2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Bosznia felvétele Európa békéjét szolgálná

Bosznia felvétele Európa békéjét szolgálná

Európának érdeke felvenni Boszniát, mert az orosz elnök gerjeszti a szerb nacionalizmust, hogy ily módon destabilizálja a földrészt, ám épp ezért a helyzet pontosan olyan fenyegető, mint az első világháború előestéjén. A belépésnek persze még rengeteg akadálya van: a korrupció, a jogállamiság, a sajtószabadság, a szervezett bűnözés, de az út a jó irányba mutat, mert a tagság a békét szolgálná. Napjainkban Oroszország terrorháborúba kezdett, mondván, hogy az orosz anyanyelvű ukránok identitását védi, ám ebből még világháború lehet. Másfelől a Bizottság azt kezdeményezte, hogy a szervezet adja meg Boszniának a tagjelölti státuszt. Ha a folyamat elvezet a csatlakozáshoz, akkor véget ér az ország jó százéves különállása, ami 1918-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia feloszlásával kezdődött. Vlagyimir Putyin támogatja a szerb nacionalistákat, illetve a pánszlávizmust, ám a nemzeti, etnikai és vallási beütésű fanatizmus erői képesek magukkal rántani a földrészt a mélybe. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

Az uniós igazságügyi miniszterek a várakozásoknak megfelelően rábólintottak a javaslatra, hogy Magyarország kapjon még két hónapot a korrupció megfékezésére. Így a Tanács csak december közepén határoz arról, elfogadhatók-e a kidolgozott magyar reformok, vagy vonjanak meg milliárdokat, mivel nem lehet biztosra venni az EU-támogatások tisztességes felhasználását.

Didier Reynders,  az igazságügyi biztos egészen logikusnak nevezte, hogy kiterjesztették az eredetileg jövő szerdai határidőt, mert idő kell, amíg elfogadják az idevágó törvényeket és a magyar fél eleget tesz az Unió kívánságainak. A felzárkózási alapból 7,5 milliárd euró forog kockán, amihez hozzá jön még 5,8 milliárd a járvány utáni gazdasági megélénkülés serkentésére szolgáló keretből. A végleges döntéshez kétharmados támogatás szükséges.

A bizonytalanság jócskán kihat a forint árfolyamára, amely egyfolytában zuhan az euróhoz képest. De ha megoldódik a vita, akkor a Bizottság visszavonhatja javaslatát – egyébiránt ez a legvalószínűbb forgatókönyv, amint azt a szlovák miniszterelnök a minap közölte.

 

FAZ

 

Putyin egy sikert mindenképpen elkönyvelhet a moszkvai Energia Fórumon: az eseményen egyetlen uniós politikusként résztvett Szijjártó Péter, aki arról kívánt mindenkit biztosítani, hogy a Gazpromnak is érdeke a hosszú távú együttműködés Magyarországgal. Ráerősített Putyin javaslatára, mármint hogy a jövőben dél felől jusson el a gáz a magyar fogadóállomásra. Arról is beszélt, hogy az orosz óriáscég főnöke megnyugtatta: a Török Áramlat minden eleme orosz gyárakban készült, ezért a karbantartásra nem vonatkoznak a szankciók.

Hogy a magyar fél fizetési kedvezményt kap, az szakértők szerint segített abban, hogy a magyar fizetőképesség ne kerüljön még nagyobb nyomás alá, a gyenge forint éppen elég gondot jelent. Idekapcsolódik, hogy az Orbán-kabinet megállapodott Szerbiával: meghosszabbítják dél felé a Barátság-kőolajvezetéket, ami tovább gyengíti az olaj-ügyben hozott uniós büntető intézkedéseket.

 

Deutsche Welle

 

A magyar oktatás a legrosszabbak közé tartozik az unióban, de most a tanárok tiltakozásba kezdtek a szakmában uralkodó állapotok ellen, amire a rezsim elnyomással válaszol. Azaz felkel a tanári. A körkép a megmozdulások egyik emblematikus arcaként mutatja be Törley Katalint, akit – négy társával együtt – a múlt héten, példátlan módon eltávolítottak a Kölcsey Gimnáziumból. Megtörtént korábban, hogy egy-egy pedagógust megpróbáltak megfélemlíteni, mármint hogy ne nagyon ugráljon, de kollektív elbocsátás idáig nem fordult elő.

Az érintett azt mondja, ami velük csináltak, az jól jellemzi az egész oktatáspolitikát, mert a lényeg, hogy elhallgattassák őket, erővel állítsák helye a rendet, ahelyett, hogy profi megoldást találnának a gondokra. Merthogy a színvonal erősen hagy kívánnivalót maga után, amit visszaigazolnak a Pisa-tesztek. A hangsúly a hazafias nevelésen, a nemzeti összetartás érzésének erősítésén, a honvédelem fejlesztésén van. Azaz ahogy Törley látja: propaganda, militarizálás, tekintély, tisztára, mint a 19. században. Amúgy a múlt héten éppen emiatt az utóbbi évek egyik legnagyobb demonstrációja zajlott Budapesten.

Radó Péter oktatáskutató azt is nehezményezi, hogy kasztrendszer alakul ki az iskolarendszerben: a legrosszabb helyzetből induló családok porontyai mehetnek az állami intézményekbe. Az alsó középosztályok gyerekeit várják az egyházi iskolák, a felső középosztály drága magániskolákba íratja az utódokat.

A pedagógusok mielőbb jelentős béremelést akarnak elérni, mert a nemzet napszámosai közé tartoznak. Emellett azt szeretnék, ha enyhülne az égető tanárhiány. A kormány igen sajátosan reagál: azzal vádolja a megmozdulások részvevőit, hogy próbálják lejáratni az országot külföldön, illetve azt kívánják elérni, hogy a Bizottság ne utalja a pénzt, amiből növelnék a kereseteket. Valójában ezeket az alapokat az EU a korrupciós ügyek miatt fagyasztotta be.

Nem lehet tudni, hogy a demonstrációs hullám képes lesz-e érdemi engedményekre kényszeríteni a hatalmat.

 

Spiegel

 

Orbán Viktor villámlátogatása miatt továbbra is mosakodni kénytelen az 1. Union Berlin. A klub azt bizonygatja, hogy jóhiszeműen járt el, ám inkább az látszik, hogy nem tudja, politikailag hol áll. Nagy tekintélyvesztést okozott neki, hogy a magyar miniszterelnök az egyesület stadionjában találkozott az idegenlégiós Schäfer Andrással.

A csapat elnöksége arra hivatkozik, hogy a vendéget nem fogadták hivatalosan, ám Orbán olyan fotót közölt utóbb, amelyen a magyar játékoson kívül a német ügyvezetővel ül egy asztalnál. A Bundesliga bármelyik együttesen csak nehezen utasíthatja vissza, ha egy kormányfő fel akarja keresni a létesítményét. Ha megtagadja, az alighanem diplomáciai súrlódást vált ki.

Ám az Union azt hirdeti, hogy fontosak számára a politikai értékek, mégis belemegy, hogy területén felbukkanjon egy olyan államférfi, aki lábbal tipor mindezeken az értékeken, nos, ez szegénységi bizonyítvány. Annál is inkább, mivel a kiruccanással Orbán alighanem saját magát igyekezett fényezni. Miközben elnyomja a sajtószabadságot, korlátozza a nemi kisebbségek jogait és járszalagon vezeti az ellenzéket. Egy humanista klubnak ki kellett volna állnia mindez ellen.

Az egyesület azt hirdeti, hogy a gyengék gyámolítója, hát Orbánra pont nem ez a jellemző. Viszont meg lehetett volna előzni az egész palávert, és pedig úgy, hogy a stadiont szivárvány színű zászlókkal lobogózzák fel, arra a politikus közismerten allergiásan reagál. Tavaly lemondta müncheni útját, mert felvetődött, hogy szivárványszínnel világítják meg az Allianz Arénát.

 

Huffington Post

 

Orbán Viktor, a formálódó diktátor feliratkozott a twitter használói közé és rögtön azt hiányolta, hogy hol van a közösségi portálról „jó barátja”, Donald Trump. (Letiltották a tavaly januári ostrom után.) Ám ha Elon Musk valóban megveszi az oldalt, akkor a volt elnök visszatérhet. De azért a magyar önkényúr panaszolja, hogy egyelőre nem tud kapcsolatba lépni ezen a fórumon a tekintélyelvű cimborákkal.

Persze mint oly sokan mások, ő is hülyeségeket tesz fel, hogy heccelje a tömegeket. Azt írta, hogy ő maga szabadságharcos, férj, apa, nagyapa, az ország kormányfője. Hát ebből az elsőt nyugodtan kétségbe lehet vonni, hiszen az utolsó 21. századi önkényúrnak nevezik. Az amerikai jobboldal számára viszont hős, mert tálcán szállítja a módszert, miként kell egy demokratikus kormányzásból egyeduralmat kialakítani.

Augusztusban a CPAC dallasi fórumán azt hangoztatta, hogy vissza kell venni az intézményeket Washingtontól és Brüsszeltől – egy szabadságharcos nem így beszél. Persze ahogy bánik a magyar sajtóval, abból az ember azt gondolná, hogy szívesebben hallgat, hacsak nem az aktuális beszéd vázlatát diktálja.

De figyelembe véve, hogy milyen rasszistákat, fasisztákat és feltörekvő diktátorokat követ, lásd az olyanokat, mint Meloni, Salvini, Erdogan és Bolsonaro, továbbá az olyan média személyiségeket, mint Tucker Carlson, érthető, hogy hiányzik neki Trump. És hogy szóvá teszi, az nagyon is tudatos – írja a legnépszerűbb amerikai hírsite.

 

Die Welt

 

A legfőbb osztrák katonai stratéga nem gondolja, hogy az ukrán harci sikerek még a tél beállta előtt kész helyzetet teremtenek, ugyanakkor óv attól, hogy bárki lebecsülje az oroszok erejét. Markus Reisner szerint orosz ellentámadásra kell felkészülni, mert Putyin fokozni igyekszik a nyomást a frontokon. Az elnöknek négy lehetősége van:

1. Legsürgősebben azt próbálja elérni, hogy még az esős időszak beállta előtt, tehát novemberig megfékezze az ukrán előrenyomulást. Emellett a jelek arra utalnak, hogy fokozza a támadásokat az infrastruktúra, pl. a gáz- és áramhálózat ellen. Hiszen ily módon már magához ragadta a kezdeményezést és harcol mindaddig, ameddig a lakosság mögötte áll. És úgy néz ki, hogy bőven van még neki muníciója, a másik oldalon viszont sürgősen meg kellene erősíteni a légvédelmet nyugati felszerelésekkel.

2. Oroszország és a Belarusz közös haderőt hozott létre, az űrfelvételek azt tanúsítják, hogy az alakulat az ukrán határ felé tart. Így Kijev kénytelen keletről és délről katonának átcsoportosítani, ami gyengíti az offenzívája erejét.

3. Moszkva tönkreteheti Elon Musk műholdas kommunikációs rendszerét, ily módon jócskán megnehezülne az ukrán hadműveletek végrehajtása. Putyin számára a legfőbb, hogy a Nyugat álljon le Kijiv támogatásával.

4. Oroszország hosszabb távon akár 30 millió tartalékost is képes mozgósítani jövőre, az ukránoknak ennél jóval kevesebb potenciális katona áll rendelkezésükre. Merthogy a háborút a gyalogság dönti el. Putyin jövőre mindent bevet a győzelem érdekében, mivel 2024-ben választások lesznek. Amerikában is.

 

Die Welt

 

Európának érdeke felvenni Boszniát, mert az orosz elnök gerjeszti a szerb nacionalizmust, hogy ily módon destabilizálja a földrészt, ám épp ezért a helyzet pontosan olyan fenyegető, mint az első világháború előestéjén. A belépésnek persze még rengeteg akadálya van: a korrupció, a jogállamiság, a sajtószabadság, a szervezett bűnözés, de az út a jó irányba mutat, mert a tagság a békét szolgálná.

Napjainkban Oroszország terrorháborúba kezdett, mondván, hogy az orosz anyanyelvű ukránok identitását védi, ám ebből még világháború lehet. Másfelől a Bizottság azt kezdeményezte, hogy a szervezet adja meg Boszniának a tagjelölti státuszt. Ha a folyamat elvezet a csatlakozáshoz, akkor véget ér az ország jó százéves különállása, ami 1918-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia feloszlásával kezdődött.

Vlagyimir Putyin támogatja a szerb nacionalistákat, illetve a pánszlávizmust, ám a nemzeti, etnikai és vallási beütésű fanatizmus erői képesek magukkal rántani a földrészt a mélybe.

 

 

 

2022. október 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább