2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Milliárdokat tarthat vissza az unió Magyarországtól

Milliárdokat tarthat vissza az unió Magyarországtól

A Süddeutsche Zeitung úgy értesült, hogy a tekintélyelvű magyar kormánynak nem sikerült eloszlatnia a brüsszeli jogállami, illetve korrupciós aggályokat, ezért a Bizottság akár pár napon belül azt javasolja, hogy tartsanak vissza milliárdokat. Az álláspont az, hogy ha Magyarország a jövő szerdáig nem lát neki a fennálló problémák megoldásának, akkor Brüsszel a támogatások befagyasztását kezdeményezi az Európai Tanácsnál. Ha valóban az lesz a vége, hogy másfél hét múlva a végrehajtó testület a milliárdok befagyasztását veti fel, akkor annak elfogadásához minősített többség szükséges az Európai Tanácsban. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A lap úgy értesült, hogy a tekintélyelvű magyar kormánynak nem sikerült eloszlatnia a brüsszeli jogállami, illetve korrupciós aggályokat, ezért a Bizottság akár pár napon belül azt javasolja, hogy tartsanak vissza milliárdokat. Az álláspont az, hogy ha Magyarország a jövő szerdáig nem lát neki a fennálló problémák megoldásának, akkor Brüsszel a támogatások befagyasztását kezdeményezi az Európai Tanácsnál. 

A nyár közepén Johannes Hahn a költségvetésért felelős biztos azzal fenyegetőzött, hogy a szerkezeti alapokból előirányzott összeg 70 %-a elúszhat, vagyis keresztet vethetnek rá a hátrányos helyzetű magyar körzetek. Daniel Freund, német zöld EP-képviselő úgy becsüli, hogy ez a magyar szubvenciók egyötödének felel meg. Ám a törvényhozó szerint igazából még többet kellett volna felfüggeszteni. Továbbá érthetetlen, hogy az EU teljes egészében ki akarja fizetni az agrártámogatásokat, amikor azok annyira fontosak Orbán számára.

Az igaz persze, hogy a magyar vezetés különféle reformokat helyezett kilátásba, ám ez nem elegendő ahhoz, hogy leálljon a jogállami eljárás. Ha valóban az lesz a vége, hogy másfél hét múlva a végrehajtó testület a milliárdok befagyasztását veti fel, akkor annak elfogadásához minősített többség szükséges az Európai Tanácsban.

 

Politico

 

A Nyugat emberemlékezet óta nem nézett farkasszemet ekkora gazdasági nehézségekkel, de vigyáznia kell, miként bánik mindazokkal, akik úgy érzik, hogy magukra hagyták őket, mert a pakliban benne van, hogy mélyreható politikai felfordulás következik be. Márpedig nem szabad, hogy az uniós kormányok Oroszország lakájaiként bélyegezzék meg a tiltakozókat, akik nagy része csupán nem tudja, miként vészelheti át a nehéz időket. 

A járvány és a háború gyors egymásutánban két ütést mért Európára és feltárta: csupán vágyálom a politikusok részéről, hogy az infláció átmeneti lesz, és minden visszatér a fertőzés előtti kerékvágásba. Nyakunkon az instabilitás, a bizonytalanság, az elszegényedés, amit részben Oroszország és Kína gerjesztett, és buzgón igyekszik is kiaknázni a bajt. Ugyanakkor megrendült a közbizalom az állami intézményekben.

Az egekbe szöknek az energiaárak, rakétasebességgel emelkednek a megélhetési költségek, ami bizonyos fokig az orosz invázió következménye. Csakhogy fel lehetett volna készülni rá, mert egyrészt Putyin nem titkolta terveit, másrészt folyamatosan érkeztek a hírszerzési figyelmeztetések. Ahogy Mihail Hodorkovszkij rámutatott: időben, még az embargó előtt meg kellett volna szervezni az alternatív kőolajszállításokat, egészen már stratégiára lett volna szükség.

De pl. az olaszok már ott tartanak, hogy a gázfüggés 40 %-ról 10 %-ra esett vissza. A Kreml ezzel együtt abban bízik, hogy manipulálni tudja a földrészt és azt harsogja, hogy Európa fagyoskodni fog a télen.

 

The Times

 

Hogy Olaszország várhatóan jobbra fordul a jövő vasárnap esedékes választás után, az kemény lecke a liberálisok számára. Van ok félni Giorgia Melonitól, de a válasz nem lehet az, hogy egyszerűen fasisztának minősítik. Pártja jelenleg 25 %-on áll a felmérésekben. Az elnök asszony varázsa, viszonylagos fiatalsága (45 éves), kemény retorikája kiemeli az idősebb politikus társak közül. Mussolini híveként indult, nem is régen EU-ellenes jelszavakat hangoztatott, ám mostanra egyre nagyobb tekintélyre tesz szert.

Véget vetett annak, hogy az olasz jobboldal keményen flörtölt Oroszországgal és Kínával. Habár kapcsolatot tart fenn a Trump-féle republikánusokkal, a keménykezű magyar kormánnyal, a lengyel euroszkeptikus vezetéssel, de békülékeny Brüsszellel szemben. Ennek egyik oka az a 200 milliárd euró, ami a következő 4 évben jön a járványalapból. A másik pedig, hogy nem nélkülözheti az Európai Központi Bank segítségét, mivel egyre többe kerül a hatalmas államadósság törlesztése.

Van azonban ok az aggodalomra. A legnagyobb kérdés, hogy megszilárdítja vagy elszórja a közelmúltban elért gazdasági eredményeket. Ezen belül a fő gond a virágzó korrupció. Vagyis hogy visszatér az urambátyám-rendszer, a nepotizmus, az újabb eladósodás, és hogy a politikai szempont alapján odaítélt támogatások megfojtják a gazdaságot.

Ám Meloni híveit nem tántorítja el, ha bálványukat fasisztának kiáltják ki. A társadalom változást sürget, és ő pont azt kínálja. De ha elfuserálja az energiaválság kezelését, akkor sokan gyorsan elfordulnak tőle. A legjobb az volna, ha az olasz politikai fő áramlat önös, egomán kakaskodói jótékony pofonnak vennék vereségüket.

 

 

 

2022. szeptember 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább