2023. december 2. szombat
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A Hamász kiírta magát a civilizációból

A Hamász kiírta magát a civilizációból

Elfriede Jelinek úgy ítéli meg, hogy az Izrael elleni terrorakcióval a Hamász kiírta magát a civilizációból. A kifejezetten baloldalinak számító, Nobel-díjas osztrák írónő szerint ami október 7-én történt az nagyon emlékeztet arra, amikor a náci Németország lerohanta a lengyel államot. Úgy értékeli, hogy a terrorbanda kiélte határtalan rombolási vágyát. Egy terrorszervezet azonban többé nem része az emberi civilizációnak. Mert amikor fanatikusok tombolnak, akiknek az élet egyáltalán nem számít, hiszen egyetlen cél vezérli őket, az, hogy másokat megsemmisítsenek, nos, akkor és ott véget ér a civilizáció. Hiszen onnantól kezdve nincs miről tárgyalni. Ezzel a bűncselekménnyel, a gyilkosságokkal és ártatlan civilek elhurcolásával a milícia egyszer s mindenkorra szétverte önmagát. Ráadásul a szélsőségesek ugyanarra hivatkoznak, mint annak idején a nácik: ők csak visszalőttek, noha senki sem tüzelt rájuk. Az írónő szerint Izrael a térség egyetlen demokratikus országa. Viszont, hogy a terroristák ártatlan palesztinokat ejtenek túszul, miközben állítólag értük harcolnak, lehetetlenné tesz mindent, amit bármikor elérhetnének a jövőben.  Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

Az olasz kormányfő Orbán Viktor példáját követve próbálja megállítani a népességfogyást, ám tudósok szerint a módszer igencsak kétes. Alapja a nemzet-konzervatív családpolitika. Meloni szeptemberben még a budapesti demográfiai konferenciára is elment, miután a házigazda iránymutatónak tartja szociális és családtámogatási rendszerét. Mind a ketten attól félnek, hogy kihal a nemzet. A magyar vezető a nagyarányú kivándorlást papíron a határon túli magyaroknak adott állampolgársággal igyekszik ellensúlyozni. A születésszámok csökkenését átmenetileg megfordította, miután e célra a GDP 5 %-át költi. Ez azután párosul a kereszténynek nevezett retorikával és törvényekkel. Megközelítésmódja ünnepli a hagyományos családmodellt, viszont igyekszik kiszorítani a pályáról az LMBT-közösséget. Ám míg olasz kollégája pártolja a minőségi munkaerő beáramlását, addig Orbán még a külföldről érkező vendégmunkásoknak is útját állja. A hitvallása az: magyar gyerekeket a migránsok helyett.  A bécsi Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemző Intézet szakértője, Wolfgang Lutz szerint a politikus felfedezte, hogy a születések ösztönzésével jó pontokat lehet szerezni a világban jobboldali és keresztény körökben. A nacionalisták ősi félelmére játszik rá, vagyis, hogy a végén elfogy a nemzet.

Dubravka Suica, a Bizottság illetékes alelnöke úgy látja, hogy a populista vezetők fenyegetésnek tekintik a népesség számának visszaesését és a jelenségért a demokráciát okolják. Ám arra kell számítani, hogy 2100-ig egyre kevesebb lesz a Föld lakóinak a száma. Európára ez különösen jellemző, ám a bécsi Demográfiai Intézet egyik elemzője szerint ebből kár drámát csinálni.

Csakhogy akik riadót fújnak, azok a kultúrák és civilizációk pusztulását vizionálják. Nagyon jól nyomon lehet ezt követni Magyarországon. Nálunk a születések száma – hála a kormány intézkedéseinek 1,6-ra emelkedett, ám ezzel is csak a középmezőnyben foglal helyet az ország. A megkérdezett szakemberek mindazonáltal kétlik, hogy a magyar családtámogatási politika hosszú távon eredményes lesz.

Mert a hatás leginkább az, hogy a nők az ösztönzők hatására előbbre hozzák a gyerekvállalást, de ettől még nem születik több utód. Az adatok azokban az országokban alakulnak kedvezően, ahol a kormányok átfogó programot léptetnek életbe, a többi közt ingyenes óvodával, iskolai étkeztetéssel és így tovább. 18-20 évre kívánják ily módon könnyíteni a családok terheit.

Egy olasz szakértő ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a migráció is nélkülözhetetlen a demográfiai apály leküzdéséhez.

Die Presse

Elfriede Jelinek úgy ítéli meg, hogy az Izrael elleni terrorakcióval a Hamász kiírta magát a civilizációból. A kifejezetten baloldalinak számító, Nobel-díjas osztrák írónő szerint ami október 7-én történt az nagyon emlékeztet arra, amikor a náci Németország lerohanta a lengyel államot. Úgy értékeli, hogy a terrorbanda kiélte határtalan rombolási vágyát.

Egy terrorszervezet azonban többé nem része az emberi civilizációnak. Mert amikor fanatikusok tombolnak, akiknek az élet egyáltalán nem számít, hiszen egyetlen cél vezérli őket, az, hogy másokat megsemmisítsenek, nos, akkor és ott véget ér a civilizáció. Hiszen onnantól kezdve nincs miről tárgyalni. Ezzel a bűncselekménnyel, a gyilkosságokkal és ártatlan civilek elhurcolásával a milícia egyszer s mindenkorra szétverte önmagát.

Ráadásul a szélsőségesek ugyanarra hivatkoznak, mint annak idején a nácik: ők csak visszalőttek, noha senki sem tüzelt rájuk. Az írónő szerint Izrael a térség egyetlen demokratikus országa. Viszont hogy a terroristák ártatlan palesztinokat ejtenek túszul, miközben állítólag értük harcolnak, lehetetlenné tesz mindent, amit bármikor elérhetnének a jövőben. 

Süddeutsche Zeitung

A Brüsszelből keltezett kommentár egyszerűen kínosnak nevezi, hogy hamarosan ismét kiderül: az EU szinte verhetetlen, amikor segítséget kell ígérni Ukrajnának, ám a teljesítésben már korántsem annyira acélos. Az történt, hogy tavaly márciusban az Unió bejelentette: egy év alatt egymillió gránátot szállít az ukrán hadseregnek. A határidő hamarosan lejár, de jó, ha a vonal alatt a kilátásba helyezett mennyiség felét sikerül felmutatni.

És erről csakis Brüsszel tehet, mert senki nem mondta neki, hogy szánja rá magát ilyen ígéretre, sőt több kormány is arra figyelmeztette, hogy nem kéne ilyen határozottan elköteleznie magát, csak azért, hogy bátornak és elszántnak tűnjön. Még kínosabb az ügy, ha tényleg igazak a hírek, miszerint Észak-Korea az eltelt hónapokban valóban egymillió lőszert küldött az oroszoknak.

Szóval ez kemény csapás a szervezet szavahihetőségére nézve. Ráadásul ez már a sokadik fiaskó, amikor Kijev megsegítéséről van szó. A pénzügyi támogatások területén az ígéret és beváltott szó között 75 milliárd eurós lyuk tátong. Úgyhogy az ukránoknak lassan hozzá kell szokniuk: az európai szolidaritás mind elcsépeltebb, bármire is adja szavát az EU.

FT

A világ egyik legnagyobb olajipari cégének vezérigazgatója szerint a két háború olyan instabilitással fenyeget az energiaellátásban, ami csak az 1973-as olajembargó hatásához mérhető. A Baker Hughes fúrótornyokat épít, illetve feltárja a lelőhelyeket, és vezetékeket fektet le, Texastól Nyugat-Afrikáig. Egyben a földgáz cseppfolyósításához szükséges berendezések legfőbb szállítója.

Mindkét viszály hatására átmenetileg megugrottak az olajárak, jelenleg 80 dollárra mentek vissza, ám ezt gyorsan változhat, ha elmélyül a közel-keleti viszály, ideértve hogy Irán közbeavatkozik. Simonelli emlékeztet arra, hogy mekkora lett a kereslet Európában a folyékony gáz iránt, amikor Oroszország fegyverként használta az energiahordozókat. Ezért sorra épültek az átfejtő létesítmények. Szerinte cége az idén és tavaly háromszor annyi ilyen megrendelést kap, mint az előző két évben. Az összértéket 9 milliárd dollárra becsüli.

Arra is emlékeztet, hogy a földrész milyen kínba került, mivel a háború kirobbanásakor túlságosan is egyetlen forrástól függött. Azt viszont nem gondolja, hogy a vezetékes orosz gáz rövid távon versenyképes az LNG-gázzal, még akkor sem, ha véget ér az ukrajnai háború. Viszont kemény megpróbáltatást jósol a kontinensnek, ha kemény lesz az idei tél.

A környezetvédők bírálatára azt válaszolja, hogy a folyékony gáz felhasználása nem ront, hanem javít a légkör állapotán, hiszen kivált egy csomó szenet. Ily módon sok helyütt tartósan az energia mix része lesz a következő években.

Politico

Irán közvetlen fenyegetést jelent Európa számára, de gazdasági eszközökkel nem lehet jobb belátásra bírni az ideológiai fanatizmus által vezérelt mullahokat. Erre figyelmeztet Henrik Rasmussen, a tudománnyal és a nemzetközi biztonsággal foglalkozó intézet igazgatója. Mint rámutat, az USA, az EU és Izrael éveken át csupán kezelte, ám nem oldotta meg a biztonság kérdését a Közel-Keleten. Október 7. azonban bizonyította, hogy az időnkénti visszavágások nem segítenek a Hamász ellen.

Ezért most egyszer s mindenkorra le kell számolni a terrorszervezettel. De amögött ott leselkedik a létveszély a zsidó állam számára: Teherán, amely hatalmas léptekkel halad az atomfegyver megszerzése felé. Szakértők szerint már csupán két év kell neki, hogy megszervezze a tömeggyártást. Akkor pedig Európát is Armageddonnal fenyegetheti.

Ugyanakkor már most is kihat a földrészre. Pl. amikor drónokat szállít az oroszoknak, akkor az veszélyes az összes környező NATO-országra nézve. Az általa támogatott szervezetek működése ugyanakkor súlyos gazdasági következményekkel járhat, arról nem beszélve, hogy mi történik akkor, ha az Iszlám Köztársaság lezárja a Hormuzi-szorost.

Az Unió nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az iráni rezsim mennyire ellenséges a nyugati értékekkel szemben. Ráadásul a rendszer minden, csak nem észszerű, ezért csakis a furkósbot használ vele szemben, a mézesmadzag nem. Maximális katonai, gazdasági és diplomáciai nyomást kell rá gyakorolni. Utóbbi kettőre van módja Európának is.

Az iráni Forradalmi Gárdát és a Heszbollahot terrorszervezetnek kell nyilvánítani. Az jó, hogy a transz-atlanti szövetség szolidáris Izraellel, miközben az ellenség mindent megtesz a Nyugat megosztására.

Washington Post

A szír elnök drogbirodalmat tart fenn, annak segítségével támogatja az Iránhoz kapcsolódó milíciákat és tüzeli a Hamászt. A csodaszer neve: Captagon és forgalmazása révén Damaszkus alapvető befolyásra tett szert a térségben, sőt azon túl is, már Dél-Európában is. Előállításában közreműködik a szír hadsereg, valamint Asszad családja, úgyhogy a politikus immár nem csupán diktátor, háborús bűnös és tömeggyilkos, hanem drogbáró is.

Évente több milliárd dolláros bevétele származik a tabletta formájában árult kábítószerből. Egész elosztó hálózatot hozott létre, együttműködik a Heszbollahhal, valamint az olasz maffiával. Az öbölmenti országokat annyira elárasztotta a készítmény, hogy azok rohantak rendezni a viszonyukat Szíriával, hátha akkor visszaesik az illegális export. De nem.

French Hill, az amerikai Szenátus republikánus tagja azt mondja, itt a drog serkenti a terrort. Izraelben már rengeteg szállítmány foglaltak le, amely Gázába tartott.  A jövedelemből Asszad fegyvereket vásárol és növeli területi befolyását. Megerősíti hatalmát és kivédi a szankciókat.

Nagy-Britannia és az USA márciusban a politikus két unokatestvérét is indexre tette a kábszerrel folytatott kereskedelemért. A szír állam ma már inkább egy alvilági bűnszövetkezetre emlékeztet, semmint egy kormányra. A nemzetközi közösségnek ennek megfelelően kell viszonyulnia hozzá. Mert ha nem állítja meg, akkor csak még rosszabb következményekkel jár a kábítószer és a terrorizmus.

 

 

2023. november 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább

Ukrajnának új ellensége lett: az, hogy a Nyugat belefárad a háborúba

Az egyik neves amerikai biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy mindenképpen el kell kerülni Ukrajnában a vereséget, >

Tovább

Miért védem Izraelt?

Saját bevallása szerint Bernard-Henry Lévy egész életében a palesztinok ügyéért küzdött, ám most mégis Izrael támogatja >

Tovább

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról >

Tovább

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább