2023. december 2. szombat
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Ne nevezzük ezt antiszemitizmusnak, mert zsidógyűlöletről van szó

Ne nevezzük ezt antiszemitizmusnak, mert zsidógyűlöletről van szó

A Die Welt politikai főelemzője úgy gondolja, hogy a közvélemény kétféle mércét alkalmaz, amikor véleményt nyilvánít a Hamasz terrorjára adott izraeli válaszról. Hiszen sem Ukrajna bombázása, sem a szíriai mészárlások nem váltottak ki ennyire élet tiltakozásokat. Az ok világos, de ne nevezzük antiszemitizmusnak, mert itt zsidógyűlöletről van szó. Jacques Schuster szerint felesleges finomkodni, nyíltan kell beszélni a jelenségről. Mert a zsidóellenességet lehet tetten érni az ENSZ-ben, a fél EU-ban, jó pár külügyminiszter nyilatkozatában, valamint az utcai megmozdulásokon is. Amikor ezek az erők a zsidó bosszúvágyat látják a gázai kórházak bombázása mögött. Ám mikor volt ennyire heves a reakció, amikor az oroszok az egyik ukrán kórházat a másik után tették a földdel egyenlővé? Vagy amikor Asszad a saját polgárait mészárolta le. Akik most felháborodnak, nem veszik figyelembe, hogy Izrael figyelmezteti a civileket, menekülési utakat hagy nekik. A fegyverszünettel viszont a Hamász megint megúszná.  A német politikusok a zsidó állam kapcsán mindig a történelmi felelősségről regélnek, de valójában nem a hatmillió meggyilkolt zsidó miatt kell szolidaritást tanúsítaniuk. Hanem mert olyan államot ér most támadás, amely a nyugati értékeket képviseli, és ezt egyetlen civilizált ember sem veheti tudomásul. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Az Unió energiaügyi biztosa óva inti a magyar kormányt attól, hogy az a háborús bűnös Putyin földgázára támaszkodjon. Kadri Simson szerint az Orbán-kormány is pontosan tudja, hogy ha kitart az orosz kapcsolat mellett, akkor módot nyújt Moszkvának a magyar energiapiac manipulálására. És amikor csak még több energiahordozót vesz a Kremltől, akkor kiszolgáltatja az országot a rosszindulatú orosz befolyásnak. Márpedig Magyarországnak nem az az érdeke, hogy ez a jövőben is így legyen.

Mint mondta, egyetlen vezetőt ismer a kontinensen, aki kezet ráz egy háborús bűnössel. Azt kéri a biztos a Fidesztől, hogy más tagállamokhoz hasonlóan váljon le az orosz vonalról, a technológiáról, a nukleáris együttműködésről, készítsen tervet új beszerzési források felkutatására. Egyben igen sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar kormány folytatja Paks 2 építését. Emlékezetes, hogy az Orbán-kabinet azt ígéri, hogy megtorpedózza, ha az EU ezen a területen szankciókat rendel el.

Politico

Az Európai Parlament öt legnagyobb frakciójának magyar jelentéstevői közös nyilatkozatban marasztalták el Spanyolországot, amiért az az EU soros elnökeként nem tartotta fontosnak a magyar kormány felelősségre vonását. Mint emlékezetes, a jogállami gondok miatt az Unió évekkel ezelőtt megindította az eljárást a Fidesz-kormány ellen a 7-es paragrafus alapján.

A vége akár a magyar (és a lengyel) szavazati jog felfüggesztése lehet, ám Orbán Viktor csak még inkább alávág a polgári szabadságjogoknak, mert az illiberális demokráciája átfordul tekintélyelvűségbe. Brüsszel azonban nemigen méltatlankodik, főleg azért mert az eltelt hónapokban Madrid számára nem volt fontos a kérdés.

Az állásfoglalást a zöld Gwendoline Delbos-Corfield fogalmazta meg, de csatlakozott hozzá a Néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a Baloldal képviselője is. Sürgetik a spanyol elnökséget, hogy tűzze napirendre az ügyet a külügyminiszterek mai ülésén.

Közben a magyar kormány brüsszeli agytrösztjét jelentő intézet paranoid jelentést tett közzé arról, hogy az EU fegyverként veti be az LMBT-jogokat, üldözi a nemzetállamot és utazik a kelet-európai országokra. Valójában kiforgatja a dolgokat, hiszen a magyar fél állítja be károsnak kisebbségi jogokat. A jelentés ugyanakkor nem tesz említést arról, hogy Szájer József egy meleg orgián bukott le a járvány idején. 

Die Presse

Az újság olyasvalakiként búcsúzik a luxemburgi külügyminisztertől, miután az csaknem 20 év után megválik tisztségétől, hogy olyan valaki lép le a színről, aki mindig egyértelműen beszélt. Asselborn nem szokta véka alá rejteni a véleményét. Derűlátóan távozik, mert úgy ítéli meg, hogy minden válság ellenére Európa még mindig itt van és ez nem akármi.  

De nem mindenkiről állít ki kedvező bizonyítványt. Magyarországot például 100 %-ig antidemokratikusnak tartja. Nem utolsósorban Orbán kőkemény menekültpolitikája miatt. A fiatal európaiaknak azt tanácsolja, hogy jottányit se adjanak fel az értékeikből, amikor egyes országok megpróbálnak azoknak alávágni. Mert különben meg fog szűnni az EU.

A jó hír az, hogy az utód péntektől várhatóan az eddigi kormányfő, Xavier Bettel lesz, aki szintén nem arról híres, hogy becsomagolja a mondandóját.   

Washington Post

A lap biztonságpolitikai szakírója, akit az izraeli hadsereg a napokban elvitt Gázába, bennfentes forrásokból úgy értesült, hogy küszöbön áll a túszok egy jelentős részének kiszabadítása. David Ignatius forrása azt közölte, hogy napokon belül aláírhatják az egyezséget, a fő vonalakban már egyetértettek. Eszerint mindkét részről a nők és a gyereket engedik el, Izrael olyanokat, akik börtönben vannak.

A Netanjahu-kormány 100 érintettről beszél, a Hamász azt közölte, hogy kész szabadon engedni 70 asszonyt és fiatalt. A másik oldalon úgy tudni, hogy legalább 120-an vannak rács mögött. Viszont átmeneti, talán 5 napos fegyvernyugvást léptetnének életbe a csere lebonyolítására. Egyben lélegzetvételnyi szünethez és humanitárius segítséghez juthatnának a gázaiak.

Katar közvetített, amely otthon ad a Hamász politikai vezetésének, de az egyezkedésekbe bekapcsolódott a Moszad is, amely egyúttal folyamatosan tájékoztatta a CIA-t.  Viszont a többi túsz sorsának rendezését megnehezíti, hogy sokan más terrorszervezetek kezén vannak. A Palesztin Iszlám Dzsihád kb. 35 embert tart fogva.

Daily Telegraph

A brit páncélos ezred volt parancsnoka úgy ítéli meg: nem szabad megengedni, hogy a Hamász erődként használjon kórházakat Gázában. Hamish de Bretton-Gordon pontosan tudja miről beszél, mivel annak idején Szíriában, illetve a környező államokban hat éven át próbálta megakadályozni ugyanezt a taktikát.

Mint írja, Asszad és Putyin ily módon akarta megtörni a civil lakosságot, és a jelek szerint Moszkva Ukrajnában is beveti a taktikát. Gyalázatosnak nevezi, hogy a palesztin szélsőségesek emberi pajzsot alkalmaznak és amögé telepítenek bázisokat. Ám hiába állítják, hogy igazságos háborút folytatnak, itt valójában egy gyilkos csoportról van szó, amely előszeretettel öl meg csecsemőket, illetve bújik mögéjük.

Be kell szüntetni a harcokat a kórházakban és azok környékét. Ám ez nem jelenti az, hogy az izraeli fegyveres erőknek kapitulálniuk kell. A civilek megmentésére először is humanitárius szünetet kell elrendelni, hogy ki lehessen vinni a polgári lakosságot. Emellett ENSZ-erőket kell küldeni a gyógyintézmények védelmére. Ám ennek lehetőségét egyelőre még meg sem vitatták.

Utána az izraeli katonák már foglalkozhatnak a terroristákkal. Ám Izrael elveszheti a háborút, ha úgy tekintenek rá, mint amely civil életek halálához járul hozzá. A világban olyanok tiltakoznak, akik valójában a zsidó állam végét akarják, és nem a gyereke szenvedése érdekli őket. Ennek pedig intő jelnek kell lennie, hogy végzetes lenne a nyugati támogatásra támaszkodó Izrael számára, ha megnyerné a harcokat, viszont vereséget szenvedne a propaganda fronton.

Die Zeit

Jürgen Habermas úgy foglalt állást, hogy elvileg helyes Izrael háborúja. A legtekintélyesebb német filozófus és több tudóstársa arra is felhívja a figyelmet közleményében, hogy a viszály nem igazol semmiféle antiszemitizmust. Főleg nem Németországban, mert Izrael létjoga a Szövetségi Köztársaság politikájának egyik alappillérét jelenti.

Elviselhetetlen – emeli ki nyilatkozat -, hogy német földön ismét zsidókat ér fenyegetés, hogy azoknak félniük kell az utcai erőszaktól. Egyben érthetőnek nevezi az aggódást a palesztin nép sorsa miatt. Ám nem szabad, hogy teljesen félrecsússzanak a megítélés szempontjai.

Die Welt

A lap politikai főelemzője úgy gondolja, hogy a közvélemény kétféle mércét alkalmaz, amikor véleményt nyilvánít a Hamasz terrorjára adott izraeli válaszról. Hiszen sem Ukrajna bombázása, sem a szíriai mészárlások nem váltottak ki ennyire élet tiltakozásokat. Az ok világos, de ne nevezzük antiszemitizmusnak, mert itt zsidógyűlöletről van szó.

Jacques Schuster felesleges finomkodni, nyíltan kell beszélni a jelenségről. Mert a zsidóellenességet lehet tetten érni az ENSZ-ben, a fél EU-ban, jó pár külügyminiszter nyilatkozatában, valamint az utcai megmozdulásokon is. Amikor ezek az erők a zsidó bosszúvágyat látják a gázai kórházak bombázása mögött.

Ám mikor volt ennyire heves a reakció, amikor az oroszok az egyik ukrán kórházat a másik után tették a földdel egyenlővé? Vagy amikor Asszad a saját polgárait mészárolta le. Akik most felháborodnak, nem veszik figyelembe, hogy Izrael figyelmezteti a civileket, menekülési utakat hagy nekik. A fegyverszünettel viszont a Hamász megint megúszná.  

A német politikusok a zsidó állam kapcsán mindig a történelmi felelősségről regélnek, de valójában nem a hatmillió meggyilkolt zsidó miatt kell szolidaritást tanúsítaniuk. Hanem mert olyan államot ér most támadás, amely a nyugati értékeket képviseli, és ezt egyetlen civilizált ember sem veheti tudomásul.

FT

Az újság külpolitikai fő elemzője aggasztónak tartja, hogy Amerika várhatóan visszahúzódik a nemzetközi színtérről, mert az azzal jár, hogy Kína, Oroszország és Irán az eddiginél sokkal jobban bele fog szólni a dolgokba a maga övezetében. Gideon Rachman szerint Biden helyesen gondolja úgy, hogy biztonságosabb a világ, ha az Egyesült Államok a csendőr szerepét tölti be.

Ez a szemléletmód a 2. világháború végéig nyúlik vissza, amikor az amerikai elit úgy gondolta, hogy a 30-as évek bezárkózása segített a náci Németország és a császári Japán felemelkedésében. Ám lehet, hogy Trump beváltja ígéretét és kilépteti az USA-t a NATO-ból. A három rivális ezer örömmel használná ki a politikai légüres teret.

A multipoláris világot hirdetik, ami lefordítva azt jelenti, hogy véget vetnének az amerikai hegemóniának. Ám az károsan hatna az USA-ra is, hiszen őt is fenyegetné, ha antidemokratikus, terjeszkedő hatalmak erősödnének meg Európában, Ázsiában és a Közép-Keleten.

FT

A NATO volt főtitkár-helyettese szerint nagy-nagy dicséret illeti meg Ukrajnát, mivel annak jóval kisebb haditengerészete visszavonulásra kényszerítette az orosz hadiflottát a Fekete-tengeren. Kijev „szúnyogcsípésekkel” érte el, hogy Moszkva Szevasztopolból Novorosszijszkba vezényelje vissza a hadihajókat.

Rose Gottemoeller, aki jelenleg Stanfordon tanít, emlékeztet arra, hogy Szevasztopol fontos célpont volt Putyin számára a háború megindításakor. Ám az ukránok igen hatékonyan használták fel a általuk épített rövidebb hatótávolságú rakétákat, valamint drónokat. Egyben sokszor rögtönzött szállító eszközökről indítottak támadást.

Tűz alá vették az orosz elnök büszkeségének számító kercsi hidat is, vagyis megnehezítették az utánpótlás célba juttatását a Krímből. Egyben pedig folyosót nyitottak a kulcsfontosságú ukrán gabonaszállítások számára. Szükségük volt persze hozzá a nyugati fegyverekre, mivel a légelhárító fegyverek segítettek ellensúlyozni az orosz légi fölényt. Egyben védelmet nyújtanak a kereskedelmi hajóknak.

Guardian

A Politico igazgatója arra figyelmeztet, hogy az olasz miniszterelnök veszélyes nem csupán saját országra, hanem Európára is, mivel könyörtelen, okos és pragmatikus. Hozzáigazította a századhoz a régi szélsőjobbos eszméket és megpróbálja  a saját képére formálni Olaszországot.

Anne McElvoy rámutat, hogy a politikus saját hatalma bővítésével igyekszik úrrá lenni a három alapvető olasz bajon: a stagnáló gazdaságon, az alacsony születésszámon és a politikai patthelyzeten. Újfajta nacionalista populista, aki nem könnyű hová tenni. A gyökerei fasiszták.

Most éppen azon van, hogy közvetlenül, akár a szavazatok kisebbségével válasszák meg a minisztereket. Ehhez azonban azonban meg kell vívnia az ellenzékkel, de lehet, hogy még népszavazás is szükséges lesz.

Kifelé a szebbik arcát mutatja, ám odahaza egyre inkább ő határozza meg az irányt. Akár bejön neki, akár nem, ez ma már Meloni Olaszországa.

Der Standard

Paul Lendvai jó barátként búcsúzik a volt cseh külügyminisztertől, aki 86 éves korában hunyt el. Rámutat, hogy Schwarzenberg hatással volt az európai történelemre. Először Ausztriában, mint az emberi jogokért létrejött Helsinki Szövetség elnöke. A poszton törte az utat Közép- és Kelet-Európa szabadsága érdekében.

Élesen bírálta ugyanakkor az osztrák politikai elitet, különösen Kurz kancellárt, akiről azt mondta, hogy hamis. Egoista politikát folytatott, amely a saját bukásához vezetett, ám irányítása katasztrófa volt az egész ország számára. 

Még közvetlenül a halála előtt is igen nyugtalanította a zsidóellenesség, az ukrán helyzet, viszont nagyon dicsérte a cseh elnököt, illetve kormányt. Viszont nem véletlenül sokkal korábban felismerte Putyin és Orbán veszélyességét, mint az osztrák vezetők.

 

2023. november 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább

Ukrajnának új ellensége lett: az, hogy a Nyugat belefárad a háborúba

Az egyik neves amerikai biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy mindenképpen el kell kerülni Ukrajnában a vereséget, >

Tovább

Miért védem Izraelt?

Saját bevallása szerint Bernard-Henry Lévy egész életében a palesztinok ügyéért küzdött, ám most mégis Izrael támogatja >

Tovább

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról >

Tovább

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább