2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a választáson és hátat fordít Ukrajnának. A szerző, Lee Hockstader, a szerkesztő bizottság tagja, aki egyben párizsi tudósító, felidézi, hogy a Biden-kormányzat másfél év alatt 75 milliárd dollárt hagyott jóvá Ukrajna megsegítésére. Sok európai kapisgálja, hogy Kijev a saját létén túl egy olyan agresszor feltartóztatásáért harcol, amely az ukrán határokon túl is fenyegetést jelent. Ám az ország túlélése nagy veszélybe kerülne az amerikai fegyverek, pénzinjekciók és politikai vezetés nélkül. Ha itt valami drasztikusan megváltozik, az nagy lökést adna Putyin imperialista reményeinek. Azt jelezné, hogy az USA feladja a földrészt, egyben a NATO életképességét is veszélybe sodorná. Egyúttal feltehetőleg vérfürdőt eredményezne Ukrajnában. A kontinens iparkodik segíteni Kijevet, de ez anyagiakban össze nem mérhető azzal, amit az USA nyújt. És kizárt, hogy az EU meg tudná kétszerezni a támogatást, ha Trump elzárná a pénzcsapot. Arról nem beszélve, hogy itt az ígéretek javarészt kölcsönről szólnak, az amerikaiak viszont önzetlenül küldik a milliárdokat. Emellett gond, hogy akadozik az európai gazdaság motorja, de a legfőbb akadály, hogy hiányzik a politikai akarat. Továbbra is mély a szakadék a földrész két fele között. A Nyugat közeledésre vágyik Moszkvával, a keleti államok java viszont a történelmi tapasztalatok miatt zsigerből elutasítja Moszkva uralmát. Mindazonáltal Európa igyekszik növelni a segélyt az ukránoknak, de nem elég gyorsan, ezért űr tátong, ha az amerikaiak kivonulnak. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Ukrajna hajlandó engedményeket tenni a kisebbségi jogok, így a nyelvhasználat ügyében, hogy felgyorsítsa az uniós csatlakozási folyamatot. Ez derült ki abból, amit a kérdésben illetékes miniszterelnök-helyettes mondott a lapnak. Olga Sztefanisina kijelentette, hogy Kijev kész módosítani a vonatkozó törvényt, beleértve a magyar középiskolákra vonatkozó részt, ha itt sikerül valamiféle egyensúlyt kialakítani.

Azzal érvelt, hogy a nemzetiségek tagjainak is meg kell tanulniuk elég jól ukránul, ha tovább akarnak tanulni, vagy ha olyan vidéken szeretnének munkát vállalni, ahol nem elegendő az anyanyelvük. Az ukrán fél a héten kétoldalú tárgyalásokat kíván kezdeni ez ügyben Magyarországgal és Romániával.

Az újság emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor az ellentétek miatt többször is az ukrán csatlakozás vétójával fenyegetett és magyarellenességgel vádolta meg a Zelenszkij-kormányt. Illetékesek mind Kijevben, mind Brüsszelben attól tartanak, hogy a kormányfő – Moszkva szövetségese – nem akar megállapodást nyelv-ügyben, és erre hivatkozva meggátolja, hogy decemberben megkezdődjön a párbeszéd a belépésről.

 

Euractiv

 

A volt lengyel külügyminiszter, aki mindössze 3 éve vált ki a kormányból, kijelentette, hogy a lengyel jogállam még rosszabb állapotban van, mint a magyar. Czaputowicz a független Rzeczpospolitában megjelent vendégkommentárban rámutat, hogy törvénytelen a döntés, miszerint a jövő hónap közepén egy napon tartják a parlamenti választást, illetve az eredetileg az EU menedékpolitikájának reformja ügyében meghirdetett népszavazást. 

Azzal érvel, hogy a magyar rendszert is joggal érte bírálat, ám a lengyel választási törvényt még sokkal inkább kifogásolni lehet.  Pl. a lengyeleknél az érvénytelen voksokat is beszámítják, így, ha valaki ellenzi a referendumot, annak csak úgy tud hangot adni, ha tartózkodik. Emellett közös lesz a választói névjegyzék, ilyenformán pedig lehetetlen szétválasztani a két részvételi adatot. Vagyis mindenképpen érvényes lesz a népszavazás.

A szerző, aki a politológia professzora a Varsói Egyetemen, úgy ítéli meg, hogy a lengyel állam immár nem védi a választójog titkosságát.

 

Die Presse

 

A vezércikk életveszélyesnek tartja, amit a Nyílt Társadalom Alapítvány egyik nemzetközi közvélemény kutatása állapított meg, hogy ti. a fiatalság egyáltalán nem utasítja el az autokráciát, sőt. Mert lehet, hogy a liberális demokrácia nehézkes, de nincs jobb alternatíva nála, és az csak mese, hogy a tekintélyuralom hatékony.

Azt egykor Merkel kancellár fejtette ki, hogy minél távolabb van egy-egy nagy háború, annál inkább csökken a lakosság részéről a kompromisszumkészség és üt a hazardőrök órája. Ezt erősíti meg a már említett felmérés. Mert a többség ugyan a demokráciát pártolja kormányzati formaként, de egyre kisebb a támogatottsága.

A kockázat nem az, hogy egyes államok egyik pillanatról a másikra átmennek diktatúrába, hanem sokkal inkább, hogy a liberális demokráciát folyamatosan leszalámizzák. Így csupán választási demokráciává torzul. A végén pedig már csupán névlegesen lesz demokratikus. Ugyanakkor ott van Kína, ahol Hszi olyan kapitális hibákat követett el a járvány kezelésében, hogy azért egy demokráciában már rég leváltották volna. Az autoriter rendszerekből azonban hiányzik az öngyógyító erő.

Lehet, hogy Putyin sosem merte volna megtámadni Ukrajnát, ha a tanácsadói nem azt szajkózzák, amit hallani akart. Ám egy autokráciában, ahol nincs szabadság, jobb nem ellentmondani a nagyembernek.

 

Wall Street Journal

 

Az egyik neves amerikai politológus szerint India felemelkedésével a G-20-ak arról tanúskodnak, hogy eltolódnak az erőviszonyok a világban. Walter Russel Mead, a Hudson Intézet kutatója, a Bard College professzora úgy ítéli meg, hogy Kína és Oroszország forrong, Európa zsugorodik, Amerika pedig habozik.

A szakértő három tanulságot lát a legfejlettebb országokat tömörítő szervezet új-delhi tanácskozása után:

1.      India a világ egyik vezető hatalmává lép elő, egyben az USA mind szorosabb szövetségese.

2.      Moszkva, Peking és egy-két partnerük egyre határozottabban szembeszáll a Washington vezette világrenddel. Egyik céljuk, hogy illiberális, Amerika-ellenes koalíciót hozzanak létre a globális Déllel. Utóbbi megnyeréséért erősödik a küzdelem az indiaiak és Kína között.

3.      Az öreg földrész nemzetközi befolyása egyfolytában hanyatlik, ebből a szempontból az idei év katasztrofálisnak bizonyult. Ez pedig feladja a leckét az USA-nak, mert ily módon sokkal nehezebben tudja csak elérni a céljait.

 

Washington Post

 

A kommentár arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a választáson és hátat fordít Ukrajnának. A szerző, Lee Hockstader, a szerkesztő bizottság tagja, aki egyben párizsi tudósító, felidézi, hogy a Biden-kormányzat másfél év alatt 75 milliárd dollárt hagyott jóvá Ukrajna megsegítésére.

Sok európai kapisgálja, hogy Kijev a saját létén túl egy olyan agresszor feltartóztatásáért harcol, amely az ukrán határokon túl is fenyegetést jelent. Ám az ország túlélése nagy veszélybe kerülne az amerikai fegyverek, pénzinjekciók és politikai vezetés nélkül. Ha itt valami drasztikusan megváltozik, az nagy lökést adna Putyin imperialista reményeinek. Azt jelezné, hogy az USA feladja a földrészt, egyben a NATO életképességét is veszélybe sodorná.

Egyúttal feltehetőleg vérfürdőt eredményezne Ukrajnában. A kontinens iparkodik segíteni Kijevet, de ez anyagiakban össze nem mérhető azzal, amit az USA nyújt. És kizárt, hogy az EU meg tudná kétszerezni a támogatást, ha Trump elzárná a pénzcsapot. Arról nem beszélve, hogy itt az ígéretek javarészt kölcsönről szólnak, az amerikaiak viszont önzetlenül küldik a milliárdokat.

Emellett gond, hogy akadozik az európai gazdaság motorja, de a legfőbb akadály, hogy hiányzik a politikai akarat. Továbbra is mély a szakadék a földrész két fele között. A Nyugat közeledésre vágyik Moszkvával, a keleti államok java viszont a történelmi tapasztalatok miatt zsigerből elutasítja Moszkva uralmát. Mindazonáltal Európa igyekszik növelni a segélyt az ukránoknak, de nem elég gyorsan, ezért űr tátong, ha az amerikaiak kivonulnak.

 

Wall Street Journal

 

A szerkesztőség véleménye az, hogy Biden kinyitotta a Pandora szelencéjét, amikor belement abba, hogy 6 milliárd dolláros váltságdíjat fizessen Iránnak öt amerikai kiszabadulásáért cserében, mert innentől kezdve az országok amerikai túszokat fognak szedni, ha az érdekeik úgy kívánják. Az összeg visszatartott iráni iráni olajbevétel, és az ügylet része, hogy az USA elenged öt iránit.

Nehéz elfogadni az egyezséget, pláne hogy azt szeptember 11. évfordulóján tették közzé. A túsztárgyalás mindig kőkemény dolog és szinte kivétel nélkül kegyetlen alkuval jár. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy amerikaiak kerülnek haza, néhány kellemetlen figuráért cserében. A mostani ügyben a 6 milliárdos fejpénz az égbekiáltó. Merthogy Irán a nukleáris programjára, terrorizmusra és közvetítők útján vívott háborúra fordíthatja.

Jobb benyomást keltett volna, ha az Egyesült Államok az erő pozíciójából folytathatta volna le a párbeszédet. A legrosszabb azonban az, hogy a vége csak újabb túszszedés lesz. Az elkövetőknek nem kell félniük, hiszen látják maguk előtt az iráni példát. Egészen addig, amíg Amerika nem bizonyítja a gengszter államoknak, hogy ára van a galádságuknak.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk nem ért egyet azzal, hogy az amerikai Képviselőház ellenzéki elnöke megindította a vizsgálatot annak eldöntésére, induljon-e alkotmányos vádemelési eljárás Biden ellen. A döntés még odébb van, viszont innentől kezdve nagyobb a nyomás, hogy kivizsgálják az elnök szerepét családja és gyanús külföldi cégek kapcsolatai ügyében.

A republikánusok már bizonyítékokat tártak elő arról, hogy a politikus rokonai és munkatársai postaládacégek bevonásával nagyjából 20 millió dollárral gazdagodtak. Ha azonban semmi sem támasztja alá, hogy ebből akár egy cent is tapadna Biden kezéhez, akkor ki van zárva, hogy a Szenátus elítélné.

Így viszont az a veszély, hogy felvizezik az alkotmányos vádemelést, amely pedig súlyos jogi eszköz. Ám ez esetben legfeljebb arra lesz jó, hogy megdorgálják az elnököt. Fel sem merül, hogy felmentsék hivatalából. A republikánusoknak alapos bizonyítékokkal kell kirukkolniuk, ha meg akarják győzni a lakosság többségét, hogy Bident el kell távolítani hivatalából, miközben közeleg a választás. 

 

 

2023. szeptember 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább