2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor ellenállásba ütközött a Nyugat részéről. Sőt, egyre inkább az látszódik, hogy az elnök mindenképpen igyekszik elkerülni az ütközést, legalábbis katonai vonatkozásban. A végén simán belement, hogy Ukrajna és Moldova immár tagjelöltnek számít, mondván, hogy az EU nem katonai szervezet. Pedig előtte hogy odavolt a készülő döntéstől. Lehet, hogy akad, akit meglep, hogy Putyin nem szeretné elmélyíteni a válságot, ám állítólag Lenintől származik a bölcsesség, hogy ha bajonettel rohamozol, szúrsz, ha puhát találsz. Ellenben visszahúzod a karod, ha acélba ütközöl. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

The Times

 

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk, ezt bizonyítja, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor ellenállásba ütközött a Nyugat részéről. Sőt, egyre inkább az látszódik, hogy az elnök mindenképpen igyekszik elkerülni az ütközést, legalábbis katonai vonatkozásban. A végén simán belement, hogy Ukrajna és Moldova immár tagjelöltnek számít, mondván, hogy az EU nem katonai szervezet. Pedig előtte hogy odavolt a készülő döntéstől.

Mint ahogy rázta az öklét akkor is, amikor a háború miatt Svédország és Finnország felvételét kérte a NATO-ba. Ám amikor látta, hogy hiábavaló a tiltakozás, gyorsan hangot váltott, mondván, hogy nem veszélyezteti Oroszországot, ha a két ország bekerül a szövetségbe. Ugyanez játszódott le, miután arról volt szó, hogy Kijev megkapja a legkorszerűbb amerikai tüzérségi rakétarendszereket. A protestálásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A nagy vehemencia vége az lett, hogy az elnök megvonta a vállát és azt állította, hogy a szállítmányok semmin sem változtatnak.

Lehet, hogy akad, akit meglep, hogy Putyin nem szeretné elmélyíteni a válságot, ám állítólag Lenintől származik a bölcsesség, hogy ha bajonettel rohamozol, szúrsz, ha puhát találsz. Ellenben visszahúzod a karod, ha acélba ütközöl.

Az elnök egyébként ott tart, mint Hitler: beleszól az ukrán front katonai döntéseibe, de ő legalább nem bírálja felül a tábornokok döntéseit. Úgyhogy fel is adták Kijev ostromát és nem rendeltek el általános sorozást. Merthogy abból semmi jó nem sült volna ki a számára márpedig a multimilliárdosok általában félnek a haláltól, mivel szeretnék élvezni a gazdaságukat. Pont ezért nem jó opció számára az atomháború sem. Így marad a gázfegyver bevetése, ami fájdalmas pénzügyileg és politikailag, mégsem rémisztő.

 

Washington Post

 

A vezércikk úgy látja, hogy valami mást kell kieszelnie Amerikának és Európának, mert az olajembargó nem vált be: ömlik a bevétel Moszkvába az energiahordozó után. Épp ezért a szerkesztőségi vélemény felveti, hogy a G7-ek mai bajorországi csúcstalálkozóján mindenekelőtt azt találják ki, miként lehetne hatékonyabb gazdasági szankciókat hozni Moszkva ellen. Az EU egy év alatt 108 milliárd dollárt utalt az állami Gazpromnak, viszont a meghirdetett bojkott csak több szakaszban, december elejéig lép életbe.

Utána Oroszország meg fogja érezni a hatását, mind a kitermelendő mennyiséget, mind a bevételeket illetően. Viszont az unió előtt nincsenek egyszerű alternatívák. Továbbra is kell vennie orosz kőolajat, csak a korábbinál kevesebbet. Ugyanakkor Moszkva máris nagyobb mennyiséget adott el Kínának és Indiának, nyomott áron. Ebből egy részt finomítottak és tovább exportálták Európába.

Ily módon az olajpénzek egyelőre segítenek, hogy a Kreml átvészelje a szankciókat, de véget kell vetni készpénzáramlásnak. Az amerikai pénzügyminiszter olyan terven dolgozik, amelynek értelmében a Nyugat csak a termelői árat fizetné meg, vagyis változatlanul érkezne olaj, csak éppen az oroszok kevesebbet kapnának érte. Ha Biden meg tudja győzni a G7-eket, hogy támogassák az ötletet, akkor jelenleg ez az egyik legjobb módja, hogy segítse Ukrajnát.

 

Der Standard

 

A kommentár arra figyelmeztet, hogy politikai önkény érvényesül az EU bővítése során, ám emiatt az unió legnagyobb erőssége kerül veszélybe. Pedig a szervezet az elmúlt 30 évben, minden hibája, belső gyengesége ellenére – regionális nagyhatalom lett. Még akkor is, ha egy-két ország idő előtt került be, és Magyarország, illetve Lengyelország a tekintélyuralom felé kanyarodott el. Ám a keleti nyitás elérte célját, mert a szocializmus bukása után a béke, a jogállam és a növekvő jólét köszöntött be a régióban.

Az integráció azonban most tovább megy, miután tagjelölti státuszt adott Ukrajnának és Moldovának: a gesztus pajzsot jelent a brutális agresszor jelentette fenyegetéssel szemben. Ugyan az orosz tüzérség nem hallgat el tőle a Donyecki-medencében, de a két országot az eddiginél erősebben köti Nyugat-Európához. És teljesen mindegy, hogy mindkettő még nagyon messze van a tagsági feltételek teljesítésétől. Viszont számíthatnak arra, hogy előbbre lépnek a felvétel útján, ha teljesítik a házi feladatot.

Csakhogy közben szabad folyást enged az EU a politikai önkénynek, mert a folyamatot bármelyik tag évekre megakadályozhatja, akár nacionalista elvakultságból, akár belpolitikai taktikázásból. A Nyugat-Balkánon a végtelen várakozás zavart és elidegenedést vált ki. Ez pedig kaput nyit a geopolitikai vetélytárs oroszoknak és kínaiaknak.

Ezért meg kell akadályozni, hogy bizonyos államok vétózhassanak. El kell érni, hogy a Bizottság csak akkor állítsa le a csatlakozást, ha azt két, sőt három ország kéri. 

 

2022. június 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább