2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Egy oligarcha Putyin megbuktatásának tervével

Egy oligarcha Putyin megbuktatásának tervével

Mihail Hodorkovszkij végre lát repedéseket az orosz hatalmi gépezeten, de azt mondja, hogy a helyzet megfelelő értékeléséhez a Nyugatnak egy valamit okvetlenül figyelembe kell vennie: Putyin nem államférfi, hanem maffiafőnök. Oroszország pedig diktatúra, de a szervezett alvilágra jellemző szerkezettel. A hatalom egyszerűen átgázol az államon. Az egykori leggazdagabb oligarcha, aki 10 évet töltött börtönben, miután szembefordult az elnökkel, Prigozsin dicstelen végét hozza fel bizonyítékként. A zsoldosvezér a kápó ellen támadt és onnan már csak az volt kérdés, hogyan és mikor hallgattatják el. Az üzletember, aki bevallottan a putyini rendszer megbuktatásán dolgozik, teljesen nyilvánvalónak nevezi, hogy a Kreml ura nem fog önként lemondani. Hogy miként lehetne meggyorsítani Putyin távozását, arra azt mondja, erőszakkal, illetve ha erővel fenyegetik meg a diktátort. Csakis ily módon lehet rávenni akár bármilyen kompromisszumra is. De ha a túlélése a tét, nem fog habozni, hogy lövessen. Nem kizárt ugyanakkor a fegyveres felkelés, de annak sikere attól függ, miként reagálnak azok, akik jelenleg a Kremlben szolgálják a rendszert. Az első kör, az államfő legközvetlenebb munkatársai nem fordulnak ellene, mert a váltás nem hozna semmi jót számukra. Ugyanez áll a 2. koncentrikus körre, benne a miniszterelnökkel és a moszkvai polgármesterrel. Viszont a 3. gárda, a hadsereg és a titkosszolgálat vezetői egy nap fellázadhatnak, ha Ukrajna nyer a háborúban, vagy úgy érzik, hogy közel áll a sikerhez. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

The Times

 

Condoleezza Rice úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok nem adja fel Ukrajna támogatását, akármi is lesz a jövő évi elnökválasztás kimenetele. Az ifjabbik Bush kormányzatának egykori külügyminisztere, a Hoover Intézet igazgatója szerint saját pártjában, a republikánusoknál csupán egy kicsiny, de hangos csoport állna ki Kijev mögül.

Hogy más politikával Amerika esetleg képes lett volna eltéríteni Oroszországot a háború szándékától, arra azt válaszolta, hogy nem, mert Putyin végső soron orosz nacionalista és imperialista, aki egyre inkább korunk Raszputyinjaival veszi körbe magát. Ám az elnök elszigetelődött és mindenkitől fél, aki a környezetében van.

Az amerikai politikus csalódott, amiért az ukrán offenzíva nem tudta áttörni az ellenséges védelmi vonalat a Fekete-tenger partvidéke felé, de azért bízik az ukránok győzelmében.

Kitért arra, hogy minden megosztottság ellenére is az Egyesült Államok belpolitikája jó irányban halad, ő maga egyáltalán nem tart polgárháborútól. Az viszont aggasztja, hogy sokan kezdik elveszteni bizalmukat bizonyos demokratikus intézményekben. Egyesek pl. azt hiszik, hogy nem független az FBI vagy az igazságügyi tárca.

 

The Times

 

Mihail Hodorkovszkij végre lát repedéseket az orosz hatalmi gépezeten, de azt mondja, hogy a helyzet megfelelő értékeléséhez a Nyugatnak egy valamit okvetlenül figyelembe kell vennie: Putyin nem államférfi, hanem maffiafőnök. Oroszország pedig diktatúra, de a szervezett alvilágra jellemző szerkezettel. A hatalom egyszerűen átgázol az államon.

Az egykori leggazdagabb oligarcha, aki 10 évet töltött börtönben, miután szembefordult az elnökkel, Prigozsin dicstelen végét hozza fel bizonyítékként. A zsoldosvezér a kápó ellen támadt és onnan már csak az volt kérdés, hogyan és mikor hallgattatják el. Az üzletember, aki bevallottan a putyini rendszer megbuktatásán dolgozik, teljesen nyilvánvalónak nevezi, hogy a Kreml ura nem fog önként lemondani.

Nem kaphat ugyanis kielégítő biztosítékot, mármint hogy az utódja egy nap nem kezdi el üldözni. Vagyis addig ragaszkodik tisztségéhez, amíg tud, egészen a haláláig. Ugyanakkor félő, hogy Oroszország még egy darabig ki lesz szolgáltatva egy olyasvalakinek, aki egy vidéki bűnöző mentalitásával irányít egy atomhatalmat. Az óra azonban ketyeg.

Hogy miként lehetne meggyorsítani Putyin távozását, arra azt mondja, erőszakkal, illetve ha erővel fenyegetik meg a diktátort. Csakis ily módon lehet rávenni akár bármilyen kompromisszumra is. De ha a túlélése a tét, nem fog habozni, hogy lövessen.

Nem kizárt ugyanakkor a fegyveres felkelés, de annak sikere attól függ, miként reagálnak azok, akik jelenleg a Kremlben szolgálják a rendszert. Az első kör, az államfő legközvetlenebb munkatársai nem fordulnak ellene, mert a váltás nem hozna semmi jót számukra. Ugyanez áll a 2. koncentrikus körre, benne a miniszterelnökkel és a moszkvai polgármesterrel.

Viszont a 3. gárda, a hadsereg és a titkosszolgálat vezetői egy nap fellázadhatnak, ha Ukrajna nyer a háborúban, vagy úgy érzik, hogy közel áll a sikerhez.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy az amerikai demokraták kezdenek bepánikolni, mert annyira rosszak Biden népszerűségi mutatói, márpedig ez nagy kockázatot jelent a választásra. Az elnököt jelenleg 42 % támogatja, vagyis azonosan áll Trumppal, ami édeskevés a hivatalban lévő politikustól, miközben ráadásul a gazdaság emelkedő pályán halad.

Ám a Demokrata Párt abban bízik, hogy a republikánusok részéről a bukott elnök lesz a kihívó és őt könnyű lesz megverni. Biden ellen azonban sok minden szól:

1.      Kora és egészségének hanyatlása. Az öregedés bármikor felgyorsulhat nála

2.      Az alelnök, Kamala Harris nem sok tehetséget árult el és gyakran mond zavaró dolgokat, amikor nyilatkozik

3.      Hunter Biden, az elnök fia. Az ellenzék már épp elég bizonyítékot sorakoztatott fel, hogy a fiú kihasználta nevét a család gazdagodására

4.      A gazdaság ugyan jól áll, de lassulás várható a következő hónapokban. A reálbérek még messze nem érték el a korábbi szintet, miután az utóbbi 30 hónapban megugrottak az árak. Ha a munkanélküliség 5-6 %-ra nő, az sokat árt a demokratáknak és nem is igen tudnak mit tenni a visszaszorítására

5.      Egyre nagyobb a kavarodás a migráció ügyében, mert a kormányzat nem hajlandó megállítani az áradatot a mexikói határon.

 

Die Welt

 

Az osztrák kancellár amellett van, hogy véget kell vetni a felvételi tárgyalásoknak Törökországgal, mert ugyan a párbeszéd 18 éve kezdődött, ám az utóbbi 5 évben teljesen megfeneklett és ebből le kell vonni a következtetéseket. A 35 csatlakozási dossziéból idáig mindössze 18-at nyitottak meg, és mindössze egyet zártak le.

Nehammer ezek után úgy nyilatkozott, hogy országa számára elképzelhetetlen a török tagság, de a közeledést támogatják. Új partnerséget kell találni az EU és Ankara között.

Az ukrán háborúról szólva kifejtette, hogy nem szabad helyből Putyin támogatójának minősíteni, ha valaki elgondolkodik a fegyverszünetről, mert enyhíteni kíván az ukrán nép szenvedésein. De hogy lesznek-e tárgyalások, arról csakis Kijev határozhat. Mindenesetre ő további humanitárius segítséget ígért.

A kormányfő kizárta, hogy a jövő évi választás után koalícióra lépne a jobboldali-populista Szabadságpárttal és annak vezérével. Úgy foglalt állást, hogy Kickl biztonsági kockázatot jelent az ország számára. Kudarcot vallott belügyminiszterként, a járvány kezelésekor és most, a háború kapcsán is. A belügyi tárca élén tönkretette a titkosszolgálatot, ezért a végén Európa már nem akart információkat cserélni az osztrák társintézménnyel.

 

2023. szeptember 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább