2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A neoliberalizmus humusz a nacionalizmusnak

A neoliberalizmus humusz a nacionalizmusnak

Természetesen nem lehet egy lapon említeni az olaszokat, illetve Putyin agresszív tekintélyelvűségét, bűnös imperializmusát. Ám az ideológiai párhuzamok feltűnőek. Mindenütt előtérbe került a nemzeti nagyság visszaszerzése, a biztonság hamis ígérete, a zárt társadalom, amely a despoták szerint megvéd az állítólagos külső fenyegetések ellen. Hogy ez így alakult, abba belejátszottak a liberálisok hibái, ideértve a gazdaságban a fatális neoliberalizmus, ami humuszt jelentett a reakció szárba szökkenéséhez. Hiszen nem tudott megfelelő választ adni a lecsúszástól rettegő középosztályok számára. Ám ahol még nincs két vállon a demokrácia, ott a tekintélyelvűség felfutását ösztönzésnek kell venni, hogy felsorakozzon a civil társadalom, amely tele van jobbnál jobb elgondolásokkal. Most már csak bátor politikusok kellenének, akik hajlandóak ezeket keresztülvinni, még ha azon az áron is, hogy kereszteznek súlyos gazdasági érdekeket és azok politikai képviselete is igyekszik megakadályozni a megújulást. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Euractiv

 

A leendő olasz kormány kulcspártjának egyik EP képviselője azt mondta: vegyes érzelmeket kelt benne Orbán Viktor. Nicola Procaccini szerint az ukrán-orosz viszály ügyében elfoglalt magyar álláspont megnehezíti, hogy a Fidesz csatlakozzon az ő frakciójukhoz. Viszont nagyon is hasonlóan ítélik meg a jogállam kérdését. A politikus úgy véli, hogy ezt a témát a baloldal forszírozza, de nem támasztotta alá érdemben, amikor a minap úgy foglalt állást, hogy Magyarország választási autokrácia. Azaz egyértelműen kilóg a politika lólába.

A 7-es paragrafus alapján zajló eljárás is csak arra jó, hogy politikai eszközökkel pálcát törjenek más országok felett. Hiszen ezeket a kormányokat a programjuk alapján választották meg, így joguk van az elképzelés végrehajtására, még akkor is, ha megközelítésük konzervatív. Ugyanakkor paradoxnak nevezte, hogy a középjobb, vagyis ők igyekeznek  megvédeni az alapszerződéseket.

Amúgy a törvényhozó jelenleg kizártnak tartja, hogy összeolvadjon Strasbourgban a két szélsőjobbos frakció, mert akkora véleménykülönbségek vannak az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve az Identitás és Demokrácia között.  A háború pedig csak még jobban a felszínre hozta ezeket, hiszen Giorgia Meloni pl. támogatja a szankciókat, ugyanakkor szövetségese, Salvini, akinek törvényhozói a másik csoportban ülnek az Európai Parlamentben, nyíltan ellenzi a megtorló lépéseket.

 

Euractiv

 

Az EP liberális frakciójának egyik vezéralakja nem az európai jobboldal összefogásától fél, hanem attól, hogy pl. Magyarország belülről ássa alá a közösség értékeit. Guy Verhofstadt szerint, aki volt Belgium miniszterelnöke, ez a veszély sokkal fenyegetőbb, mint az, hogy szövetkeznek az Európai Néppárthoz, illetve szélsőjobbos erők. Annál is kevésbé, mert a radikálisok az utóbbi két évben erősen visszafogták a retorikát, és a Brexit szörnyűségei, illetve a háború miatt nem mernek előhozakodni a kilépés ötletével.

Sürgette ugyanakkor, hogy teremtsék meg a költségvetési, energia- és védelmi szövetséget, mert itt a történelmi pillanat. Ám ha nem sikerül, arra rámegy az Európai Unió.

 

Frankfurter Rundschau

 

Az európai reakció legújabb választási sikereit figyelmeztetésnek kell tekinteni, mert választ kell adnia mindazok félelmeire, akik legfeljebb csak álmodnak a gazdagságról – állapítja meg a kommentár. Olaszország jobbra csúszott, a braziloknál hatalmon maradhat Bolsonaro, azaz továbbra is meghatározó maradhat a nemzeti-reakciós ideológia, ahogy arra példa Magyarország és Lengyelország. Sőt, hamarosan csatlakozhat hozzájuk Svédország is. valamint ha rosszul mennek a dolgok, Amerika is. Törökországról és Oroszországról pedig ne is beszéljünk.

Természetesen nem lehet egy lapon említeni az olaszokat, illetve Putyin agresszív tekintélyelvűségét, bűnös imperializmusát. Ám az ideológiai párhuzamok feltűnőek. Mindenütt előtérbe került a nemzeti nagyság visszaszerzése, a biztonság hamis ígérete, a zárt társadalom, amely a despoták szerint megvéd az állítólagos külső fenyegetések ellen.

Hogy ez így alakult, abba belejátszottak a liberálisok hibái, ideértve a gazdaságban a fatális neoliberalizmus, ami humuszt jelentett a reakció szárba szökkenéséhez. Hiszen nem tudott megfelelő választ adni a lecsúszástól rettegő középosztályok számára. Ám ahol még nincs két vállon a demokrácia, ott a tekintélyelvűség felfutását ösztönzésnek kell venni, hogy felsorakozzon a civil társadalom, amely tele van jobbnál jobb elgondolásokkal. Most már csak bátor politikusok kellenének, akik hajlandóak ezeket keresztülvinni, még ha azon az áron is, hogy kereszteznek súlyos gazdasági érdekeket és azok politikai képviselete is igyekszik megakadályozni a megújulást.

 

Die Presse

 

Bill Clintont plagizálja a kommentár, mert amikor az akkori elnököt 30 éve megkérdezték, miért nyert a választáson, azt válaszolta: hát, a gazdaság miatt, oktondi! Most meg a tökfejek azt nem képesek felfogni, hogy a migráció hozza fel a jobboldalt. Karl-Peter Schwarz, aki éveken át volt a lap közép- és kelet-európai szakértője, úgy látja, hogy a svéd és olasz radikálisok nem saját maguknak köszönhetik a sikert, hanem annak, hogy az európai kormányok immár 7 éve képtelenek megállítani az illegális migrációt. Vagy nem is akarják.

Megy a vita a gázválságról és a háborúról, közben pedig egyre többen jutnak be a földrészre, főként a Balkánon át. De nem elég a határokat védeni, az egész menedékpolitikát át kell alakítani, mert most úgy van, hogy aki át tud jutni az akadályokon, az onnantól kezdve maradhat, holott egyáltalán nem mindegy ki kap engedélyt.

Kanada mutatja, hogy kell ezt csinálni, mert alaposan megszűri az érkezőket. Azokat fogadja be, akik hasznosak az ország, a gazdaság számára és ezt az elvet kellene követni az öreg földrészen is, főleg, hogy egyre inkább öregszik a lakosság. Csak éppen nem elég bölcs hozzá a kontinens.

Leginkább a közel-keletiek előtt nyitja fel a sorompót, pedig nekik általában nem megfelelő a végzettségük, ráadásul a kulturális különbség is hatalmas, és egy csomóan nem is akarnak beilleszkedni. Hogy ez ne így legyen, ahhoz más országokban is olyan választási eredményre van szükség, mint amilyen a svédeknél és az olaszoknál született.

 

Le Figaro

 

Szlovénia az első kelet-európai ország, amely engedélyezi a melegházasságot, illetve, hogy a ilyen párok gyereket fogadjanak örökbe. A ljubljanai parlament 48-29 arányban, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a módosítást. Az előzmény az volt, hogy a szlovén Alkotmánybíróság a nyáron kimondta, hogy hátrányos megkülönböztetés jelent a homoszexuálisok szemszögéből a vonatkozó törvény, mivel az kizárólag a férfi és a nő kapcsolataként határozza meg a házasságot. Ezért a testület azonnali hatállyal felfüggesztette a szabályozást és kötelezte a törvényhozást, hogy fél éven belül rendezze a kérdést.

A térségben a legtöbb állam nem engedélyezi az egyneműek számára sem az élettársi kapcsolatot, sem azt, hogy megesküdjenek. Sőt, Magyarországon tavaly óta büntetendőnek számít a melegség propagálása kiskorúak számára.

 

 

 

2022. október 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább