2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A NER napszámosai

A NER napszámosai

Amikor a liberális oktatási miniszter 20 évvel ezelőtt el akarta törölni az osztályzást alsó tagozatban, és a tanulók írásos értékelését akarta bevezetni az iskolákban – ami felvilágosult országokban már legalább 30 éve gyakorlat volt, – mérhetetlen haragra gerjedtek a pedagógusok. Feledhetetlen emlék számunkra az a látvány, ahogy egyes tanárok az egész osztályukat kirángatták az utcára tiltakozásképpen. Ők, akik állítólag pedagógiát is tanultak, nem tudták elképzelni 6-8 éves kisgyerekek kordában tartását más módon, mint buktatással és osztályozással...Talán egy utolsó, nagy próbatétel lesz az október 5-ére meghirdetett sztrájk. Kiderül, hogy a kirúgott kölcseys tanárok példája tovább növeli-e a rettegésüket, a meghunyászkodásukat, újra engednek a megfélemlítésnek, vagy épp ellenkezőleg, a szokásos néhány ezer helyett, valóban érzékelhetően nagy számban jelennek meg a demonstráción tanárok, diákok, szülők egyaránt. Markó Beáta:

Nem tudnánk megválaszolni azt a kérdést, hogy a Vas Gereben által a nemzet napszámosainak nevezett pedagógusok a korábbi, egymást követő átkos rendszerekben anyagi megbecsülésben részesültek-e, de annyi bizonyos, hogy tisztelet övezte őket. Természetesen a tiszteletet ki kell érdemelni – és nem toporzékolva, alaptalanul követelni, ahogy a Karmelita kolostort megszálló, fajvédő országgazda szokta –, ám ők feltehetően megdolgoztak a saját respektusukért. Ma is sokan emlékeznek hálával, tisztelettel és szeretettel hajdanvolt tanáraikra.

A diplomával rendelkező tanárok – akik Magyarországon értelmiséginek számítanak…, hogy miért? Előttünk rejtély. Tehát a diplomával rendelkező tanárok, akik nem csupán egy vagy több tantárgyból szereztek szaktudást, hanem állítólag pedagógiát is tanultak, egészen elképesztő produkciót mutatnak be immár 13. éve, mentalitásban körülbelül 200 évvel vannak lemaradva. Természetesen most általánosítunk, ami nagyon csúnya és megvetendő dolog, hiszen mindig vannak kivételek, de a nagy többségre – sajnos – illik az állításunk.

Amikor a liberális oktatási miniszter 20 évvel ezelőtt el akarta törölni az osztályzást alsó tagozatban, és a tanulók írásos értékelését akarta bevezetni az iskolákban – ami felvilágosult országokban már legalább 30 éve gyakorlat volt, – mérhetetlen haragra gerjedtek a pedagógusok. Feledhetetlen emlék számunkra az a látvány, ahogy egyes tanárok az egész osztályukat kirángatták az utcára tiltakozásképpen. Ők, akik állítólag pedagógiát is tanultak, nem tudták elképzelni 6-8 éves kisgyerekek kordában tartását más módon, mint buktatással és osztályozással. Számos példát hozhatnánk még arra, milyen ellenállást váltottak ki a pedagógusi karból a 21. századnak megfelelő, liberális oktatási intézkedések, de nem szeretnénk a szót szaporítani.

2010-ben végre elérkezett a magyar pedagógusi kar többsége számára a várva várt fordulat. Újra osztályozhattak, buktathattak, nem kellett azon törni a fejüket, hogy milyen tankönyvből oktassanak, mivel előírtak nekik minden tantárgyból egy darabot. A Karmelita kolostort megszálló, fajelméletet hirdető országgazda a kijelölt végrehajtóival belefogott a magyar oktatási rendszer totális szétverésébe és felszámolásába.

Az önkormányzatoktól elvette az iskolákat és soha nem látott központosításba kezdett, a vérfagyasztó, KLIKK rövidítésű horrorintézmény megalapításával. Ez – többek között – azt jelentette, hogy gyakorlatilag minden tanárnak egy és ugyanaz a munkáltatója lett. Ha netán valaki nem viselkedett az elvárásoknak megfelelően, rossz pontot szerzett pl. Nyíregyházán, és elbocsátották az állásából, még Sopronban sem kaphatott munkát, mert utánanyúltak. Az iskolaigazgatóktól szinte minden döntési jogkört elvettek, a KLIKK bábjává váltak, tíz darab kréta beszerzéséhez – hogy miért van szükség krétára a 21. században, annak megválaszolását még várjuk! – nyolc engedélyt kellett beszereznie. Érdekes módon emiatt nem gerjedtek éktelen haragra a NER napszámosai.

Teljes gőzzel folytatódott az oktatási rendszer tönkretétele. A tankötelességet leszállították 16 éves korra, és a NER napszámosai nem gerjedtek éktelen haragra. Felemelték az óraszámukat változatlan fizetés mellett. Kitalálták a szellemes elnevezésű „életpályamodellt”, a távoli jövőre beígért magasabb fizetésért 100 oldalas tanulmány írását követelték az oktatási rendszer megsemmisítésével megbízott végrehajtók. És nagyon sok pedagógus nekiállt a hatalmas munkának, de a NER napszámosainak többsége nem gerjedt éktelen haragra.

A Karmelita kolostort elfoglaló, fajvédő országgazda a munkatörvénykönyv átírásával, rabszolgává tette az alkalmazottakat, így a 120-150 ezres pedagógusi kart is. A sztrájkjog – alapjog! – szintén olyan mókásan megváltozott, hogy gyakorlatilag sztrájk alatt is dolgozni kellett. Ám a NER napszámosai nem gerjedtek éktelen haragra.

Olykor harmatgyenge tüntetéseket szerveztek, esernyővel, kockás ingben, amelyeken a NER napszámosai (120-150 ezres – vagy ki tudja, hányan vannak még? – ) létszámának talán az egytizede, az elszántabbak és bátrabbak vettek részt. A többiek vagy otthon rettegtek, vagy elégedettek a rendszerrel, vagy az egzisztenciájukat féltik.

Érthetetlen, hogy diplomás emberek ilyen nagy csoportja nem érti, mekkora potenciális hatalom van a kezében! Érthetetlen, hogy diplomás emberek 13. éve hagyják, hogy a hatalom és annak skrupulus nélküli végrehajtói naponta alázzák meg őket, töröljék fel velük a padlót. Érthetetlen, hogy a szakszervezetük 13. éve „tárgyal” különböző, semmire sem felhatalmazott államtitkárokkal és egyéb csinovnyikokkal. Érthetetlen, hogy nem voltak képesek létrehozni egy sztrájkkasszát, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő kollégáikat megsegítsék, s ezáltal ne válhassanak egzisztenciális okokból zsarolhatóvá. Érthetetlen, hogy a diákoknak kell tüntetniük értük, mert ők teljes létszámban és egyidőben nem képesek kiállni saját magukért! Érthetetlen, hogy még egymással sem szolidárisak. Érthetetlen, hogy a szülők sem támogatják százezrével a gyermekeiket oktató tanárokat.

Mert ki lehet rúgni négy tanárt, ahogy ez a Kölcsey gimnázium tanáraival történt egy kisebb polgári engedetlenség miatt, de tízezrével nem lehet kirúgni még a NER napszámosait sem. Ám a 120-150 ezres pedagógusi kar nem érti, milyen fegyver van a kezében.

Talán egy utolsó, nagy próbatétel lesz az október 5-ére meghirdetett sztrájk. Kiderül, hogy a kirúgott kölcseys tanárok példája tovább növeli-e a rettegésüket, a meghunyászkodásukat, újra engednek a megfélemlítésnek, vagy épp ellenkezőleg, a szokásos néhány ezer helyett, valóban érzékelhetően nagy számban jelennek meg a demonstráción tanárok, diákok, szülők egyaránt.

A beharangozó szerint koncert is várható híres fellépőkkel, amiről jómagunk lebeszélnénk őket. A bulit a NER napszámosainak eredményes vizsgája utáni időpontra kellene halasztani.

(Amerikai Népszava)

 

2022. október 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább