2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Izrael a magyar és a lengyel úton

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles jogkört akar magának, mert az a terve, hogy keresztülgázol a Legfelsőbb Bíróságon. Az elképzelés ellenzői azt mondják, hogy Netanjahu ugyanúgy szeretné megnyirbálni a demokráciát, ahogy az Magyarországon és Lengyelországban történt. A hatalomra került szélsőséges politikusok mindkét országban először is azzal szilárdították meg uralmukat, hogy meggyengítették az igazságszolgáltatást... Az izraeli kormányfő azon van, hogy beleszólhasson a bírák kinevezésébe is, mert ez esetben, ha el is ítélik az ellene zajló három korrupciós perben, utána olyanok elé kerülne a fellebbezése, akik már neki köszönhetik tisztségüket. De ezen túlmenően feltehetőleg súlyosan sérülnének a szabadságjogok és újabb, törvénytelen települések létesülnének a megszállt területeken. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

NPR

 

Az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles jogkört akar magának, mert az a terve, hogy keresztülgázol a Legfelsőbb Bíróságon. Az elképzelés ellenzői azt mondják, hogy Netanjahu ugyanúgy szeretné megnyirbálni a demokráciát, ahogy az Magyarországon és Lengyelországban történt.

A hatalomra került szélsőséges politikusok mindkét országban először is azzal szilárdították meg uralmukat, hogy meggyengítették az igazságszolgáltatást. Megváltoztatták az Alkotmánybíróság összetételét, korlátozták annak hatáskörét, majd következett a független sajtó felszámolása, illetve visszaszorítása – mutat rá Hadas Aron, a New York Egyetem izraeli professzora, aki a magyar, a lengyel és az izraeli populizmust tanulmányozza. Most arra kíváncsi, miként alakul ez a két tényező saját hazájában.

Mindenesetre a Freedom House Magyarországot már hibrid rendszernek minősítette, ami azt jelenti, hogy a demokrácia és a tekintélyuralom közti mezsgyén halad.  A Netanjahu-kabinet ellenzéke szerint az új vezetés pont ezen az úton jár. Az izraeli jegybank két korábbi elnöke pedig arra figyelmeztet, hogy nagyot zuhanhat az ország hitelminősítése, ahogy az Lengyelországgal és Magyarországgal is történt, miután csorbult a bíróságok önállósága.

A miniszterelnök szerint ez velük nem eshet meg, mert a gazdaság erős. Viszont már jelezte, hogy szűkíteni kívánja a közmédia szerkesztői függetlenségét. Továbbá az erős hazai tiltakozás, illetve az amerikai aggályok ellenére jogot akar adni a kabinetnek, hogy az felülbírálhassa az alkotmányosság őrének számító Legfelsőbb Bíróság döntéseit.

Az ország elnöke ahhoz hasonlított a helyzetet, mint amikor robbanni készül egy lőporos hordó, de ő a színfalak mögötti tárgyalásokkal igyekszik elkerülni a súlyos belpolitikai válságot. Ettől azonban még a kormányfő azon van, hogy beleszólhasson a bírák kinevezésébe is, mert ez esetben, ha el is ítélik az ellene zajló három korrupciós perben, utána olyanok elé kerülne a fellebbezése, akik már neki köszönhetik tisztségüket.

De ezen túlmenően feltehetőleg súlyosan sérülnének a szabadságjogok és újabb, törvénytelen települések létesülnének a megszállt területeken.

 

The Times

 

Lengyelország egykor kitaszítottnak számított, most viszont erőteljes lépéseket tesz, hogy kulcsfontosságú játékos legyen Európában. A katonai izmait feszegeti, miután úgy érzi, hogy igaza volt, amikor a Putyin jelentette veszélyre figyelmeztetett. Máris fontos tényező lett a kontinens szívében, megnőtt mind az erkölcsi, mind a hadi jelentősége, arról nem beszélve, hogy nemsokára a földrész legnagyobb szárazföldi hadseregét mondhatja magáénak, miközben több mint 1,5 millió ukrán menekültet fogadott be.

A PiS 8 éve azt állította, hogy az ország túl sok szuverén jogot engedett át Brüsszelnek, illetve hogy nyugati, illetve nemzetközi szereplők az egyszerű lengyelek rovására lefölözték az ország gazdaságát. Azóta a kormány új pályát igyekezett kijelölni, hajlott arra, hogy összecsapjon az EU-val, amely illiberális és destabilizáló erőnek tekinti a Jog és Igazságosságot.

A hatalom megtiltotta az abortuszt, politikai ellenőrzés alá helyezte a közmédiát, valamint a oktatást és súlyosan korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét. Emiatt a Bizottság megtagadta, hogy folyósítsa Varsónak a koronaalap 35,4 milliárd euróját.

A kormánypárt és sok híve úgy látja, hogy a tusakodás tétje az ország önrendelkezési joga. Viszont a háború jócskán megnövelte a lengyelek ázsióját, ismét egyenjogú tagjai lettek a nyugati közösségnek. Most már nem pl. a Visegrádi Csoportra építenek, Moszkva miatt új szövetségeket kötnek.

Csakhogy közben odahaza Kaczynskiéknak meg kell küzdeniük a hatalom megtartásáért, mert jönnek a választások. Ám az embereknek elegük van a nagy pártokból. A Lengyel Tudományos Akadémia egyik tagja úgy véli: akárki is győz, meg kell birkóznia azzal, hogy nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek, illetve hogy a közvélemény erősen megosztott. Ezeket a gondokat mindenképpen orvosolni kell. A háború ügyében viszont teljes az egyetértés a hatalom és az ellenzék között.

 

2023. február 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább