2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, most viszont már ott tart, hogy hamarosan élelmiszerhiány jelentkezik és a túlélés kerül veszélybe. Vučić egyáltalán nem biztos abban, hogy Szerbia meg tud birkózni a megpróbáltatásokkal, mivel nincs felkészülve a válságra. Ezért arra készíti fel a lakosságot, hogy roppant kemény lesz a téli időszak. Szerinte az emberek az utóbbi 70 év legnehezebb időszakával néznek szembe, nem lesz elég energia, mert van ugyan a piacon, csak éppen az őrült nemzetközi politika miatt nem lehet hozzájutni. Emiatt vetődik fel a túlélés kérdése. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Kurier

 

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, most viszont már ott tart, hogy hamarosan élelmiszerhiány jelentkezik és a túlélés kerül veszélybe. Vučić egyáltalán nem biztos abban, hogy Szerbia meg tud birkózni a megpróbáltatásokkal, mivel nincs felkészülve a válságra. Ezért arra készíti fel a lakosságot, hogy roppant kemény lesz a téli időszak.

Szerinte az emberek az utóbbi 70 év legnehezebb időszakával néznek szembe, nem lesz elég energia, mert van ugyan a piacon, csak éppen az őrült nemzetközi politika miatt nem lehet hozzájutni. Emiatt vetődik fel a túlélés kérdése. Egyben jól lekapta tíz körméről az agrárminisztert, mert az legutóbb azt ecsetelte nyilvánosan, hogy van elég tartalék kenyérgabonából, még kivitelre is jut belőle. Az államfő azonban ezt egészen másként látja, noha szakértők szerint nincs ok különösebb izgalomra. Szóval lesz kenyér. Az viszont más kérdés, hogy tudnak-e elég kukoricát, napraforgót vetni. De ez inkább a szárazsággal függ össze, és nem a háborúval.

 

Die Presse

 

A luxemburgi külügyminiszter kijelentette, hogy az új szankciós csomag ügyében egy-két pontot még tisztázni kell, de megvan hozzá a szándék. Asselborn ezzel együtt úgy látja, Magyarország hiába vár sokmilliárdos támogatást az uniótól, cserében, amiért elfogadja az újabb büntető intézkedéseket – ez egyszerűen nem megy. A megoldás az lehetne szerinte, hogy az Orbán-kormány több évet kapjon az átállásra.

Az osztrák külügyminiszter után a kancellár is szóvá tette, hogy az EU a nyilvánosság elé lép a belső vitákkal az embargó kapcsán. Prágai útja során Nehammer kifejtette: csak akkor szabad a Bizottság részéről közzétenni az eredményeket, ha a tárgyalások már lezárultak. Ugyanakkor megértést tanúsított a magyar álláspont iránt. Azt hangsúlyozta, hogy megfelelő biztosítékokat kell adni a jövőre nézve azoknak az országoknak, amelyek erősebben függnek az orosz olajtól.

A cseh házigazda kiemelte, hogy Prága teljes mértékben egyetért a csomaggal, de fontos, hogy az hátrányosabban érintse Oroszországot, mint azokat az államokat, amelyek meghozzák ezeket a lépéseket.

 

Reuters

 

A lengyel elnök támogatja, hogy az EU szabadítson fel forrásokat és ily módon segítse, hogy Magyarország új szállítóktól tudjon energiahordozókat beszerezni. Duda ezt akkor mondta Varsóban, amikor közös sajtótájékoztatót tartott a bemutatkozó látogatáson tartózkodó Novák Katalinnal. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország megszavazza az új szankciós csomagot, benne az olajbojkottal. Egyben megértést mutatott, amiért a magyar kormány szorosan együttműködik Moszkvával a szénhidrogének területén.

 

Der Standard

 

A cseh Európa-miniszter gyakorlatilag azt közölte, hogy nem kell túllihegni a V4-es csoport jelentőségét, mert az együttműködési forma leginkább az egyeztetést szolgálja, de ettől még sok esetben eltér a tagok véleménye. Bek, aki korábban a brnói egyetem rektora volt, hozzátette, hogy a háború előtt a jogállami vita miatt a magyarok és a lengyelek szembenálltak a csehekkel és a szlovákokkal. Mostanra viszont már 3+1 az erőviszony, mivel Magyarország külön álláspontra helyezkedett Ukrajna kérdésében.

Kitért arra, hogy a harcok bizonyos területeken megkönnyítették a vitákat az európai országok között, mert a lényegre kell összpontosítani. Az ideológiai ellentétek a háttérbe szorulnak.

 

Bloomberg

 

Magyarország most már legalább 770 millió euróra becsüli annak a költségeit, ha szakít az orosz olajjal. Ezt olyan források erősítették meg, amelyek részt vettek az e heti egyeztetéseken. 550 millió kellene a finomítók átállítására, 220 millióból pedig az Adria-vezetéket kellene kibővíteni. De elképzelhető, hogy a magyar fél további segítségre tart igényt, ha ellensúlyozni kell a tilalom miatt várhatóan megugró áremelkedéseket.

Az EU semmi jelét nem adta, hogy a magyar követelésnek megfelelően csupán a hajón érkező energiahordozókra vonatkozna a készülő szankció. Arra, ami csövön érkezik viszont nem. Beavatott források ugyanakkor remélik, hogy a ma nyilvánosságra kerülő új európai energiastratégia hatására a magyar fél eláll a vétófenyegetéstől, így túl tudnak lépni az egy hete beállt holtponton. Bár Orbán jelezte, hogy a hó végi uniós csúcson tisztázhatják a kérdést.

A magyar álláspont azonban egyre élesebb bírálatokat vált ki a partnerek részéről – közölte egy diplomata. Még a korábbi szoros szövetséges Csehország is lázong. Külügyminisztere úgy foglalt állást, hogy Orbán véleménye elfogadhatatlan.

 

Die Presse

 

Az újság komolytalannak nevezi a tervezett olajbojkottot, mert a magyar vétófenyegetés árnyékában már féltucatnyi kormány jelentős engedményeket csikart ki magának. Eltanulták Orbán Viktortól, miként kell csinálni, hogy kedvezményekhez jussanak. Így azonban nem sok marad a Bizottság elképzeléséből. A magyarok mellett a szlovákok, a csehek, a ciprusiak, a máltaiak és a görögök tartoznak ide. Valamennyien különleges elbánást harcoltak ki a nagyköveti egyeztetéseken, és Bulgária is igyekszik felzárkózni hozzájuk.

Először is hosszabb átmeneti időt kötöttek ki. Az uniós zászló alatt hajózó tankerek továbbra is szállíthatnak orosz kőolajat, ehhez ragaszkodott Görögország, Málta és Ciprus. Ugyanakkor bár Magyarország valóban erősen ki van szolgáltatva az orosz szénhidrogéneknek, Brüsszel gyanítja, hogy Orbán egy füst alatt szeretné elérni a koronaalap felszabadítását is. Emellett igyekszik lefékezni a frissen beindított jogállami mechanizmust. Nagyon valószínű, hogy pénzzel lehet majd megnyerni, ám a sok kivétel miatt aligha sikerül elérni az EU célját, vagyis hogy a szankciók sokkhatást fejtsenek ki az orosz gazdaságra.

 

Der Standard

 

Orbán mértéktelen követelésekkel állt elő annak fejében, hogy belemenjen az embargóba. Azaz drágán adja a beleegyezését, mert uniós pénzből kívánja korszerűsíteni a magyar energetikát.  Azt ismételgeti imamalomszerűen, hogy a magyar emberek nem fizethetik meg a háború árát. Ilyen közhelyekkel nyerte meg a választást.

A kilátásba helyezett vétót olyan kívánságokkal köti össze, amelyeket az EU aligha teljesíthet. Azt mondja: vagy kiveszik az csővezetéken érkező olajat a szankciók hatálya alól, vagy Brüsszel fizesse a tilalom minden költségét, következményét. A magyar fél már be is jelentette az árat: 700 millió dollár, bár legutóbb Szijjártó már 15-18 milliárdot emlegetett.

Az ilyesfajta zsarolások miatt Orbán már jó ideje problémás tényezőnek számít a szervezetben. Nem kizárt azonban, hogy ezúttal egy nagyobb játszmába próbál belekezdeni. Hiszen a Bizottság útnak indította a jogállami mechanizmust – éspedig a vélt, felső szintű korrupció miatt. Az ez ügyben küldött levél azt tartalmazza, hogy a brüsszeli támogatások egy része kiválasztott oligarcháknál köt ki, akik segítik a rezsimet.

De befagyott az újjáépítési alap is, mert az Orbán-kormány nem tudta bizonyítani, hogy a pénzeket törvényesen költik el. Az árukapcsolás azonban, tehát ha a miniszterelnök enged az embargó ügyében, viszont unió nem veszi annyira komolyan a jogállamiságot, azt a benyomást keltené, hogy meg lehet zsarolni az EU-t.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Nem tudni, hogy Orbán miért fekszik keresztbe az unió Ukrajna politikájának, illetve miután Putyin régi barátjáról van szó, nagyon is világos a szándék – írja vendégkommentárjában Ungváry Krisztián. A magyar és az orosz vezető közös ideológia gyökerei teljesen egyértelműek. A magyar fél külön úton jár az EU-val szemben: elfogadta ugyan az eddigi megtorló intézkedéseket Moszkva ellen, az olajembargóról viszont hallani sem akar.

Kovács Zoltán kerek-perec közölte a BBC-vel, hogy kormánya nem kívánja támogatni az ukrán területvédő politikát. Ily módon azonban Magyarország elszigetelődött, ami nem csupán kínos, hanem az európai összefogást veszélyezteti. Közben pedig burkoltan a Kreml szekerét tolja. Jóindulatú elemzők arra vezetik vissza az orbáni megközelítést, hogy a miniszterelnök egyensúlyozni kíván a Nyugat és Moszkva között, miután függ az orosz energiaszállításoktól.

Ugyanakkor feltételezhető, hogy az olcsó szénhidrogénekből származó nyereség hatalom közeli köröket szolgál. Az elemző figyelemreméltónak nevezi, hogy a magyar vezetés az orosz kottát követi. Vonatkozik ez az ellenzék és a sajtó fékentartására, az oligarchákra, a nyugati demokráciák megítélésére, valamint az LMBT- jogokra. Viszont a magyar félnél nem tapasztalni küldetéstudatot.

Hogy Putyin mivel fogja Orbánt, arra Ungváry idézi Dietmar Clodót, aki szerint ő maga 1994-ben egymillió márkát adott át a jelenlegi miniszterelnöknek, az orosz üzletember, Szemjon Mogiljevics megbízásából. És lehet, hogy a vállalkozó, akit később Putyin lecsukatott, úgy vágta ki magát a csávából, hogy átadta az elnöknek a terhelő bizonyítékokat. Kevésbé ismert, hogy a magyar és az orosz vezető már 2009-ben találkozott. A kormányfőnél közvetlenül az után állt be a fordulat az orosz viszonyban. 

Az ukrán válság kapcsán az oroszok úgy gondolják, hogy a magyar kormány a hasznos idióta szerepét töltheti be számukra, aláásva az EU egységét. A kérdés viszont az, hogy Orbán képes-e még megvédeni az országot a Putyinnal kötött szövetség káros hatásaitól.

 

FT

 

A vezércikk rámutat, hogy Ukrajnát vastagon meg kell majd segíteni gazdaságilag is, mert az elhúzódó állóháború hatalmas költségekkel jár. Putyin számítása katasztrofális tévedésnek bizonyult. Ukrán katonák tegnap már a határjeleket állították helyre, miután az oroszok elvonultak Harkiv alól. A finnek és a svédek pedig belépnek a NATO-ba, noha Moszkva pont a bővítést akarta kivédeni a hadművelettel.

Ám ettől a Nyugatnak fel kell gyorsítania a fegyverszállításokat és jelentős pénzügyi támogatásra is szükség lesz. Ha nem kötnek hamar tűzszünetet, a gazdaság teljesítménye az idén várhatóan 40 %-kal esik vissza. A kijevi Közgazdasági Főiskola úgy számol, hogy az infrastruktúrát idáig 94 milliárd dolláros károk érték. Az IMF szerint a költségvetési hiány havonta 5 milliárd dollár.

A fekete-tengeri blokád miatt lehetővé kell tenni, hogy az ukrán gabona vasúton és teherautókon jusson el külföldre. Mivel az oroszok szétlőtték az egyetlen ukrán finomítót, nagy gond az üzemanyag ellátás. A már említett ukrán felmérés az összkárokat 560-600 milliárd dollárra taksálja. Ukrajnának minden nemzetközi támogatást meg kell kapnia, hogy meg tudjon birkózni ekkora pusztítással.

 

Politico

 

Milánó is csatlakozott Párizshoz, Bécshez, Lisszabonhoz és az LMBT-jogok, valamint a szabadság övezetévé nyilvánította magát. Azaz beintett Magyarországnak és Lengyelországnak, ahol korlátozzák a nemi kisebbségek jogait. Az olasz város közvetlenül a homofóbia elleni világnap előtt hozta meg döntését. A jelentés hozzáfűzi, hogy a magyar kormány olyan törvényt hagyott jóvá a múlt évben, amely tiltja a melegség vagy a nemváltás bemutatását, illetve népszerűsítését a kiskorúak számára.

 

2022. május 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább