2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Kezd hatni a nyomás Netanjahura – a tűzszünet lehetősége arra utal, hogy valami megváltozott

Kezd hatni a nyomás Netanjahura – a tűzszünet lehetősége arra utal, hogy valami megváltozott

Ezt fejti ki Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai szemleírója. Nincs arról szó persze, hogy felpuhult volna a kormányfő kőkemény álláspontja, mert célja továbbra is a Hamász likvidálása. Ám már annyi oldalról szorongatják a túszok érdekében, hogy a jelek szerint beadja a derekát. A kabinet azonban állítólag megosztott. A keményvonalasok köztük a miniszterelnök, meg vannak győződve arról, hogy akkor van a legnagyobb esély a foglyok kiszabadulására, ha az izraeli hadsereg folyamatosan támad Gázában. A másik oldal szerint addig kell akármilyen eredményt kicsikarni, amíg nem kell visszavonulót fújni a nemzetközi tiltakozás hatására. A mostani szakaszban 50-100 asszony és gyerek térhetne vissza a családjához. Cserében az izraeliek 300 palesztin nő és fiatal előtt nyitnák meg a börtönkapukat. A fegyvernyugvás öt napig tartana.  Viszont a fogolycserére hivatkozva Biden mondhatná, hogy képes volt befolyásolni az izraeli vezetést, azaz leszerelhetné a 3. világ bírálatát. Egyben enyhítené az ellentéteket Európával. A Hamász viselkedése azonban kiszámíthatatlan, a vezéréről azt tudni, hogy szeszélyes radikális.  Bizonyosan úgy állítaná az egyezséget, hogy az igazolja a példátlanul szenvedést, amit az Izrael ellen elkövetett brutális támadás szabadított rá Gáza népére. Meg hogy a kitartása hozta meg az izraeli engedményt. Egyben igazolná, hogy a szervezet változatlanul ütőképes, ám a csoport vezetésén belül ellentétek vannak, és ez is meglőheti még az egész fogolycserét, továbbá nagyban árthat a tartós béke esélyeinek. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

Hegedűs Dániel szerint az új kampány azt jelzi, hogy a magyar kormány kész magasabb szintre emelni a vitát az EU-val. A Német Marshall-alapítvány elemzője emlékeztet arra: korábban mindkét fél azt jelezte, hogy közel van a megállapodás a támogatások újrafolyósítása ügyében. Ám most vagy az történt, hogy Orbán hajlandó lemondani a pénzekről, vagy pedig azok már nem jelentenek stratégiai célt számára. Mindenesetre a Bizottság a kialakult viszonyok közepette nem utalhat, csak jelentős tekintélyvesztés árán.

A tudósító, Dunai Márton megjegyzi, hogy a most indult politikai konzultációnak fontos része az Ukrajnának szánt segély meghiúsítása, mivel a magyar vezető a források megnyitásához köti beleegyezését. Pont akkor, amikor Ukrajna küszködik, hogy a Nyugat továbbra is küldjön támogatást. No meg akkor, amikor az EU-ban nem egészen egy hónap múlva határozni kell az ukrán felvételi párbeszéd megkezdéséről. 

Orbán különben a nacionalista pártok felé fordult Európában és nyíltan Trump győzelméért szorít.

Bloomberg

Orbán újabb hadjáratot kezdett az EU ellen, ám a húzás keresztezheti törekvését, hogy megkapja a kulcsfontosságú támogatás egy részét. Nem kizárt: újabb jelét látjuk annak, hogy nem kíván megegyezni Brüsszellel, hiába akarta idáig ilyen módon kicsalogatni a visszatartott több mint 30 milliárd egy részét. Habár korábban átnyomott egy csomó törvényt, hogy leszerelje az Unió jogállami kifogásait.

Az UniCredit eheti jelentése a forint gyengülését annak tulajdonítja, hogy csökkennek az egyezség esélyei. A plakáthadjárat szintén nem növeli a magyar vezetés népszerűségét Brüsszelben.

Die Presse

Több magyar bank is engedelmes kiszolgálója lett Orbán törekvéseinek. A miniszterelnök kezdettől fogva megvámolja a külföldi pénzintézeteket, a hazai intézményeknek azonban nagyvonalú kivételeket szavatol. A jobboldali-nemzeti kormány szó szerint felforgatta az országot, így a pénzügyi szektort is. Az elején azért fejte meg az ágazatot, hogy betömje a költségvetési lyukakat.

De már akkor a hazai riválisok felé hajlott a keze. Később azonban arra is rájött, hogy a bankokon keresztül befolyásolhatja a gazdasági növekedést. Különösen az építőiparnak van szüksége folyamatosan hitelre, hogy csúcsra járjon.

Meghirdette továbbá, hogy legalább a fináncszektor felének nemzeti tulajdonba kell kerülnie és ehhez bőven belenyúlt az államkasszába. Lásd az MBH Bank megalapítását, vagy hogy a Gránitbank miként lett Tiborcz István érdekeltsége. Hogy azután mindkettő öntse a pénzt hatalom közeli vállalkozásokba.

A szakértő Várhegyi Éva rámutat, hogy a baráti és családi összefonódások a Közel-Keletet, illetve Észak-Afrikát idézik. A Nemzeti Bank pedig az orbáni gazdaságpolitika támaszává züllött le. 

Politico

Erős kételyek fogadták Brüsszelben azt a rendezvényt, amelyet Deutsch Tamás és KDNP-s Hölvényi György hirdettek meg az antiszemitizmus elleni harc jelszavával. A bírálók nem gondolják, hogy ez ügyben éppen a magyar kormánymegbízottak a legilletékesebbek. Az eseményre, amelynek elnevezése: Harc a zsidóellenességgel szemben az oktatás segítségével, Várhelyi biztost is meghívták.

Három EP-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy az Orbán-kabinet aligha akaszthatja ki a kéményre az antiszemitizmus ellen aratott sikereit, ezért nemigen találják hitelesnek a kezdeményezést. A két liberális, illetve egy zöld törvényhozó már csak azért is problémásnak gondolja saját részvételét, mivel előadónak meghívtak egy kétes hírnévnek örvendő izraeli minisztert,

Yahoo/AP

A Bizottság jóváhagyta Lengyelország tervét a gazdaság helyreállítására, ezért Varsó az első körben több mint 5 milliárd eurót kap a befagyasztott mintegy 100 milliárdból. Abból az alapból utalják a pénzt, amelyet azért hívtak életre, hogy a tagállamok gyorsabban magukhoz térjenek az energiaválság után, amelyet az orosz invázió idézett elő, illetve hogy csökkentsék energiafüggőségüket Moszkvától.

A döntés egy hónappal a lengyel ellenzék választási sikere után született meg, de Tusk nemrégiben elment Brüsszelbe, hogy javítsa a kétoldalú kapcsolatokat, illetve hogy kijárja az apanázs egy részének folyósítását. 

Süddeutsche Zeitung

A szlovák kormányfő igazolja a megválasztása miatt keletkezett nyugati félelmeket, hiszen az eddiginél erősebben kézben akarja tartani a rendőrséget, illetve az igazságszolgáltatást, továbbá egyes szerkesztőségekkel a jövőben egyáltalán nem hajlandó szóba állni. A kirekesztett orgánumok között van az az oknyomozó portál is, amelynek a meggyilkolt újságíró, Jan Kuciak dolgozott, és amely a svájci Ringier tulajdonában van.

Több más érintett szerkesztőség munkatársai halálos fenyegetést kaptak, ezért egy ideig rendőrök vigyáztak rájuk. Az új irányvonallal Fico a jelek szerint igencsak igazodik Magyarországhoz, mind a kormányzati stílust, mind a külpolitikát illetően. Csehországban viszont nyugtalanul figyelik a pozsonyi fejleményeket.

A szlovák vezető tegnap bejelentette, hogy tiszteletben tartja az uniós, illetve NATO-tagságból eredő kötelezettségeket, ám a diplomáciában minden égtáj felé nyitni kíván. Az oroszellenes szankciók ügyében a jövőben először mindig azt kívánja megvizsgálni, hogy azok miként hatnak az országra, mert nem szeretné megint, ha a szlovákok húznák a rövidebbet.

Daily Telegraph

Egy brit katonai szakértő óva inti a Nyugatot attól, hogy az hagyja elvonni a figyelmét Ukrajnáról, és így kudarcra ítélje Kijevet – a győzelem küszöbén. Hamish de Bretton-Gordon, az Egyesült Királyság 1. páncélos ezredének volt parancsnoka kiemeli, hogy Zelenszkij hiába kér újabb fegyvereket, süket fülekre talál.

Egyre kevesebb harceszköz, illetve lőszer érkezik, mert inkább a Közel-Keletre megy. Az amerikai és brit választás pedig jövőre végképp beteheti a kiskaput az ukránoknak. Az orosz gazdaság viszont teljes mértékben a hadigazdálkodásra áll át. Az idén a GDP 10 %-át fordíthatják ilyen célokra.

A Kreml hajlandó a fiatalságát a húsdarálóba küldeni, míg az ukrán katonák átlagéletkora 40 év fölött jár. Senki sem gondolta volna, hogy a létszám ennyire fontos egy mai háborúban. Az oroszok hírek szerint 300 ezer embert vesztettek, de Putyinnak a haja szála nem görbül meg, miközben feláldozza az ország jövőjét. 

Ám az állóháború miatt megfelelnek neki képzetlen katonák is a lövészárkokban. Elég, ha lőni tudnak. Az ukránok viszont nem tudják hol felkészíteni az egységeiket. A holtpontot csak a páncélosok törhetik meg, ezért ezekből bőven kell adni Kijevnek – vadászgépekkel együtt. A Nyugatnak rá kell ébrednie, hogy Ukrajna sokkal jobban kihat a sorsára, mint a közel-keleti térség. Ezért meg kell adni minden segítséget Kijevnek a győzelemhez. Mert különben visszatérhetnek 1939 sötét felhői. 

Guardian

Kezd hatni a nyomás Netanjahura – a tűzszünet lehetősége arra utal, hogy valami megváltozott – fejti ki Simon Tisdall, az újság külpolitikai szemleírója. Nincs arról szó persze, hogy felpuhult volna a kormányfő kőkemény álláspontja, mert célja továbbra is a Hamász likvidálása.

Ám már annyi oldalról szorongatják a túszok érdekében, hogy a jelek szerint beadja a derekát. A kabinet azonban állítólag megosztott. A keményvonalasok köztük a miniszterelnök, meg vannak győződve arról, hogy akkor van a legnagyobb esély a foglyok kiszabadulására, ha az izraeli hadsereg folyamatosan támad Gázában. A másik oldal szerint addig kell akármilyen eredményt kicsikarni, amíg nem kell visszavonulót fújni a nemzetközi tiltakozás hatására.

A mostani szakaszban 50-100 asszony és gyerek térhetne vissza a családjához. Cserében az izraeliek 300 palesztin nő és fiatal előtt nyitnák meg a börtönkapukat. A fegyvernyugvás öt napig tartana.  Viszont a fogolycserére hivatkozva Biden mondhatná, hogy képes volt befolyásolni az izraeli vezetést, azaz leszerelhetné a 3. világ bírálatát. Egyben enyhítené az ellentéteket Európával.

A Hamász viselkedése azonban kiszámíthatatlan, a vezéréről azt tudni, hogy szeszélyes radikális.  Bizonyosan úgy állítaná az egyezséget, hogy az igazolja a példátlanul szenvedést, amit az Izrael ellen elkövetett brutális támadás szabadított rá Gáza népére. Meg hogy a kitartása hozta meg az izraeli engedményt. Egyben igazolná, hogy a szervezet változatlanul ütőképes, ám a csoport vezetésén belül ellentétek vannak, és ez is meglőheti még az egész fogolycserét, továbbá nagyban árthat a tartós béke esélyeinek.

Guardian

Egymás után sorakoznak fel amerikai milliárdosok, hogy támogassák Trump antidemokratikus programját – figyelmeztet Robert Reich volt munkaügyi miniszter, aki jelenleg a Kaliforniai Egyetem professzora. Mint írja, minél zavaróbb nyilatkozatokat tesz a volt elnök, annál több plutokrata kívánja a győzelmét. Ebben azonban nincs semmi meglepő, mert a gazdagság egyre igazságtalanabbul oszlik meg és a vagyon korrumpálja a politikát az USA-ban. Ez esetben az újfasizmust ösztönzi.

De van benne rendszer, mert a milliárdosok attól félnek, hogy a demokrata többség törvények útján ráteszi a kezét a pénzük egy részére. Ezért Trumpot favorizálják, pedig az napjainkban átment virtigli fasisztába. Pl. amikor arról beszélt, hogy győzelme esetén ráuszítaná a hatóságokat azokra az illetékesekre, akik bírálták, amikor még betöltötte hivatalát.

De úszik a pénzben a kihívó Nikki Haley is, aki azonban csak volt főnökéhez viszonyítva látszik mérsékeltebbnek. Hiszen pl. támogatta, hogy válasszák el a migráns gyerekeket a szüleiktől. Elon Musk nem adakozik, mégis komoly segítséget nyújt a demokrácia ellenségeinek, amikor antiszemita bejegyzéseket engedélyez az X-en, felkarolja Tucker Carlsont vagy a nagy lakosságcsere elméletet hirdeti.

Bidennek és a demokratáknak egyértelműen szembe kell szállniuk a koncentrált gazdagsággal, a pénzügyi szektor hatalmával.

 

2023. november 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább