2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Trump soha nem áll be Putyin mögé

Trump soha nem áll be Putyin mögé

Az ukrán elnök abból indul ki, hogy Trump soha nem áll be Putyin mögé, attól viszont tart, hogy egy két nyugati szövetséges rövid időn belül elveszti a hitét, miután hosszú háborúra kell felkészülni. Zelenszkij a kijevi „Jalta – Európai stabilitás”-konferencia alkalmából nyilatkozott a brit lapnak. Mint mondta, egyesek felülvizsgálják álláspontjukat, és ez az ellenoffenzíva lassú haladásával függ össze. Látja a szemükön, amikor tárgyal velük, hogy lélekben már kiálltak az ukránok mögül, bárhogy is bizonygatják kitartásukat. Olyannyira, hogy már rákényszerítenék Kijevet az oroszokkal folytatandó tárgyalásokra. A baj csak az, hogy ezt Putyin is pont így látja. Márpedig ő azon van, hogy működésképtelenné váljon az ukrán kormány és a menekültek gondot okozzanak Európának. Ám Oroszországban a helyzet törékeny, még akkor is, ha az elnöknek nem számít az emberélet. Viszont a gazdaság két vállra kerül. És amikor az ukránok már ottani célpontokra is csapást mérnek, az oroszok kezdik kérdezni, hogy a hadsereg miért nem védi meg őket. A Prigozsin-féle lázadás szintén meggyengítette a Kreml uralmát. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Economist

 

Az ukrán elnök abból indul ki, hogy Trump soha nem áll be Putyin mögé, attól viszont tart, hogy egy két nyugati szövetséges rövid időn belül elveszti a hitét, miután hosszú háborúra kell felkészülni. Zelenszkij a kijevi „Jalta – Európai stabilitás”-konferencia alkalmából nyilatkozott a brit lapnak. Mint mondta, egyesek felülvizsgálják álláspontjukat, és ez az ellenoffenzíva lassú haladásával függ össze.

Látja a szemükön, amikor tárgyal velük, hogy lélekben már kiálltak az ukránok mögül, bárhogy is bizonygatják kitartásukat. Olyannyira, hogy már rákényszerítenék Kijevet az oroszokkal folytatandó tárgyalásokra. A baj csak az, hogy ezt Putyin is pont így látja. Márpedig ő azon van, hogy működésképtelenné váljon az ukrán kormány és a menekültek gondot okozzanak Európának.

Ám Oroszországban a helyzet törékeny, még akkor is, ha az elnöknek nem számít az emberélet. Viszont a gazdaság két vállra kerül. És amikor az ukránok már ottani célpontokra is csapást mérnek, az oroszok kezdik kérdezni, hogy a hadsereg miért nem védi meg őket. A Prigozsin-féle lázadás szintén meggyengítette a Kreml uralmát.

Viszont Zelenszkij azzal is tisztában van, mi fenyegeti országát, ha a Nyugat megvonja tőle a gazdasági segítséget. Egészen pontosan azt, hogy hozzásegítik Moszkvát a győzelemhez. Ezért ő maga a sajtón, a nyugati közvélemény útján igyekszik meggyőzni az érintett kormányokat: maradjanak a jó oldalon.

Egyben reméli, hogy az EU az idén megkezdi országával a belépési folyamatot. Ez lendületet adna a katonáknak a fronton. Az igen fontos, hogy megmaradjon a harci morál. Ezért lényegesek akárcsak a kis sikerek is az ellentámadás során. De még a nagy áttörés sem kizárt, mert ha sikerül megtörni az orosz ellenállást délen, akkor az ellenség megfutamodik. 

A hadművelet azért annyira lassú, mert igen veszélyes és vigyázni kell, nehogy sok áldozattal járjon. Kompromisszumot nem szabad elfogadni, a háború addig tart, amíg orosz erők vannak ukrán területen. És az sem járható út, hogy befagyjon a viszály, mert Putyin a Szovjetuniót kívánja helyreállítani.

A segélyek megvonása azonban csak meghosszabbítja a válságot. Viszont ez azt jelentené, hogy az ukránok még több embert veszítenének, a gazdaságot teljesen a haditermelésre kellene átállítani. Ám szerencsére ott még nem tartunk.

 

Yahoo

 

A lengyel Szenátus különbizottsága másfél évi vizsgálat után kimondta, hogy a kormány törvényt sértett, amikor bevetette a Pegasus kémszoftvert, mert annak használata ellentétes az alkotmánnyal. A célpontot ellenzéki politikusok és mások, köztük a felsőház egyik tagja jelentették a 4 évvel ezelőtti választások előtt és az alkalmazás befolyásolta a szavazás végeredményét.

A gond az – mutatott rá a testület-, hogy a lehallgatási eszköz túl széles körben gyűjt információkat és ezekkel vissza lehet élni. A nyomozás azt is megállapította, hogy a hatalom megtorlásként alkalmazta a programot. A Szenátus elnökhelyettese szerint az állam óriási összeget költött az izraeli NSO szoftverére, ahelyett hogy ebből a pénzből orosz ügynököket fogott volna el. Ám inkább ellenzéki képviselők életére és nézeteire volt kíváncsi. Nem a polgárokat védte, hanem olyanokat üldözött, aki nem szeretik a hatóságokat.

A kanadai Citizen Lab egyik munkatársa, aki annak idején közreműködött a Magyarországot is érintő botrány leleplezésében, most úgy foglalt állást, hogy a bizottság jelentése azért fontos, mert megerősíti, hogy ilyen megfigyelések nem csupán elnyomó rendszerekben, hanem demokratikus országokban is folytak.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A PiS kétes módszerekkel igyekszik megdobni a népszerűségét az alig egy hónap múlva esedékes választás előtt, ezért bírálók már most azt mondják, hogy a kormánypárt részéről nem tisztességes a verseny. A Német Lengyel Intézet egyik szakértője szerint a helyzet még aggasztóbb, mint 4 éve volt. A Jog és Igazságosság pl. autókkal kívánja az urnákhoz szállítani a jogosultakat.

Továbbá a rendszert úgy alakították ki, hogy elveszhet több százezer, külföldön leadott voks. Ezt az ombudsman is szóvá tette. Ráadásul egyszerre tartják a népszavazást, olyan kérdésekről, mint a bevándorlás. Így a hatalom könnyen elérheti, hogy a referendum érvényes legyen.

Daniel Freund, a német zöldek EP-képviselője attól tart, hogy a választás nem lesz sem szabad, sem tisztességes. Egyben emlékeztet arra, hogy ilyen okok miatt indított a Bizottság tavaly szerződésszegési eljárást Magyarország ellen.

Emellett a hatalom próbálja a taccsvonalra nyomni a független sajtót, a közmédiát viszont a kezébe kaparintotta. Jogi kifogást azonban nemigen lehet emelni a manipulációk ellen, mert az illetékes bíróságok már rég a PiS ellenőrzése alatt állnak.

 

Spiegel

 

Kaczynski olyan reklámfilmmel próbálja növelni népszerűségét, amelyben eljátssza, mintha visszautasítaná a német kancellár telefonhívását. A lengyel erős ember a kampányban egyébként is azt sulykolja, hogy Németország nem barátja a lengyeleknek, legyen szó a migrációról, vagy a háborús károk miatt követelt lengyel jóvátételről. Ráadásul a propagandaanyaggal még ütni kíván Tuskon, az ellenzék vezetőjén is. 

 

Washington Post

 

Kara-Murza azt üzente a börtönből, hogy már belátható időn belülre került a putyini rendszer bukása, újra eljön a lehetőség, hogy demokratikus állam alakuljon, de nem szabad elkövetni ugyanazt a hibát, mint a 90-es években. Az ellenzéki politikus, akit 25 évre ítéltek, mert megmondta az igazat a háborúról, valószínűleg akkor tudta kijuttatni az üzenetét, amikor Moszkva környékéről átszállították egy szibériai büntető telepre.

Hangsúlyozza, hogy az új kormánynak legfeljebb egy éve lesz, hogy szakítson a tekintélyuralmi múlttal és megakadályozza annak visszatérését. Ennek érdekében elsősorban erkölcsi megtisztulásra van szükség. Az pedig azt jelenti, hogy nyilvánosan felelősségre kell vonni a jelenlegi rezsim bűnrészeseit. Pont erre nem volt hajlandó annak idején Jelcin és ezért nem nyitotta meg a titkosszolgálat irattárait.

Fel kell számolni az FSZB-t és a többi társszervezetet. A vezetőit bíróság elé kell állítani. Ki kell vizsgálni a háborús, illetve az emberség ellen elkövetett bűnöket. Meg kell szabadulni a múlt terheitől és létre kell hozni a jogra és az egyetemes értékekre alapuló szabad és korszerű államot.

 

FT

 

Gideon Rahman azt jósolja, hogy a Trump elleni perek következményeként az önkényurak az egész világon azt kérdezik majd a demokratáktól: Ti beszéltek? Azaz propaganda célokra használják fel a volt elnökkel szemben indult négy eljárást. Orbán Viktor pl. arról beszélt nemrégiben Tucker Carlsonnak, hogy Magyarországon semmiképpen sem emelnének vádat az ellenzék vezére ellen.

Mondja ő, aki azzal töltötte az elmúlt 10 évet, hogy fokozatosan kipréselte a lelket a magyar demokráciából. És igazából már nem is kell bebörtönöznie az ellenfeleit, amikor az egész politikai rendszer kulcsposztjain az ő emberei vannak.

Trump persze megérdemli a büntetést, ám hogy börtön fenyegeti, az ajándék a tekintélyelvű kormányoknak. A demokráciák nem térhetnek ki a vita elől, mert különben elvesztik a nemzetközi közvéleményért folyó csatát. No, meg azért sem, mert több kérdés is jogos. Leginkább az iraki háború ügyében, amelyről Biden és Trump is elismeri, hogy hiba volt.

 

New York Times

 

Az egyik neves harvardi politológia professzor erősen aggódik az amerikai belpolitikai fejlemények láttán, attól azonban nem tart, hogy olyan autokrácia fejlődik ki, mint Magyarországon vagy Oroszországban. Ahhoz ugyanis valószínűleg túl erős az ellenzék és a civil társadalom. Azon azonban meg van döbbenve, hogy a republikánusok elfordulnak a demokráciától. Persze már azt sem hitte volna, hogy a csőcselék 3 éve erőszakos módon a hatalomra támad.

Steven Levitsky, aki kollégájával, Daniel Ziblattal együtt Trump elnöki idejének egyik legfontosabb könyvét írta „Miként halnak meg a demokráciák”, abból az alkalomból nyilatkozott, hogy megjelent új kötetük, „A kisebbség zsarnoksága” címmel.

Azt mondja, csak ámult és bámult, amikor azt volt kénytelen látni, milyen ütemben és mértékben trumpizálódik az ellenzék, azaz válik tekintélyelvű párttá. Ilyen erők más nyugati országokban is bőven akadnak, de Amerika az egyetlen hely, ahol a puccsvezér valószínűleg újra harcba szállhat az elnökségért. Azaz az USA a szakadék szélére jutott.

Az okot abban látja, hogy annak idején az alkotmány a demokrácia előtti időkben készült és megalkotói túlságosan nagy jogkört adtak a kisebbségnek, nehogy a többség rá tudja kényszeríteni akaratát. Csakhogy mára az elv már az ellenkezőjére fordult és sokszor a kisebbség diktál.

A két szakértő az alaptörvény reformját javasolja kiútként, hogy a kisebbség ne kényszeríthesse kényszerzubbonyba a demokráciát. Máskülönben sorozatos politikai válságra kell készülni, instabillá válik a rezsim és még az erőszakot sem lehet kizárni.

 

Guardian

 

Tucker Carlson király volt a jobboldali Fox Newsnál, de villámgyorsan aláhullott és most azzal tölti napjait, hogy vérszegény történetet ad elő a maga szemétdombján. Pedig már-már elnökjelöltként emlegették és érinthetetlennek tűnt. Ám gyorsan felmondtak neki a televíziónál, miután az kénytelen volt 787 millió dolláros kártérítést fizetni a választási szavazatokat összeszámláló rendszer gyártójának, mert a műsorvezető megrágalmazta azt.

Így a bukott sztár immár a twitteren terjeszti az összeesküvés elméleteket és még furább figurákat hív meg vendégnek. Az egyik ilyen pofa azt állította, hogy sok-sok éve szeretkezett Obamával, aki ráadásul marijuánát szívott. Ez mutatja, milyen mélyre süllyedt Carlson, hogy magára vonja a figyelmet. Még szélsőségesebb lett, miközben már egyáltalán nem számít. Bárkit meginterjúvol, aki hajlandó igent mondani a felkérésre.

A Massachusetts Institute of Technology egyik médiaprofesszora azonban arra figyelmeztet, hogy twitteren nincs semmiféle szűrő, ezért az csak felerősíti a fehér felsőbbrendűség elméletét. És Carlson csak még nagyobb tömeget vonz a platformhoz, pont ez az, ami igen aggasztó.

 

The Times

 

Feszültséget váltott ki az olasz kormánykoalíción belül, hogy Salvini meghívta előadóként Le Pent a Liga hét végi éves konferenciájára. Megfigyelők a pártelnök húzásában újabb kísérletet látnak arra, hogy magához vonzza a Melonitól jobbra lévő szavazókat. A kormányfő ugyanis mérsékelte erősen EU-ellenes álláspontját, amióta 11 hónapja hatalomra került.

Tajani külügyminiszter, a harmadik szövetséges, a Forza Italia egyik vezetője úgy reagált, hogy sohasem állnak össze Le Pennel, mert egészen más értékeket vallanak, mint a francia Nemzeti Tömörülés vagy az AfD.

Salvini és Le Pen ugyanakkor arra akarják rávenni az olasz kormányfőt, hogy az Olaszország Fivérei szövetkezzen az ő EP frakciójukkal a jövő évi európai választás előtt. Ám egy olasz szakértő szerint Meloni erre aligha lesz kapható, mert nem akarja szűkíteni saját mozgásterét az EU-ban. Az elemző ugyanakkor nem tart attól, hogy Salvini szétrobbantaná a római kormányt, mert túl sokat vesztene ily módon. 

 

 

 

2023. szeptember 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább