2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU magára hagyta, így közösen lépnek: segíteni kívánnak, hogy Szerbia kiutasítsa a menekülteket, így azok ne tudjanak továbbmenni hozzájuk. Az Orbán-Nehammer-Vučić-hármas azt üzente Belgrádból Brüsszelnek, hogy minél kevesebb bevándorló jön, annál jobb, minél erősebb a határvédelem, annál kevesebb a migráns. Azt is egyértelművé tették, hogy az újra fellángolt válságért az EU-t tartják felelősnek. Az új trióban ugyanakkor paradox, hogy Ausztriában ebben az évben csaknem 90 ezren folyamodnak menedékért, Magyarországon viszont csupán 40-en. Szerbia pedig fordítókorong a 3. világból észak felé, mert nagyon laza a vízumpolitikája. Belpolitikai okai vannak, hogy Nehammer erősíti a kapcsolatot Budapesttel és Belgráddal. Így az, hogy a Néppárt e pillanatban csupán a 3. helyen áll a közvélemény kutatásokban. Ugyanakkor kétséges, hogy javítja-e az ÖVP népszerűségét a hármas szövetség.

Die Welt

 

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség. A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU magára hagyta, így közösen lépnek: segíteni kívánnak, hogy Szerbia kiutasítsa a menekülteket, így azok ne tudjanak továbbmenni hozzájuk.

Az Orbán-Nehammer-Vučić-hármas azt üzente Belgrádból Brüsszelnek, hogy minél kevesebb bevándorló jön, annál jobb, minél erősebb a határvédelem, annál kevesebb a migráns. Azt is egyértelművé tették, hogy az újra fellángolt válságért az EU-t tartják felelősnek.

Amit az osztrák kancellár a hármas találkozón mondott, az nagyon úgy hangzott, mint amikor Sebastian Kurz, 2015-ben még külügyminiszterként kijelentette: kudarcot vallott az európai migrációs politika. Ám a témát a jobboldali-nemzeti FPÖ már jó ideje lefoglalta magának.

Ugyanakkor az egyik segélyszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a menedékkérők száma valóban megugrott, de ez azzal függ össze, hogy a szigorúbb határvédelem folytán a korábbinál sokkal többen akadnak fenn a hálón. Ők pedig azonnal menekültstátuszért folyamodnak, mert különben rögtön kitoloncolják valamennyiüket.

Ám a nagy részük nem várja meg az eljárás végét, szakértők szerint 70 %-uk szedi a sátorfáját. Erre utal, hogy mind több ilyen ügyet azért zárnak le, mert az érintettet nem lehet megtalálni. Viszont nem emelkedett meg jelentősen azoknak a száma, akik alapellátásban részesülnek. Össz-vissz, olyan 36 ezer emberről van szó.

Az új trióban ugyanakkor paradox, hogy Ausztriában ebben az évben csaknem 90 ezren folyamodnak menedékért, Magyarországon viszont csupán 40-en. Szerbia pedig fordítókorong a 3. világból észak felé, mert nagyon laza a vízumpolitikája.

Belpolitikai okai vannak, hogy Nehammer erősíti a kapcsolatot Budapesttel és Belgráddal. Így az, hogy a Néppárt e pillanatban csupán a 3. helyen áll a közvélemény kutatásokban. Ugyanakkor kétséges, hogy javítja-e az ÖVP népszerűségét a hármas szövetség.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai szerint lejtmenetre váltott a nagyobbik osztrák kormánypárt, miután Karl Nehammer kancellár migráns-ügyben lepaktált Orbán Viktorral, illetve a szerb elnökkel. A kommentár arra figyelmeztet, hogy az osztrák vezetés hozzá nem értéséből még nemzeti válsághelyzet alakulhat ki Ausztriában, ugyanakkor a gesztus pofon azoknak a magyaroknak és szerbeknek, akik nem adták fel, hogy azért még lehet jobb a jövő.

Az persze érthető, hogy sok osztrák borzasztónak találja a „3 balkáni muskétásról” készült képet, hiszen az osztrák kormányfő, miközben a testvéri és nagyon is sokatmondó egységet hangoztatta a két autokratával, arról beszélt, hogy véget kell vetni a „menedékturizmusnak”. A kifejezést 4 éve a bajor miniszterelnök használta először, de az általános felháborodás láttán gyorsan bocsánatot kért és megígérte, hogy ilyet többet nem mond.

Ugyanakkor osztrák részről feltűnő a képmutatás, hiszen minden 3 menedékkérő a nagyvonalú szerb vízumgyakorlatnak köszönhetően Belgrádon át jut át először az orbáni Magyarországra, majd onnan osztrák földre. Egyébiránt minden négy menekült közül három szélsebesen tovább is áll Ausztriából.

A Néppárt teljesen értelmetlenül és kaotikus módon vitát robbantott ki az Európai Menekültkonvenció reformjáról, ám ezzel csupán a radikális Szabadságpárt felé tereli a tömegeket. Úgyhogy annak vezére már kijelentette: nem érdekes, hogy megsértik-e a közösségi jogot, amivel arra utalt, hogy Orbánnak ez ügyben vannak sikerei az EU-val szemben.

Hogy az ÖVP ismét felmelegíti a menekülttémát, azzal a Kurz-kabinet által hátrahagyott korrupcióról igyekszik elterelni a figyelmet, ám ily módon a párt a saját létét fenyegeti. Viszont mivel a baloldal és a liberálisok sem túlságosan combosak ebben az ügyben, a hatalom kétbalkezessége súlyos helyzetet idézhet elő. Annál is inkább, mert Ukrajnából további menekülthullámmal kell számolni.

 

Szelestey Lajos

2022. november 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább