2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nyugat-balkáni forulópont, másodszor

Nyugat-balkáni forulópont, másodszor

A Carnegie Europe, vagyis az amerikai kutatóintézet európai részlegének igazgatója óva int attól, hogy meghatározatlan időre elnapolja a bővítéseket az EU. Rosa Balfour szerint azonban amit Észak-Macedónia megtapasztalt, az nem sok jót ígér a felvételre váró Grúzia, Moldova és Ukrajna számára sem. A Nyugat-Balkánon hat állam áll sorba, csak éppen Brüsszel nekik sem hajlandó kilátásba helyezni semmi kézzelfoghatót. Persze igazából nincs jó válasza... Kézenfekvő, hogy a németeknek ebben kulcsszerep jut, amihez a kancellárnak olyan tulajdonságokra van szüksége, ami nem okvetlenül jut Scholz kapcsán az ember eszébe: határozottság és kreativitás. Annál feltűnőbb volt ily módon a nyugat-balkáni út során a politikus által sugárzott derűlátás. Komoly erőfeszítéseket tett, hogy újraélessze a bizakodást: az EU várja a jelentkezőket, és hogy érdemes rendezni a régi viszályokat.

FT

 

A Carnegie Europe, vagyis az amerikai kutatóintézet európai részlegének igazgatója óva int attól, hogy meghatározatlan időre elnapolja a bővítéseket az EU. Rosa Balfour szerint azonban amit Észak-Macedónia megtapasztalt, az nem sok jót ígér a felvételre váró Grúzia, Moldova és Ukrajna számára sem. A Nyugat-Balkánon hat állam áll sorba, csak éppen Brüsszel nekik sem hajlandó kilátásba helyezni semmi kézzelfoghatót. Persze igazából nincs jó válasza.

Viszont ha elszalasztja a történelmi pillanatot, az a halál csókja lesz a meghirdetett tervnek, tehát hogy sikerül összehozni a régóta megosztott országokat olyan kérdésekben, mint Moszkva és az európai biztonság.

Ha tagsággal kecsegteti a három kelet-európai kormányt, akkor nem hagyhatja kétségek között hányódni a Nyugat-Balkánt sem. Ott ugyanis Oroszország jelentős befolyást épített ki, Grúzia, Moldova és Ukrajna egy részét pedig elfoglalta.

A bővítés évek óta elakadt. Uniós vezetők arra hivatkoznak, hogy milyen nehézkes volna egy nagyobb és még tarkább EU. Egyben tartanak attól, hogy újabb konfliktusokat emelnek be, nem beszélve a jelentkezők korrupt elitjéről. Utalnak arra, hogy Magyarország és Lengyelország visszalépett a demokrácia területén, mert túl gyorsan kerültek be. Márpedig ha a szervezet képtelen önmagát megreformálni, akkor miként gondolhat új tagokra?

Ezek az érvek persze üresen csengenek, ha megnézzük, hogy mit művel a kontinens Észak-Macedónia ügyében. Az ország 15 éve nem jut előbbre a csatlakozás útján. Márpedig azt látni, hogy ha megreked a belépés folyamata, akkor az érintett országokban beindul a korrupció, a stagnálás és a demokratikus visszacsúszás. Ezért határozottan segíteni kell a reformbarát erőket a leendő tagoknál, hogy Macron szavaival: létrejöjjön a földrészen a szükséges biztonsági építmény.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A Nyugat-Balkánon tett körútjával a német kancellár nagyjából kijelölte, miként képzeli el saját vezető szerepét az EU-n belül. Olaf Scholz a hét végén Pristinát, Belgrádot és Szkopjét kereste fel, ami mutatja, hogy stratégiai elképzelése más, mint sokaké. Azt fejezte ki ily módon, hogy úgy véli: a sokat szenvedett térség sorsa összekapcsolódik az unióval.

Ha a miniszterelnök komolyan gondolja az orosz agresszió után bejelentett fordulatot a német politikában, akkor nem kerülheti meg, hogy a földrész élére álljon. A Bundeswehr megerősítése és a katonai kiadások növelése csak az egyik válasz az agresszív, birodalmi Oroszországnak. A feladat az, hogy fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis egy olyan világra, amelyben nincs Joe Biden, viszont van Vlagyimir Putyin. Európának képesnek kell lennie, hogy megvédje magát, ha visszatér Donald Trump vagy valamelyik hasonmása bukkan fel a színen.

Kézenfekvő, hogy a németeknek ebben kulcsszerep jut, amihez a kancellárnak olyan tulajdonságokra van szüksége, ami nem okvetlenül jut Scholz kapcsán az ember eszébe: határozottság és kreativitás. Annál feltűnőbb volt ily módon a nyugat-balkáni út során a politikus által sugárzott derűlátás. Komoly erőfeszítéseket tett, hogy újraélessze a bizakodást: az EU várja a jelentkezőket, és hogy érdemes rendezni a régi viszályokat.

De hát Putyin minden bizonytalanságot kihasznál, hogy a földrészt még jobban elbizonytalanítsa. Így fokozottan szükséges, hogy a tagság kilátásával az unió megtámogassa Ukrajnát, ám úgy, hogy ne pattintsa le a nyugat-balkáni államokat. Meg kell velük továbbá értetni, hogy nem spórolhatják meg az alapvető reformokat. Továbbá gondoskodni kell arról, hogy az ukránok ne destabilizálódjanak a várakozás évei során.

Emellett meg kell védenie magát belülről, amihez minimalizálnia kell a félautokrata Orbán Viktor zsarolási potenciálját.

Szelestey Lajos

2022. június 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább