EU szigorítana, de a terveknek ellentmond a schengeni rendszer, illetve az a kötelezettség vállalás, hogy a szervezet befogadja mindazokat, akik háború vagy az üldöztetés ellen menekülnek.   
https://www.wsj.com/world/europe/as-migration-to-europe-rises-a-backlash-grows-72a758fb  
Wall Street Journal
A vezércikk rámutat, hogy Oroszország fegyverként használja fel a migránsokat Finnország ellen, ily módon provokálja a legújabb NATO-tagot. Putyin előszeretettel sodorja bajba a szomszédait, még ha nem is mindegyiket támadja meg. Mindenesetre a fejlemény láttán Helsinki egy kivételével lezárta a közös határátkelőket az olyan migránsok előtt, akiknek nincsenek megfelelő papírjaik, de menedéket kérnének.
Sokan közülük Afrikából és a Közel-Keletről indultak el, az orosz területen csupán áthaladtak. A finn miniszterelnök szerint azonban nagyon úgy néz ki, hogy Moszkva még fuvarral is segít nekik eljutni a finn határra. Lehet, hogy a Kreml így kíván bosszút állni a semlegesség feladásáért.
De ezt egyszer már eljátszotta Lengyelországgal az ukrajnai invázió előtt. Ám ha a migránsok nem tudnak átkelni a határon és az oroszok nem fogadják vissza őket, annak súlyos következményei lehetnek, lévén a tél kemény. Lehet, hogy Putyin így próbál belpolitikai ellentéteket kiváltani a finneknél, illetve engedményeket kicsikarni. De bármi is a célja, amit csinál, az arra utal, hogy nem kívánja beérni Ukrajna beszippantásával.
https://www.wsj.com/articles/finland-russia-border-immigration-vladimir-putin-ukraine-ac42e29c?mod=hp_opin_pos_3#cxrecs_s  
Daily Telegraph
A Nyugat elvesztette a versenyt Oroszországgal szemben a tüzérségi lőszerek gyártásában vívott versenyben. Az ukrán elnök arra figyelmeztet, hogy egyre kisebbek a készleteik, ám Moszkva eközben egymillió darabos utánpótlás kapott Észak-Koreától. Az EU azt ígérte, hogy a jövő márciusig szintén egy milliót szállít az ukránoknak, de ebből idáig csupán 300 ezer sikeredett – tavaly február eleje óta.
Becslések szerint az ukrán fél naponta 6 ezer, 155 milliméteres lövedéket használ el, míg a másik oldal 20 ezret. Az USA ugyan igyekszik rohamtempóban felfuttatni a termelést, mert Ukrajna és Izrael miatt leapadtak a tartalékai. De érdemi eredmény csak két év múlva valószínű.
Ily módon Kijev aligha lesz képes a maga javára billenteni az erőviszonyokat a fronton.  Szakértők szerint azonban azt el tudja érni, hogy maradjon a jelenlegi patthelyzet. Hála a korszerű nyugati fegyvereknek, az oroszok négyszer annyi tüzérségi eszközt vesztenek, mint az ellenség. Ám ha nem kap sürgősen további muníciót, akkor Ukrajna nem lesz képes feltartóztatni az orosz előrenyomulást, illetve nem tud offenzívába kezdeni.

Reuters

A nagy éhínség emléknapján elhangzott beszédében az ukrán elnök kijelentette, hogy országának három győzelmet kell aratnia a világpolitikában, ezek közül az egyik az, hogy az EU hagyja jóvá a Kijevnek előirányzott 50 milliárd eurós támogatást, amelyet jelenleg ellenez az Orbán-kormány.

Továbbá az amerikai törvényhozásnak meg kell szavaznia az új segélycsomagot, és meg kell kezdeni a belépési egyeztetést az Unióval (Mint emlékezetes, ezt legutóbb a napokban, az Európai Tanács elnökének küldött levélben vetette el Orbán Viktor – a szerk.megj.)

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy 20 hónap elteltével már látszik: a nyugati partnerek kezdenek belefáradni a viszályba, ám az ukránok csak úgy tudnak helytállni az orosz csapatokkal szemben, ha lényeges katonai, gazdasági és humanitárius segítséget kapnak a szövetségesektől. Reméli azonban, hogy alig két hét múlva Brüsszelben kedvező döntés születik, annál is inkább, mivel az jót tenne az ukrán harci morálnak.

Le Figaro

Orbán Viktor újraindítja a háborúskodást Brüsszel ellen. Egy új törvénytervezet a hozzákapcsolódó nemzeti konzultációval együtt hivatalosan arra szolgál, hogy megküzdjön a „külső befolyással”. Tisztára olyan, mintha megint 2019-et írnánk, csak most a plakátokon nem Juncker és Soros, hanem von der Leyen és Alex Soros látható. A kézbesített kérdőívek  egyébiránt nem számítanak sem népszavazásnak, sem közvélemény kutatásnak.

A készülő jogszabály pedig bekeményítene a sajtó és a civil szervezetek ellen, amelyek közül néhányan a határon túlról kapnak támogatást, pl. Soros alapítványától. Az rendben van, hogy a hatalom igyekszik kiszűrni a választásokon a külföldi befolyást, ám a szándékosan elnagyolt megfogalmazás felveti az önkényes értelmezés, és ezzel minden kritikus hang elfojtásának veszélyét.

Miközben a kormányfő el van foglalva azzal, hogy elterelje a figyelmet a súlyos gazdasági nehézségekről, ideértve a 10 % körüli rekordinflációt, a serpái, Navracsics és Bóka János a befagyasztott pénzek folyósításáról tárgyalnak Brüsszelben.

Le Figaro

Kelet-Európa a kínai elektromos autóipar trójai falova. Ezen belül Orbán Viktor szeretné leszorítani az akkugyártásban Lengyelországot, amely jelenleg a 2. helyet foglalja el a világban Kína mögött. A piacvezető vállalatot, a BYD-t körüludvarolják az együttműködésre vágyó kormányok, de a választás állítólag Magyarországra esett.

A döntés bejelentése december vége felé várható, mármint hogy tényleg magyar területen létesül-e a cég első európai üzeme. A magyar erős ember két éve kampányba fogott, hogy nagyhatalommá tegye országát az akkumulátorok előállításában. Azóta 20 milliárd értékű beruházás érkezett. Orbán lehetőséget érzékelt, hogy megmutassa az EU-nak: vannak más ütőkártyái – fejti ki Éltető Andrea a Világgazdasági Intézettől.   

A kormányfő a múlt hónapban egyedüli uniós politikusként ment el Pekingbe az Új selyemút-konferenciára. De hát az akkuk nem egészen egy éve a fő magyar exportcikknek számítanak. A törekvések azonban túlzottnak tűnhetnek, hiszen nincs elegendő munkaerő. Viszont több ezren jönnek majd Kínából dolgozni. Ez már feszültséget eredményezett olyan körzetekben, ahol a gyárak lesznek.  

Éltető úgy értékeli, hogy a kormány a nacionalista gazdasági stratégiába becsomagolva félresöpri a bírálatokat. Az ázsiai befektetők számára megnyugtató, hogy a hatalom az ő oldalukon áll.

FT

Timothy Garton Ash szerint Európának az a baja, hogy túl vonzó, ám a migráció ügyében hozott kemény intézkedések és a hatásvadász retorika folytán úgy néz ki, mintha elárulná a saját értékeit. Az Oxfordi Egyetem professzora felveti, hogy ha megkérdezik az embereket a világban, hol szeretnének élni, a nagy többség az USA-t, illetve az öreg kontinenst adja meg, és messze kevesebben vágynak Kínába vagy Oroszországba.

Pont ez Európa gondja, mert lakosai közül sokan félnek az ellenőrizetlen migrációtól és ez az idegengyűlölő populisták karjaiba hajtja őket. Akik egyébként is aktívan gerjesztik a pánikot. Ez az év egyre inkább olyan, mintha 2015-ben járnánk. Megrázó sikert ért el Wilders iszlámellenes, demagóg pártja és jövőre következnek az európai választások.

Válaszul a politikai fő áramlat egyre ridegebb lépésekhez folyamodik az illegális határátlépések visszaszorítására. De Európa nem csupán a jólét, az életminőség miatt csábít sokakat, hanem azért is, mivel szabad, a jogállam, a tolerancia, az emberi jogok tisztelete jellemzi. Ám nem hiteles, ha saját maga veszélyezteti az eszményeit, amikor távol tartja a menedékkérőket, illetve rossz színben tünteti fel a már befogadott bevándorlókat.

Az biztos, hogy a migrációval csinálni kell valamit. Ha nem sikerül hat hónapon belül elhitetni az emberekkel, hogy a kontinens kézben tartja a folyamatot, akkor az illiberális jobboldal felé billenhet el az EP. Ám a módszer csakis biztonságos, humánus és törvényes lehet. Mert ha nem, akkor a saját értékeit ássa alá a közösség.

Neue Zürcher Zeitung

A migráció addig-addig tolja jobbra Európát, míg a végén teljesen leáll az ellenőrizetlen bevándorlás – hívja fel a figyelmet Rásonyi Péter, a külpolitikai rovat vezetője. Egyre több szavazópolgár elégedetlen ugyanis, mivel a kormányok még mindig nem veszik komolyan az aggodalmaikat. Jelzésértékű Wilders senki által nem várt diadala.

A bevándorlás egy sor országban teljesen elszabadult. Emiatt nincs elég lakás, nehézségek vannak az oktatásban és az egészségügyben, gettók alakulnak ki több külvárosban, fellép a kulturális elidegenedés, mind nagyobb lesz a bűnözés és a feszültség. Emiatt egyre többen úgy adnak hangot haragjuknak, hogy a szélsőjobbra voksolnak.  

Az irányzat teljesen egyértelmű. A lakosság nem csekély részének elege van a nagy pártokból, a fő áramlat politikusaiból, mivel azok évek óta bagatellizálják a problémát. Vagy teljesen figyelmen kívül hagyják. A németeknél a szociáldemokraták és a zöldek tehetetlennek tűnnek a jelenséggel szemben, inkább az AfD ellen mozgósítják energiáikat.

Ám ily módon folytatódik a földrészen a jobbratolódás, mindaddig, amíg a hatalom nem hajlandó végre komolyabban odafigyelni a polgárok aggályaira.

Wall Street Journal

Egyre komolyabb következményekkel jár, hogy erősödik az európai bevándorlás – állapítja meg a lap szerkesztőségi állásfoglalása. A migránsellenes pártok választásokat nyernek és jönnek fel a közvélemény kutatásokban. Ez pedig évekre megszabhatja a továbbiakat a kontinensen.

A nacionalisták már kormányra kerültek, Olaszországtól Finnországig, mivel mind nagyobb a nyugtalanság az akadozó gazdaság, valamint az ukrán és a közel-keleti válság miatt. A holland választások igen erőteljesen bizonyították, hogy a szavazópolgárok milyen mértékben sodródtak a fennálló rendszert elutasító pártokhoz.

A hollandiai Clingendael Intézet nevű agytröszt egyik elemzője azt mondja, bejött Wilders fő üzenete, hogy a holland emberek érdeke a legfőbb. Az idén előreláthatólag jó egymillió migráns lép a földrészre és ebben nincs benne a 4,2 millió ukrán. És sokan könnyen úgy érezhetik, hogy a folyamat kicsúszott az ellenőrzés alól – figyelmeztet Alan Manning, a London School of Economics közgazdász professzora.

A migráció visszaszorításáról persze könnyebb beszélni, mint kivitelezni a gyakorlatban. Az EU szigorítana, de a terveknek ellentmond a schengeni rendszer, illetve az a kötelezettség vállalás, hogy a szervezet befogadja mindazokat, akik háború vagy az üldöztetés ellen menekülnek.   

Wall Street Journal

A vezércikk rámutat, hogy Oroszország fegyverként használja fel a migránsokat Finnország ellen, ily módon provokálja a legújabb NATO-tagot. Putyin előszeretettel sodorja bajba a szomszédait, még ha nem is mindegyiket támadja meg. Mindenesetre a fejlemény láttán Helsinki egy kivételével lezárta a közös határátkelőket az olyan migránsok előtt, akiknek nincsenek megfelelő papírjaik, de menedéket kérnének.

Sokan közülük Afrikából és a Közel-Keletről indultak el, az orosz területen csupán áthaladtak. A finn miniszterelnök szerint azonban nagyon úgy néz ki, hogy Moszkva még fuvarral is segít nekik eljutni a finn határra. Lehet, hogy a Kreml így kíván bosszút állni a semlegesség feladásáért.

De ezt egyszer már eljátszotta Lengyelországgal az ukrajnai invázió előtt. Ám ha a migránsok nem tudnak átkelni a határon és az oroszok nem fogadják vissza őket, annak súlyos következményei lehetnek, lévén a tél kemény. Lehet, hogy Putyin így próbál belpolitikai ellentéteket kiváltani a finneknél, illetve engedményeket kicsikarni. De bármi is a célja, amit csinál, az arra utal, hogy nem kívánja beérni Ukrajna beszippantásával.

Daily Telegraph

A Nyugat elvesztette a versenyt Oroszországgal szemben a tüzérségi lőszerek gyártásában vívott versenyben. Az ukrán elnök arra figyelmeztet, hogy egyre kisebbek a készleteik, ám Moszkva eközben egymillió darabos utánpótlás kapott Észak-Koreától. Az EU azt ígérte, hogy a jövő márciusig szintén egy milliót szállít az ukránoknak, de ebből idáig csupán 300 ezer sikeredett – tavaly február eleje óta.

Becslések szerint az ukrán fél naponta 6 ezer, 155 milliméteres lövedéket használ el, míg a másik oldal 20 ezret. Az USA ugyan igyekszik rohamtempóban felfuttatni a termelést, mert Ukrajna és Izrael miatt leapadtak a tartalékai. De érdemi eredmény csak két év múlva valószínű.

Ily módon Kijev aligha lesz képes a maga javára billenteni az erőviszonyokat a fronton.  Szakértők szerint azonban azt el tudja érni, hogy maradjon a jelenlegi patthelyzet. Hála a korszerű nyugati fegyvereknek, az oroszok négyszer annyi tüzérségi eszközt vesztenek, mint az ellenség. Ám ha nem kap sürgősen további muníciót, akkor Ukrajna nem lesz képes feltartóztatni az orosz előrenyomulást, illetve nem tud offenzívába kezdeni.

 

2023. november 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább