2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán Viktor paranoiája

Orbán Viktor paranoiája

Orbán Viktor üldözési mániájának a következménye, hogy eltávolítják az „aggályos tiszteket a Honvédségtől. Összesen nagyjából 200 emberről van szó, őket a rendelet értelmében két hónapos határidővel nyugdíjba küldhetik. Az ellenzék az okokat illetően rejtélyt emleget. A hivatalos magyarázat az, hogy meg kell fiatalítani a hadsereget. A kormányfő számára nem az a lényeg, hogy kakukktojás legyen a NATO-ban. Viszont ha netán súrlódás következik be a szervezettel, akkor engedelmes tisztek kellenek neki. Ám így is küszöbön áll az ütközés, mivel Törökország mellett Magyarország a másik olyan tag, amely megakasztotta Svédország és Finnország felvételét. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Neue Kronen Zeitung

 

Orbán Viktor paranoiájának a következménye, hogy eltávolítják az „aggályos tiszteket a Honvédségtől. Összesen nagyjából 200 emberről van szó, őket a rendelet értelmében két hónapos határidővel nyugdíjba küldhetik. Az ellenzék az okokat illetően rejtélyt emleget. A hivatalos magyarázat az, hogy meg kell fiatalítani a hadsereget.

A NATO nyugtalan. Attól fél, hogy Magyarország a katonai szervezetben is hasonlóan problémás tag lehet, mint amilyen az EU-ban. A magyarázat azonban valószínűleg a 8 évvel ezelőtt menekültválságban keresendő. A katonaság sosem volt Orbánnal szemben illojális, a tisztek politikai kérdésekben sosem nyilvánultak meg.

Viszont 2015-ben némi ellenállást tanúsítottak, amikor Orbán azt akarta, hogy a véderő működjön közre a határvédelemben. A tárca akkortájt azt közölte, hogy erre a feladatra nincsenek kiképezve az emberei és eszközeik sincsenek hozzá.

A miniszterelnök azonban nem engedett. Elrendelte, hogy a hadsereg építse meg a drótkerítést és őrizze is azt. Erre válaszul mondott le Hende Csaba. Utódainak reformot kellett végrehajtaniuk, a Minisztériumot azonban onnantól kezdve Orbán-hű menedzserek irányították.

A kormányfő számára nem az a lényeg, hogy kakukktojás legyen a NATO-ban. Viszont ha netán súrlódás következik be a szervezettel, akkor engedelmes tisztek kellenek neki. Ám így is küszöbön áll az ütközés, mivel Törökország mellett Magyarország a másik olyan tag, amely megakasztotta Svédország és Finnország felvételét.

 

FAZ

 

Az Orbán-féle sajtóbeszélgetésen az ország uniós kilépésről elhangzott kijelentéssel a politikus kimondta, ami a szívét nyomta, mármint hogy csak kényszerűségből marad bent. Hogy a közlés ekkora belpolitikai vihart kavart, az ugyanakkor mutatja, mennyire kényes kérdés a „Huxit”. Minden hivatalos Brüsszel-ellenes kampány dacára ugyanis a lakosság nagy része továbbra is támogatja a tagságot. Mellesleg maga a szerző, az American Conservative felelős szerkesztője módosította eredeti állítását, mármint hogy a kormányfő egyértelműen a kiválás mellett tette le a garast.

Más részvevők azt hangoztatják, hogy az ominózus mondat elhangzott ugyan, de ironikus felhanggal. Kovács Zoltán pedig azt bizonygatta, hogy nincs más választás, nemzeti érdek az EU-részvétel.  A miniszterelnök egyébiránt azt ecsetelte a találkozón, hogy egyre nagyobb az elidegenedés közte és az Európai Tanács többi tagjai között, pl. az LMBT-jogok, a szövetségi EU és a migráció ügyében.

Süddeusche Zeitung

 

Így lehet lenyomni a populizmust, a cseh elnökválasztás fontos tanulságokat hozott egész Közép-Európa számára - mutat rá a kommentár, miután Petr Pavel alapos vereséget mért Andrej Babišra. Ily módon Csehországban új politikai fejezet kezdődik. Vége a sok évtizedes politikai zűrzavarnak, a demagógiának, az EU-ellenességnek. A volt tábornok a 89-es értékek mellett foglal állást, az Unió és a NATO híve, támogatja Ukrajnát és a liberális, nyitott társadalmat.

Azért sikerült búcsút inteni a populizmus és a szélsőség veszélyeinek, mert összefogott minden olyan politikai erő, amely szilárdan a demokrácia talaján áll, függetlenül attól, hogy egyébként melyik irányzatot képviseli. Nagy szerepe volt továbbá az aktív civil szférának. Így most megvan a modell minden olyan ország számára, amely a populizmussal, a szélsőjobbal és a demokráciaellenességgel küszködik.

Kifizetődik az összefogás a közös alapértékek mentén. Nem szabad addig várni, amíg a népámítók és szélsőségesek intézményeket, hivatalokat, vagy igazságügyi intézményeket alakítanak át a maguk javára. De! Ha sikerül is legyűrni a populizmust, azzal még messze nem ér véget a demokraták teendője.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Politikai földrengést hozott a tegnapi választás a legnagyobb osztrák tartományban: a Néppárt elvesztette a többséget, a szélsőséges Szabadságpárt lett a nagy nyertes, miután maga mögé utasította a szociáldemokratákat. Az FPÖ most már hatalmi igényeket támaszt, ami idegességet váltott ki Bécsben – viharos idők következnek az osztrák politikában.

A konzervatívok a 2. világháború óta nem szerepeltek ennyire rosszul. A jövőben bármilyen tervet csak úgy tudnak keresztülvinni helyben, ha szövetségest találnak hozzá. E célra az SPÖ látszik alkalmasabbnak partnernek. Ily módon azonban sokat vesztett nimbuszából az alsó-ausztriai tartományfőnök, aki egyébként az ÖVP egyik erős embere.

A szabadságpártiak viszont minden idők legjobb eredményét érték el a tartományban. Abból indultak ki, hogy a jó szereplés folytán jövőre megbukhat a néppárti-zöld kormány. Annál is inkább, mivel az FPÖ élen áll a közvélemény kutatásokban. A pártnak jól jön az általános elégedetlenség. Emellett sokat profitált abból, hogy megint sikerült napirendre tűznie a migráció kérdését, miután tavaly jó 100 ezren kértek menedéket az országban.

Sokan tovább húznak persze a bevándorlók közül, de az ellátó rendszer így is beleremeg. Az viszont cseppet sem meglepő, hogy a korrupciós botrányok által sújtott konzervatívok felkarolták a témát, csak éppen rosszul csinálták. A koalíció dühös, mert sokan bejutnak Magyarországon át. Majd erre hivatkozva megfúrta Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az FPÖ elnöke jelezte, hogy jövőre kancellár akar lenni, és ez szakítópróba lehet Ausztriában. Az államfő ugyanis közölte: még az FPÖ választási győzelme esetén sem magától értetődő, hogy a párt kap felkérést a kabinet megalakítására.

 

Der Standard

 

A lap úgy értékeli az alsó ausztriai választások eredményét, hogy kiderült: mennyire tehetetlen a másik két nagy párt az FPÖ-vel szemben. A nagy nyertes a Szabadságpárt lett és ennek jelentősége messze túlmutat a tartományon. Egyrészt mivel kiderült, hogy a szélsőjobb rendkívül gyorsan tud regenerálódni a saját botrányai után, így folytatja nyomulását az országos politikában. Másrészt pont azok a riválisok kerülnek kutyaszorítóba, akik eddig sem tudták, miként szálljanak szembe a kihívóval.

Ez főként a szociáldemokratákra vonatkozik, akik képtelenek voltak kihasználni a Néppárt gyengélkedését. 3. helyük kudarc. Nem tudtak határozott arcélt mutatni és alternatívát kínálni a konzervatív-zöld koalícióval szemben. De leszerepeltek a kereszténydemokraták is, bebizonyosodott, hogy helyi vezetőjüknek nincs érdemi mondanivalója és pocsék szónok.

Az is látnivaló, hogy az emberek már nem fogadják el, ha egy hatalom túlterpeszkedik és megszállja pl. a helyi közmédiát. Ugyanakkor az is biztos, hogy a helyi szervezet nem kapott támogatást az ÖVP központjától. Ugyanakkor a kancellár lefelé tartó spirálba került. Végre meg kell mondania, hogy mit akar, mert az nem elegendő, hogy koppintja az FPÖ-t.

Az egész kormánynak sokkal sarkosabb politikát kell felmutatnia, ám ez csupán a szövetséges rovására lehetséges. Kérdés ugyanakkor, hogy a Szabadságpárt hívei miért bocsátanak meg pártjuknak minden disznóságot, miért hunynak szemet a nyílt rasszizmus fölött. Hát nem azért, mert Kickl elnök olyan meggyőző elképzelésekkel rukkolt ki, éppenséggel nincs is semmiféle koncepciója. Inkább az lehet az ok, hogy a rendszer ellen van és ez sokakat magával ragad.

Van egy réteg, amelyet nem lehet meggyőzni programmal, neki tökéletesen megfelel az idegengyűlölet vagy a nőellenesség. Emellett sokan csak simán elfordultak a többi párttól. Végeredményben azonban a szavahihetőség az, ami számít. Azt pedig a kormány következetesen eljátszotta és ebben kulcsszerepe volt a Néppártnak. A politikai hitelességhez ugyanis tisztesség, tartás, továbbá karizma és meggyőző erő szükséges – összhangban a tartalommal és formával. Itt azonban az összes pártnak jócskán van tennivalója, éspedig azonnal.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az általános vélekedéssel ellentétben az újság egyik legnépszerűbb szerkesztője úgy gondolja: nem kell külön bíróságot felállítani ahhoz, hogy Putyint felelősségre vonják a háborús bűnökért, bőven alkalmas e feladatra a Nemzetközi Büntetőbíróság. Heribert Prantl szerint már az nagy lépés volna előre, ha a testület haladéktalanul letartóztatási parancsot adnak ki az elnök és cinkosai ellen. Hiszen van bőven bizonyíték, a hágai törvényszék módszeresen gyűjti azokat a háború kezdete óta.

Ráadásul ez esetben az állami vezetők nem hivatkozhatnak immunitásra. Az ICC minden kérdésben illetékes, leszámítva az agressziót, de annak jelentősége eltörpül a több bűncselekmény mellett. Főleg ha a népirtást és a emberiesség elleni bűntetteket vesszük. A külön testület létrehozatalát elsősorban az USA szorgalmazza, mert nem szeretné, ha egy nap maga is az ítélőszék elé kerülne egyes háborúi miatt.

Egy szuperhatalom nem fogad el joghatóságot maga fölött, nem hajlandó engedni senkinek sem, még egy független nemzetközi bíróságnak sem. Pedig a hágai grémium a nürnbergi perekből nőtt ki. Ugyanakkor, egyáltalán nem mellesleg, a külön bíróság előtt védettség illetné meg az orosz államfőt.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk nem érti, miért keltett ekkora felzúdulást egy amerikai tábornok, amikor csak nyíltan megmondta a katonáinak: készüljenek, mert Kína várhatóan 2025-ben lerohanja Tajvant.  Michael Minihan, aki a légierőnél azoknak a csapatoknak a parancsnoka, amelyek a gépek légi utántöltését végzik, hozzátette, hogy a kiképzés során fokozott hangsúlyt kell helyezni erre az eshetőségre, hiszen a szigetország messze van, a harci gépek, bombázók nem tudnák egy tankkal megjárni a bevetéseket.

Ugyanakkor a Pentagon elhatárolta magát a kijelentéstől, pedig nagyon is kellene foglalkozni az invázió lehetőségével. A megjelölt időpont előtt tartják ugyanis az elnökválasztást és Peking bőven vélheti úgy, hogy akkor az USA éppen gyenge lesz. Ráadásul a tábornok korábban az Indiai- és Csendes-óceánon állomásozó amerikai erők helyettes főparancsnoka volt, tehát tudja, miről beszél. 

Az írás emlékeztet arra, hogy nemrégiben a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja úgy foglalt állást: a kínai támadás elképesztően sok áldozattal járna az USA hadsereg számára. A viszály megelőzésére meg kell mutatni, hogy Washingtonnak megvannak az eszközei és kész is az invázió elhárítására. A jelek szerint Minihan ezt felfogta, de a gond az, hogy egy-két politikai és katonai elöljárója viszont nem.

 

2023. január 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább