2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Von der Leyennek a szempillája nem rebbent, amikor megnézte az őt ábrázoló magyar óriásplakátot

Von der Leyennek a szempillája nem rebbent, amikor megnézte az őt ábrázoló magyar óriásplakátot

Ez az Orbán Viktor által kezdeményezett kampány része. A német politikus személyes célpont lett a hadjáratban, kapcsolódva a nemzeti konzultációhoz, amely súlyos vádakat fogalmaz meg Brüsszel címére. Eric Mamer, a bizottság szóvivője  kijelentette, hogy von der Leyen bízik abban: a magyar közvélemény képes önálló, objektív véleményt alkotni arról, mit is csinál a Bizottság. Úgy fogalmazott: nem ez az első, és feltehetőleg nem is az utolsó ilyen akció a magyar állam részéről. Brüsszelnek azonban kisebb gondja is nagyobb annál, hogy ilyesmivel foglalkozzon, hiszen válságot kell kezelnie, végre kell hajtania a kijelölt politikát. Jelezte, hogy nem kívánják cáfolni a magyar állításokat. Arra viszont nem válaszolt, van-e antiszemita felhangja annak, hogy Alex Soros is rajta van a legújabb poszteren. Úgy fogalmazott, hogy a magyar megnyilatkozások egyszerűen nem igazak, de az EU nem megy bele olyan vitába, hogy miről kéri ki az emberek véleményét az Orbán-kormány. Eszük ágában sincs ilyesmire időt vesztegetni, amikor ilyen a nemzetközi helyzet. A jogilag semmire sem kötelező magyar politikai procedúra hamis információkat tartalmaz pl. arról, hogy uniós pénzek a Hamász kezébe jutottak, illetve hogy a szervezet migránsgettókat kíván létesíteni magyar földön. A Nyílt Társadalom Alapítványnak visszatérően kijut a magyar kormány rágalmaiból, az EU végrehajtó testületének elnöke azonban most először került a Fidesz célkeresztjébe. De már az elődjének, Junckernek is részesült a jóból. 4 éve ő Soros Györggyel együtt szerepelt a politikai hirdetésen. A mostani grafikai megoldás kísértetiesen hasonló, de korábban az Unió migrációs politikája jelentette magyar részről a casus bellit. Viszont akkor is felmerült a zsidóellenesség vádja. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

Az Orbán-kabinet már megint plakátokkal kelti a hangulatot az EU ellen. Az sugallja, hogy Soros György befolyásolja az uniós politikát. Hasonlóképpen járt el 2019-ben, de akkor az Európai Néppárt  bírálatának hatására véget vetett a politikai hadjáratnak. Majd két évvel később távozott az EPP-ből.

Hatalom közeli magyar sajtóorgánumok a napokban azzal hozakodtak elő, hogy Alex Soros irányította a „gyerekvédelmi” törvény elleni nemzetközi kritikát. A Bizottság szóvivője most úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint semmiféle hivatalos kapcsolat nincs a Nyílt Társadalom Alapítvány, illetve az Unió között. A zsidóellenesség ügyében viszont elfogadhatatlannak nevezett bármiféle toleranciát.

Ugyanakkor hamarosan újabb vita lesz a két fél között, mert Orbán nem hajlandó belemenni abba, hogy felvételi tárgyalások kezdődjenek Ukrajnával.

Die Welt

Az olasz külügyminiszter elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európai Néppárt összeálljon Strasbourgban a szélsőséges Demokrácia-frakcióval, mert abban olyan pártok vannak, mint a Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülés, illetve az AfD. Tajani, aki volt az Európai Parlament elnöke, a Berlusconi alapította Forza Italiát képviseli a római kormányban.

Úgy nyilatkozott a lapnak, hogy hiába tagja a csoportnak a Salvini-féle Liga, amely szintén részese az olaszországi koalíciónak, az említett másik két párttal lehetetlen az együttműködés, mert azok nem hisznek sem az EU-ban, sem a NATO-ban. Viszont lát lehetőséget a konzervatívok, a szociáldemokraták és a liberálisok részéről összefogni a Meloni vezette konzervatívokkal és reformerekkel.

Úgy értékelte, hogy utóbbiak az uniós intézmények szerves részét képezik, messze nem azt akarják, amit a másik, jobboldali-nacionalista csoportosulás.

A migráció témájára áttérve hangsúlyozta, hogy Olaszország azért szövetkezik Albániával a menekültek ideiglenes befogadására, mert a beáramló tömegeket átmenetileg is el kell valahol helyezni. Azon kívül jobban meg lehet szűrni, hogy kit engedjenek be az Unióba. A tét a belső biztonság.

A menekülők számát azonban csak úgy lehet lényegesen csökkenteni, ha Európa egyfajta Marshall-segélyt nyújt Afrikának, mert akkor nem akarnak százezrek bevándorolni az öreg kontinensre.

FT

Gideon Rachman arra figyelmeztet, hogy a törvényesség és az erkölcs nem mindig esik egybe, amikor valahol háború van. Az újság külpolitikai fő szemleírója annak kapcsán írja ezt, hogy az izraeli vezetők el vannak keseredve, mivel külföldön igen éles bírálatok érik a gázai hadműveletet. Hogy leszereljék a kritikát, második világháborús példákhoz nyúlnak vissza.

Naftali Bennett korábbi miniszterelnök pl. kijelentette, amikor a civil áldozatokról faggatták, hogy ők nácik ellen küzdenek, ezért nem is érti, hogy jöhet ide a palesztinok helyzete. Netanjahu pedig arra emlékeztetett, hányan vesztették életüket, amikor a szövetségesek 1945-ben Drezdát bombázták.

A nemzetközi jog azonban egyértelműen megszabja a korlátokat: háborús bűncselekménynek számít, ha azért vet be valamely fél fegyvereket, mert szándékosan nagy veszteségeket kíván okozni a civileknek. Az sem megengedett, hogy a polgári lakosságot megfosszák a víz- és áramellátástól. Az izraeli hadsereg ezzel szemben azzal érvel, hogy betartja ezeket az előírásokat, mert csakis katonai létesítményeket vesz tűz alá.

Nem kérdés, hogy az országnak joga van az önvédelemre, ezért nem lehet egy lapon említeni Gázát, illetve az oroszok által indított inváziót. De az izraeliek idáig nem bizonyították minden kétséget kizáróan, hogy az al-Sifa kórházat bázisként használja a Hamász. De ha sikerül is meggyőznie a nemzetközi jogászokat, hogy törvényesek az akciói, sok megfigyelő változatlanul úgy véli, hogy azok erkölcsileg megengedhetetlenek. Ám ha a mostani tapasztalatok nyomán kiigazítják a háború jogát, az a gáza tragédia nagy járulékos nyeresége lesz.  

Washinton Post

Max Boot úgy ítéli meg, hogy Izrael megnyeri a háborút, ellenben elveszti a nemzetközi közvélemény megnyeréséért zajló csatát. Azon kívül nincs terve arra, hogy mi legyen Gázával, ha elhallgatnak a fegyverek. A Külkapcsolati Tanács vezető biztonságpolitikai szakértője idézi Amosz Jadlint, az izraeli katonai hírszerzés korábbi igazgatóját, aki azt mondta, hogy a hadsereg ellenőrzi az övezet északi részét, ám sok milicista elrejtőzött a föld alatti erődben.

Azt még ki kell találni, miként számolják fel az alagútrendszert, ám még sok áldozattal járhat, ha a feladat a megszerzett területek megtartása lesz. Nem kérdés, hogy a terrorcsoport súlyos csapást szenvedett el, de a vezetőit még nem fogták el, illetve nem likvidálták. Ha az izraeli egységek belépnek Dél-Gázába, az a hadművelet új szakaszát jelenti. Onnantól kezdve még több lehet a civil áldozat.

Bizonytalan ugyanakkor, hogy a fegyveres erőknek lesz-e elég idejük a Hamász szétzúzására, mert egyre nagyobb nyomás nehezedik Netanjahura a polgári áldozatok miatt. A világ jó része meg van döbbenve az izraeli brutalitás miatt. Jeruzsálem számára azonban a hosszabb tűzszünet szóba sem jöhet, mert az egyenlő volna azzal, hogy az ellenség nyert. Egy amerikai forrás szerint Izrael módon el van szánva, hogy egyszer s mindenkorra végez a terrorcsoporttal.

Ám hogy mi lesz utána, az teljesen bizonytalan. Netanjahunak nincsenek erkölcsi skrupulusai, egyensúlyozni igyekszik saját, szélsőjobbos koalíciójának követelései, illetve a nemzetközi felhívások között, mármint, hogy ne foglalja el újra Gázát. Amivel idáig tervként előhozakodott, az nem több zagyvaléknál egy olyan vezető részéről, aki elvesztette minden legitimitását.

Nem használja ki a lehetőséget, hogy enyhítse a palesztinok dühét és lépjen a mérsékelt arab rendszerek felé. Meg kellene erősítenie, hogy támogatja a palesztin állam megteremtését és tárgyalásokat kellene ajánlania a Palesztin Hatóságnak. Ugyanakkor megálljt kellene parancsolnia Ciszjordániában a zsidó telepeseknek, mert azok miatt kétfrontos háború fenyeget.

De hiába, így megy tovább a fegyveres viszály, csak a szenvedés és a vérontás a biztos.

Süddeutshe Zeitung

A lengyel elnök kerek-perec közölte, hogy továbbra is a PiS-t támogatja és semmire sem tartja Tuskot. Duda egészen pontosan azt mondta, hogy a választás győztese nem az ő miniszterelnöke lesz, amire az érintettet úgy válaszolt, hogy ez igaz. De fogalmazhatott volna úgy is, hogy a másik meg nem lesz az ő elnöke.

Az közismert, hogy a két politikus ki nem állhatja egymást, ám ettől az államfőnek még felül kellene emelkednie pártosságán, de arra soha nem volt hajlandó.  Azt állította most viszont, hogy tartja magát az alkotmányhoz, és csak akkor vétóz, ha bárki meg akarja kerülni az alaptörvényt. A politikus az elmúlt 8 évben nevét adta az igazságügyi reformhoz, vagyis hogy politikai befolyás alá vonják a bíróságokat és lebontsák a gátakat a hatalmi ágak között. Éppen a bíróságok bedarálása miatt az EU 100 milliárd eurós támogatást tart vissza.

Duda szempontjából a gond jelenleg csak ott van, hogy a Jog és Igazságosság hiába kapta meg a kormányalakítása megbízatást, nem tud többséget összehozni. Így viszont csak az idő megy, a jövő hónap közepéig, amikor is Morawiecki várhatóan kénytelen lesz beismerni: nem jutott semmire sem. Így azután a labda Tuskhoz kerül. 

 

2023. november 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább

Ki fog hatni a elnökválasztásra, hogy ellőtték Trump jobb fülét, de nem úgy, ahogyan a legtöbben gondolják

Frank Luntz közvélemény kutató és egyetemi tanár a Daily Telegraphban úgy értékeli, hogy a merénylet igazolja: >

Tovább

Grúzia frontvonalat képez a Nyugat és Oroszország közti harcban, ám nem biztos, hogy túléli a demokráciája

Nathalie Tocci legalábbis így látja Tbilisziben tett látogatása után, A római Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint lehet, >

Tovább

A választás győztesét e pillanatban Trumpnak hívják

A kampánynak innentől kezdve valószínűleg végig kísérője lesz az erőszak, minden észszerűség dacára.  A véletlen nagy mértékben >

Tovább

Macska a galambok között

Európában, s egyben Magyarországon is lényegében minden politikai szereplő egyetért abban, hogy meg kell nyitni az >

Tovább

Orbánból mára gyalog lett Putyin sakktábláján

Sőt az elnöknek sok hasznos idiótája van, de közülük kevesen akarnak annyira a szolgálatára lenni, mint >

Tovább

Putyint vagy megbuktatják, vagy meghal

Timothy Snyder a Der Standardban teljesen természetesnek tartja, hogy Putyin az Orbán látogatás után lövette a >

Tovább

Az EU cselszövőjeként Orbán felháborította az európaiakat

Nem ő az első természetesen, aki azt hiszi, hogy soros elnökként ő az Unió főnöke. De >

Tovább

Futballt közvetíteni, magyarosan

Három csatár rohan a kapu felé, te már talpon vagy, izgalmadban nyelni sem tudsz, eközben a >

Tovább

Orbán csak „Trump sakkfigurája”?

Tervet dolgoznak ki Magyarország ügyében az uniós államok a washingtoni jubileumi NATO-ülés margóján. A „békemisszióval” Orbán >

Tovább

Kezd alakot ölteni Európában a „Fékezzük meg Orbánt”-művelet

Elképzelhető, hogy elveszik tőle a soros elnökséget, amire még sosem volt példa. Bár jogászok azt mondják, >

Tovább