2023. április 2. vasárnap
Ma Áron, Ferenc névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Hongkong riasztó példája

Hongkong riasztó példája

A Washington Post vezércikke azt ajánlja mindazoknak, akik nem aggódnak a demokrácia jövője miatt, hogy nézzék meg: mi játszódott le mindössze pár év alatt Hongkongban. A vezető hongkongi demokraták közül szinte mindenki börtönbe került, vagy száműzetésbe vonult. A félelem kultúrája uralkodott el, a kínaiak meghonosították a feljelentéseket. Forró vonalon lehet befújni a másikat, így tanárok, szociális munkások, szakszervezetek sorra rákényszerültek a behódolásra. A példa arra int, hogy az egykor vibráló demokrácia pár év alatt teljesen eltűnt. Ez pedig riasztó tény. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Monde

 

Luxus idegenforgalmi központ épül a védett Fertő-tó magyar oldalán – jelenti a helyszínről a lap egyik legjobb újságírója. Heléne Bienvenu ugyan a nagyszabású, 45 milliárdos beruházás területére nem jutott be, és interjút sem kaphatott Kárpáti Bélától, a munkálatokért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt igazgatójától, a KDNP helyi alelnökétől, mert annak egyik munkatársa szerint rossz tapasztalatokat szereztek a sajtóval. Engedély híján nem beszélhetett a tudósítóval Fresch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetője, aki még a találkozást is visszautasította.

Ugyanakkor bőségesen nyilatkoztak a terv ellenzői, akik szerint a beruházás olyan, mint az Orbán-rendszer maga: keveredik benne a haveri kapitalizmus, az uniós normák megszegése, az átláthatatlanság, valamint az elégedetlen hangok elnyomása.

A kivitelezést a Mészáros Lőrinc vezette konzorcium végzi, az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor gyerekkori barátja. Jakal Adrienne, soproni ellenzéki önkormányzati képviselő azt mondja, az Orbán-kormány az utóbbi 12 évben egyetlen szempontot követett: hogy a miniszterelnök és a cimborái meggazdagodjanak, akár természetvédelmi területek tönkretétele árán is, ahogyan az a Fertő-tóval is történik.

Közpénzből részben bebetonoznak 60 hektárt. Lesz négycsillagos szálloda, kemping, két hajókikötő, uszoda. Egy olyan övezetben, amely az UNESCO védelme alatt áll, vonatkoznak rá az európai Natura 2000 előírásai és a Ramsari egyezmény szabályai.

A környezetvédők egyik képviselője elmesélte, hogy az ügyben levelet írtak az Bizottságnak, de választ a mai napig nem kaptak. Pedig bizonyították, hogy a magyar állam öt EU-s normát is megsértett, így szerződésszegési eljárást lehetne indítani ellene.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Most aztán rettenetesen nehéz lesz az ukránoknak, mivel fel kellett adniuk Liszicsanszkot – a vereség lélektanilag nagyobb, mint az oroszok szemszögéből a katonai siker, mert Ukrajna azt sulykolta a harcok során, hogy meg tudják tartani a nagyvárost. A településből nem sok maradt, de a romok között még így is nagyjából 10 ezren vannak.

Ugyanaz történt, mint Szeverodonyeckkel: heteken át tüzérséggel lőtték az oroszok, elvágták az utánpótlásvonalakat, majd házról házra foglalták el a lerombolt épületeket. Ami még van, az nemigen alkalmas az emberi életre. De nem ez a lényeg a Kreml számára, hanem hogy elmondhassa: elfoglalta a Luhanszk megyét, és nem érdekes, hogy ez milyen következményekkel járt emberre, környezetre, gazdaságra. És most a Donyecki körzet jön. 

Az ukránok számára fel van adva a lecke, miként őrizzék meg a harci morált a hatalmas túlerővel szemben. Rövidesen az egész Donyecki-medence az oroszok kezére kerülhet – elmondhatatlan ukrán áldozatok árán. A megszállt területeken megy tovább a kényszerű eloroszosítás, deportálásokkal, kínzásokkal. Az idő Moszkvának dolgozik. Így amikor Kijev továbbra is bízik benne, hogy befutnak a nyugati nehézfegyverek, akkor ezt nem csak azért teszi, hogy megakadályozza a nemzet és az ország megsemmisítését, hanem hogy csillapítsa kétségbeesését.

 

Euractiv

 

Belső vita támadt az európai szélsőjobb egyik strasbourgi frakciójában, mert Le Penéknek nem tetszik, hogy Salvini Ligája a politikai közép felé tart. Bennfentes források szerint nyugodtan lehet mondani, hogy felbomlott az Identitás és Demokrácia elnevezésű képviselőcsoport ideológiai egysége, mert a francia Nemzeti Tömörülés nem nézi jó szemmel, hogy a társpárt feladja szélsőséges álláspontját, olyannyira, hogy még a nemzeti egységkormányba is belépett.

A Liga az EU ügyében is felülvizsgálta eddigi álláspontját és most már nem szorgalmazza a kilépést. De szintén keményen fogalmaz az ukrán háború kapcsán, míg a franciák továbbra is Oroszország oldalán állnak. A véleménykülönbségek visszatükröződnek a szavazásoknál: biztonsági és külpolitikai kérdésekben az ID-törvényhozók csupán az esetek 52 %-ában voksoltak ugyanúgy, míg más pártcsaládoknál az arány 90 %-os. Kivételt a migráció jelent, azt a szélsőjobb egységesen elutasítja.

Ettől függetlenül mind a francia, mind az olasz fél azt bizonygatja, hogy remekül mennek a dolgok. A frakció AfD-s alelnöke nemrég kijelentette, hogy vannak ugyan nézeteltérések, de az alap a nemzeti szuverenitást, abban pedig mindenki egyetért. Magánbeszélgetésekből azonban kiderül, hogy oda az ideológiai összefogás.

 

Washington Post

 

A vezércikk azt ajánlja mindazoknak, akik nem aggódnak a demokrácia jövője miatt, hogy nézzék meg: mi játszódott le mindössze pár év alatt Hongkongban. Nem véletlen, hogy az egykori koronagyarmat kapcsán a kínai elnök káoszt emlegetett annak a 25 éves évfordulóján, hogy a város visszakerült Pekinghez. Hszi Csin-ping gyakorlatilag megerősítette, hogy nem tűri el a jogállamot és az elégedetlenséget, a település nem lehet a szabad gondolkodás és a nyitottság világító tornya. 

A polgárok tüntetései megrémítik Kínát, a világ egyik legkifinomultabb tekintélyuralmi rendszerének vezetőit. A  britekkel kötött 1997-es autonómia szerződés elvileg 50 évre szólt, de a körülmények már félúton arra a fojtó rabságra emlékeztetnek, ami az egész országot uralja. A vezető hongkongi demokraták közül szinte mindenki börtönbe került, vagy száműzetésbe vonult. A félelem kultúrája uralkodott el, a kínaiak meghonosították a feljelentéseket. Forró vonalon lehet befújni a másikat, így tanárok, szociális munkások, szakszervezetek sorra rákényszerültek a behódolásra.

A példa arra int, hogy az egykor vibráló demokrácia pár év alatt teljesen eltűnt. Ez pedig riasztó tény.

 

2022. július 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az orbáni úton járnak a bolgár és a szlovák szocialisták

Szófiában a BSP, Pozsonyban a Fico-féle Smer olyan nacionalista ideológiára fordult rá, amit az összeesküvés elmélet, >

Tovább

Az ukrajnai háborúnál is nagyobb kihívások előtt Európa

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy a háború nagy lendületet adott Európának, még az olyan lator >

Tovább

Megbízható partner-e a NATO-ban és az Európai Unióban Magyarország?

Ezt a kérdést tette fel Judy Dempsey, a Carnegie Europe alapítvány Európa Stratégia Blogjának főszerkesztője, a >

Tovább

Az ellenállás a magyar politikában

Egy tekintetben azonban, úgy látszik, a történelem nem ismétli magát. Ez pedig az, hogy a mai >

Tovább

Kísértet járja be Európát, a Trumpizmus 2.0 kísértete

Az elemzés arra szólítja fel Európát, hogy készüljön fel arra az esetre, ha jövőre Amerikában Trump, >

Tovább

Ahogyan mi tiprunk

Ellentétben példaképével, aki kocsma sztárvendégeként kezdte, krakélerként folytatta, ma már legszívesebben kirúgnák, mégis ott van. Összeöntögeti >

Tovább

Szakadás az USA és a másik két NATO-tagállam között

A házigazdák megosztották a demokrácia erejét bizonyítani hivatott washingtoni csúcsértekezletet azzal, hogy távol tartották onnan a >

Tovább

Egy nép és szabadság iránti bátorsága

A törökök példát mutatnak a világnak bátorságból – Erdogan reszkethet a választási vereségtől, mert az emberek >

Tovább

Netanjahuban nem lehet bízni

Erre figyelmeztet a New York Times első számú Közel-Kelet-szakértője, aki már több Pulitzer-díjat kapott a térségről >

Tovább

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább