2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Hongkong riasztó példája

Hongkong riasztó példája

A Washington Post vezércikke azt ajánlja mindazoknak, akik nem aggódnak a demokrácia jövője miatt, hogy nézzék meg: mi játszódott le mindössze pár év alatt Hongkongban. A vezető hongkongi demokraták közül szinte mindenki börtönbe került, vagy száműzetésbe vonult. A félelem kultúrája uralkodott el, a kínaiak meghonosították a feljelentéseket. Forró vonalon lehet befújni a másikat, így tanárok, szociális munkások, szakszervezetek sorra rákényszerültek a behódolásra. A példa arra int, hogy az egykor vibráló demokrácia pár év alatt teljesen eltűnt. Ez pedig riasztó tény. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Monde

 

Luxus idegenforgalmi központ épül a védett Fertő-tó magyar oldalán – jelenti a helyszínről a lap egyik legjobb újságírója. Heléne Bienvenu ugyan a nagyszabású, 45 milliárdos beruházás területére nem jutott be, és interjút sem kaphatott Kárpáti Bélától, a munkálatokért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt igazgatójától, a KDNP helyi alelnökétől, mert annak egyik munkatársa szerint rossz tapasztalatokat szereztek a sajtóval. Engedély híján nem beszélhetett a tudósítóval Fresch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetője, aki még a találkozást is visszautasította.

Ugyanakkor bőségesen nyilatkoztak a terv ellenzői, akik szerint a beruházás olyan, mint az Orbán-rendszer maga: keveredik benne a haveri kapitalizmus, az uniós normák megszegése, az átláthatatlanság, valamint az elégedetlen hangok elnyomása.

A kivitelezést a Mészáros Lőrinc vezette konzorcium végzi, az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor gyerekkori barátja. Jakal Adrienne, soproni ellenzéki önkormányzati képviselő azt mondja, az Orbán-kormány az utóbbi 12 évben egyetlen szempontot követett: hogy a miniszterelnök és a cimborái meggazdagodjanak, akár természetvédelmi területek tönkretétele árán is, ahogyan az a Fertő-tóval is történik.

Közpénzből részben bebetonoznak 60 hektárt. Lesz négycsillagos szálloda, kemping, két hajókikötő, uszoda. Egy olyan övezetben, amely az UNESCO védelme alatt áll, vonatkoznak rá az európai Natura 2000 előírásai és a Ramsari egyezmény szabályai.

A környezetvédők egyik képviselője elmesélte, hogy az ügyben levelet írtak az Bizottságnak, de választ a mai napig nem kaptak. Pedig bizonyították, hogy a magyar állam öt EU-s normát is megsértett, így szerződésszegési eljárást lehetne indítani ellene.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Most aztán rettenetesen nehéz lesz az ukránoknak, mivel fel kellett adniuk Liszicsanszkot – a vereség lélektanilag nagyobb, mint az oroszok szemszögéből a katonai siker, mert Ukrajna azt sulykolta a harcok során, hogy meg tudják tartani a nagyvárost. A településből nem sok maradt, de a romok között még így is nagyjából 10 ezren vannak.

Ugyanaz történt, mint Szeverodonyeckkel: heteken át tüzérséggel lőtték az oroszok, elvágták az utánpótlásvonalakat, majd házról házra foglalták el a lerombolt épületeket. Ami még van, az nemigen alkalmas az emberi életre. De nem ez a lényeg a Kreml számára, hanem hogy elmondhassa: elfoglalta a Luhanszk megyét, és nem érdekes, hogy ez milyen következményekkel járt emberre, környezetre, gazdaságra. És most a Donyecki körzet jön. 

Az ukránok számára fel van adva a lecke, miként őrizzék meg a harci morált a hatalmas túlerővel szemben. Rövidesen az egész Donyecki-medence az oroszok kezére kerülhet – elmondhatatlan ukrán áldozatok árán. A megszállt területeken megy tovább a kényszerű eloroszosítás, deportálásokkal, kínzásokkal. Az idő Moszkvának dolgozik. Így amikor Kijev továbbra is bízik benne, hogy befutnak a nyugati nehézfegyverek, akkor ezt nem csak azért teszi, hogy megakadályozza a nemzet és az ország megsemmisítését, hanem hogy csillapítsa kétségbeesését.

 

Euractiv

 

Belső vita támadt az európai szélsőjobb egyik strasbourgi frakciójában, mert Le Penéknek nem tetszik, hogy Salvini Ligája a politikai közép felé tart. Bennfentes források szerint nyugodtan lehet mondani, hogy felbomlott az Identitás és Demokrácia elnevezésű képviselőcsoport ideológiai egysége, mert a francia Nemzeti Tömörülés nem nézi jó szemmel, hogy a társpárt feladja szélsőséges álláspontját, olyannyira, hogy még a nemzeti egységkormányba is belépett.

A Liga az EU ügyében is felülvizsgálta eddigi álláspontját és most már nem szorgalmazza a kilépést. De szintén keményen fogalmaz az ukrán háború kapcsán, míg a franciák továbbra is Oroszország oldalán állnak. A véleménykülönbségek visszatükröződnek a szavazásoknál: biztonsági és külpolitikai kérdésekben az ID-törvényhozók csupán az esetek 52 %-ában voksoltak ugyanúgy, míg más pártcsaládoknál az arány 90 %-os. Kivételt a migráció jelent, azt a szélsőjobb egységesen elutasítja.

Ettől függetlenül mind a francia, mind az olasz fél azt bizonygatja, hogy remekül mennek a dolgok. A frakció AfD-s alelnöke nemrég kijelentette, hogy vannak ugyan nézeteltérések, de az alap a nemzeti szuverenitást, abban pedig mindenki egyetért. Magánbeszélgetésekből azonban kiderül, hogy oda az ideológiai összefogás.

 

Washington Post

 

A vezércikk azt ajánlja mindazoknak, akik nem aggódnak a demokrácia jövője miatt, hogy nézzék meg: mi játszódott le mindössze pár év alatt Hongkongban. Nem véletlen, hogy az egykori koronagyarmat kapcsán a kínai elnök káoszt emlegetett annak a 25 éves évfordulóján, hogy a város visszakerült Pekinghez. Hszi Csin-ping gyakorlatilag megerősítette, hogy nem tűri el a jogállamot és az elégedetlenséget, a település nem lehet a szabad gondolkodás és a nyitottság világító tornya. 

A polgárok tüntetései megrémítik Kínát, a világ egyik legkifinomultabb tekintélyuralmi rendszerének vezetőit. A  britekkel kötött 1997-es autonómia szerződés elvileg 50 évre szólt, de a körülmények már félúton arra a fojtó rabságra emlékeztetnek, ami az egész országot uralja. A vezető hongkongi demokraták közül szinte mindenki börtönbe került, vagy száműzetésbe vonult. A félelem kultúrája uralkodott el, a kínaiak meghonosították a feljelentéseket. Forró vonalon lehet befújni a másikat, így tanárok, szociális munkások, szakszervezetek sorra rákényszerültek a behódolásra.

A példa arra int, hogy az egykor vibráló demokrácia pár év alatt teljesen eltűnt. Ez pedig riasztó tény.

 

2022. július 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább