2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin aljas játéka

Putyin aljas játéka

Az orosz államfő arra épít, hogy a Nyugat belefárad a háborúba. Újabb követelésekkel áll elő, miközben köztudott róla, hogy egy lépéssel mindig az ellenfelei előtt jár. Ám – mutat rá a legnagyobb német lap elemzése – ez nem az a pillanat, amikor szabad tárgyalni vele. A politikus gondolatban mindig a lehetőségek határait feszegeti, kész még jobban elmélyíteni a válságot, bármikor képes valami arcátlanságra… Egyetlen politikus: Orbán Viktor szétveri az EU egységét, amikor szembeszáll az olajbojkottal. Pedig éppen az összefogás a lényeg a Kreml urával szemben. A legkisebb engedmény azt jelenti számára, hogy közelebb jut céljához: a NATO-bővítés előtti európai rend visszaállításához. Döbbenetes, hogy főleg Párizs és Berlin még mindig nem képes úgy tekinteni Oroszországra, mint amely létveszélyt jelent a saját stabilitásuk szempontjából. Pedig a háború végig fog futni a Fekete-tenger partján, mélyen, egészen be Moldáviába. Most dől el, hogy kinek az akarata érvényesül, ezért nem szabad bagatellizálni a veszélyt. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Ma délelőtt még egyszer nekifutnak az uniós nagykövetek, hogy a csővezetékes szállításokat kivegyék a tervezett olajbojkott hatálya alól és így az állam- és kormányfők rábólinthassanak a javaslatra. Ám egy európai diplomata szerint túl sok kérdés tisztázatlan, ezért nem valószínű, hogy időben létrejön az egyezség. A megállapodást Magyarország gátolja – gazdasági okokra hivatkozva – de Szlovákia és Csehország is hasonló fenntartásokat hangoztat, mivel nem tudja egykönnyen máshonnan pótolni a kieső mennyiséget.

Egészen pontosan immár csupán egyetlen nagy akadály van magyar részről: a finanszírozás, mert az Orbán-kabinet növelni kívánja a Horvátországból induló csővezeték kapacitását, azon kívül át akarja állítani a dunai feldolgozót a Brent olajra. Kérdés ugyanakkor, hogy miként lehet szavatolni a tisztességes versenyt, mivel a szankció nyomán magasabb árakkal kell számolniuk azoknak a tagoknak, amelyek idáig tankereken jutottak hozzá az orosz kőolajhoz.

 

Bloomberg

 

Továbbra is holtponton van a vita az orosz olaj bojkottjáról, viszont kikerült a mai csúcstalálkozó záródokumentumából, hogy orosz állampolgárok nem vásárolhatnának ingatlanokat Európában. A nagykövetek a tegnapi egyeztetésen sem jutottak előbbre az új szankciós csomag ügyében, de az előkészítő tárgyalások ma reggel folytatódnak.

Bennfentes források szerint az Orbán-kormány változatlanul visszautasítja a kompromisszumot, pedig továbbra is kapná az orosz energiahordozót. Ebből az következik, hogy a téma fókuszpontba kerül az állam- és kormányfők csúcskonferenciáján. Úgy tudni, a héten még összejöhet az egyezmény.

Elvileg érvényes a Bizottság javaslata, hogy a tilalmat csak a tengeren szállított olajra mondanák ki, a vezetéken át továbbított szénhidrogénre nem, azaz Magyarország mentesülne alóla. Ha nem sikerül dűlőre jutni, az nagy csapás volna az oroszellenes egységfrontra nézve.

 

Le Figaro

 

Magyarország kihívóan viselkedik az olajembargó ügyében, kemény pénzügyi biztosítékokat követel magának, továbbá megállapodást Horvátországgal, hogy ne kerüljön veszélybe az olajellátás, ha leválik az orosz energiahordozóról. Az EU 2024-ig adna haladékot Budapestnek az átállásra, csakhogy a magyar fél – mondja egy uniós diplomata – már nem bízik Brüsszelben.

Merthogy tavaly júliusban már eljutottak a megállapodásig a koronaalap ügyében, ám a Bizottság visszalépett, mivel a magyar fél meghozta a meleg törvényt. Von der Leyen lemondta budapesti útját és azóta befagyott a jó 7 milliárd eurós támogatás kérdése. Ezt az Orbán-kormány árulásnak tekinti. Egy másik illetékes azt hangsúlyozza, hogy addig nem lehet folyósítani a pénzt, amíg nem egyértelmű, hogy hová fog kerülni. A jogállami eljárás beépítésekor küldött brüsszeli levél valóságot vádbeszédként hangzik Magyarország ellen. Annak a jövő hónap van ideje, hogy válaszoljon.

 

Yahoo/Reuters

 

A német gazdasági miniszter úgy ítéli meg, hogy tartani kell attól: széttöredezik az egység a tervbe vett olajembargó miatt. Habeck rámutatott: az orosz invázió után kiderült, milyen hatása van annak, ha Európa összefog, ám csak remélni lehet, hogy ez a hozzáállás érvényesül a kétnapos brüsszeli csúcsértekezleten is. De már látni, hogy kezd szétesni az egységfront. A politikus felszólította saját kormányát, hogy ne foglalkozzon a hármas koalíció belső ellentéteivel és Brüsszelben ne tartózkodjon a szavazáskor. Hasonló megközelítésre buzdította a többi államot is. Azzal érvelt, hogy az EU csak akkor tud érvényt szerezni hihetetlen gazdasági erejének, ha egységes marad.

 

Le Figaro

 

A francia konzervatív lap úgy látja, hogy próbára teszi Európa egységét az elhúzódó háború, az olajembargó ötlete pedig felszínre hozza a tagok megosztottságát. A kérdés azzal fenyeget, hogy megmérgezi a mai és holnapi legfelső szintű tanácskozás légkörét is. Ha a vezetéken át továbbított olajra nem vonatkozzon a szankció, az nagyon fontos Magyarországnak, amelynek ily módon csak később kellene csatlakoznia a bojkotthoz.

Ha egyáltalán nem jön létre megállapodás, az aláhúzná, hogy az EU képtelen kompromisszumot találni, miközben véres háború rázza meg a földrészt. Egyesek szerint ha a vezetékes olaj kikerül a tervezetből, az engedmény volna Orbán Viktornak. Közben azonban Ukrajna már többször is kilátásba helyezte, hogy lezárja a Barátság-vezetéket Magyarország felé. A lengyelek és a baltiak kemény fellépést követelnek Moszkvával szemben, nem beszélve az Európai Parlamentről.

 

Reuters

 

Olaszország és Magyarország tűzszünetet sürget Ukrajnában, ily módon mélyül az árok a tagállamok között. A két kormány azt szeretné, ha az EU fegyvernyugvásra, illetve tűzszünetre szólítaná fel a szembenálló feleket, ily módon azonban mindkettő szembekerül több más tagállammal. A ma kezdődő kétnapos csúcsra készült záróközlemény-tervezetben ugyanakkor nincs szó béketárgyalásokról. A szöveg azt hangsúlyozza, hogy a szervezet továbbra is elszánt, és támogatni kívánja az ukránok önvédelmét az invázióval szemben.

A tűzszünet ötletét az olaszok dobták be és azonnal mellé állt a magyar, illetve ciprusi képviselő. Magyarországnak az olajszállítások leállításával van baja, míg Ciprus azt nem szeretné, ha nem lehetne eladni ingatlanokat orosz állampolgároknak.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Putyin aljas játékot űz, amikor arra épít, hogy a Nyugat belefárad a háborúba. Újabb követelésekkel áll elő, miközben köztudott róla, hogy egy lépéssel mindig az ellenfelei előtt jár. Ám – mutat rá a legnagyobb német lap elemzése – ez nem az a pillanat, amikor szabad tárgyalni vele. A politikus gondolatban mindig a lehetőségek határait feszegeti, kész még jobban elmélyíteni a válságot, bármikor képes valami arcátlanságra.

Már túl van az első pár hét katonai vereségein, lassan szorítja vissza az ukrán egységeket a szomszéd ország keleti felén. Csupasz, kiégett házfalak, gránát ütötte véres kráterek jelzik útját. Megvan a Krímbe vezető szárazföldi folyosó, már Ogyessza és az egész fekete-tengeri partvidék a célkeresztjébe került. Miért állna meg?

Most éppen azt a szemérmetlen ajánlatot tette az időzítés mestereként, hogy lehet szó az ukrán búza exportjáról, ha cserében a Nyugat feloldja az orosz gabona és műtrágya exportjára kivetett tilalmat. Meglovagolja a humanitárius élelmiszer katasztrófa lehetőségét, mert tudja, hogy ha éhínség tör ki a Közel-Keleten és Afrikában, akkor a menekülthullám először Nyugat-Európa felé indulna meg.

Egyetlen politikus: Orbán Viktor szétveri az EU egységét, amikor szembeszáll az olajbojkottal. Pedig éppen az összefogás a lényeg a Kreml urával szemben. A legkisebb engedmény azt jelenti számára, hogy közelebb jut céljához: a NATO-bővítés előtti európai rend visszaállításához.

Döbbenetes, hogy főleg Párizs és Berlin még mindig nem képes úgy tekinteni Oroszországra, mint amely létveszélyt jelent a saját stabilitásuk szempontjából. Pedig a háború végig fog futni a Fekete-tenger partján, mélyen, egészen be Moldáviába. Most dől el, hogy kinek az akarata érvényesül, ezért nem szabad bagatellizálni a veszélyt.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az első számú menekültnek nevezi az újság a volt macedón miniszterelnököt, akit országában már negyedszer ítéltek el – ezúttal hatalommal való visszaélés miatt 9 évre, ám ő feltehetőleg nemigen izgatja magát, mivel élvezi a régi szövetséges Orbán Viktor által nyújtott menedéket.  A magyar ellenzék kezdettől fogva biztos volt abban, hogy Gruevszki azért szökhetett a magyar diplomácia aktív segítségével Budapestre már a legelső büntetés elől, mivel igencsak közel áll a miniszterelnökhöz.

Mivel a Fidesz nyert a választáson, a macedón politikus nagyon is biztonságban érezheti magát, miközben az USA szankciós listára tette. Washingtoni közlés szerint súlyos csapás volt Észak-Macedóniában a korrupciós elleni küzdelemre, hogy Gruevszki Magyarországra menekülhetett.

 

2022. május 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább