2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nincs jele annak, hogy Orbán jobb belátásra térne

Nincs jele annak, hogy Orbán jobb belátásra térne

Orbán olyan ágazatokra vet ki különadót, amelyekre a multik jelenléte a jellemző. Viszont a húzás segít konszolidálni az állami költségvetést, miután az EU gyakorlatilag befagyasztotta a támogatások folyósítását, miután a normák megszegésével vádolja a magyar vezetést. Az államháztartás a kampányköltekezés hatására a tönk szélére került. Ráadásul a Bizottság a választás után közvetlenül beélesítette az új jogállami mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy megvonjanak szubvenciókat olyan tagoktól, amelyeknél grasszál a korrupció és erősek az aggályok a demokrácia állapota miatt. Ám nincs jele annak, hogy Orbán jobb belátásra térne. Blokkolja pl. az olajembargót. Továbbá a múlt héten 12 pontban foglalta össze az amerikai republikánusok számára, hogy mit kell tenniük hatalmuk megszilárdítására. Idesorolta, hogy hozzanak létre médiabirodalmat és új intézményeket. A legfontosabb azonban: csakis a saját játékszabályaikat kövessék! Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

Orbán olyan ágazatokra vet ki különadót, amelyekre a multik jelenléte a jellemző. Viszont a húzás segít konszolidálni az állami költségvetést, miután az EU gyakorlatilag befagyasztotta a támogatások folyósítását, miután a normák megszegésével vádolja a magyar vezetést. Az államháztartás a kampányköltekezés hatására a tönk szélére került. Ráadásul a Bizottság a választás után közvetlenül beélesítette az új jogállami mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy megvonjanak szubvenciókat olyan tagoktól, amelyeknél grasszál a korrupció és erősek az aggályok a demokrácia állapota miatt.

Ám nincs jele annak, hogy Orbán jobb belátásra térne. Blokkolja pl. az olajembargót. Továbbá a múlt héten 12 pontban foglalta össze az amerikai republikánusok számára, hogy mit kell tenniük hatalmuk megszilárdítására. Idesorolta, hogy hozzanak létre médiabirodalmat és új intézményeket. A legfontosabb azonban: csakis a saját játékszabályaikat kövessék!

 

Reuters

 

Orbán ismét különadót vet be a bankok és más társaságok ellen, hogy kipofozza a költségvetést. Így akarja megfékezni az egyre dagadó deficitet, mert ez már egyszer kisegíttette, hogy ne kelljen emelnie a családok adóját. Azt ígéri, hogy az intézkedés a jövő év végéig marad hatályban, de a korábbi hasonló terhek egy része azóta már beépült az adórendszerbe.

Elemzők szerint a nagy hiányt részben a rezsiköltségek visszafogása, részben a hadsereg fejlesztése okozta. De hogy mi lesz most, nos, az ügyben az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Németh Dávid, a KH Banktól úgy látja, hogy a befektetők további adókra, illetve költségvetési kiigazításokra számíthatnak, mert a hatalom nem szereti közvetlenül megcsapolni a lakosság pénztárcáját. Ám ha a pénzintézetek, a többi érintett céggel együtt  áthárítják a többletkiadások egy részét, a fogyasztókra, akkor a magasabb árakon keresztül a végén az emberek fizetik a különadók egy részét.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az ukrán háborúra hivatkozva a magyar miniszterelnök további jelentős felhatalmazást csikart ki magának, a bírálatok leperegnek róla. Viszont keresztbe fekszik az Ukrajna iránti szolidaritásnak, pedig ebben a kérdésben az EU szokatlanul egységes. A magyar sajtó feltűnően csendes az orosz támadás ügyében, azon kívül Orbán többször is nyilvánosan elhatárolódott az ukrán államfőtől, ellenségnek és színésznek nevezte Zelenszkijt.

Legnagyobb gondja e pillanatban az, hogy egyre nagyobb lyuk tátong az államháztartáson, viszont Brüsszel milliárdos nagyságrendben tart vissza pénzeket, a folyamatban lévő jogállami eljárásra hivatkozva.

A sietség, amivel keresztülnyomták az alaptörvény újabb átpofozását, csak első ránézésre meglepő. Nagyon is következik az illiberális demokrácia logikájából. A Fidesz a választási győzelem folytán azt csinál, ami jól esik neki, az ellenzék idáig nemigen tudott megkukkanni sem, mert teljesen a margóra szorult. Ám Orbán két éve már így is gyakorlatilag a rendkívüli állapot körülményei közepette irányítja az országot.

Ám a járvány csillapodik, így az a különleges jogkör pár nap múlva megszűnik. Viszont a háború új alapot kínál, hogy a törvényhozás megkérdezése nélkül, így még gyorsabban tudjon cselekedni a végrehajtó hatalom. A külföldi felzúdulás ugyanakkor már csak az erőtlen ellenzék és egy-két civil szervezet számára fontos. Merthogy a vészhelyzet gyakorlatilag immár semmi rendkívülit nem jelent, napi gyakorlat lett. 

Legfőbb magyarázata a HVG szerint az, hogy szabad kezet ad a kabinetnek a gazdaságban: különadók, exportkorlátozások, további árbefagyasztások fenyegetnek.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Orbán a gazdasági helyzetre hivatkozva hirdetett újabb vészhelyzetet, de az infláció már a háború előtt nekilódult. Ennélfogva a kormány az ősszel felső határt szabott pl. a benzinnek, ám a miniszterelnök most attól fél, hogy egy súlyos válság kezdeténél tartunk. Közben hetek óta akadályozza az olajembargó elrendelését, ám hiába gyakorol nyomást Brüsszel, illetve ígér anyagi segítséget, nem látszik, hogy Budapest belátható időn belül felülvizsgálná az álláspontját.

Magyarország Ukrajna-politikája egyre szűkebb ösvényen halad, a célja az, hogy ne haragítsa magára sem Moszkvát, sem a NATO-szövetségeseket. Így Orbánnak 5 hét kellett, míg agresszornak nevezte Putyint. Nem csak a választói körében, hanem a Fidesz-közeli értelmiségi táborban is erős ugyanis a rokonszenv Oroszország iránt,ami Amerika-ellenességgel keveredik.

Egyértelműnek tűnik, hogy a vészhelyzet hajaz arra, amit a kabinet a menekültválság, illetve a ragály miatt bevezetett. Bírálók ugyanakkor éppen utóbbi kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a félelmek dacára nem jött létre diktatórikus rezsim. Viszont az örve alatt egy sor olyan rendelet született, amelynek nem sok köze volt a járvány elleni küzdelemhez. Ezért tartani kell attól, hogy a hatalom jelenleg is maximális mozgástérhez próbál jutni, mindenütt, ahol csak szükségesnek tartja.

 

Der Standard

 

Magyarországon egyik vészhelyzet követi a másikat, ily módon a kormány az eddiginél is kényelmesebben tudja felszámolni a demokrácia még meglévő állásait. Kommentárjában a budapesti tudósító megjegyzi, hogy Orbán Viktor ugyan nyilvánosan soha nem hivatkozik Carl Schmittre, aki államjogászként a nácik egyik szellemi szálláscsinálója volt. Ám a kormányfő sokat papol a tudós egyik kedvenc témájáról, a szuverenitásról és Brüsszelt az „új Moszkvaként” bélyegzi meg.  

De elvégzik helyette a méltatást az intellektuális sameszok. Mint Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója, aki úgy tesz, mintha Magyarország történelmileg egyaránt a fasizmus és a kommunizmus áldozata lett volna. Viszont úgy tekint a náci ideológus Schmittre, hogy az Orbán hatalmának eszmei előkészítője volt.

A kormányfő valójában imádja a rendkívüli állapotot. Mindig újabb tételekkel bővíti a bevezetés jogcímét, de Ukrajna csupán ürügy, mert valamivel pótolni kell a rendeleti irányítás lehetőségét, miután az egészségügyi vészhelyzet napokon belül kifúj. Mellesleg utóbbi alapján vettek el pénzeket az ellenzéki önkormányzatokról és korlátozták a szólás és a gyülekezés szabadságát. De Orbán már előtte kiüresítette a demokráciát, elnyomta a független sajtót és megsértette a bíróságok önállóságát. Ezt lehetővé tette számára a kétharmad és az uniós anyagi támogatás.

 

Libération

 

A vészhelyzet kerekei alá került a magyar jog. Az újabb vészhelyzethez az ukrán invázió szolgált alibiként, de egyben leleplezi Orbán politikai szándékait. Magyarországon permanens a szükségállapot. Most éppen a hadihelyzetre hivatkozva lép életbe. Ily módon a miniszterelnök továbbra is rendeleti úton kormányozhat. Nem mintha szüksége lenne rá a kétharmad birtokában, hiszen a fideszes képviselők készségesen megszavaznak minden kormányzati indítványt.

A lépésnek elsősorban politikai üzenete van, éspedig mindenekelőtt Orbán saját választóihoz. Azt hirdeti, hogy megvédi a nemzetet a háborútól. De az alkalmi pacifizmus csak rosszul képes leplezni Budapest és Moszkva között összefonódást, amit a kormányfő nem hajlandó felmondani. Ugyanakkor a vészhelyzet jelzés Brüsszelnek, hogy európai szankciók ide vagy oda, ő ugyan nem adja be a derekát és nem enged sem a jogállam, sem az orosz olajvásárlások leállítása ügyében.

Ily módon most gyorsítva tud olyan törvényeket meghozni, amelyek ütköznek a joggal. Hiszen a menekültellátástól eltekintve nemigen van szükség rendkívüli ellenlépésekre a háború folyományaként.

 

Die Presse

 

A német zöldek egyik EP-képviselője, akinek már nagyon elege van a magyar vircsaftból, azt javasolja, hogy Magyarországot a továbbiakban zárják ki az uniós csúcsértekezleteken, és kezdjék ezt mindjárt a jövő hét elején esedékes tanácskozással. Az Európai Tanács elnökének küldött levélben Daniel Freund azzal érvel, hogy a testületben kizárólag demokráciák foglalhatnak helyet, a magyar rezsim viszont már nem az, így előbb meg kell várni, amíg helyreáll a jogállam.

A német külügyminiszter párttársa rámutat, hogy Orbán évek óta bontja le a demokráciát és a frissiben meghirdetett vészhelyzettel megszabadul a parlamenti felügyelet maradékától is. Márpedig amikor az állam- és kormányfők Európa legkényesebb biztonsági kérdéseiben határoznak, ott semmi keresnivalója nincs egy autokratának – hangsúlyozta. A lap hozzáteszi, hogy a magyar ellenállásnak az olajbojkottal szemben politikai háttere van, mivel a kormányfő oroszbarátnak számít.

Ugyanakkor Michel továbbra is derűlátó, mert szerinte a hétfő-keddi csúcstalálkozóig létrejöhet az egyezség a 6. szankciós csomagról. Németország azonban nem osztja az optimizmust.

 

Business Insider

 

Soros György úgy látja, hogy Európának jobbak az alkupozíciói Moszkvával szemben, mint ahogy azt sokan gondolják, mert a földrész az orosz földgáz szinte kizárólagos piaca. Az üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon, egy nappal a felszólalása után, ezúttal egy ebéd keretében fejtette ki véleményét. Sürgette az EU-t, hogy legyen sokkal keményebb Putyinnal szemben, így vessen ki súlyos adót a gázimportra. Ez esetben ugyanis az oroszok soha nem képesek behozni a kiesett mennyiséget.

Ha ugyanis a Kreml nem tudja exportálni az energiahordozót, akkor le kell állítania a kutakat Szibériában. Ez időbe telik, de ha megtörténik, akkor nehéz újranyitni azokat, mert a berendezések már öregek. A hírügynökség megjegyzi, hogy az uniós országok veszik meg az orosz gázexport csaknem háromnegyedét.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk azt javasolja, hogy nyugati hadihajók kísérjék az ukrán szállítóhajókat a Fekete-tengeren, mert így meg lehet törni az orosz gabonablokádot. Hiszen egészen új stratégiára van szükség, miután Moszkva lehetetlenné teszi az ukrán búza és a többi hasonló termék exportját vízi úton, ez pedig éhínséggel fenyeget a világ több pontján. Az Azovi-tengeren Mariupol már megsemmisült, Ogyesszát viszont az orosz zárlat miatt nem használhatják a kereskedelmi flotta egységei. Emiatt máris emelkednek a kenyérárak, miután a világ kivitelének jó 10 %-a forog kockán. Békeidőben az ukrán gabonakivitel 90 %-a arrafelé hagyja el az országot.

Azaz lépni kell, mert különben egyre nagyobb lesz a humanitárius válság. Oroszországtól azonban nem lehet könyörületet, vagy visszafogottságot remélni. Így akarja ugyanis rávenni a demokratikus közösséget, hogy kényszerítsék rá Kijevet az orosz feltételek elfogadására. Ám meg kell előzni az árrobbanást, mert az sok helyütt zavargásokhoz vezethet. 

A katonai műveletben a részvétel önkéntes lenne és nem is a NATO égisze alatt zajlana. Azaz Putyin nem kiálthatna provokációt. Annál is kevésbé, mert a hadihajók végig nemzetközi vizeken tartózkodnának. Ilyenre már volt példa, legutóbb 3 éve a Hormuzi-szorosban. Kérdés, mit szól hozzá Törökország, mert az ellenőrzi a Fekete-tenger kijáratát, de kellő nyomással meg lehet győzni. Mint ahogy szembe kell szállni az orosz elnök élelmiszerblokádjával is.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Élesnyelvű elemzést és sanyarú kilátásokat tartalmaz a Berlinben élő, magyar származású rendező, dramaturg és fordító, Lacy Kornitzer legújabb könyve, amely a „Rombolásról” címmel a Suhrkampnál jelent meg. A recenzens, Ilma Rakusa, a magyar-szlovén gyökerekkel rendelkező svájci irodalmár az elemzés nagy erényének nevezi, hogy bemutatja: miként lett a rendszerváltás éllovasa Orbán tekintélyuralmi hatalmi törekvéseinek áldozata.  A kormányfő szilárdan ül a nyeregben, habár a Bizottság a korrupció miatt igyekszik a tyúkszemére lépni.

De a kötet foglalkozik a magyar történelem jó néhány kisiklásával és sebével is. Bemutatja, hogy a Fidesz Nagy-Magyarországról fantáziál, mert a hazafias populizmus hat. Arra a büszkeségre játszik rá, hogy az ország egykor a keresztény Európát védte az Oszmán Birodalom ellen. A régi nemzeti nagyságról álmodik.

Az EU-ellenes illiberális demokráciával Orbán pont azt a populista szöveget szajkózza, amelynek része a rasszista és antiszemita vonulat. De az elemzésből az is kiderül, miként épült fel a gigantikus urambátyám-rendszer, amiből a miniszterelnök rokonai, barátai és üzletfelei húzzák le a sápot. A politikus „birodalma” rajta tartja a kezét mindenen, jól beolajozott a klán és az állam összefonódó gépezete.

 

 

 

2022. május 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább