2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Egy puccskísérlet anatomiája

Egy puccskísérlet anatomiája
A ?herceg? bilincsben

„A német szélsőjobbtól egyelőre elfordult Európa összes szélsőjobboldali pártja, leszámítva a Fideszt, mely már oly messze kiszorult a politikai paletta jobbszélére, hogy számára egyedül az AfD maradt látótávolságban. Ám nyílt fraternizálást vagy a célok összehangolását még e két párt között sem lehet egyelőre fellelni, bár megeshet, hogy Moszkvában már megszülettek a geopolitikai tervek az európai szélsőjobb szálainak összefésülésére. Ebben Orbán Viktor még kaphat szóló szerepet – de már csak ebben és csak az oroszoktól.” Ara-Kovács Attila:

Egyelőre csak olyan hírek érkeznek, melyek inkább az eset komolytalanságát, mintsem veszélyességét jelzik, de Németországban mégis meglepő közjáték zajlott a napokban. Letartóztattak kéttucatnyi embert, akik a köztársaság megbuktatására esküdtek össze, s azt tervezték, hogy „helyreállítják” az országban a monarchiát – és persze a „rendet”.

És itt válik a történet inkább nevetségessé, semmint tragikussá, hisz Németországnál politikailag és gazdaságilag stabilabb állam Európában jelenleg nem létezik. A helyzet így pont az ellentettje annak, mint amit a csoport vizionált és kopírozni próbált: az 1920-as évek monarchista összeesküvés-terveit a Weimari Köztársaság ellen. Ráadásul akkor nagyszámú, pozícióban lévő rendvédelmi alkalmazottak és a háború utáni helyzet üres politikai tereit kitöltő obsitos tisztek szervezték szakszerűen az összeesküvést, ám még így sem sikerült célt érniük. Később a köztársaságot demokratikus úton váltotta le a náci diktatúra – de az már egy másik történet.

Most pozíciójukból távozó jogászok, egykori arisztokraták, középalkalmazottak és egy volt kommandós fogtak össze. Koronás-jelöltjük nem köthető a Hohenzollern házhoz. Egy, az első világháborúig, Kelet-Németországban gazdálkodó hercegi család, a Reuss-ok sarja ő, akinek trónkövetelését még olyan adatok sem támasztják alá, amelyek a bizonytalan régmúltba vezetnének vissza, nemhogy komoly aktuális történelmi legitimáció.

Az operett-jellegű eset teljes kibontakozásáig meg kell majd várnunk a bírósági eljárások megindulását, ám addig is érdekes megfontolni két politikai körülményt. Az egyik, hogy a csoportosulás mögé óvatosan, de még idejekorán felcsatlakozott a német szélsőjobboldali párt, az Alternative für Deutschland (AfD). A párt nem nevezhető általánosan elfogadottnak Németországban, inkább a volt NDK terület homo sovieticus-ainak szelleme lengi be tagságát, illetve ebben talált kapcsolati tőkére az ottani alvilág is a politikum felé. Hasonló kapcsolatok igazolódtak be a még jelentéktelenebb Nemzeti Demokrata Párt, illetve a Jobbpárt felé. A három említett szervezet ugyan több tízezer embert tud megszólítani, de mozgósítani aligha lenne képes komolyabb erőt.

A német szélsőjobbtól egyelőre elfordult Európa összes szélsőjobboldali pártja, leszámítva a Fideszt, mely már oly messze kiszorult a politikai paletta jobbszélére, hogy számára egyedül az AfD maradt látótávolságban. Ám nyílt fraternizálást vagy a célok összehangolását még e két párt között sem lehet egyelőre fellelni, bár megeshet, hogy Moszkvában már megszülettek a geopolitikai tervek az európai szélsőjobb szálainak összefésülésére. Ebben Orbán Viktor még kaphat szóló szerepet – de már csak ebben és csak az oroszoktól.

Nagyon fontos további körülmény, hogy a német hatóságok őrizetbe vettek egy orosz hátterű egyént – bizonyos Vitalij B-t – is, akinek a Kremlhez kötődő kapcsolataira már korábban rábukkant a német belső elhárítás, így a jelenlegi összeesküvésben való részvétele a bűntényt azonnal geopolitikai keretbe is helyezi.

Hogy a német szélsőjobb mögött egy ideje Moszkva húzódik meg, azt mindenki sejtette, és a különböző hírszerzések erről adatokkal is rendelkeztek. De minthogy csoportosulásaik nem játszottak meghatározó szerepet a német nagypolitikában, így veszélyességük is inkább csak hipotetikus maradt mindeddig. Ráadásul, amitől az Alkotmányvédelmi Hivatal valóban tarthatott korábban, az elsősorban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és Moszkva egészen „egészségtelen” közeli kapcsolata volt, ám az Ukrajna elleni támadás óta már ez is a múlté.

E tekintetben a mostani puccs-kezdemény és annak gyanítható orosz kapcsolata talán még megnyugtató is lehet, ha nem másért, hát azért, mert jelzi: az oroszok a német középbal területeiről is kiszorultak, s csak az épp vegetáló szélsőjobb maradt meg számukra egyfajta német csendestársként.

 

2022. december 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább