2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Brüsszel keményítsen be a Fidesszel szemben

Brüsszel keményítsen be a Fidesszel szemben

Hírek szerint fellázadt több nehézsúlyú uniós biztos is, mert nem akarják, hogy amit a Bizottság az egyik kezével visszatart Magyarországtól, azt a másik kezével mégis odaadja neki. Olyanok mozdultak meg, mint az igazságügyért felelős Didier Reynders, Vera Jourová alelnök, Margaret Vestager, aki a versenyjog gazdája, a svéd Ylva Johansson (belügyek), valamint Frans Timmermans, a környezetvédelem reszortfőnöke. Nyomást fejtettek ki a testületen belül, mert úgy ítélték meg: az nem megy, hogy a jogállami aggályok miatt milliárdokat függesszenek fel a kohéziós alapból, ugyanakkor az Orbán-kormány simán hasonló összeget kapjon a járvány okozta gazdasági bajok felszámolására létrehozott keretből. Ezért olyan döntés született, hogy a jogállami kritériumokat az utóbbi forrás folyósítása fejében is számon kérik. Előzőleg több EP-képviselő és uniós diplomata ugyanezt sürgette. Vagyis, hogy Brüsszel keményítsen be a Fidesszel szemben. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Hírek szerint fellázadt több nehézsúlyú uniós biztos is, mert nem akarják, hogy amit a Bizottság az egyik kezével visszatart Magyarországtól, azt a másik kezével mégis odaadja neki. Olyanok mozdultak meg, mint az igazságügyért felelős Didier Reynders, Vera Jourová alelnök, Margaret Vestager, aki a versenyjog gazdája, a svéd Ylva Johansson (belügyek), valamint Frans Timmermans, a környezetvédelem reszortfőnöke.

Nyomást fejtettek ki a testületen belül, mert úgy ítélték meg: az nem megy, hogy a jogállami aggályok miatt milliárdokat függesszenek fel a kohéziós alapból, ugyanakkor az Orbán-kormány simán hasonló összeget kapjon a járvány okozta gazdasági bajok felszámolására létrehozott keretből. Ezért olyan döntés született, hogy a jogállami kritériumokat az utóbbi forrás folyósítása fejében is számon kérik. Előzőleg több EP-képviselő és uniós diplomata ugyanezt sürgette. Vagyis, hogy Brüsszel keményítsen be a Fidesszel szemben.

A biztosok azt sürgették, hogy mind a két ügyben követelni kell az igazságszolgáltatás széleskörű átalakítását. Merthogy az kimaradt a számításból, pedig anélkül nem lehet visszaszorítani a korrupciót. A döntés joga most a Tanácsnál van. Johannes Hahn, a költsétvetési ügyek illetése ugyanakkor azt mondja, nem minden eszközzel lehet eljárni a demokrácia helyreállítására. A feltételességi eljárás olyan ügyekre vonatkozik, amelyeknél felmerül, hogy jogellenesen használták fel a támogatásokat. Tehát itt főleg a közbeszerzés, a korrupció, az érdekütközés jön szóba.

Hogy Magyarország a kezdeti elzárkózás után miért lett hirtelen kész az együttműködésre annak okát az osztrák politikus abban látja: a pénz mozgatja a világot. Kitért viszont arra, hogy a jogállami vizsgálatot bármikor fel lehet újítani, ha kétség merül fel a hétéves büdzséből kifizetendő összegek jogszerű elköltése kapcsán.

Egy magyar illetékes ugyanakkor azt közölte, hogy von der Leyen határozottan megígérte: a jogállami vitát nem terjesztik ki a járványalapra. Ezt a Bizottság szóvivője nem erősítette meg, de annyit azért kifejtett, hogy a magyar félnek az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésére szolgáló lépéseket bele kell vennie abba a tervbe, amely a gazdaság helyreállítását célozza. Brüsszelnek ugyanis gondja van a többi közt a legfelsőbb bírák kinevezésével.

Az óra ketyeg, mert a csomag jóváhagyása akár három hónapot is igénybe vehet, ám ha az év végéig nem sikerül dűlőre jutni, akkor elúszhat az összeg 70 %-a. Magyarország előreláthatólag e hónap végén küldi el a tervet, de brüsszeli illetékesek éppen az idő rövidsége folytán úgy számolnak, hogy Budapest összekapja magát. És akkor bejön Brüsszel elgondolása, mármint hogy a kétvágányos megközelítéssel sikerül eredményt elérni a jogállami problémák kapcsán. 

 

FAZ

 

Orbán Viktor elszámította magát – hangsúlyozza a konzervatív német lap kommentárjában a külpolitikai rovatvezető. Nicholas Busse szerint az EU-nak lassan nem lesz új eszköze, hogy jobb belátásra bírja Moszkvát. Az olajra kivetendő ársapka ugyan nagy hatású lenne, de a G7-ek javaslata három hónapja lóg a levegőben. Az nem sokat ér viszont, ha újabb emberekre terjesztik ki az utazási tilalmat, vagy ha az orosz gyémántexportot korlátozzák. Ezek legfeljebb tűszúrások, Putyin alig érzi meg.

Viszont hogy Magyarország már az összes szankciót el akarja töröltetni, az cseppet sem könnyíti meg az uniós egyeztetéseket. Orbán ugyan ellenáll, de túl nagy szerep már nem jut neki. A leglényegesebb az olajembargó volt, amely azonban Magyarországra nem vonatkozik. A többiek folytatni kívánják ellenben a megtorlást, mert realistábban mérik fel a helyzetet, mint Budapest.

Ha hagyják Putyint garázdálkodni, az nagyobb geopolitikai veszteséggel jár, mint amekkora a fogyasztókat sújtó teher, ami miatt Orbán lamentál. Valójában azonban rosszul kalkulált. A Moszkvához fűződő különleges viszony nem véd meg a világpiaci áraktól.

 

FAZ

 

Az uniós külügyminiszterek mielőbb új büntetőintézkedéseket akarnak Oroszország ellen, Orbán Viktor ismét csak partizánkodik. Azon van, hogy az eddigi szankciókat az év végéig töröljék el. Ám az EU most már újabb személyeket, sőt egész gazdasági ágakat listára kíván tenni. Hírek szerint a Bizottság a jövő héten közzéteszi az újabb csomagot. Ám jött Orbán, és azzal fenyeget, hogy tönkreteszi a megegyezést. 

Azzal érvelt a két nappal ezelőtt tartott frakcióülésen, hogy a megtorló lépéseket Brüsszel kényszerítette rá az európaiakra. De már korábban azt mondta, hogy a szankciók miatt vannak a gazdasági nehézségek és a magas árak Magyarországon. (Más források szerint Szijjártó Péter a New Yorkban tartott tegnapi egyeztetésen jóváhagyta a készülő retorziót – a szerk. megj.)

Az unió most az orosz olajszállításokat kívánja célba venni, azaz csak annyit fizetne az energiahordozóért, hogy a bevételből ne lehessen fizetni a háborút. Ezen felül Ursula von der Leyen megpendítette, hogy tovább korlátoznák a polgári technológia kivitelét, valamint azt is, hogy Moszkva mit szállíthat Európába.

 

FT

 

A populizmusnak egyáltalán nincs vége, most éppen előbbre sorol, mert ugyan Trump és Boris Johnson törekvései gyorsan szembekerültek a valósággal, ám Giorgia Meloni sokkal komolyabban kíván élni a hatalommal – állapítja meg az elemzés. Azaz hiába tűnnek le a demagógia fontos alakjai a színről, most éppen újak lépnek a helyükbe, lásd a Svéd Demokratákat vagy az Olaszország Fivéreit.

A korábbi amerikai elnök, valamint az előző brit kormányfő inkább tévésztárnak számított, utódaik viszont kormányozni akarnak, ami Trumpra és Johnsonra még a válság idején sem volt jellemző. Az általuk előzőleg oly sokat bírált visszásságokat sem számolták fel. Velük ellentétben Meloni hozzáértő, bár egykor Mussilini rajongójának számított. Immár jól érzi magát az EU-ban, miután az teletömi az ország zsebeit. 

A populista mozgalom vezérlő csillagaként Orbán váltotta a bukott amerikai elnököt. Amikor az Európai Parlament nemrégiben megszavazta, hogy Magyarország demokratikus pedigréje jócskán hagy maga után kívánnivalót, az olasz választások nagy esélyesének képviselői az indítvány ellen voksoltak.

A populisták fő áramlata most éppen nemzeti konzervatívnak nevezi magát, ám a hagyományos jobbközép pártok nem tudják, mitévők legyenek: szálljanak szembe a nemzeti konzervatívokkal, vagy csatlakozzanak hozzájuk.

Cas Mudde, a Georgiai Egyetem politológia professzora szerint azonban a populisták már nem töltenek be olyan központi szerepet, mint 2016-ban. Akkor még a migránsválság, a dzsihadisták és a korrupt elit jelszavával uralták a közbeszédet. A járvány és a háború ügyében már kevesebb a mondandójuk. Egykori keresztapjukból és adományozójukból, Putyinból, zavaró lúzer lett. Ám ha a demagógok nem is tudnak nyerni szabad választásokon, vagy ügyesen alakítják annak eredményét, amint az Orbán teszik, vagy pedig ellopják az eredményt. A brazil elnök tett célzást., hogy ilyesmire készül.   

 

Economist

 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy Európának nem kell túlságosan összecsinálnia magát Melonitól, mert a következő olasz vezető kezét egyaránt megköti a politika, a piac és a pénz. Mindenesetre ha lehet hinni a felméréseknek a vasárnapi választás után a háború utáni legjobboldalibb kormány kerül hatalomra Olaszországban. A hármas koalíció előreláthatólag a mandátumok jó 60 %-át szerzi meg.

A liberálisok hátán futkorászik a hideg. Az Olaszország Fivérei eredetileg a fasizmusban gyökerezik. Meloni azzal vádolta meg az EU-t, hogy az bűnrészes a nagy lakosságcserében. Védi és nagyra becsüli Orbán Viktort. De már őelőtte jó eredményt tudtak felmutatni a Svéd Demokraták és Le Penék is. Vagyis a jelek szerint a nacionalista kemény jobb felé tolódnak el az erőviszonyok a földrészen. A szavazópolgároknak elegük van a hagyományos pártok kudarcaiból, valami újra vágynak.

Viszont a hármas szövetségen belül a másik két partnernek, Salvininek és Berlusconinak van oka berzenkedni Melonival szemben, és ez nem épen a stabilitás receptje, különösen olasz földön nem, ahol az egyik kormány jön, a másik megy. A miniszterelnöki tisztség várományosa kemény bevándorlási politikát helyezett kilátásba, de belügyminiszterként annak idején a Liga elnöke is hamar rájött: a nemzetközi, illetve európai szabályok megkötik a kezét. 

Ha Meloni sokat ugrál a gazdaságban, akkor elapadhat az uniós pénzfolyam. Viszont mellette szól, hogy Salvinival, Berlusconival, Le Pennel és Orbánnal ellentétben nem nagy barátja Putyinnak. Ellenben kénytelen szembesülni azzal a gonddal, hogy az olasz gazdaság nem versenyképes, és ott van még egy csomó szerkezeti, kulturális és demográfiai hátulütő is. Ezért szüksége van az Unióra, mert anélkül nem tud megbirkózni a hatalmas államadóssággal.

Brüsszelnek higgadtan el kell fogadnia az olaszok demokratikus választását és hozzá kell segítenie Melonit a sikerhez. Ám diszkréten fel kell világosítania, milyen katasztrofális következményekkel járna, ha az szembefordul vele.

 

2022. szeptember 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A NER napszámosai

Amikor a liberális oktatási miniszter 20 évvel ezelőtt el akarta törölni az osztályzást alsó tagozatban, és >

Tovább

A tét a Putyin-rezsim túlélése

Putyin Nagy-Oroszországról álmodik és ebben fölöttébb hasonlít Hitlerre, aki pedig a Nagynémet Birodalmat szerette volna megteremteni. >

Tovább

Szovjetek maradtunk

Na és, mi? Velünk mi lesz? A háborús bűnös Oroszország leghűségesebb vazallusával ki fog szóba állni, >

Tovább

Liman elvesztése hatalmas pofon az agresszornak

Az ukránok most már ellenőrzés alá vonhatják Luhanszk megye északi részét, elvágták az egyik legfőbb orosz >

Tovább

Rémület és remény közt

A magyar társadalom félrevezetett, igazságtalanságra és erkölcstelenségre nevelt társadalom. Ezért rövid távon a rendszer politikai és >

Tovább

Meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával

De félő, hogy teljesen beszorul a sarokba, így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a >

Tovább

Óriások és törpék

A külügy naponta önelégülten jelenti a Magyarországra menekültek számát, a többi ország katonai segítséget nyújt Ukrajnának. >

Tovább

Kritikus pillanat a világ számára

Hogy Putyin bekebelezi Ukrajna több részét is, az kritikus pillanat a világ számára. Erre figyelmeztet Alissa >

Tovább

A populisták miért nem engedik el a hatalmat

Egyrészt azért, mert ezek a politikusok eleve azt hirdetik, hogy csakis ők képviselik az igazi népet, >

Tovább

Miért akarhatná Putyin felrobbantani az Északi Áramlat 2-t?

Az időzítés tökéletes. Hiszen pont most adták át az új csőrendszert Norvégia és Lengyelország között, az >

Tovább

Orbán pávatánca

Paul Lendvai jó esélyt lát arra, hogy Orbán Viktor ezúttal is megvezeti külföldi ellenfeleit, miután pávatáncot >

Tovább

Behódolás a javából

Kedves korábbi Junior Prima-díjasok! Önök (Ti) valamennyien hatalmas és kínos félreértés áldozatai (vagytok), s sajnos nem >

Tovább