2024. június 21. péntek
Ma Alajos, Leila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Benjamin Netanjahu bukása

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de ultranacionalistákból, vallási fundamentalistákból és mezei korruptakból álló koalíciója egyre több szavazója előtt veszti el erkölcsi tekintélyét. A végzetes hiba az volt, hogy a kormányfő menesztette a védelmi tárca vezetőjét, amiért az a jogi reform leállítására szólított fel. Gallant érzékelte, hogy a hadseregen belül egyre fokozódik az ellenállás a tervvel szemben, és arra figyelmeztetett, hogy a nemzet biztonsága forog kockán. Csakhogy főnökének fontosabb volt a saját maga iránti lojalitás, miközben Irán már közel jár az atomfegyver megszerzéséhez, nagy veszélyt jelentenek a palesztin terrortámadások és a Heszbollah az izraeli határvédelem gyenge pontjai igyekszik kifürkészni, talán már egy új háborúra készülődve. Netanjahu elárulta az ország biztonságát. Pedig már saját pártjából is többen óvatosságra intették – most először kicsúszott a kezéből a Likud ellenőrzése... Vagyis ez a kiemelkedően tehetséges és törekvő vezető könnyen lehetett volna korunk Dávidja, az ókori Izrael legnagyobb királyának méltó utódja. Ehelyett azonban a hőstörténet úgy folytatódik, hogy a megmentőből romboló lesz. Napjaink Saulja, utóbbi egyébként történetesen Netanjahu kedvenc bibliai alakja, mert tragikus szereplő. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

A finn miniszterelnök köszönetét fejezte ki, amiért az Országgyűlés sok hónapos huzavona után ratifikálta Helsinki NATO-csatlakozását, így az északi ország már csupán egyetlen lépésre van a tagságtól. Sanna Marin azonban kijelentette, hogy a svédek belépése is közérdek, azt meg kell ejteni még a július közepén esedékes vilniusi csúcs előtt.

A hírügynökség ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a magyar kormány jegeli a svéd kérdést, mert azt összekapcsolja az uniós jogállami vitával. Orbán lesöpörte az asztalról a szövetségesek kérését, hogy hamar hagyja jóvá mind a két felvételt. Egyúttal visszautasította az ellenzék vádját, hogy orosz érdekből húzza el a dolgot.

Ugyanakkor a magyar politikust befolyásolta a török elnök, aki ellenzi a svéd csatlakozását. Azt azonban a Fidesz nem árulta el, hogy miért áll Stockholm útjába. 

 

Washington Post/AP

 

Vadai Ágnes szerint a Fidesz ürügyekre hivatkozva halogatta a döntést a svédek és a finnek ügyében, de hogy Stockholm kapcsán még mindig akadékoskodik a kormánypárt, az azt jelenti, hogy április elején, sőt esetleg csupán májusban zárulhat le a kérdés. A DK képviselője, volt honvédelmi államtitkár megjegyezte, hogy minden a két ország felvétele mellett szól, itt nincs helye semmiféle személyes ellenérzésnek, vagy zsarolásnak.

Mráz Ágoston Sámuel, a hatalom közeli Nézőpont Intézet igazgatója azt közölte, hogy Magyarország mindaddig nem lép Svédország ügyében, amíg Törökország nem szánja rá magát a stockholmi kérelem támogatására. Merthogy egyfelől nem szeretné keresztezni Ankara szándékait, másrészt pedig biztosítékokat vár a svédektől a kétoldalú viszony javítására. Megjegyezte, hogy az Orbán-kormány az egységes NATO híve és nem hisz az „Ankara mindenki más ellen”- megközelítésben.

 

Le Figaro

 

Orbán Viktor a svédek idegeivel játszik, mert megteheti. Így akar bosszút állni, amiért a svéd vezetés Brüsszel oldalára állt a jogállami viszályban. Még akkor is, ha Fodor Gábor szerint inkább meg akarja mutatni a Bizottságnak, hogy be tud tartani, miközben Magyarországnak úgy kellenek az uniós alapok, mint egy falat kenyér, hiszen le kell küzdenie a 25 %-os inflációt.

Így azonban azt kockáztatja, hogy még jobban elidegeníti az európai partnereket és csak megerősíti az elméletet, miszerint a Kreml gyalogja. Egyébiránt tavaly ősszel még a törökök háta mögé bújt. Azzal érvelt, hogy a jóváhagyás előtt egyezséget kell létrehozni Ankara és a két jelölt között. Ez viszont felvetette, hogy Erdogan érdekében jár el.

 

Los Angeles Times

 

A tegnapi visszakozás után elparentálja az izraeli miniszterelnököt a jeruzsálemi pluralista zsidó kutató és oktató intézmény, a Shalom Hartman Institute egyik vezető munkatársa. Yossi Klein Halevi szerint Netanjahu megbukott, bár talán még maga sem tudja, hogy immár hiába próbál meg szembeszállni sorsával.

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de ultranacionalistákból, vallási fundamentalistákból és mezei korruptakból álló koalíciója egyre több szavazója előtt veszti el erkölcsi tekintélyét.

A végzetes hiba az volt, hogy a kormányfő menesztette a védelmi tárca vezetőjét, amiért az a jogi reform leállítására szólított fel. Gallant érzékelte, hogy a hadseregen belül egyre fokozódik az ellenállás a tervvel szemben, és arra figyelmeztetett, hogy a nemzet biztonsága forog kockán.

Csakhogy főnökének fontosabb volt a saját maga iránti lojalitás, miközben Irán már közel jár az atomfegyver megszerzéséhez, nagy veszélyt jelentenek a palesztin terrortámadások és a Heszbollah az izraeli határvédelem gyenge pontjai igyekszik kifürkészni, talán már egy új háborúra készülődve. Netanjahu elárulta az ország biztonságát. Pedig már saját pártjából is többen óvatosságra intették – most először kicsúszott a kezéből a Likud ellenőrzése.

Tévesen gondolta, hogy a közvélemény megbékél a kísérletével, mármint hogy nyilvánvalóan meg akarja úszni az ellene zajló korrupciós pereket. A végén már 100 ezrek tüntették, a lakosság nagy része úgy érzi, hogy a hatalom semmibe veszi. A politikus megpróbálta lejáratni a tiltakozókat, de nem jött be neki. Annak idején azzal futott be, hogy a hazafiság őrzője, ám a hazafiak mozgalma fektette két vállra.

Az a tragédiája, hogy politikai pályafutása végén a saját örökségét veszélyezteti. Hiszen a Legfelsőbb Bíróság folyamatban lévő jogfosztása miatt egy sor élenjáró cég távozni kíván az országból. Mivel szélsőséges, arabellenes pártokkal is összeállt, könnyen összeomolhatnak a környező arab országokkal kötött megállapodások. Ha Teherán nukleáris csapásmérő eszközhöz jut, az is a politikus felelőssége lesz.

Vagyis ez a kiemelkedően tehetséges és törekvő vezető könnyen lehetett volna korunk Dávidja, az ókori Izrael legnagyobb királyának méltó utódja. Ehelyett azonban a hőstörténet úgy folytatódik, hogy a megmentőből romboló lesz. Napjaink Saulja, utóbbi egyébként történetesen Netanjahu kedvenc bibliai alakja, mert tragikus szereplő.

 

Die Presse

 

Bár van hasonlóság Putyin és Sztálin között, kettejüket mégsem lehet egy lapon említeni, mert a „vezér” sokkal sikeresebb volt, ennek megfelelően a mai napig népszerű – mondta a lapnak Simon Sebag Montefiore, a brit történész, a többi közt a Vörös cárok udvarában c. egészen kiváló szakkönyv szerzője. A generalisszimusznak azért van jelenleg is kultusza, mert sikereket aratott, birodalmat hozott létre, dicsőség fűződött a nevéhez. Még akkor is, ha közben a fő felelősséget viselte a terrorért.

Ám iparosította az országot, nukleáris szuperhatalommá tette a Szovjetuniót. Egy ideológiát képviselt, ami mostani utódjáról nem mondható el. Putyinnak az internet és a tévé jóvoltából a zsarnokság olyan eszközei állnak a rendelkezésére, amiről Sztálin még csak nem is álmodhatott, ám valószínűleg sokkal kevésbé tehetséges. Viszont mivel a háború alighanem kiélezi Oroszországban a belső ellentéteket, így egyre inkább folyamodni fog a nagy előd módszereihez és retorikájához. De olyan tömegelnyomás nem lesz, mint amilyen 1937-ben kezdődött. A biztonsági szolgálatok azonban máris egyre befolyásosabbak.

Az államfő egyre nagyobb szovjet területeket szeretne visszahódítani, viszont ő nem uralja a szemben álló frakciókat, inkább döntőbíró közöttük. Nem szabad azonban lebecsülni, mert sokak számára ő testesíti meg Oroszországot. Még akkor is, ha főparancsnokként teljesen hozzá nem értő. Mellesleg 1942-ig Sztálin is az volt.

Ha alulmarad Ukrajnával szemben, egészen új ország jöhet létre: egy szokványos nemzetállam. Kijev azonban csak megfelelő nyugati segítséggel győzhet, és a liberális demokrácia is csak akkor képzelhető el ukrán földön, ha az EU és az USA támogatja az újjáépítést. Az ukránok sikere egyfajta államcsínyt vonna maga után Putyin ellen. Utána viszont kaotikus idők jönnek.

Ám ha patthelyzet alakul ki, akkor időről időre ismét kirobbannak a harcok. Ukrajna felfegyverzett háborús demokrácia lesz, európai Izrael. Viszont ha az oroszok győznek, akkor az elnök élete végéig hatalmon marad. Ellenben ha a nyugati szövetségesek csapatokat küldenek, akkor itt a 3. világháború, az maga a katasztrófa. Ezért el kell látni minden lehetséges hadfelszereléssel az ukrán egységeket. Mert itt a liberális demokrácia értékeikért megy a küzdelem, az autokrácia és az ellenőrzés ellenében.

 

FT

 

Az egyre nagyobb európai és ázsiai geopolitikai versengés a 30-as évek szörnyű emlékeit idézi vissza – mutat rá a lap külpolitikai fő szemleírója. Gideon Rachman kiemeli, hogy miközben a kínai elnök a múlt héten Moszkvában vendégeskedett,  azalatt legnagyobb ázsiai riválisa 500 kilométerrel odébb, Kijevben járt. Ez pedig aláhúzza a háború globális jelentőségét.

Tokió és Peking egymás vetélytársai Kelet-Ázsiában. Mindkettő tudja, hogy küzdelmüket alapvetően befolyásolja az orosz agresszió kimenetele. Kettejük árnyékbokszolása beletartozik abba, hogy stratégiai harc folyik az euro-atlanti, illetve az indiai-csendes-óceáni térségben, és a kettő közt mind nagyobb az átfedés. Sőt, egyre inkább egyetlen geopolitikai viadalnak látszik.

Hszi és Putyin úgy tekint az USA-ra, hogy az mozgatja a világban a szálakat, ám lehet, hogy ettől nem veszik észre: ügyködésük mennyire riadóztatta az európai és ázsiai demokráciákat. Hamarosan egy sor vezető kel útra Európából, hogy kipuhatolja Peking álláspontját Ukrajnáról, de meleg szavakon kívül aligha kapnak mást.

Japán az inváziót annak bizonyítékaként tekinti, hogy nyomulnak az autoriter hatalmak. Tokióban attól félnek, hogy az esetleges orosz siker felbátorítja Kínát az egész régióban. A két tömb kialakulása óhatatlanul magával hozta, hogy újra hidegháborúról megy a beszéd. A 3. világ azonban a partvonalról nézi a fejleményeket.

Csakhogy az egész helyzet hasonló ahhoz, mint amikor annak idején Németország és Japán akarta megváltoztatni a világrendet, csak most Oroszország és Peking tölti be a szerepüket. És nagyon is lehetséges, hogy globális viszály alakul ki. Minden érintett fél felelőssége, hogy a vetélkedés ne csússzon át világméretű tragédiába.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai aggasztónak tartja a kilátásokat a világban, mert napjaink politikusaiból hiányzik a szenvedély, a kitartás és a megfelelő ítélőképesség. Ez pedig téves döntésekhez  vezet, ami azután felkelti a vágyat, hogy jöjjön az erős ember és tegyen rendet.

A voksokra vadászó jobb- és baloldali radikálisok a félelmet lovagolják meg, legyen szó a háborúról, a klímaválságról, a pénzügyi piacok viharairól vagy az idegenek beözönléséről. Az elengedhetetlenül szükséges francia nyugdíjreform pl. megnyithatja az utat Le Pen jobboldali-populista pártja számára.

A növekvő bizonytalanság jól jön a két autokrata, Hszi és Putyin nyugatellenes szövetségének, az hatalmas kihívást jelent a sérülékeny liberális demokrácia számára. Közben pedig megy a képmutatás Ukrajna megsegítése kapcsán. A másik oldalon főleg a lengyelek és a baltiak mondják, hogy amit Kijev kap, az túl kevés és túl későn érkezik a szívet tépő bátorsággal harcoló ukrán népnek.

A szankciókat pedig kijátsszák ridegszívű spekulánsok, sőt egész kormányok. És mivel megszűnt a stabilitás, ismét itt az igény az erős emberre, a karizmatikus uralkodóra.

 

2023. március 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Európában annyi elnök van, hogy egymás sarkába érnek, de nincs közöttük egy sem, aki vállalná a földrész vezetését

Ezt állapítja meg az Economist Nagy Károlyról elnevezett rovat heti elemzése. Váratlanul hatalmi űr keletkezett, miközben >

Tovább

Trump győzelme - újabb háború a Balkánon?

A Neue Zürcher Zeitung kommentárja abból a szempontból is fölöttébb problémásnak tartaná Trump győzelmét, mert az >

Tovább

Viktátor az orbániversumban

A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna >

Tovább

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni >

Tovább

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást

A Fico elleni merénylet óta a kormány tervezetet nyújtott be a közrádió és –tévé alakítására – >

Tovább

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a >

Tovább

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

A nacionalista, szélsőjobbos Orbán Viktornál keveredik a futball és a politika. Arról álmodik, hogy a nemzeti >

Tovább

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább