2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Páncélosok Ukrajnának: Lengyelország és Nagy-Britannia a vezető európai hatalmak

Páncélosok Ukrajnának: Lengyelország és Nagy-Britannia a vezető európai hatalmak

Egyre egyértelműbb, hogy Európa hamarosan nehéz páncélosokat küld Ukrajnának. Lengyelország, Nagy-Britannia és Finnország fokozza ennek érdekében a nyomást, most már csak az kell, hogy Németország feladja a vonakodását és hajlandó legyen Leopárd 2-eseket átadni. Az ilyen harckocsikból annyi van, hogy Rajnát lehetne velük rekeszteni, de az SPD a koalíció vezető erejeként még mindig ott tart, hogy nem szabad súlyosbítani a válságot, figyelembe kell venni az orosz érdekeket, és németek nem futhatnak előre, megelőzve a többieket. Csak ilyesmiről már szó sincs. Hiszen az oroszok nap mint nap településeket lőnek szét, tucatjával, százával halnak meg emberek, egymást követik a háborús bűntettek. Ha Putyinnak kedvében jár a Nyugat, az sem hozza meg a békét. Az elnök csak akkor fog tárgyalóasztalhoz ülni, ha súlyos katonai vereséget szenved. És hát már egy sor európai ország kész páncélosokkal segíteni Kijevet. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Kurier

 

Az lett a vitatott magyar nemzeti konzultáció hivatalos végeredménye, hogy a megkérdezettek 97 %-a ellenzi a szankciókat. Összesen 8 millió embernek van szavazati joga, közülük a szóvivő szerint 1,4 millióan küldték vissza a kérdőívet. A jobboldali-nemzeti kormány ismétlődően alkalmazza ezt a módszert, hogy igazoltassa a politikáját.

Megfigyelők nehezményezik, hogy a kérdések manipulatívak, félrevezetőek és sugallják a választ, vagyis kizárólag olyan kép tud kikerekedni, ami a Fidesznek kedvező. Ugyanakkor jogilag semmire sem kötelez.

A miniszterelnök arra hivatkozva hirdette meg a konzultációt, hogy a büntető intézkedéseket az EU nem demokratikus módon határozta el. A brüsszeli bürokrácia és az európai elit döntött. Csak éppen idáig ő maga is megszavazta az összes csomagot.

Az ellenzék egyébként kifogásolta a magas költségeket, bár nem lehet tudni, hogy az adófizetőknek összesen mennyibe fájt a konzultáció. Csupán a technikai költségek 2,7 milliárdot tettek ki.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Wolfgang Schäuble nem érti, miért maradnának a migránsok Magyarországon. A CDU veterán politikusa ezt arra válaszolta, hogy a menekültek magyar földön tavaly összesen ötven kérelmet adtak be, Ausztriában ellenben 100 ezret. A Bundestag volt elnöke abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Bécsben az ő ünnepi beszédével avatták fel a Parlament felújított épületét.

Rámutatott ugyanakkor, hogy még ha egyes kormányok nem is tanúsítanak szolidaritást a menedékpolitikában, a többieknek nem szabad követniük ezt a politikát. Kiemelte, hogy a demokrácia veszélyben van. Jól példázza ezt Amerika, ahol Trump csupán a jéghegy csúcsát jelenti. Az ország teljesen kettészakadt. Vagy ott van Brazíliában Bolsonaro, aki ugyanaz tökben.

Ausztriában és Németországban még csak-csak rendben vannak a dolgok, de a franciánál gyakorlatilag szétporlottak a hagyományos pártok. A demokráciának feltételei vannak, az nem szupermarket, ahol tetszés szerint lehet válogatni a kirakott portékából. Összetartás nélkül nem működik a jogállam, emellett a szociális média erősen megosztó. Továbbá a demokráciában szükség van vezetésre.

Schäuble arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni az európai védelmet, ha másként nem megy, az arra hajlandó országok bevonásával. A lengyelek adnák a jelentős hagyományos haderőt, a németek a gazdasági hátteret, a franciák pedig a nukleáris csapásmérő eszközöket. A 80 éves politikus ugyanakkor bölcsnek nevezte, hogy Biden szólt Putyinnak: megnézheti magát az orosz fegyveres erő, ha a Kreml atomfegyvert alkalmaz.

 

Die Welt

 

A német biztonságpolitika egyik legtekintélyesebb alakja úgy gondolja: a Nyugatnak át kell állnia a közös hadigazdálkodásra, különben a jövőben nem lesz képes hatékonyan segíteni Ukrajnának. Wolfgang Ischinger korábbi washingtoni nagykövet, aki 15 éven át volt a Müncheni Biztonságpolitikai Fórum igazgatója, azzal érvel, hogy az ukránok egyetlen nap annyi muníciót használnak el, amennyit a német gyárak egy fél év alatt állítanak elő. Ezért az eddiginél többet kell termelni, de nemcsak lőszerből, hanem rakétákból, légvédelmi rendszerekből, drónokból, és így tovább.

Nagyon úgy néz ki, hogy a háború még sokáig elhúzódik, ezért össze kell hangolni az erőfeszítéseket. Hiszen a tartalékok végesek. Ideértendő, hogy adjanak nehéz harckocsikat, már ha nem akarják, hogy az oroszok a végén mégiscsak lerohanják a szomszédos országot. Csakhogy nem jó, ha az a benyomás keletkezik, hogy a németek megint átengedik másoknak a kezdeményezést, mert az nem erősíti a bizalmat Berlin iránt. Nem áll meg az a német érv, hogy ha ilyen haditechnikát szállít, akkor az ország hadviselő féllé válik.

Ugyanakkor jelezni kell a Kremlnek, hogy minél többet semmisít meg a civil infrastruktúrából, annál inkább számíthat arra, hogy az ukrán fél újabb és újabb erősítést kap. Ráadásul ha az ukránok hatékonyan vissza tudnak vágni, akkor az oroszok rákényszerülnek, hogy feladják hódító terveiket. Továbbá sok elfoglalt területet vissza lehet szerezni. Ez egyben feltétel, hogy Zelenszkij belemenjen a fegyverszüneti párbeszédbe. Mert minden más kapituláció lenne az ország szemében.

Így azonban el lehetne érni, hogy az új parancsnok, Valerij Geraszimov bekopogtasson Putyinhoz és közölje vele: Elnök úr, ennyit tudtunk kihozni a háborúból. Utána leginkább az USÁ-nak kell szavatolnia Ukrajna biztonságát. Az ország gyors NATO-tagsága azonban nehéz ügy, mert mindig lesz olyan tagállam, amely ellenzi. Viszont minden szinten fenn kell tartani a dialógust Moszkvával, főként hogy ne lehessen semmiféle félreértés. Emellett vissza kell állítani a bizalom minimális szintjét.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A kommentár szerint egyre egyértelműbb, hogy Európa hamarosan nehéz páncélosokat küld Ukrajnának. Lengyelország, Nagy-Britannia és Finnország fokozza ennek érdekében a nyomást, most már csak az kell, hogy Németország feladja a vonakodását és hajlandó legyen Leopárd 2-eseket átadni. Az ilyen harckocsikból annyi van, hogy Rajnát lehetne velük rekeszteni, de az SPD a koalíció vezető erejeként még mindig ott tart, hogy nem szabad súlyosbítani a válságot, figyelembe kell venni az orosz érdekeket, és németek nem futhatnak előre, megelőzve a többieket.

Csak ilyesmiről már szó sincs. Hiszen az oroszok nap mint nap településeket lőnek szét, tucatjával, százával halnak meg emberek, egymást követik a háborús bűntettek. Ha Putyinnak kedvében jár a Nyugat, az sem hozza meg a békét. Az elnök csak akkor fog tárgyalóasztalhoz ülni, ha súlyos katonai vereséget szenved. És hát már egy sor európai ország kész páncélosokkal segíteni Kijevet.

Az eddig felajánlott pár darab azonban inkább csak politikailag jelentős: nyomást gyakorol a német vezetésre, hogy az törjön ki az önelszigetelésből és végre álljon be a sorba. Annál is inkább, mert látszik, mekkora a jelentősége a harcokban a nyugati haditechnikának. És Moszkva egyre ritkábban fenyegetőzik az atomcsapással.

Vagyis a jelek szerint az a siker receptje, ha az ukránok védelme erősödik és ehhez harckocsik kellenek – igen gyorsan. A helyzet nemigen volt ennyire világos az invázió megindulása óta. Csak most már a német szociáldemokratáknak is fel kell fogniuk.

 

2023. január 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább