2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Magyarország túszdiplomáciája

Magyarország túszdiplomáciája

Az sem zárható ki azonban, hogy nem a zsarolás a fő ok, hanem Orbán azt reméli, hogy megnövelheti a nacionalista pártok támogatottságát a jövőre esedékes helyhatósági és európai választások előtt. Emellett az Al Jazeera felhozta azt is, hogy a pandémia óta újra növekszik a migránsok és menekültek száma, és ez egész Európában felhajtó erőt jelent a populistáknak. Ez a legnagyobb mértékben Ausztriára érvényes, ahol a legkésőbb 2024-ben esedékes választások előtt bajban vannak a kormánypártok.  Orbán évek óta arra törekszik, hogy az Európai Unión belül illiberális tömböt építsen ki, alighanem azt reméli, hogy az ausztriai választás a hozzá hasonlóan gondolkodó Herbert Kickl (Osztrák Szabadságpárt) győzelmét hozza. Kickl azt ígérte, hogy a migráció elleni erőddé teszi Ausztriát, és ez a felmérések szerint az élre repítette a pártját. Vagyis az embercsempészek magyarországi szabadon engedése támogatást jelenthet Kicklnek. Az illiberális magyar vezető alighanem figyelemmel követi, hogy alakulnak Robert Fico esélyei a közelgő szlovákiai választáson, valamint azt is, hogy hogyan nő a szélsőjobboldali AfD népszerűsége Németországban. Zgut-Przybylska szerint az embercsempészek szabadon engedése egyben azt is szolgálja, hogy a migráció újra az európai agenda fő kérdésévé váljon – írta az arab műsorszóró.

Ezzel a címmel közölt igen terjedelmes cikket az Al Jazeera katari angol nyelven is sugárzó médium online arról, hogy Orbán Viktor  a múlt hónapban szabadon bocsátott 777 elítélt embercsempészt, ami ellentétben áll a miniszterelnök migránsellenes retorikájával, és felbosszantotta a szomszédos országokat, miközben nem világos az intézkedés oka.

Orbán részben azzal érte el a dominanciát országa politikájában, hogy felkorbácsolta a migránsoktól és menekültektől való félelmet.

A túlnyomórészt szerb, ukrán és román embercsempészeket kötelezték arra, hogy szabadlábra kerülésük után 72 órán belül hagyják el az országot. Ausztria azonnal megszigorította a határellenőrzéseket, attól tartva, hogy az embercsempészek nem fognak szófogadóan hazatérni, hanem folytatják korábbi tevékenységüket.

Az intézkedés felbosszantotta Magyarország brüsszeli parlamenti képviselőit is, hiszen ők kerültek abba a helyzetbe, hogy magyarázkodniuk kell. Cseh Katalin elmondta az Al Jazeerának, hogy a lépés fenyegetést jelent mind Magyarország, mind az EU számára, és tovább rontja a Magyarország kapcsolatait az EU-val és a NATO-val.

Budapest visszautasította a bírálatokat, a külügyminiszter azt mondta, „ez szuverén magyar döntés volt”. Nem világosak azonban az okai a provokatív döntésnek, amely élesen ellentmond mindannak, ami Orbán politikai hatalmának az alapját alkotja. Orbán azt állítja, hogy a liberalizmus, a globalizmus és a migráció fenyegeti a vallást, és önmagát már régen „a kereszténység védelmezőjének” állítja be. A menedékért folyamodókkal szembeni éles retorikája és a velük szembeni kemény eljárás a 2010 óta a választásokon elért sikerei egyik alapja. Ezért az embercsempészek szabadon bocsátása sokkoló és zűrzavaros.

Egy budapesti politikai elemző szerint „a lépés rendkívül fura, nincs olyan ésszerű magyarázat, amely ne lenne összeesküvés-elmélet”.

Budapest a költségekre hivatkozik, de a migrációs válság idején Orbán hevesen vitatott kerítéseket épített a szerb és a horvát határon, majd felszólította az EU-t, hogy vállalja a költségek egy részét, hiszen a kerítés úgymond az egész tömböt védi.

Tisztségviselők szerint Magyarország az EU segítsége nélkül nem tudja folytatni a migráció elleni keresztes hadjáratát – erről Kovács Zoltán szóvivő beszélt a műsorszórónak. Mások szerint azonban Orbán sokkal nagyobb váltságdíjra spekulál.: az elítéltek szélnek eresztése azt a célt szolgálja, hogy rábírja Brüsszelt a korrupcióval, jogállamisággal, akadémiai szabadsággal és az LGBTQ-jogokkal kapcsolatos brüsszeli aggályok miatt befagyasztott támogatások, vagy legalábbis azok egy részének folyósítására. 

Kovács Zoltán az erre vonatkozó kérdésre nem válaszolt, de az Al Jazeera szerint ez a politika nagyon is illene a Fidesz-kormány karakteréhez. A hatalomban töltött 13 év alatt Orbán sokszor került szembe Brüsszellel, de soha nem kompromisszumot keresett, hanem arra törekedett, hogy kikényszerítsen engedményeket. Ezzel kapcsolatban az Al Jazeera utalt arra, hogy az Ukrajnában folyó orosz háború közepette a magyar vezető nagyon igyekszik szoros kapcsolatot fenntartani Vlagyimir Putyinnal, és ezért rendszeresen fenyegetőzik vétóval az EU-ban a politikai döntésekkel és a szankciókkal kapcsolatban. Így aztán vannak, akik szerint nem meglepő, hogy Budapest jelzi: van még lőszere, és kész emelni a tétet.

Edit Zgut-Przybylska, a CEU budapesti Demokrácia Intézetének tanára arra számít, hogy a többi elítélt embercsempészt is szabadon fogják engedni, hogy még nagyobb legyen a durranás, és ez „bizonyosan nem használ majd az EU-val a jogállamiság kérdésében folytatott vitának”. Hivatalos források szerint Magyarországon összesen 2,048 elítélt embercsempész volt börtönben.

Az sem zárható ki azonban, hogy nem a zsarolás a fő ok, hanem Orbán azt reméli, hogy megnövelheti a nacionalista pártok támogatottságát a jövőre esedékes helyhatósági és európai választások előtt. Emellett az Al Jazeera felhozta azt is, hogy a pandémia óta újra növekszik a migránsok és menekültek száma, és ez egész Európában felhajtó erőt jelent a populistáknak. Ez a legnagyobb mértékben Ausztriára érvényes, ahol a legkésőbb 2024-ben esedékes választások előtt bajban vannak a kormánypártok.  Orbán évek óta arra törekszik, hogy az Európai Unión belül illiberális tömböt építsen ki, alighanem azt reméli, hogy az ausztriai választás a hozzá hasonlóan gondolkodó Herbert Kickl (Osztrák Szabadságpárt) győzelmét hozza. Kickl azt ígérte, hogy a migráció elleni erőddé teszi Ausztriát, és ez a felmérések szerint az élre repítette a pártját. Vagyis az embercsempészek magyarországi szabadon engedése támogatást jelenthet Kicklnek.

Az illiberális magyar vezető alighanem figyelemmel követi, hogy alakulnak Robert Fico esélyei a közelgő szlovákiai választáson, valamint azt is, hogy hogyan nő a szélsőjobboldali AfD népszerűsége Németországban. Zgut-Przybylska szerint az embercsempészek szabadon engedése egyben azt is szolgálja, hogy a migráció újra az európai agenda fő kérdésévé váljon – írta az arab műsorszóró.

 

 

 

2023. június 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább