2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az amerikai protekcionizmus veszélyezteti a Nyugat egységét

Az amerikai protekcionizmus veszélyezteti a Nyugat egységét

Fareed Zakaria arra figyelmeztet, hogy a háború hatására szinte már aranykor köszöntött be, olyan szoros lett az együttműködés Európa és Amerika között, ám ezt most veszélybe sodorhatja az USA részéről tapasztalható protekcionizmus. A neves elemző szerint arra azért érdemes odafigyelni, amikor a francia elnök úgy beszél a transzatlanti viszonyról, mint a brit kormányfő, ráadásul a német kancellár is hasonló húrokat penget. Persze mindennek a hátterében az van, hogy új nagyhatalmi versengés alakul ki, továbbá hogy veszélybe került a szabályokra épülő nemzetközi rend, mivel főleg Oroszország és Kína áthágja a normákat, és olyan időszakhoz igyekszik visszatérni, amikor az erő dönti el, hogy kinek van igaza. Ebbe jócskán belejátszik a háború és a Biden-kormányzatot nagyfokú elismerés illeti meg eddigi politikájáért. Csak éppen a sikert tönkreteheti, hogy az Egyesült Államok saját szűk érdekeit nyomatja, gazdaságpolitikája önös. Sérti a nyitott piacok és a szabad kereskedelem elvét, noha mindkettő a nemzetközi rend talpkövét jelenti. Ráadásul az EU bajai csak fokozódnak, mivel száguldanak felfelé a gáz- és áramárak és ez jócskán visszafogja a földrész versenyképességét. Közben egy sor európai cég települ át a tengerentúlra, az átlagember megpróbáltatásai pedig egyre csak fokozódnak. A súrlódások miatt nehezebb lesz fenntartani az egységet Moszkvával szemben és az öreg kontinens várhatóan Kína kapcsán sem lesz kapható kemény és egyeztetett fellépésre. Azon kívül lassan jönnek a protekcionista európai ellenlépések, ezért bezárulhat a nyitott nemzetközi rendszer. Ráadásul Amerika arra hivatkozva akar egyoldalú előnyöket, hogy a munkásosztálynak kíván kedvezni, mert így ellen tud állni a jobboldali populizmusnak. Ám a kékgallérosok már elhagyták a demokrata pártot és tévedés azt hinni, hogy vissza lehet őket szerezni egy-két állami támogatási programmal. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 

FT

 

Magyarország arra akarja kényszeríteni az EU-t, hogy játsszák azt: az egymással szemben robogó két autó közül melyiknek a vezetője rántja előbb félre a kormányt. Ha ennek kapcsán netán úgy tűnik, hogy visszaköszön Orbán Viktor szeszélye, az nem a véletlen műve. A politikusnak nincsenek aggályai, amikor be kell vetni a vétót, bármennyire is nem kapcsolódik az adott kérdés a szóban forgó vitához. De szeretné a maximális engedményt kicsikarni Brüsszelből.

Az év vége felé az Unióban egy sor döntést kellene meghozni egyhangúlag, de van egy ország, amely baltával a kézben elrontja a többiek örömét. Egy illetékes szerint a magyarok ott tartanak be, ahol tudnak, de oly mértékben, hogy ezt most már elég jól meg lehet előre mondani. Egyes diplomaták aggályukat fejezték ki, mert félnek, hogy Magyarország túszul ejti az összes függőben lévő kérdést, vagyis nem csupán Ukrajna megsegítését és a multik egységes megadóztatását blokkolja.

Egy beavatott úgy véli, hogy radikális fellépésre kell felkészülni az Orbán-kabinet részéről. A miniszterelnök azért hívja ki az Uniót, mert tudja, hogy Kijevnek sürgősen kell a pénz. De az idő őt is szorítja, mert ha nincs megállapodás az év végéig a koronaalapról, akkor keresztet vethet nagyjából 4 milliárd euróra.

Ezzel együtt bennfentesek arra számítanak, hogy a politikus meghátrál a jövő heti uniós csúcs előtt, mert nem szeretné, ha megismétlődne az, ami tavaly nyáron lejátszódott, amikor is egy sor vezető nekiesett a legfelső szintű értekezleten az LMBT-jogok korlátozása miatt. Mindenesetre a türelem fogy vele szemben. Egy illetékes azt meséli, hogy a Tanácsban nem sok szeretetet tapasztalni Magyarország iránt, főként mivel a dráma egyre rövidebb időközökben ismétlődik a magyar hozzáállás miatt.

 

Le Figaro

 

A nacionalista Orbán Viktor rákényszerült, hogy eltörölje az üzemanyagok árplafonját a fellépő hiány miatt – hangsúlyozza a jobboldali lap annak kapcsán, hogy a Bizottság közölte: se füle, se farka nincs annak a magyar hivatalos állításnak, miszerint az orosz olajra kivetett európai ársapka okozta Magyarországon a benzinmizériát. A külföldi nagykereskedők egyszerűen nem voltak hajlandóak nyomott áron szállítani.

A gazdaságnak egyébként is betesz, hogy recesszió fenyeget. Az infláció a legmagasabbak közé tartozik az EU-ban, a forint árfolyama mélységi rekordokat döntöget az euróval szemben. Emellett igen feszült a viszony Brüsszellel, mert jó esély van rá, hogy a szervezet felfüggeszt 13 milliárd eurónyi támogatást a jogállami normák megszegése miatt. A magyar kormány erre úgy reagált, hogy megtorpedózta Ukrajna megsegítését, valamint a legnagyobb nemzetközi konszernekre kivetendő egységes minimumadót. Emellett ellenzi az újabb szankciókat Moszkva ellen.

 

FAZ

 

Agyő, benzinársapka, írja a lap, miután a magyar kormány kénytelen volt véget vetni a piaci beavatkozásnak az üzemanyagok területén. Gulyás Gergely beismerte, hogy ellátási zavarok keletkeztek, noha az ország sikerrel kivonta magát az orosz olajszállítási tilalom hatálya alól. Ám az elmúlt hónapokban így is időről időre hosszú sorok alakultak ki a töltőállamosokon.

Az orosz invázió az egész földrészen felhajtotta a benzinárat, ám a kis közép-európai ország az autósok paradicsoma lett. A hatósági árak azonban nem csupán a határok túloldaláról vonzották a vásárlókat, hatásukhoz hozzátartozott, hogy a kisebb kutasok ráfizettek az üzletre. Egyre többen közülük korlátozták az eladható mennyiséget. Sok helyütt kiürültek a tartályok. Sajtójelentések szerint ilyen okokból átmenetileg bezárásra kényszerült a kutak egynegyede.

A múlt héten a benzin kereslete kétszer akkora volt, mint egy éve, a dízelnél a növekedés 150 %-os. Normális körülmények között a MOL-állomásokon a napi forgalom 5 millió liter, a múlt kedden azonban már elérte a 8 millió litert.

 

Politico

 

A cseh uniós elnökség szerint Magyarország olyan álláspontot foglal el a transzgender vitában, hogy az az EU hitelességét veszélyezteti. A 26 másik tagállamnak küldött prágai levél egészen pontosan azt tartalmazza, hogy egyetlen kormány álláspontjával van baj, de két uniós diplomata eloszlatott minden kétséget: itt bizony az Orbán-kabinetről van szó. Azaz a magyar vezetés ismét csak igyekszik az értékek dolgában kompromisszumra kényszeríteni az Uniót.

Két napja a brüsszeli képviseletvezetők tanácskozásán a nagy többség úgy foglalt állást: a biodiverzitásról zajló montreali ENSZ-fórumon az Uniónak a gender fogalom tág értelmezése mellett kell letennie a garast, nem szabad azt csupán férfira és nőre leszűkíteni. Ám magyar diplomata azt közölte, hogy országa nem tudja elfogadni ezt a felfogást. Ez azt jelenti, hogy ha így megy tovább, akkor Európának nem lesz közös álláspontja, miközben Kanadában már két napja megnyílt a konferencia.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A kommentár úgy látja, hogy az Unió teljesen alaptalanul koppintott Románia és Bulgária orrára, amikor ezúttal sem járult hozzá, hogy a két ország belépjen a schengeni övezetbe. Pedig Bukarest és Szófia mindent jól csinált, mégis csupán Horvátország kapta meg a zöld jelzést. Itt már megint a klasszikus EU-s döntéshalogatást lehet tetten érni.

Vagyis igaz, hogy a partnerek eleget tettek minden feltételnek, mégsem vesszük fel őket. Ez a bánásmód általában a belépésre váró kormányokkal szemben megszokott, de most két taggal szemben alkalmazzák. A következmény azonban ugyanaz: az érintettek csömöre erősödik.

Közben igaz persze, hogy a schengeni rendszer nem működik, mert máig nincs egyezség a menedékkérők elosztásáról és mivel az exkluzív klub tagjai jó ideje nem tartják be a szabályokat. Lásd, hogy ellenőrzik a forgalmat egy sor belső határon. A többiek azonban a Bizottsággal együtt eltűrik, hiszen tudják, hogy a nagy kérdések továbbra is megoldatlanok, ami azonban nem a románok és bolgárok vétke. Tisztességesebb volna ezt megmondani.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk megkönnyebbüléssel fogadta, hogy fogolycsere révén kiszabadult Oroszországban az ünnepelt amerikai kosárlabdázónő, ám továbbra is orosz börtönben van egy olyan tengerentúli üzletember, akit koholt kémkedési vádakkal zártak be. Az persze jó, hogy Britney Griner 9 hónap után visszanyerte szabadságát, miután 9 évet kapott, csak azért, mert amerikai, nem mellesleg cudarul bántak vele. Még az agresszió előtt tartóztatták le, nyilvánvalóan politikai túszként.

Hogy elengedték a munkatáborból, az ok a fellélegzésre, mint mindig, amikor egy amerikai állampolgár igazságtalan rabság után  kerül szabadlábra. Még akkor is, ha az ár ezúttal az volt, hogy cserében kiadták Oroszországnak a hírhedt fegyverkereskedőt, Viktor Boutot. Griner persze bolond volt, hogy februárban hasis tartalmú cigarettával a zsebében lépett orosz földre, miközben már fokozódott a feszültség Moszkva és Washington között.

Hogy elengedjék, azért nagy nevek mozdultak meg, míg a már említett Paul Whelanért leginkább a családja lobbizik. Pedig Biden elnök is azt mondta, hogy törvénytelenül csukták le. De az egész ügy legfontosabb eleme az: gonosz külföldi szereplők nem hihetik azt, hogy megúszhatják, ha amerikaiakkal szemben követnek el jogsértést. Ezért jó, hogy Griner hazatért, de remélhetőleg kiáll Whelanért. Ugyanúgy, ahogyan annyian sürgették az ő sorsának rendezését.

 

Washington Post

 

Fareed Zakaria arra figyelmeztet, hogy a háború hatására szinte már aranykor köszöntött be, olyan szoros lett az együttműködés Európa és Amerika között, ám ezt most veszélybe sodorhatja az USA részéről tapasztalható protekcionizmus. A neves elemző szerint arra azért érdemes odafigyelni, amikor a francia elnök úgy beszél a transz-atlanti viszonyról, mint a brit kormányfő, ráadásul a német kancellár is hasonló húrokat penget.

Persze mindennek a hátterében az van, hogy új nagyhatalmi versengés alakul ki, továbbá hogy veszélybe került a szabályokra épülő nemzetközi rend, mivel főleg Oroszország és Kína áthágja a normákat, és olyan időszakhoz igyekszik visszatérni, amikor az erő dönti el, hogy kinek van igaza. Ebbe jócskán belejátszik a háború és a Biden-kormányzatot nagyfokú elismerés illeti meg eddigi politikájáért.

Csak éppen a sikert tönkreteheti, hogy az Egyesült Államok saját szűk érdekeit nyomatja, gazdaságpolitikája önös. Sérti a nyitott piacok és a szabad kereskedelem elvét, noha mindkettő a nemzetközi rend talpkövét jelenti. Ráadásul az EU bajai csak fokozódnak, mivel száguldanak felfelé a gáz- és áramárak és ez jócskán visszafogja a földrész versenyképességét.

Közben egy sor európai cég települ át a tengerentúlra, az átlagember megpróbáltatásai pedig egyre csak fokozódnak. A súrlódások miatt nehezebb lesz fenntartani az egységet Moszkvával szemben és az öreg kontinens várhatóan Kína kapcsán sem lesz kapható kemény és egyeztetett fellépésre. Azon kívül lassan jönnek a protekcionista európai ellenlépések, ezért bezárulhat a nyitott nemzetközi rendszer.

Ráadásul Amerika arra hivatkozva akar egyoldalú előnyöket, hogy a munkásosztálynak kíván kedvezni, mert így ellen tud állni a jobboldali populizmusnak. Ám a kékgallérosok már elhagyták a demokrata pártot és tévedés azt hinni, hogy vissza lehet őket szerezni egy-két állami támogatási programmal.

 

2022. december 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább