2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az orbáni út no go-zóna Róma számára

Az orbáni út no go-zóna Róma számára

Az olasz gazdaságot csakis az uniós segítség tudja kihúzni a csávából, különben jön a recesszió, az Unió pedig szigorú feltételekkel ad csak pénzt. Vagyis az orbáni út bizonyosan no go-zóna Róma számára. Azon felül Meloni a külpolitikában az orosz gáz ügyében az ársapkát szorgalmazza és ebben szintén élesen eltér a véleménye Orbánétól. Az is megköti a kezét, hogy nincs kétharmada, meg kell szelídítenie a koalíciós partnereket és ugyan a politikai környezet ingatag, ám a demokratikus intézmények állják a viharokat. Az persze igaz, hogy Meloni az európai illiberálisokkal rokonszenvez, felszólalt pl. az ellen, hogy az EU befagyasszon forrásokat Magyarország számára. Migránsellenessége, reakciós társadalompolitikája, az urambátyám-rendszer felkarolása egyértelműen nativista és radikális. Ám nem minden probléma vezet okvetlenül a tekintélyuralomhoz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

New York Times

 

Giorgia Meloni szélsőséges, de nem zsarnok és még akkor sem tudna Olaszországból Magyarországot csinálni, ha akarná. Ezt hangsúlyozza a vendégszerző olasz újságíró Mattia Ferraresi, aki ugyanakkor nyugtalanítónak nevezi, hogy a mozgalom a fasizmustól indult, ám hiába riogatott a kampány során a Demokrata Párt azzal, hogy az olaszokra is az orbáni választási autokrácia vár, az intő szóra a szavazópolgárok nem voltak vevők. De egyértelmű, hogy a következő miniszterelnök nem a maga ura, sok mozgástere nem lesz, mert azt behatárolja az EU, illetve az olasz politikai rendszer.

Az olasz gazdaságot csakis az uniós segítség tudja kihúzni a csávából, különben jön a recesszió, az Unió pedig szigorú feltételekkel ad csak pénzt. Vagyis az orbáni út bizonyosan no go-zóna Róma számára. Azon felül Meloni a külpolitikában az orosz gáz ügyében az ársapkát szorgalmazza és ebben szintén élesen eltér a véleménye Orbánétól.

Az is megköti a kezét, hogy nincs kétharmada, meg kell szelídítenie a koalíciós partnereket és ugyan a politikai környezet ingatag, ám a demokratikus intézmények állják a viharokat. Az persze igaz, hogy Meloni az európai illiberálisokkal rokonszenvez, felszólalt pl. az ellen, hogy az EU befagyasszon forrásokat Magyarország számára. Migránsellenessége, reakciós társadalompolitikája, az urambátyám-rendszer felkarolása egyértelműen nativista és radikális. Ám nem minden probléma vezet okvetlenül a tekintélyuralomhoz.

 

Guardian

 

A vezércikk az illiberalizmus győzelmének minősíti Meloni diadalát, amelynek nyomán Itália az európai szélsőjobb új világítótornya lett. Történelmi és zavaró pillanat ez a kontinens politikájában, mert ami történt, az modell a többi nacionalista és tekintélyelvű erő számára. A nyertes a választási hadjárat során végig igyekezett elhatárolódni az origiótól, Mussolinitől,  ám ennél fontosabb, hogy szoros szövetséget alkot OrbánViktorral, aki egyfajta autokráciát épített ki.

És a magyar minta nyomán olasz földön is arra kell készülni, hogy az agresszív társadalmi konzervativizmus még ellenségesebb hangulatot kelt a migránsokkal, nemi kisebbségekkel és a nőkkel  szemben. Orbánt követve Meloni is szajkózza a nagy lakosságcsere elméletét. Az ígéri, hogy megvédi a keresztény identitást, lecsap a bevándorlókra és javítja a születési rátát.

Az efféle kulturális háborúskodás valószínűleg kellőképpen felajzza a híveket, de a gazdaságban előreláthatólag óvatosabb lesz, mert nem tudja nélkülözni az EU 200 milliárd euróját. Lehangoló ugyanakkor, hogy az egyik első gratuláló Le Pen volt, aki azt írta, hogy Lengyelország, Magyarország és Svédország után most Olaszország következett – Európa felébred.

Róma most azok élére állhat, akik vissza akarják szorítani az integrációt, a reakciós nacionalizmus és identitás politika nevében. Le Pen, Orbán és Meloni szeretne eljutni oda, hogy a nemzeti jog felülírja az uniós játékszabályokat. És az olasz eredmény hatalmas mértékben közelebb vitte őket ehhez a célhoz.

 

Die Presse

 

A vezércikk biztos abban, hogy Meloni megbízhatóan ki fogja venni a részét az EU szétveréséből. Az ultrajobbos pártok jó szereplése önmagában nem katasztrófa Európa szemszögéből. Viszont nagyon is, hogy több országban is nyomul a nemzeti-konzervatív tábor. A Fidesz és a PiS megingathatatlan hatalma, Svéd Demokraták szavazatnyerése, és most az olasz jobboldali nemzetiek sikere közelebb visz a közösség lebontásához. Merthogy képes szétrobbantani az államok, a polgárok és az egységes piac összefogását.

A nacionalistákat nem érdekli a tisztességes verseny, a gazdaságbarát környezet, ők a protekcionizmusban jeleskednek. A nemzetek Európájában nem az együttműködés a lényeg, hanem a kirekesztés, illetve a bezárkózás. Visszalépést jelent az ellentétek földrésze felé. Orbán Viktor már évek óta efelé halad saját országában. Előnyben részesíti a hazai vállalatokat, főleg saját ismeretségi körében. És mindezt a brüsszeli milliárdokból finanszírozza. Pont itt lehet valamelyest fékezni.

Hasonló pálya rajzolódik ki Olaszországban is. A koalíciótól idegen az európai gondolkodásmód. De ettől feltehetőleg még nem fogja tönkretenni az EU-t. Viszont nem segít, hogy a szervezet ismét erősebb legyen és ellenőrizni tudja belső ellenségeit. Éppen ellenkezőleg. Meloni már jelezte: ellenzi, hogy Magyarország ne kapja meg a 7,5 milliárd eurót. És nem lehet rá számítani a jogállami problémák, a korrupció és a nepotizmus ügyében sem. Inkább a lengyelekkel és a magyarokkal együtt elősegíti az európai eszme lassú halálát, de úgy, hogy ameddig lehetséges, igénybe veszi hozzá a többi uniós adófizető pénzét.

Pánikra nincs ok, de ellazulásra sem. 

 

New York Times

 

A lap első számú brüsszeli diplomáciai tudósítója azt tapasztalta, hogy Európa óvatosan, egyben izgatottan figyeli, mit csinál most Meloni, aki az olaszok első szélsőjobbos miniszterelnöke lesz Mussolini óta. Bár általában mérsékelt álláspontot képviselt a kampányban, azért vannak miatta aggályok. Annál is inkább, mert jobbos eltolódás megy végbe a kontinensen. A nacionalisták és populisták vonzereje erős, sőt fokozódik, veszélybe sodorhatja az európai eszményeket és összefogást.

A középpártok mindenütt nagy pofonokat kaptak a járvány, majd a háború és most az adósság, illetve az árrobbanás miatt, ugyanakkor már nem számítanak kitaszítottnak a szélsőségesek. Sőt, az az érzés, hogy a mérleg feléjük billen el, ami nagy dolog – mutat rá Charles Kupchan, a Külkapcsolati Tanácstól. Az új olasz vezetés pedig igencsak megnehezítheti az EU-ban a döntéshozatalt. Beleköphet a levesbe, ha összeáll olyanokkal, mint Orbán vagy lengyel kollégája.

Az olasz elemző, Stefano Stefanini szerint egy Meloni-Orbán-tengely lidércnyomással ér fel Brüsszel számára. Hiszen Magyarország fájó pont, de ha Olaszország betársul a lengyelekhez és a magyarokhoz, az nagy dilemma elé állítja az Uniót és másutt is mozgósítaná a szélsőjobbot. 

Mark Leonard az Európai Külkapcsolati Tanács igazgatója ezt azzal toldja meg, hogy Brüsszel érzékeli, milyen romboló hatást fejt ki a magyar vezető egy sok súllyal nem rendelkező, kis ország élén, Meloni viszont minden fogadkozása ellenére felerősítheti az euroszkepticizmust a Tanácsban. Már egy-két bajkeverő is komoly gondokat okozhat, hát még 5-6.

Stefanini azt tanácsolja, hogy az EU ne rohanja le a leendő kormányfőt, mert azt ily módon könnyen a sarokba lehet szorítani ott azonban az Orbán-félék vannak és ő össze is fog szövetkezni velük.

 

The Times

 

Brüsszel arra készül, hogy meg kell ütköznie az euroszkeptikus olasz koalícióval. miután azt hatalmas fenyegetésnek tekinti. Olaszország a jövőben nem lesz a földrész egyik motorja, viszont nagyon is meghatározó szerephez jut a Budapest és Varsó fémjelezte EU-ellenes táborban. Didier Reynders igazságügyi biztos azonban azt mondja: nem ez az első eset, hogy a Bizottság netán szembekerül egy olyan kormánnyal, amelyben szélsőbalosok, illetve szélsőjobbosok is helyet kaptak.

Válaszolnak majd az olasz kabinet lépéseire is, megvan hozzá az eszközük, ismételte meg, amit von der Leyen a múlt héten a Princetoni Egyetemen kifejtett. Részben a Magyarország és Lengyelország elleni ítéletekre, részben a takarékosság, illetve a megszorítások miatt a déli államokkal megvívott küzdelemre utalt ily módon.

Melonival egyébként az Unió már közölte, hogy nem lehet újratárgyalni a pénzügyi megállapodás feltételeit, márpedig ha elakadnak az utalások, az hitelválságba taszítja Olaszországot, utána pedig jön a gazdasági visszaesés.

 

Washington Post

 

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy veszély fenyeget a megrázó olasz választás után, mert a győztes párt az olasz fasizmusból nőtt ki. Így Európa attól fél, hogy Olaszország lesz a nyugati elszántság Achilles-sarka, amikor szembe kell szállni a véres orosz hadjárattal. Melonit azonban nem lehet fasisztának minősíteni. Ettől még azonban jó pár aggodalom felmerül vele kapcsolatban. Rajta kívül már egy sor szélsőséges jól szerepelt az idén az urnáknál, lásd Franciaországot, Magyarországot és Svédországot.

Valamennyien azt bizonyítják, hogy jön fel a szélsőség, miközben a bevándorlás, a gazdasági ellenszél, és az utóbbi 75 év legsúlyosabb háborúja keményen érinti földrészt. De a tegnapi eredmény vízválasztót jelent az olaszoknál, mivel a következő miniszterelnök egyrészt a nagy lakosságcsere elméletét terjesztette, másrészt viszont támogatta, hogy tengeri blokáddal tartóztassák fel a migránsokat. Ez aligha jön be, emellett Mussolini heves antiszemitizmusát idézi.

Olyanokkal dolgozik együtt, akik fenyegetik a szabad és tisztességes választásokat, mivel – ha tehetnék – utánoznák Orbánt. Az köztudomásúlag kizsigerelte odahaza a demokráciát. Ugyanakkor Meloniék keresztbe tehetnek, hogy ne maradjanak érvényben a szankciók. A nyugati szövetségnek be kell vetnie jelentős eszköztárát, nehogy Meloni gerince felpuhuljon. 

 

FAZ

 

A rettegett, euroszkeptikus, nacionalista és populista római triumvirátus Brüsszel félelmei szerint erősíti a magyar-lengyel tandemet, hiszen az ugyanezt a vonalat testesíti meg. De hogy a gyakorlatban mi lesz belőle, az kiderül a Magyarország ellen folyó jogállami eljárás során. Orbán Viktor november közepéig kapott időt, hogy mélyreható reformokat léptessen életbe. Ha nem csinálja, decemberben a tagállamok szavazni kénytelenek róla, diplomaták azonban bizakodnak, hogy összejön a szükséges többség. Ám ez az új helyzetben nem lesz könnyű, ha Olaszország és netán Svédország is kilép a sorból.

A szankciók ügyében azonban Meloni szilárdan Varsó oldalán áll. És ebbe a gyenge Salvini, illetve Berlusconi nem beszélhet bele. Az EU ugyanakkor arra számít, hogy a migráció kérdésében ismét a Liga elnöke fújja majd a passzátszelet. Ám mivel a bevándorlás ügyében kirajzolódik az európai megállapodás, Rómának döntenie kell, hogy a konszenzust pártolja, vagy inkább azt szeretné, hogy a nyakán maradjanak a csónakokkal érkező menekültek.

 

Economist

 

Elképesztő sikert aratott az olasz nacionalista jobboldal, bár ezt nagyjából mutatták az előrejelzések, azt azonban csak kevéssé, hogy az Olaszország Fivéreinek fölénye ekkora lesz. Berlusconak és Salvininak a jövőben a túlélésért kell küzdenie, miután pártjuk ilyen mértékben leszerepelt, azaz vagy megcsinálja, amit mondanak neki vagy fogja be a száját.

Meloniék sikere részben annak tulajdonítható, hogy a párt élvezte az újdonság varázsát. A hatalmas nehézségek folytán a kabinetnek nemigen lesz alkalma radikális programra. Arról nem beszélve, hogy mennyire lesz képes megküzdeni ekkora problémaheggyel. Közben özönlenek a jókívánságok olyan politikusoktól, akik rémületet keltenek Brüsszelben, Párizsban és Berlinben, merthogy mind a három egységesebb Európát szeretne.

 

Frankfurter Rundschau

 

A bajor keresztény szociálisok elnöke keményen megrótta helyettesét, amiért az az Európai Néppárt vezetőjeként Berlusconi pártja mellett kampányolt. Markus Söder kijelentette, hogy az EPP-nek nem feladata jobboldali-nemzeti kormányokat hatalomra segíteni. Mint mondta, a CSU mindig is világosan megfogalmazta, hogy tűzfalat alkot a jobboldali-radikális, neofasiszta csoportosulásokkal szemben. És ezen a jövőben sem változtat. Azt üzente Webernek, hogy a Forza Italia nem az a partner, amelyet a bajor konzervatívok elfogadhatónak tartanak, és egyáltalán nem örülnek az olasz polgárok döntésének, mivel az nem jó Európa számára.

 

FAZ

 

Jó, rendben, a hála nem politikai kategória, de azért az érdemes megkérdezni, hogy az olaszok miért voksoltak ilyen számban euroszkeptikus pártokra, amikor Olaszország hatalmas támogatást kap Európától. Ez utóbbiról azonban nem sok szó esett a kampányban. És mint hogyha az érzés egyoldalú lenne, nemigen talál viszonzásra Itáliában. A magyarázatot az alacsony részvétel, illetve a közvélemény megosztottsága adja meg. Az olaszok azonban úgy tekintik azn európai segédkezet, hogy az magától értetődő, mintha egyfajta full casco volna.

Azt viszont csak remélni lehet, hogy Meloni valóban szakított EU-ellenes múltjával, bár jelezte, hogy határozottan képviselni kívánja az ország érdekeit. Hogy ebben mennyire támaszkodik jó ismerősére, Orbán Viktorra, azt meglátjuk. Viszont az jó hír, hogy Salvini meggyengült.

A pénzpiacok hamar megtalálják a kormány gyenge pontjait, és megindítják a támadást. Ezért most Róma részéről bizalomépítő lépések szükségesek. Hozzáértésre és körültekintésre van szükség. Melonit a tettei alapján fogják megítélni, csak a súlyos válság miatt nem lesz könnyű jót húznia.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A magyar kormányfő ismételten kirohant az Oroszországgal szembeni szankciók ellen és most nemzeti konzultációt szervez, hogy megerősítse saját véleményét. Függetlenül attól, hogy a megtorló intézkedéseket Magyarország is megszavazta a Tanácsban, hiszen ha nem, akkor azok nem lépnek életbe. A polgárok most kérdőívet kapnak, azokban azonban a kérdéseket úgy fogalmazták meg, hogy sugallják a választ, vagyis, hogy a hatalom álláspontja a helyes. Az eredmény mindazonáltal jogilag édes mindegy.

 

FAZ

 

A bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet szakértője úgy gondolja, hogy Magyarországnak minden oka megvan aggódni a brüsszeli források miatt. Az ország kiemelkedik a térségben a jogállami problémákkal, miközben az egyik legnagyobb nettó kedvezményezett – állapítja meg Michael Landesmann. Ráadásul az ukrán válság segít elszigetelni az országot. Már vége a lengyel-magyar-tengelynek. Budapest továbbra is az Unió ellen fenekedik, míg a másik három V4-ország, valamint a baltiak kemény választ követelnek Oroszország ellen.

A szakértő arra is kitért, hogy Oroszország könnyen ugyanolyan autark vonalra állhat rá, mint Irán, akkor viszont búcsút inthet a know-hownak. Ez azonban egyet jelentene azzal, hogy visszatér a Brezsnyev-korszak. A közpénzek javát a katonasághoz csoportosítanák át, amit a lakosság mind jobban megérezne. A vége szociális elégedetlenség lehet, ami átcsaphat a politikára is.

 

Der Standard

 

Az osztrák zöldek külpolitikai szóvivője kiugró jogsértéseket tapasztalt a magyar hatóságok részéről a szerb határon. Ernst-Dziedzic szerint a magyar határrendészek nem ritkán erőszakot alkalmaznak a kerítésen átjutó menekültek ellen, ezt bizonyítja számtalan sérülés. Akadt, akinek kiverték a szemét. Ugyanakkor az érintetteket azonnal visszatoloncolják, még arra sem kapnak lehetőséget, hogy bizonyítsák: joggal kérnének menedéket.

A szír, afgán és máshonnan érkezett emberek hevenyészett táborokban várakoznak, nincs vizük és élelmük. De újra meg újra megpróbálnak átjutni. Az Orvosok Határok Nélkül szerint azonban a magyar oldalon módszeres az erőszak és a kínzás. Ezért kérdés, hogy azokban mennyi szerepe van a határvédelemben közreműködő 50 osztrák rendőrnek. A bécsi belügy válasza: semennyi.

 

2022. szeptember 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább