2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán megszelídül, ha sok pénz a tét

Orbán megszelídül, ha sok pénz a tét

Most a magyar kormány teljesít több feltételt is, hogy hozzájusson az uniós milliárdokhoz. Magyarország politikailag erősen megosztott, ezért a társadalom két fele eltérően viszonyul az EU-hoz. A miniszterelnök rendre azt hangoztatja, hogy nem volna jó, ha kívülről írnák elő a magyaroknak, miként éljenek. Szerinte Brüsszel minden követelése beavatkozás a belügyekbe. Az Unió legújabb kívánságlistája esetében azonban egészen másként viselkedik. Korábban a Szovjetunióhoz hasonlította a Bizottság hozzáállását, ám most a radikális hangot átmenetileg józan gyakorlatiasság váltotta fel nála. Ezért nagy erőfeszítéseket mutat fel, hogy eleget tegyen a kikötéseknek, de hát a GDP kerek 5 %-a forog a kockán. Vagyis több mint 13 milliárd euró. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

Orbán megszelídül, ha sok pénz a tét, így most a magyar kormány teljesít több feltételt is, hogy hozzájusson az uniós milliárdokhoz. Magyarország politikailag erősen megosztott, ezért a társadalom két fele eltérően viszonyul az EU-hoz. A miniszterelnök rendre azt hangoztatja, hogy nem volna jó, ha kívülről írnák elő a magyaroknak, miként éljenek. Szerinte Brüsszel minden követelése beavatkozás a belügyekbe.

Az Unió legújabb kívánságlistája esetében azonban egészen másként viselkedik. Korábban a Szovjetunióhoz hasonlította a Bizottság hozzáállását, ám most a radikális hangot átmenetileg józan gyakorlatiasság váltotta fel nála. Ezért nagy erőfeszítéseket mutat fel, hogy eleget tegyen a kikötéseknek, de hát a GDP kerek 5 %-a forog a kockán. Vagyis több mint 13 milliárd euró.

Márpedig a magyar vezetésnek égetően kell a befagyasztott pénz. A járvány és az energiaválság súlyos helyzetet eredményezett, a tanárok hetek óta tartó tiltakozása nyomást gyakorol a hatalomra. A kabinet azonban ezzel együtt derűlátó. A végrehajtó testület  javaslata alapján december 6-án a pénzügyminisztereknek kell kimondaniuk a végső szót.

Orbán abból indul ki, hogy a döntés kedvező lesz és akkor az év végéig felszabadulnak a források. Ám legutóbb azt is értésre adta, hogy valójában mit gondol a szubvenciók visszatartásáról. Úgy nyilatkozott: voltaképpen itt tisztán politikai ügyről van szó, ami a balos EU részéről kizárólag a kormánya ellen irányul. 

 

 

Washington Post

 

A lap újabb elemzésben méltatja az amerikai elnök politikáját a háború kapcsán. Merthogy az utóbbi napok eseményei hátborzongatóak voltak, tessék csak arra gondolni, hogy akár még a nukleáris viszály is kirobbanhatott volna, miután orosz gyártmányú rakéták csapódtak be Lengyelországban. Ám kiderült, hogy Amerika fenntartja a párbeszédet Moszkvával és igyekszik elkerülni a katasztrófát.Joe Biden abból indul ki, hogy egyhamar nem lehet békét kötni Oroszország és Ukrajna között, és Washington nem diktálhat Kijevnek, habár itt volna az ideje véget vetni a konfliktusnak. Ezért a diplomácia az orosz félre összpontosít, de közben továbbra is segíti az ukránokat.

A CIA igazgatója ezért vitte a héten azt az üzenetet orosz kollégájának, hogy súlyos következményekkel járna, ha a Kreml használná atomerőit. Amerikai megítélés szerint az oroszok egészen komolyan vették a jelzést. William Burns elment Zelenszkijhez is, láthatólag azért, hogy megnyugtassa: az USA semmit sem tesz a háta mögött. Erre a feladatra keresve sem lehetett alkalmasabb figurát találni nála, esetében nagy-nagy elismerés a szürke eminenciás kifejezés.

Nagyon fontos volt továbbá, hogy az USA megőrizte a mértéktartást a két áldozatot követelő lengyel rakéta-ügyben is, noha abból könnyen katasztrófa lehetett volna. Bevárta, amíg befutnak a megbízható jelentések és a lengyelek is óvakodtak attól, hogy azonnal Moszkvára tolják rá a felelősséget.

Végezetül az amerikai-ukrán viszonyban lényeges, hogy a Fehér Ház ellenáll Zelenszkij nyomásának. Próbál egyensúlyt kialakítani a jelentős katonai támogatás és aközött, nehogy a szerepvállalása közvetlen viszályhoz vezessen Moszkvával. Biden fő feladata ugyanis az, hogy megvédje az Egyesült Államokat. Az eltelt néhány hét esettanulmányszerűen támasztotta alá, miként lehet támogatni egy háborút, és egyidejűleg meggátolni, hogy egy másik súlyos katonai összecsapás alakuljon ki.

 

Bloomberg

 

A szemleíró, Andreas Kluth bevallja, hogy ő alapvetően borúlátó és a világ számára ez az év kifejezetten rossz, ám újabban igen jó hírek érkeznek, Ukrajnától kezdve, Brazílián át, az Egyesült Államokig. Amerre néz az ember, mindenütt kavarodást lát, de a jelek arra utalnak, hogy a dolgok kezdik kiforrni magukat és egy csomó minden jobbra fordul, de legalábbis nem lesz rosszabb. Így a háború, amely fokozta az élelmiszerhiányt, az energiaszűkét, valamint a menekültválságot. De ugyanez vonatkozik az autokraták és a demokraták, vagyis a szabadság híveinek és ellenségeinek küzdelmére is.

A lengyel rakétaincidens rávilágított, hogy bármikor súlyosbodhat a fegyveres viszály, elvileg még a 3. világháború is kitörhet, illetve a nukleáris csapásmérés sem kizárt. De ez elmaradt és alighanem el is fog. Viszont Putyin mind inkább elszigetelődik. Még kínai szövetségese is elfordul tőle. Hszi Csin-ping jelezte Balin, hogy nem nézi el, illetve nem tűri el, ha Oroszország beveti az atomfegyvert.

Az orosz hadsereg számára egyre rosszabbul alakulnak az események. Ugyanakkor a világ óvatosan bizakodhat abban, hogy működik a török államfő révén létrejött gabona-megállapodás, így nem súlyosbodik az éhezés a 3. világban. Továbbá az is látszik, hogy Putyin saját magának ásott csapdát, amikor leállította a gázszállításokat Európának. Tévedett, ha azt hitte, hogy meg tudja zsarolni a földrészt, így az kilép Ukrajna mögül.

A tekintélyelvűség és a jogállam küzdelmében fontos fejlemény, hogy kikapott a választáson a populista brazil elnök. Amerikában az időközi választás legnagyobb vesztese Trump, valamint az a reménye, hogy 2024-ben harcban indulhat a Fehér Házért. De azzal is felsült, hogy tovább hirdesse: két éve biztos győzelemtől fosztották meg törvénytelen eszközökkel.

Ezen felül úgy néz ki, hogy a legrosszabb már a világgazdaságban is mögöttünk van.

 

 

 

2022. november 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább