2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Orbán elvesztette minden kapcsolatát a valósággal, így miben lehet bízni?

Orbán elvesztette minden kapcsolatát a valósággal, így miben lehet bízni?

A szokásosnál többen voltak a tegnapi budapesti megmozduláson, amelyen diákok követelték, hogy kapjanak több pénzt a tanárok, és hogy jobb körülmények között dolgozhassanak – írja az AP.  Már jó ideje zajlanak a tiltakozások a jobboldali kormány oktatáspolitikája ellen, és mind több fiatal csatlakozik a demonstrációkhoz. A felvonulók sürgették, hogy a hatalom vonja vissza a státusztörvényt. Jelenleg a tanárok és tanulók jelentik az elégedetlenség fő hangját, miután az ellenzéki szövetség súlyos vereséget szenvedett a választáson. A kabinet arra hivatkozik, hogy csak akkor tud bért emelni, ha megérkeznek az uniós pénzek. A bírálók szerint viszont a forrást elő lehetne teremteni a költségvetésből is, annál is inkább, mert a fennálló állapotok súlyos szakemberhiányhoz vezetnek. Az egyik tüntető, egy 57 éves tanár azt mondja: semmi jelét nem látja annak, hogy a nacionalista Orbán hajlandó volna érdemi párbeszédre a szakmával. Ez kabinet ugyanis nem tud veszíteni, mindenből presztízskérdést csinál. Újabb és újabb szankciókat rendel el az oktatók ellen, kihasználva a rendeleti kormányzás lehetőségét. Sajnos, a politikus elvesztette minden kapcsolatát a valósággal, így miben lehet bízni? Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

EUobserver

 

A magyar kormány most éppen azt próbálja megakadályozni, hogy tilalmi listára kerüljenek olyanok, akik 25 évre börtönbe záratták az orosz ellenzéki, Vlagyimir Kara-Murzát. Az uniós nagykövetek már egyetértettek a névsorban, amelyet megtorlásul állítottak össze a moszkvai ítélet miatt, miután az gyakorlatilag a halált jelenti a súlyos beteg politikus számára. A listát hétfőn kellene véglegesíteniük a külügyminisztereknek, ám a magyar fél az utolsó pillanatban vétózott.

Legalább egy nevet le akar vetetni. A lépés azzal függ össze, hogy Ukrajna indexre tette az OTP-t, mert úgy látja, hogy az támogatja a háborút, hiszen folytatja működését az orosz piacon. Ugyanebből a megfontolásból nem hajlandó megszavazni a legújabb szankciókat, valamint azt sem, hogy az EU 500 millió eurót fizessen az ukránoknak juttatott fegyverekért.

3 uniós diplomata is azt mondja, hogy Magyarország ily módon tovább rontotta nemzetközi hírnevét. A magyar külügyi tárca nem válaszolt az EUobserver kérdésére, hogy miért áll ellent Kara-Murza ügyében, amikor annak semmi köze az OTP-hez. Magyar ellenzékiek sem értik, miért ennyire fontos a miniszterelnök számára a pénzintézet.

Bill Browder, brit üzletember, az orosz rab családi barátja hangsúlyozza, hogy Orbán immár levette az álarcot és nyíltan támogatja Putyint. Ám az Unióban véget kell vetni annak a lehetőségnek, hogy egyetlen lator állam zsarolhassa a többieket – aljas célokból.

 

Guardian

 

Egy felelős európai diplomata képmutatónak tartja, hogy a magyar kormány az OTP-re hivatkozva fenyegetőzik az Ukrajnának szánt fegyverszállítások megtorpedózásával. Az időzítés pedig ennél rosszabb nem is lehetne, hiszen az ukránok készülnek az ellentámadásra, hogy visszaverjék az agressziót. A nyilatkozó igen kíváncsi, van-e bármi más a magyar felszólamlás mögött, mint szűken vett gazdasági érdek.

Egy másik brüsszeli illetékes úgy véli, hogy sok vizet nem zavar az Orbán-kabinet fenyegetése, mert nem befolyásolja, hogy mennyi hadfelszerelés jut el ukrán földre. Az egyetlen érdemi fejlemény az, már ha tényleg nem hagyják jóvá a harceszközök vásárlására szolgáló uniós alap feltöltését, hogy bizonyos küldeményeket kifizetnek, másokat viszont nem. Ugyanakkor a lépés árt az egységről alkotott képnek a mostani G7-es csúcson.

 

AP

 

A szokásosnál többen voltak a tegnapi budapesti megmozduláson, amelyen diákok követelték, hogy kapjanak több pénzt a tanárok, és hogy jobb körülmények között dolgozhassanak. Már jó ideje zajlanak a tiltakozások a jobboldali kormány oktatáspolitikája ellen, és mind több fiatal csatlakozik a demonstrációkhoz.

A felvonulók sürgették, hogy a hatalom vonja vissza a státusztörvényt. Jelenleg a tanárok és tanulók jelentik az elégedetlenség fő hangját, miután az ellenzéki szövetség súlyos vereséget szenvedett a választáson. A kabinet arra hivatkozik, hogy csak akkor tud bért emelni, ha megérkeznek az uniós pénzek. A bírálók szerint viszont a forrást elő lehetne teremteni a költségvetésből is, annál is inkább, mert a fennálló állapotok súlyos szakemberhiányhoz vezetnek.

Az egyik tüntető, egy 57 éves tanár azt mondja: semmi jelét nem látja annak, hogy a nacionalista Orbán hajlandó volna érdemi párbeszédre a szakmával. Ez kabinet ugyanis nem tud veszíteni, mindenből presztízskérdést csinál. Újabb és újabb szankciókat rendel el az oktatók ellen, kihasználva a rendeleti kormányzás lehetőségét. Sajnos, a politikus elvesztette minden kapcsolatát a valósággal, így miben lehet bízni?

 

Neue Kronen Zeitung

 

Az osztrák belügyminiszter arra utasította a tárca illetékesét, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervekkel és készítse elő a szükséges ellenintézkedéseket, miután az RTL Klub leleplezéséből kiderült, hogy a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket.

A Herrengassén azt hangsúlyozzák, hogy a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez, noha ezek az elítéltek emberéleteket veszélyeztettek és veszélyeztethetnek. Sok ezren nyerik vissza szabadságukat ily módon, az egyetlen feltétel az, hogy 72 órán belül hagyják el az országot. Ám nem kötelesek visszatérni hazájukba a hátralévő büntetés letöltésére. Jelenleg összesen 2600-an vannak börtönben embercsempészet miatt, a többségük külföldi.

Az osztrák bulvárlap idézi a HVG-t, miszerint a kiszabadultak közül volt, aki Franciaországba ment. Mások, románok, bolgárok szerbek Ausztriába, illetve más nyugati országba kívánnak távozni.

Az ügy miatt a leginkább érintett osztrák tartomány, Burgenland SPÖ-főnöke megkérdezte Karner belügyminisztert, hogy az mióta tudott a magyar tervről és mit tett, hogy felkészítse a várható fejleményre az osztrák határvédelmet? Annál is inkább, mert Ausztriában tavaly 712 embercsempészt fogtak el, majdnem kétharmaddal többet, mint egy évvel korábban. Ám most félő, hogy az amnesztiát kapott bűnözők ott folytatják, ahol abba hagyták.

 

Le Monde

 

A magyar propaganda ugyan ellenséges a migránsokkal szemben, közben azonban özönlenek be az idegen vendégmunkások. Még ha Orbán Viktor úgy állítja is be, hogy védi a magyarokat a bevándorlási hullámtól, az országnak nagyon is kell a külföldi munkaerő és tesz is érte, hogy jöjjenek.

Szimptomatikus, hogy az Országgyűlés egy és ugyanaznap mondta ki: az ország nem kíván célponttá válni a bevándorlók számára és elutasítja multikultit, amikor elfogadta a vendégmunkásokról szóló jogszabályt. Utóbbi megkönnyíti az Európán kívülről érkező emberek foglalkoztatását.

Orbán a kulisszák mögött szélesre tárja a kapukat, és nem fél attól, hogy képmutatással vádolják meg. A nyitás a járvány után kezdődött és igencsak felgyorsult a helyi munkaadók sürgetésére. Mivel nagyon kell a munkáskéz, a cégek jogosultak akár néhány héten belül külföldről utánpótlást hozni. 

Mert a hivatalos propagandával ellentétben a születések számának ösztönzése egyáltalán nem fordította meg a népességfogyást. A vendégdolgozók kapcsán Orbán hangoztatja, hogy azok nem hozhatják be a rokonságot, ám a toborzó cégek már osztják az észt az érintetteknek, mármint hogy a családegyesítés alapjog az EU-ban, és hogy csak idő kérdése a változás.  

Meglepő ugyanakkor, hogy a mindennapos migránsellenes propaganda dacára kevés a rasszista incidens. Az persze igaz, hogy a hatalom ellenőrzése alatt álló sajtó gondosan kerüli a munkaerőimport témáját. A nacionalista homlokzat mögött  azonban Magyarország fokozatosan soknemzetiségű országgá válhat, ahogy a Nyugattal történt 50 éve.  

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az osztrák szélsőjobb vezére sorra küldi a hódolat jeleit a magyar kormányfőnek. Így ha az FPÖ nyer jövőre és Kickl lesz a kancellár, akkor Orbánnak ismét lenne egy barátja Európában, ám ennek már a lehetősége is veszélyes. Az osztrák politikus a Munka ünnepén meghirdette, hogy a bevándorlás ügyében ugyanazt kell csinálni, mint Magyarország, vagyis be kell zárkózni.

A CPAC budapesti konferenciáján szintén csodálatát fejezte ki a magyar politikának, miután az szerinte a nemzeti önmeghatározáson alapszik és az ellenállás fészke a brüsszeli globalista nyomulással szemben. Orbánnal szemben  ugyanakkor már a korábbi visegrádi szövetségesek is távolságot tartanak.

Közben az ARD kiderítette, hogy a jobboldali káderképzőnek számító Mathias Corvinus Collegium mintegy 1,5 milliárd eurónyi közpénzből gazdálkodik, miközben kuratóriumi elnöke azt hangoztatja, hogy nem szabad megengedni a tömeges migrációt, valamint hogy megvédik a gyerekeket az LMBT-propagandától. A német közszolgálati tévé szerint az intézmény valójában nem agytröszt, hanem sokkal inkább propagandagyár.

 

Die Presse

 

Grigorij Javlinszkij szintén úgy gondolja, hogy az orosz gazdaság nem kis részt azért van még mindig talpon, mert vannak, akik segítenek Moszkvának kijátszani az embargót. A politikus, aki talán az utolsó, szabadlábon lévő ellenzéki vezető, rámutatott, hogy párhuzamos importpiac jött létre.

Tavaly pl. Örményország a korábbinál kétszer több árut vett az EU-tól, közben pedig megháromszorozódott Oroszországba irányuló exportja. Szerbia két éve 8 ezer dollárért szállított mobiltelefonokat az orosz partnereknek, 2022-ben viszont már 37 millió dollár értékben. De azért a szankciók két-három éven belül hatni fognak. Egyelőre azonban nem vetették vissza az életszínvonalat.

Szerinte a rendszert a küszöbön álló ukrán hadjárat sikere sem vetné vissza, mert a propaganda, a félelem és a tömegek anyagi kiszolgáltatottsága a Kremlnek dolgozik. Az állami tévék nagyon is tudatosan mossák meg a közönség agyát. Keverik a hazugságot és az igazságot. A kettőt nagyon nehéz különválasztani.

De azért mintha lassan nyílna a lehetőség az ellenzék előtt, akkor pedig meg kell azt ragadni, mert az jó kilátásokkal kecsegtet Európa számára is.

 

FT

 

Sylvie Kauffmann arra figyelmeztet, hogy az EU bővítése nem vallhat kudarcot. Vendégkommentárjában a Le Monde volt főszerkesztője, a szerkesztőség igazgatója rámutat, hogy Ukrajnát fel kell venni, de a többiek ügye nem lesz egyszerű. Persze senki sem tudja, miként lehet befogadni az ukránokat, ám a belépésük át fogja alakítani az egész szervezetet.

Egyetlen uniós vezető sem meri azt mondani, hogy Kijevnek nincs helye az EU-ban. Az ukránok számára viszont a tagság a fényt jelenti az alagút végén, a túlélésük múlik rajta.

De a bővítés egyben a biztonságról, valamint arról szól, hogy szűnjön meg a szürke övezet a Nyugat és Oroszország között, ami oly nagy teret nyújtott a kínai és orosz befolyás számára. Ha viszont kimarad a Nyugat-Balkán, az még sebezhetőbbé teszi ezeket az országokat. Aztán ott van még Grúzia is.

Egy 36 tagú integráció azonban teljesen működésképtelen lenne. Pont ez a németek és a franciák legnagyobb fejfájása. A baltiak és a lengyelek ugyanakkor ragaszkodnak az egyhangú döntéshozatalhoz. De Varsó reagálása az ukrán gabonaexportra mutatja, hogy itt még a szoros szövetségesek között is rengeteg vita lesz.

Ám meg kell oldani a nyitást, mert a fiaskó tragikus következményekkel járna Ukrajnára nézve, egyben megfosztaná Európát legjobb stratégiai eszközétől, a belépési tárgyalásoktól. Az viszont egyértelmű, hogy a háború megnövelte a keleti országok erejét az EU-ban. És bele is akarnak szólni a jövő alakításába.

 

Washington Post

 

Vita támadt az izraeli kormányon belül a Soros-Musk-ellentét ügyében. A tel avivi külügyminisztérium három napja úgy értékelte, hogy bűzlik az antiszemitizmustól, amit a Tesla tulajdonosa mondott, hogy ti. a magyar származású befektető gyűlöli az emberiséget és próbálja szétszakítani a civilizáció szövetét.

Ehhez képest a diaszpóráért felelős miniszter semmi kivetnivalót nem talál a kijelentésben. Szerinte az egyáltalán nem zsidóellenes, sőt. Kijelentette: Sorost nyugodtan lehet bírálni, mivel az finanszírozza a legellenségesebb szervezeteket a zsidó néppel és állammal szemben.

A holokauszt túlélő üzletember megítélése vegyes Izraelben. Egyesek úgy látják, hogy ellenfelei a klasszikus antiszemita közhelyekkel igyekeznek lejáratni. A konzervatívok ezzel szemben azt hangoztatják, hogy Soros liberális irányvonala károkat okoz az országnak és a zsidóknak.

Az egész ügy kiindulópontja az volt, hogy Soros alapja eladta az összes Tesla-részvényét. Muskkal szemben ugyanakkor egyre nagyobb a felháborodás, mert sokan úgy véli, hogy nem jól vezeti a twittert, ezért ott terjed az antiszemitizmus, illetve a gyűlöletbeszéd több más formája.

 

 

 

2023. május 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább