2023. április 2. vasárnap
Ma Áron, Ferenc névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Fidesz, a republikánusok és a minimumadó

A Fidesz, a republikánusok és a minimumadó

A republikánusok, illetve magyar illetékesek kölcsönösen egymásra hivatkoznak. A napokban több magyar hivatalosság is azzal érvelt: Magyarország azért nem adja be a derekát, mert lám-lám, a csomagot a nagy tengerentúli párt is ellenzi. Utóbbi viszont azt mondogatja, hogy az új adó Európában nem mindenkitől kapott szabad utat. A Washington Post a háttérről szólva emlékeztet arra, hogy az amerikai konzervatívok szoros kapcsolatokat alakítottak ki Orbánnal, a hagyományos keresztény értékek védőbástyájaként méltatják Magyarországot, mivel az kiáll a bevándorlás, az egyneműek házassága és a „woke” liberalizmus ellen. Krekó Péter úgy értékelte, hogy a magyar vezetés kétségbeesetten igyekszik érintkezési pontokat találni a republikánusokkal, mivel az ország nemzetközi megítélése még sosem volt ennyire lesújtó nyugaton. Ezért jön kapóra a minimumadó. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Washington Post

 

Az amerikai republikánusok támogatják, hogy Magyarország fúrja meg a multikra kivetendő egységes, 15 %-os adót, amivel keresztbe tesznek Joe Bidennek is. Szijjártó Péter maga büszkélkedett el a twitteren, hogy a tengerentúli ellenzéktől kap tanácsot a Washington által pártolt szabályozás meghiúsítására, de hogy milyen mélységű a konzultáció, az nem ismeretes.

A lap megjegyzi, hogy a magyar kormány gyakorlatilag feltartja a csaknem 140 országra kiterjedő megállapodás életbe léptetését, mert az EU-ban minden tagállamnak jóvá kell hagynia a tervezetet. Ha egy is kilóg a sorból, az vétóval ér fel.

A Biden-adminisztráció szerint azért kell valóra váltani az egyezményt, mert a nagy nemzetközi cégek adóbefizetéseiből befolyó pénzekből szociális juttatásokat lehet fedezni, és el lehet kerülni, hogy az egyes országok versenyt fussanak egymással az adókulcsok csökkentésére. Ezzel szemben az ellenzék azzal érvel, hogy a tervezetben vannak kiskapuk és azok hátrányosan érinthetik az amerikai cégek versenyképességét a világban.

Ugyanakkor a republikánusok, illetve magyar illetékesek kölcsönösen egymásra hivatkoznak. A napokban több magyar hivatalosság is azzal érvelt: Magyarország azért nem adja be a derekát, mert lám-lám, a csomagot a nagy tengerentúli párt is ellenzi. Utóbbi viszont azt mondogatja, hogy az új adó Európában nem mindenkitől kapott szabad utat.

Az újság a háttérről szólva emlékeztet arra, hogy az amerikai konzervatívok szoros kapcsolatokat alakítottak ki Orbánnal, a hagyományos keresztény értékek védőbástyájaként méltatják Magyarországot, mivel az kiáll a bevándorlás, az egyneműek házassága és a „woke” liberalizmus ellen.

Krekó Péter úgy értékelte, hogy a magyar vezetés kétségbeesetten igyekszik érintkezési pontokat találni a republikánusokkal, mivel az ország nemzetközi megítélése még sosem volt ennyire lesújtó nyugaton. Ezért jön kapóra a minimumadó. A Fidesz arra számít, hogy a zászló az ellenzéknek áll az őszi időközi választáson, majd két év múlva is, amikor az amerikaiak az elnök személyéről határoznak. Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója ugyanakkor úgy kommentálta a republikánusok hozzáállását: jó látni, hogy nem vagyunk egyedül.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A Bizottság vizsgálja, hogy megsértette-e a közösségi jogot Magyarország, amikor kettős árat vezetett be a benzinkutakon. A magyar autósok ugyanis Markus Ferber bajor keresztény szociális EP-képviselő szerint 40-60 %-kal kevesebbet fizetnek az üzemanyagért, mint azok, akik külföldi rendszámmal közlekednek. Márpedig ez hátrányos megkülönböztetést jelenthet, hiszen az uniós polgárok esetében alapelv az egyenlő elbánás.

Az autoriter Orbán-kabinet az infláció elleni harcra hivatkozva, e pillanatban szeptember végéig tartja hatályban a rendeletet, ám a belső piacért felelős biztos azt sürgeti, hogy függesszék fel az alkalmazást, amíg nem zárul le a jogvita. Thierry Breton egyben felvilágosítást kért a részletekről, továbbá szeretné látni az indoklást. Jelezte, hogy ha bebizonyosodik a jogsértés, akkor Brüsszelnek tovább kell mennie, amivel minden bizonnyal arra utalt, hogy szerződésszegési eljárást kell indítani.

Ferber, az Európai Néppárt strasbourgi frakciójának gazdaságpolitikai szóvivője ugyanakkor langymelegnek tartja a francia biztos reakcióját. Szerinte immár teljesen egyértelmű a diszkrimináció a töltőállomásokon, a Bizottság mégsem tesz semmit. Hangsúlyozta, hogy baráti hangú levelekkel, meleg szavakkal, Orbánnál nem lehet elérni semmit sem. Ezért azonnal napirendre kell tűzni, hogy kezdődjön kötelezettségszegési vizsgálat.

 

Politico

 

A jelek szerint a Bizottság nem egységes annak megítélésében, hogy betartja-e ígéretét Lengyelország az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására. Ez azért fontos, mert pozitív elbírálás nélkül Varsó nem juthat hozzá a számára fenntartott brüsszeli milliárdokhoz. Jourová alelnök azt közölte válaszul Daniel Freund német zöld EP-képviselőnek, hogy az eddigi félszívű reformok nem elegendőek, így továbbra is várat magára az első pénzutalás. Ám nem sokkal később Brüsszelben olyan nyilatkozat látott napvilágot, miszerint a kérdésben még nem született meg a hivatalos állásfoglalás.

Freund szerint azonban az új szakmai testület, amely a sokat bírált Fegyelmi Kamarát váltja fel a bíráknál, nem felel meg a kívánalmaknak. Csupán a cégér változott. Tagjait immár az államfő nevezi ki, nem egy pedig egy politikai alapon összeválogatott szakmai grémium, ám pont ezért továbbra sem lehet úgy tekinteni, hogy független volna. Vagyis hiába járt le a határidő két napja a Kamara felszámolására, csupán a név lett más. Viszont még a hatáskör is szinte teljesen azonos, ezért a törvényhozó azt sürgeti, hogy Ursula von der Leyen kövesse Jourová példáját és ismerje be: csupán álreformról van szó.

 

Politico

 

A kommentár szerint a NATO-t úgy lehet megmenteni, ha előbb teljesen megsemmisítik, mert teljesen újjá kell születnie. A szövetség radikális reformra szorul, azaz ismét meg kellene határoznia, mi is akar lenni és valóra kellene váltania, amit hirdet. Ha egyes tagjai nem tartják magukra nézve kötelezőnek a demokratikus normákat, akkor távozásra kell őket kényszeríteni. Aki pedig nem hajlandó eleget áldozni a saját biztonságára, azt ösztökélni kell, hogy keressen másutt biztonsági garanciákat.

Ugyan az ukrán válság kapcsán azt látni, hogy az egység meglehetősen széles, ám igen sekély, a szervezet céljának megítélése más és más a 30 tagországban. Hogy a madridi csúcsértekezleten Oroszországot jelölték meg a biztonságot, a békét és a stabilitást fenyegető legnagyobb veszélynek, az kézenfekvő következtetés, egyáltalán nem valamiféle nagy stratégiát tükröz. Hogy a svédek és a finnek beléphetnek, az azért lett nagy szám, mivel a török elnök keresztbe feküdt, de meg is kapta cserében, amit akart: új F-16-osokat Amerikától.

Az ilyen sötét megállapodások folytán a szövetség inkább tűnik olyan szervezetnek, amely rákényszeríti a védelmet a tagokra, semmint értékközösségnek. Hogy olyanok lehetnek benne, mint Erdogan vagy Orbán, az ügyeletes erős ember, még jobban aláássa, amit a NATO bizonygat, hogy ti. a liberális elvek közössége. Sőt, inkább gúnyt űz azokból.

A kompánia kovásza leginkább az, hogy mindenki igyekszik bebújni az amerikai nukleáris ernyő alá, ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy összetartsa a tagokat. Főleg ha Washington azt látja, hogy a terhek java rá hárul. Lásd, hogy az európaiak még abban sem tudnak megegyezni, milyen mértékben szálljanak szembe Moszkvával a háború kapcsán. Az ok részben az, hogy a kormányok visszariadnak kimondani: mekkora veszély fenyegeti a földrészt.

Viszont ha Ukrajna további területet és élőerőt veszít, mert nem tudja magát kellőképpen megvédeni, azért közvetlenül a NATO lesz a felelős. Mindebből persze nem következik, hogy az USA kivonulna a szervezetből, ám fokozatosan Kína felé fordul, mert számára az jelenti a fő veszélyt.

 

 

 

2022. július 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az orbáni úton járnak a bolgár és a szlovák szocialisták

Szófiában a BSP, Pozsonyban a Fico-féle Smer olyan nacionalista ideológiára fordult rá, amit az összeesküvés elmélet, >

Tovább

Az ukrajnai háborúnál is nagyobb kihívások előtt Európa

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy a háború nagy lendületet adott Európának, még az olyan lator >

Tovább

Megbízható partner-e a NATO-ban és az Európai Unióban Magyarország?

Ezt a kérdést tette fel Judy Dempsey, a Carnegie Europe alapítvány Európa Stratégia Blogjának főszerkesztője, a >

Tovább

Az ellenállás a magyar politikában

Egy tekintetben azonban, úgy látszik, a történelem nem ismétli magát. Ez pedig az, hogy a mai >

Tovább

Kísértet járja be Európát, a Trumpizmus 2.0 kísértete

Az elemzés arra szólítja fel Európát, hogy készüljön fel arra az esetre, ha jövőre Amerikában Trump, >

Tovább

Ahogyan mi tiprunk

Ellentétben példaképével, aki kocsma sztárvendégeként kezdte, krakélerként folytatta, ma már legszívesebben kirúgnák, mégis ott van. Összeöntögeti >

Tovább

Szakadás az USA és a másik két NATO-tagállam között

A házigazdák megosztották a demokrácia erejét bizonyítani hivatott washingtoni csúcsértekezletet azzal, hogy távol tartották onnan a >

Tovább

Egy nép és szabadság iránti bátorsága

A törökök példát mutatnak a világnak bátorságból – Erdogan reszkethet a választási vereségtől, mert az emberek >

Tovább

Netanjahuban nem lehet bízni

Erre figyelmeztet a New York Times első számú Közel-Kelet-szakértője, aki már több Pulitzer-díjat kapott a térségről >

Tovább

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább