2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A filozófus halála és Orbán Magyarországának két valósága

A filozófus halála és Orbán Magyarországának két valósága

Tamás Gáspár Miklós elhunyta és temetése kapcsán a portál megállapította, volt, aki számára intellektuális ”rocksztár” volt, mások nem is hallottak róla, és két világ ütközött össze, amikor Orbán Viktor is megszólalt... A fővárosban és számos más városias településen sok magyar úgy látja, hogy Orbán tönkreteszi a magyar demokráciát. Ők az Unióval erős kapcsolatot és a korrupció felszámolását akarják. Máshol azonban, különösen a vidéki térségekben és a kisebb városokban Orbán támogatottsága szilárd, még a magas infláció ellenére is. A kormányfő támogatói között sokan az Egyesült Államokban és Ukrajnában látják a háború felelőseit, és elhiszik azt a narratívát, amely szerint Brüsszel és sötét érdekek Magyarország lerombolására törnek.

 

 

A temetésen ott voltak a kommunista éra másként gondolkodói, mai politikusok, írók, újságírók és fiatal aktivisták - olyan tömeg, amely az utóbbi 40 évet láttatta, és amely a szélsőjobboldali Orbán Viktor kormányfő mai ellenzékének magvát alkotja - írta Lili Bayer személyes tapasztalat alapján a Politicoban.

Amikor a résztvevők hazafelé tartva a buszba zsúfolódtak, valaki megkérdezte: „Kit temettek?” - és ez a szerző szerint megmutatta Orbán Magyarországának realitását, vagy inkább kettős valóságát. Az emberek egyik része az Orbán által vezérelt narratívában, a másik azon kívül él.  

A dichotómiát Orbán teremtette azzal, hogy kiterjesztette az ellenőrzését a magyar médiára, az igazságszolgáltatásra, az oktatásra és a művészetekre. A magyar vezető valaha maga is liberális másként gondolkodó volt, és Tamás Gáspár Miklóssal azonos körökben forgott, mielőtt éles fordulatot vett a kemény nacionalista jobboldal felé. 

Ezért Tamás Gáspár Miklós elhunyta árért a növekvő szakadékon azzal, hogy Orbán a Facebookon közzétette a filozófus fényképét, és tisztelettel adózott (volt) barátjának. „Elment az öreg szabadságharcos” - írta Orbán, és közhasználatú nevével szimplán TGM-ként említette. A kommentekben Orbán hívei közül sokan kérdezték, hogy ”Ki az a TGM? Megmondaná valaki?”.

Másokat zavarba ejtett, hogy Orbán miért ad tiszteletet valakinek, aki ideológiailag ennyire szemben állt a kormányával. TGM barátai azonban felháborodtak. Hogyan mer Orbán - aki a bírálóit napi szinten árulónak bélyegzi - posztolni szeretett filozófusukról, és hogyan meri „öreg harcosnak” nevezni? 

A miniszterelnök posztja vélhetően személyes gesztus volt: valaha ő is ugyanahhoz a baloldali liberális körökhöz tartozott, mint a filozófust gyászolók. Tamás Gáspár Miklós egyszer azt mondta: úgy hiszi, hogy Orbán tulajdonképpen tisztel sokat azok közül az értelmiségiek közül, akiket ma politikailag gyűlöl. Szintén TGM mondta, hogy a miniszterelnöknek „nincsenek elvei”, és politikai álláspontja merő opportunizmus.

Bármit is érez Orbán magánemberként, nagy erőfeszítéseket tett az ellenfelei diszkreditálása érdekében. Pártja ellenőrzése alá vonta az állami médiát, összeesküvés-elméleteket terjeszt, amelyekkel minden ellenfelet úgy mutat be, mint aki azon dolgozik, hogy aláássa Magyarország nemzeti érdekeit. Ennek az lett az eredménye, hogy tovább mélyült az ország polarizáltsága, és két párhuzamos buborék alakult ki.

A fővárosban és számos más városias településen sok magyar úgy látja, hogy Orbán tönkreteszi a magyar demokráciát. Ők az Unióval erős kapcsolatot és a korrupció felszámolását akarják. Máshol azonban, különösen a vidéki térségekben és a kisebb városokban Orbán támogatottsága szilárd, még a magas infláció ellenére is. A kormányfő támogatói között sokan az Egyesült Államokban és Ukrajnában látják a háború felelőseit, és elhiszik azt a narratívát, amely szerint Brüsszel és sötét érdekek Magyarország lerombolására törnek.   

Ezeken a helyeken a magyarok nem olvasnak olyan híreket, amelyek ne a Fidesz által megszűrt állapotban kerülnének hozzájuk. aA Fidesz kiterjesztette a befolyását az ország legtöbb intézményére. A kormány - az adófizetők pénzéből -, beterítette az ország utcáit, útjait és autópályáit óriásplakátokkal, amelyek félrevezető és megvető üzeneteket terjesztenek az EU Moszkva elleni szankcióiról.

A kormány szankcióellene retorikája annyira átható, hogy sok állampolgár - köztük a Fidesz támogatóinak fele -, azt hiszi, Magyarország valóban ellenezte ezeket a szankciókat, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz: az összes eddigi szankciót megszavazta. 

A párt erős befolyást gyakorol az információáramlásra, de még így is kérdés, hogy a magyar gazdaság súlyos állapota, és a párthoz kötődő emberek látványos gazdagodása ellenére miért sikeres mégis a kormányfő legalábbis saját buborékjában. 

Tamás Gáspár Miklós erre a kérdésre, hogy miért olyan vonzó Orbán a politikai bázisa számára, azt mondta pár éve: „Olyan szavazói bázist talált meg, amely már megvolt a magyar társadalomban. Orbán kívülről érkezett - addig nacionalizmus - és klerikalizmusellenes liberális volt -, de egyesíteni tudta a szétesett jobboldalt, és önbizalmat adott ennek. Volt egy nagy jobboldali szavazóbázis, de nem volt szervezett: szüksége volt egy vezetőre”.

A néhai filozófus szerint további fontos tényező volt, hogy Orbán merte kihasználni a sokáig szunnyadó Nyugat-ellenes haragot, amely a magyar és a kelet-európai politika szerves része volt az 1848-as liberális forradalmak veresége óta. A szélsőjobboldali és nacionalista körökben például a nyugati hatalmakban látják a felelősöket az ország I. világháború utáni területvesztéséért is.

Tamás Gáspár Miklós szerint Orbán Nyugat-ellenes retorikája „a fő hagyománnyal tart, és ezért bocsátanak meg neki mindent a támogatói - a korrupció ellenére is. Ő ismerős, afféle nemzeti vezető, sokkal inkább az, mint bárki más az elmúlt idők történelmében” - idézte cikke végén a szerző Tamás Gáspár Miklóst.

 

2023. február 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább