2024. március 2. szombat
Ma Lujza, Ágnes, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A sport megbecstelenítése

A sport megbecstelenítése

A Liu testvérek országváltásához viszont csak akkor járul hozzá a korcsolyaszövetség, ha visszafizetik a rájuk fordított 300 milliót. Nocsak, mi ez a hirtelen gondos gazdálkodás? S vajon tényleg a két sportolónál volt legjobb helyen ez a rengeteg pénz? Ha viszont Orbán helyénvalónak tartotta ezeket a kirívó összegeket, akkor most miért tesz nekik keresztbe? Elvégre ők – ellentétben a mi kárunkra nagyvonalú adományozóval – tisztességesen megdolgoztak a pénzükért, teljesítettek. Azért biztosan lesz megoldás. Ha Kínának valóban kell a két srác, és az ezernyi érmük mellé még egy-kettő, akkor majd odalökik neki ezt a pénzt, aztán felépíttetik vele a Fudant a mi 500 milliárdunkból. Magukban pedig mosolyognak majd, ami náluk a visszatarthatatlan, hangos röhögés. Bruck András:

Csak néhány napja tudom, kik azok a Liu testvérek: magyar anyától és kínai apától született gyorskorcsolyázók, szereztek már egy tonna érmet nekünk, de most mennének vissza Kínába. A legvalószínűbben azért, mert a kínai kommunista párt sokkal többet fizetne nekik, mint amennyit a magyar kommunista párt fizetett eddig. Ez utóbbit a közérthetőség kedvéért nevezzük Fidesznek. Az, hogy a testvérek körül most kavarognak az indulatok, magától értetődő, hiszen tudjuk, „itt élned, halnod kell”. Bár tudtommal nyilvánosan még nem hazaárulózta le őket senki, legyünk türelemmel. Például a könyvledaráló vagy a nagyszerű erdélyi magyar újságíró, Parászka Boróka felakasztását hiányoló Mi Hazánk még követelheti, hogy olvasszák be a korcsolyájukat.

Mivel a fenti botránnyal párhuzamosan zajlik a női kézilabda-Európa-bajnokság, márpedig az orbáni Magyarországon a kézilabda a focihoz hasonlóan különleges becsben tartott látványsportág, teszek egy rövidke kitérőt. A kézilabdával kapcsolatban ugyanis van egy nem túl régi sztorim. A facebook hírfolyamában szemem elé került a kézilabda szövetség egyik női illetékesének dicsekvő posztja „kézis lányaink” valamilyen sikeréről. Beleolvastam a jórészt egyetértő kommentekbe, és mivel épp tudomásom volt egy-két idevágó adatról, magam is hozzászóltam, nagyjából ezt írtam: Én viszont tragikusnak tartom, hogy miközben a nálunk nagyságrendekkel gazdagabb Norvégiából sok profi játékos játszik magyar kézilabda klubokban, mert nálunk sokkal többet fizetnek nekik, addig a mi kórházi nővéreink Norvégiába mennek dolgozni, mert ott meg nővérként nekik fizetnek sokkal többet. A következő 3-4 perc olyan volt, mint amikor az egykarú rablóból ömlenek ki a 25 centesek. A bejegyzésem pillanatok alatt 120 like-nál tartott, pályafutásom legsikeresebb írása volt ez a két sor. Aztán hirtelen eltűnt a szövetségi illetékes posztja. Törölte. Gondolom, nem akarta megvárni, míg elérem a százezer like-ot.

Semmi újat nem mondok azzal, hogy a sport az autokráciákban a hatalom egyik fontos pillére. Két órát szurkolsz valahol, aztán két hétig könnyebben elviseled a többnyire nehéz életed. Talán még azt is, ha az állami egészségügyben másfél évet kell várnod egy hasfali sérvoperációra. Jólét helyett, amit az autokrácia nem tud teremteni, hiszen minden fillért ellop és elherdál, a sportgyőzelmek által gerjeszthető nemzeti érzelmekre apellál. De Magyarország valamiképp még ebben is kivétel, mert nálunk a legtöbb ágazathoz hasonlóan még a sport is válságban van: a megnyert érmek és helyezések száma pontosan mutatja, hogy a magyar sport ma egyre több pénzből egyre kevesebb olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmet termel, holott futószalagon épülnek a különféle sportlétesítmények.

Idén júniusban mi voltunk a vizes VB házigazdái a csupán öt éve átadott Duna Arénában, de a magyar csapat csak öt érmet szerzett: két aranyat, mindkettőt Milák Kristóf, két ezüstöt és egy bronzot. A további nagy nevek és remények sehol. Ennél azért sokkal jobb eredmények születtek akkor is, amikor a sportág húsz forintból gazdálkodott, nem milliárdokból.

Íme, még egy példa az adófizetői pénzek hűtlen kezelésére. Tavaly év végén adták át a Fradi pálya mellett Európa legnagyobb, horrorisztikus összegből, 110 milliárdból épült sportcsarnokát, az MVM Dome-ot. Csak azért épült, hogy ott tartsák idén januárban a férfi kézilabda-Európa-bajnokságot, holott arra a Papp László Sportaréna is tökéletesen alkalmas lett volna. A magyar válogatott pedig már a csoportkörben kiesett, a 15. helyen végzett. És a vasárnap véget érő női kézilabda Európa-bajnokságon ez a válogatottunk is csak 11. lett. Négy vereség zsinórban, és a nálunk nagy pénzeket kereső norvég kézilabdások a saját nemzeti válogatottjukban 10 góllal verték a mieinket. „Fertőzött közeg a magyar kézilabda, és semmi esély nincs az öntisztulásra” - állítja az egykori magyar válogatott, aki ma egy svájci kézilabdacsapat sportigazgatója.

Fertőzött – ez a magyar sportrendszer és persze magának a fokozatosan mélyülő diktatúrának a kulcsszava. Vajon azon a Magyarországon, ahol muszáj féltucat alapélelmiszer árát befagyasztani, máskülönben karácsonykor a fél ország csontot rágna, viszont a kézilabdázóink többet keresnek, mint a gazdag országok játékosai, ott egy tízes skálán hol állna a „fertőzöttség” megnevezés? Na és, ahol már Mészáros Lőrinc fiának a vagyona is elérte a százmilliárdot, sőt talán a testvéréé is?

A Liu testvérek országváltásához viszont csak akkor járul hozzá a korcsolyaszövetség, ha visszafizetik a rájuk fordított 300 milliót. Nocsak, mi ez a hirtelen gondos gazdálkodás? S vajon tényleg a két sportolónál volt legjobb helyen ez a rengeteg pénz? Ha viszont Orbán helyénvalónak tartotta ezeket a kirívó összegeket, akkor most miért tesz nekik keresztbe? Elvégre ők – ellentétben a mi kárunkra nagyvonalú adományozóval – tisztességesen megdolgoztak a pénzükért, teljesítettek. 

Azért biztosan lesz megoldás. Ha Kínának valóban kell a két srác, és az ezernyi érmük mellé még egy-kettő, akkor majd odalökik neki ezt a pénzt, aztán felépíttetik vele a Fudant a mi 500 milliárdunkból. Magukban pedig mosolyognak majd, ami náluk a visszatarthatatlan, hangos röhögés.

 

2022. november 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A pofon röpte

A Putyin kegyeit kereső és élvező Orbán dörgölődzését Európában nem honorálják. Az kevés, amit ez alkalommal >

Tovább

Bidennek el kell mondani az igazságot a zsidó államnak. Csak ő teheti meg

Fareed Zakaria a Washington Postban sajnálatosnak tartja, hogy Biden mind inkább tehetetlennek és gyengének, ennélfogva egyúttal >

Tovább

Ady Endre: Kelet-Nyugat

Turulok kerengenek a levegőben, nyílzáport lőnek a Nap felé, támadásra készülnek a magyarok. Hányadikra, mióta a >

Tovább

Vár állott, most kőhalom

Jelen esetben például minden bizonnyal szimpla piaci ügyletről van szó, Putyin bőkezűbb, ennyi. Ha szent életű >

Tovább

Le Monde: Szerbia erőszakot alkalmaz a migránsok ellen

Az uniós tagságra pályázó Szerbia egyre jobban bekeményített a migránsok ellen, és ma már szinte mindennapos, >

Tovább

Putyin megértette, Trump nem

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem tartja kizártnak, hogy a volt elnök külön szövetséget hoz létre a >

Tovább

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább