2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Menetelés a Hexit felé

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, váratlanul mindig újabb frontvonal nyílik – ezúttal 2024 második hat hónapjában esedékes magyar uniós elnökség miatt. Jó pár európai törvényhozó úgy vélekedik, hogy az Orbán-kabinet alkalmatlan a teendők ellátására, ezért szinte bizonyos, hogy a plénum a jövő héten megszavazza az idevágó indítványt, vagyis, hogy vegyék el a Fidesztől a lehetőséget. A beterjesztett indítvány egyben rendszerszintű korrupció vádolja meg a hatalmat – sok egyéb más mellett. Valójában a féléves megbízatás politikailag már nem olyan fontos, mint egykor, bár a magyar elnökség pont az európai választások utánra esik. Az EP nem szólhat bele, hogy ki lehet a soros elnök, de ennél mérgezőbb már nem is lehetne a magyar vezetés és a közösségi intézmények viszonya, tekintve a kölcsönös bizalmatlanságot és a politikai nézetkülönbségeket. Ehhez képes valóságos kerti mulatság volt, ahogyan a többiek annak idején szembefordultak Nagy-Britanniával. Csakhogy a szigetország lakóit könnyű volt mozgósítani, éspedig arra hivatkozva, hogy az ország nettó befizető. Ezzel szemben Magyarország két éve 4,3 milliárd eurót kapott Brüsszeltől, ami kellőképpen nyomós indok a maradásra. Jourová alelnök ezt úgy fogalmazta meg, hogy akik nem értik meg az értékek jelentőséget, talán jobban felfogják a dolgokat, ha a pénzről van szó. Ezzel együtt egyre kevésbé érhető, miért akarna Orbán maradni egy olyan klubban, ahol szinte az összes fontos kérdésben összekülönbözött másokkal. Egészen perverz, hogy egy tag szinte folyamatos retorikai háborút vív a szervezet vezetése és más tagok ellen. Ez így nem megy. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

The Hill

 

Az amerikai diplomácia vezetője megpróbálja rávenni Törökországot és Magyarországot a NATO jövő héten tartandó nem hivatalos külügyminiszteri értekezletén, hogy még a júliusi vilniusi csúcs előtt fogadják el Svédország belépését. Szerdán már túl leszünk a török választások 2. fordulóján, ám a nagy esélyes Erdogan megerősítette, hogy nem kíván engedni, mert szerinte Stockholm kurd terroristáknak ad menedéket.

A State Department illetékes helyettes államtitkára azt közölte, hogy beható tárgyalások keretében arról igyekeznek meggyőzni a török felet, hogy a svédek teljesen alkalmasak a belépésre. Dereck Hogan reményét fejezte ki, hogy záros határidőn belül mind a török, mind a magyar vezetés jobb belátásra tér.

 

Politico

 

Az Európai Parlament még inkább az oldalvonalra nyomná Magyarországot a jogállami gondok miatt azzal, hogy az Orbán-kormány nem tölthetné be a soros elnöki teendőket. Gwendoline Delbos-Corfild, francia zöld képviselő úgy nyilatkozott, hogy az egyik szervezőként a lehető legszélesebb támogatást igyekszik felsorakoztatni a kezdeményezés mögé. Mint rámutatott, nem könnyű persze választ adni a magyar helyzet folytán felvetődő kérdésekre.

Mindenesetre Brüsszel kellő alkotó fantáziát árult el, amikor befagyasztotta a szubvenciókat és cserében jogi reformokat követel, ám más csatornákat egyelőre nem aknázott ki – teszi hozzá a francia törvényhozó. Kérdésesnek tartja, szükséges-e ekkora megszólalási fórumhoz juttatni Orbán, amikor az nyílt vitában áll az EU-val.

Hiszen minden tagállam nevében kell beszélnie, közben pedig tudjuk, mi gondol a migránsokról vagy az LMBT-közösségről. Szóval ezen el kell gondolkodni. Nemrégiben pl. olyan törvény született, amely besúgásra ösztökél a gyereket nevelő egynemű párok ellen. Márpedig ez a putyinista társadalomra jellemző.

A javaslat hívei úgy vélik, az is megoldás lehet, hogy a magyar elnökség időszakát megosztják az előtte jövő belgák, illetve spanyolok között, vagyis ők 9-9 hónapig lennének elnökök. Vagy hogy Magyarország semmilyen olyan eseménynek nem lehetne a házigazdája, ahol a jogállamról esik szó.

Alberto Alemanno, a berlini HEC Üzleti Iskola európai jogban járatos professzora szerint a magyar elnökség ügyében felmerült példátlan fenyegetés elindíthatja a vitát arról, milyen körülmények között tűrhet meg az Unió lázadó tagokat. 

 

FAZ

 

Az Európai Parlament öt legnagyobb frakciója közösen igyekszik megakadályozni, hogy Magyarország a jövő év 2. felében az EU soros elnöke lehessen. Közös határozati javaslatukban a konzervatívok, a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a baloldaliak hangsúlyozzák, hogy biztonsági kockázattal kell számolni, ha a Fidesz-kormány megkapná ezt a lehetőséget, hiszen kemény jogállami hiányosságokkal küszködik. Ezért aligha képes megfelelően ellátni a feladatot, miután nem tartja be sem a közösségi jogot, sem az értékeket.

Daniel Freund a német környezetvédőktől kifejtette: Orbán nem érdemli meg, hogy ilyen fórumhoz jusson. Személyében Putyin legjobb barátját bízná meg az Unió a poszttal, miközben dúl a háború. Ez pedig biztonsági rizikót jelentene.

 

Bloomberg

 

Az elfutó magyar költségvetési hiány lassan már a külföldi befektetőket is foglalkoztatja, a kormány viszont visszautasítja a politikáját ért bírálatokat, noha a tőketulajdonosok szerint a deficit negatív spirálba taszíthatja az amúgy is recesszió sújtotta gazdaságot. Varga Mihály azonban ragaszkodik ahhoz, hogy minden jól alakul, noha a Bizottság a héten tette szóvá a büdzsé tervezésének és végrehajtásának gyengeségeit. Meg azt, hogy sokszor esetleges, mire költ a hatalom és ez csak ront a helyzeten.

A hírügynökség megszólaltatta Zsiday Viktort, aki szerint az elmulasztott hiánycélok, a csökkenő adóbevételek és a túlzott kiadások nagyjából 3 milliárd dolláros deficitet okoztak. Azaz - mutat rá a Hold Vagyonkezelő igazgatója – Magyarország pénzügyileg sebezhető. Ez pedig kezd kihatni az állampapírok forgalmára. Az érdeklődők ugyanis többnyire zárni készülnek pozícióikat és bármikor távozhatnak, ha megint rossz hírek érkeznek, pl. az államháztartáson mutatkozó lyukról.

Az EU-belül Magyarországot érintette a legérzékenyebben a megélhetési válság. Leginkább az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt ment fel az infláció 25 % fölé. Az ún. forró pénzt azonban vonzotta külföldről a 18%-os alapkamat, ám a hitelköltségek megugrása hozzájárult a nagyobb visszaeséshez, ami a hatalom szerint egészen a 3. negyedévig eltarthat. Ráadásul a Bizottság jó 30 milliárd eurós támogatást fog vissza.

A NatWest Markets brit befektetési bank egyik elemzője úgy látja, hogy a költségvetés állapotát tekintve Magyarország a legrosszabbak közé tartozik a feltörekvő piacok sorában.

És középtávon fennáll a veszély, hogy ezt már a pénzügyi befektetők sem hagyják figyelmen kívül.

 

Yahoo/AP

 

Miközben nagy keletje van a villanyautóknak, a debreceniek attól félnek, hogy a leendő kínai akkumulátorgyár tönkreteszi a természetet a szárazság sújtotta Magyarországon. A helyszínen már dolgoznak a földmunkagépek, jó 7 milliárd eurós összegével ez az egyik legnagyobb külföldi beruházás a magyar gazdaságban. A kormány azt reméli, hogy az ország ily módon központi szerephez jut a lithium-ion akkuk előállításában – egy olyan időszakban, amikor az államok az elektromos autók révén igyekeznek csökkenteni a káros anyag kibocsátást.

A helyiek, környezetvédők, illetve ellenzéki politikusok azonban aggódnak, hogy az üzem súlyosbítani fogja a már meglévő gondokat, kedvezőtlenül hat a vízkészletre és még inkább kiszolgáltatja az országot Kínának. Az egyik érintett helybéli, Kozma Éva azt mondja, hogy benne és társaiban zsigeri rossz érzés van, amikor ránéznek a kiválasztott területre.

A többi közt attól tartanak, hogy a vegyszerek a földbe, illetve a talajvízbe szivároghatnak. Az Alföldet egyébként is az elsivatagodás fenyegeti A szárazság és a sok hőhullám csak rátesz a mezőgazdaság, illetve a mind jobban csökkenő vízkészletek okozta gondokra. Egyre gyakrabban megy tönkre a termés. Szakértők úgy ítélik meg, hogy ha nem sikerül megfogni a vizet, akkor a környék nagy része alkalmatlan lesz az agrártermelés céljaira.

A Fidesz azonban úgy gondolja, hogy robbanómotorok 2035-re tervezett kivezetése hatalmas lehetőséget kínál, mármint hogy az ország vezető szerephez jusson az akkugyártásban. Ezzel szemben Dedák Dalma, a WWF Hungarytől azt hangsúlyozza, hogy a hatalom adós maradt a beruházás hosszabb távú környezeti hatástanulmányával.

 

Die Welt

 

Orbán Viktor bevándorlás politikáját dicséri Michel Houllebecq. A világhírű francia író, aki egy sor kérdésben teljesen egyedi vélemény vall, úgy ítéli meg, hogy a magyar vezető – ritka kivételként – képes ellenőrizni a migrációt. Igaz, ehhez kell az, hogy Magyarországnak nincs tengerpartja. Szerinte nem magas az ár, amit a kormány a bezárkzásért fizet. Ezt megfejelte azzal, hogy jó dolog a kerítés.

A 67 éves alkotó, aki most éppen azzal kelt feltűnést, hogy nem engedi bemutatni a pornófilmet, amelyet egy holland rendező ösztönzésére a feleségével és egy egyetemista lánnyal forgatott, bevallja ugyanakkor, hogy annak idején utálta a Berlini falat. De pl. a Kínai Nagyfalat nagyszerű turistalátványosságnak tekinti.

Nem szereti ugyanakkor a képviseleti demokráciát, mert mind kifejti, az nem demokrácia. Közben pedig hozzájárult, hogy a kommunizmus annak idején lerohanja egész Kelet-Európát. Persze annál sokkal, de sokkal rosszabb volt a nemzeti szocializmus, de nem szabad megfeledkezni a kommunizmus ázsiai változatairól. Mao rosszabbnak bizonyult, mint Sztálin, Pol Potról pedig ne is beszéljünk.

Houllebecq, aki bevallottan szocialista közegben nőtt fel, elmeséli, hogy mára már eltávolodott a szélsőjobbtól. Sőt a Koránt tanulmányozva arra jutott, hogy nem is az iszlámmal van baj, hanem a bűnözéssel. Már érti, hogy nem éppen a legájtatosabb hívők az olyanok, akiket az iszlám szélsőségesek egyetlen délután meg tudnak téríteni.

Szórakoztatja őket, hogy emberek fejét levágják és azzal fociznak. Meg hogy páncélöklökkel háborúznak. Szükségét érzik, hogy magasabb szintre emeljék az erőszakot. Számukra ehhez a vallás csupán ürügy. Viszont változatlanul úgy véli az író, hogy káros az idegenek nagyarányú beáramlása. Afrikában pl. népességrobbanás közeleg, de ez nem vallási, hanem gazdasági probléma.  

 

Fox News

 

Budapestre települ a Nemzetközi Úszószövetség, amely már alá is írta a megállapodást a magyar kormánnyal. A most 115 éves World Aquatics mindössze 5 éve költözött új székházba a svájci Lausenne-ban, ám elnöke szerint a magyar fél többször, így 2017-ben és 22-ben is bizonyította, hogy nagyszerű házigazda. A magyar főváros ad otthon a Nemzetközi Cselgáncs és Súlyemelő Szövetségnek is.

 

2023. május 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább