2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Čaputová Orbánról, harckocsikról, Babišról

Čaputová Orbánról, harckocsikról, Babišról

A szlovák elnök asszony érzékel Magyarországon olyan törekvést, hogy Putyinnak kell segíteni a háborúban. Ezzel szemben Orbán cseh szövetségeséről, az államfőválasztás mai, 2. fordulójában rajthoz álló Babišról ezt azért nem feltételezi. A bukott miniszterelnök mondott ugyan félreérthető dolgokat a kampányban, de azt azután megpróbálta helyreigazítani, sőt cáfolni. Zuzana Čaputová emlékeztetett arra egyúttal, hogy Csehország jócskán küld fegyvereket Ukrajnának. Ő maga úgy foglalt állást, hogy továbbra is segíteni kell Kijevnek és ebből a szempontból fontos jelzésnek nevezte a döntést a nehéz páncélosok átadásáról. Arra a kérdésre, hogy a háború megadta-e a végzetes döfést a Visegrádi Csoportnak, úgy felelt, hogy kvartett jó ideje nem egységes több kérdésben. És ez nem csak arra vonatkozik, hogy Magyarország kilóg a sorból az ukránok támogatás ügyében. Érvényes a jogállamiságra, a klímaváltozásra is. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

A szlovák elnök asszony érzékel Magyarországon olyan törekvést, hogy Putyinnak kell segíteni a háborúban. Ezzel szemben Orbán cseh szövetségeséről, az államfőválasztás mai, 2. fordulójában rajthoz álló Babišról ezt azért nem feltételezi. A bukott miniszterelnök mondott ugyan félreérthető dolgokat a kampányban, de azt azután megpróbálta helyreigazítani, sőt cáfolni.

Zuzana Čaputová emlékeztetett arra egyúttal, hogy Csehország jócskán küld fegyvereket Ukrajnának. Ő maga úgy foglalt állást, hogy továbbra is segíteni kell Kijevnek és ebből a szempontból fontos jelzésnek nevezte a döntést a nehéz páncélosok átadásáról.

Arra a kérdésre, hogy a háború megadta-e a végzetes döfést a Visegrádi Csoportnak, úgy felelt, hogy kvartett jó ideje nem egységes több kérdésben. És ez nem csak arra vonatkozik, hogy Magyarország kilóg a sorból az ukránok támogatás ügyében. Érvényes a jogállamiságra, a klímaváltozásra is.

Nagyon nem ért egyet ugyanakkor azzal, hogy némely politikusok úgy igyekeznek beállítani, mintha a véleményük bizonyos kérdésekben közös álláspontot tükrözne. Čaputová kifejtette: ezzel együtt erős a szándék a régión belül a civil társadalmak közti kapcsolatok erősítésére, illetve a kulturális együttműködésre. A földrajzi összetartozás bizonyosan tovább fennmarad, mint ameddig egyes vezetők mandátuma szól.

 

Die Welt

 

A konzervatív újság kommentárja arra hívja fel a figyelmet, hogy berlini tankdöntés miatti dörgedelmes kirohanásokkal a Kreml csupán saját tehetetlenségét próbálja elkendőzni. Putyin háborús uszítói magukon kívül vannak, horrorral fenyegetnek, de csak azt leplezik le, hogy nem tudnak mit csinálni. Így nem is kell róluk tudomást venni, Németország azt teszi, ami erkölcsileg és stratégiailag helyes.

Az elnök fő propagandistája nácinak minősítette a német kormányt, és Berlin szétrombolására szólított fel. A szóvivő pedig azt közölte: Moszkva hadviselő félnek tekinti a németeket, miután azok páncélosokat küldenek Ukrajnának. Ez utóbbi állítás persze a nemzetközi jog alapján teljes képtelenség, de mikor törődött a Putyin-rezsim a joggal?

Németország és más államok azért szállítanak hadfelszerelést az ukránoknak, hogy azok tudjanak élni az önvédelem jogával az agresszorral szemben. Hadviselő fél akkor lesz egy kormány, ha katonái bekapcsolódnak a harcokban, de éppen ezt akarja elkerülni a NATO és annak minden tagja. Amúgy Moszkva sem szeretne fegyveres konfliktusba keveredni a szövetséggel, függetlenül minden kardcsörtetéstől. Akkor ugyanis összeomlana az orosz hadsereg, valamint Putyin rendszere.

Így azután az összes kirohanás nem több politikai cirkusznál, de hát az elnök folyamatosan az eszkalációval riogatja a nyugati döntéshozókat. Ám a taktika már nem működik olyan jól, mint az elején.  Inkább világossá kell tenni, hogy a Nyugat azt csinálja, ami helyénvaló. Segít egy ártatlan országnak védekezni egy népgyilkos hatalom ellen, amely idegen földek elhódításával és az ukrán nemzet felszámolásával óhajtja bővíteni birodalmát.

Odahaza pedig olyan, vezérelvű államot létesített, amelynek propaganda gépezete paranoid párhuzamos univerzumban él. Vagyis Németország egyértelműen a történelem jó oldalán áll, és boldog lehet, hogy csupán a Kreml tájékoztatásával kell megküzdenie, míg mások az életüket teszik kockára, hogy feltartóztassák korunk gonosz birodalmát.

 

Le Figaro

 

Az illetékes uniós biztos megismételte: nem lehet szó arról, hogy egyes országok migránsellenes szögesdrótra kapjanak pénzt a brüsszeli költségvetésből. Ylva Johansson, aki a belügyek felelőse a Bizottságban, emlékeztetett arra, hogy efféle célokra nem irányoztak elő pénzeket, mert ha ilyesmire költenének, akkor nem maradna forrás másra.

Előzőleg az osztrák kancellár a bolgár-török határon kijelentette, hogy támogatja a házigazda Radev elnök kívánságát, mármint hogy az EU adjon kétmilliárd eurót és abból létesítsenek határkerítéseket az illegális bevándorlás feltartóztatására. Ideértve műszaki berendezéseket, megfigyelő kamerákat, drónokat, helikoptereket, járműveket, valamint magát drótkerítést.

Ez az osztrák belügyminiszter azzal toldotta meg, hogy meg kell erősíteni a fizikai védelmet a külső határokon, mert különben nem lehet biztonságosan utazni Európán belül. Csaknem másfél éve 12 tagállam, köztük Magyarország sürgette, hogy közösségi alapokból finanszírozzák a határzárak létesítését, ám a Bizottság többször elutasította a kezdeményezést.

 

FAZ

 

Kísértet járja be Ausztriát: a szélsőjobbos Szabadságpárt kísértete. Az FPÖ igen jól áll a közvélemény kutatások alapján, vezére nem is titkolja, hogy kancellár akar lenni. A tegnap újból beiktatott Van der Bellen államfő azonban jelezte: nem hajlandó kinevezni Herbert Kickl-t, amit az érintett és hívei is óriási felháborodással fogadtak.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy semmiképpen sem segít hatalomra olyan erőt, amely Európa-ellenes és a mai napig nem ítélte el az Ukrajna ellen indított háborút. És tett egy külön megjegyzést is az ellenzéki politikusra, aki rövid ideig tartó belügyminisztersége idején a rendőrséggel vitetett el a szélsőjobbra vonatkozó aktákat a titkosszolgálat központjából.

A gond ott van, hogy a koalíció nagyobbik tömörülése, a Néppárt igen népszerűtlen, köszönhetően az időközben megbukott kormányfő, Kurz ténykedésének, valamint a járványnak, a háborúnak, a drágulásnak és a migrációnak. A szociáldemokraták leginkább magukkal vannak elfoglalva, az FPÖ viszont 28 %-án áll, messze megelőzve a riválisokat.

Leginkább abból profitál, hogy mindent elutasít, ami a fennálló rendszer csinál az említett válságtémák kapcsán. Most vasárnap választás lesz a legnagyobb tartományban, Alsó-Ausztriában, és  szinte biztos, hogy az ÖVP elveszti az abszolút többséget. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az SPÖ összeáll a Szabadságpárttal – a konzervatívok számára éppen ez a lehetséges szövetség az utolsó eszköz a hívek mozgósítására.

 

 

 

2023. január 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább