2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy számára rosszul alakulnak az események, mert egyértelmű, hogy akkor kész lenne átlépni bizonyos határokat. Az ő szemszögéből épp ezért lehet értelme az atomeszközök bevetésének. Ezalatt nem nukleáris háborút kell érteni, mert az véget vetne a világnak. Hanem hogy jelzést kíván küldeni a harcászati atomfegyverek felhasználásával: mindenre el van szánva. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

Az EU salamoni megoldást készít elő, hogy az uniós országok továbbra is vehessenek orosz gázt, ugyanakkor - legalábbis formálisan - ne kelljen eleget tenniük Putyin rendeletének, mármint hogy rubelben kötelesek fizetni, mert az a moszkvai jegybankon keresztül bonyolódna, arra pedig vonatkozik a szankció. A Bizottság olyan irányelven dolgozik, amelynek értelmében a pénz átutalása esetén az érintett cégek nyilatkoznának, hogy eleget tettek fizetési kötelezettségüknek, azaz euróban vagy dollárban elküldték a szükséges összeget.

Beavatott források szerint Brüsszel arról tájékoztatta a kormányokat, hogy ily módon a társaságok nyithatnak számlát a Gazprom bankjánál, és vásárolhatnának földgázt, mert utána számukra már nem érdekes, hogy az orosz partner a központi banknál váltja át. Egyelőre nem tudni azonban, mi van akkor, ha valaki rubelben vezeti a számláját, mert az orosz elnök utasítása ezt a kikötést is tartalmazza. Mármint, hogy a tranzakció akkor zárul le, ha az adott devizakontóról oda befolyik az összeg.

Az idő sürget, mert sok cégnél a hónap 2. felében időszerűvé válik az ellenérték folyósítása, és ha ez elmarad, Moszkva elzárhatja a gázcsapot, ahogyan azt már megtette a lengyelekkel és a bolgárokkal. Úgy tudni, hogy Németország, Magyarország, Olaszország és Franciaország egyetért az elképzeléssel, viszont a lengyelek szerint jogilag nem világos, mennyire járható ez az út, és hogy az uniós nagykövetek elő kell vinni a kérdést. Mások azt hiányolják, hogy nem világos, mi van a rubelszámlákkal.

Ugyanakkor a Gazprom nemrégiben pótlólagos biztosítékokat adott, hogy a Nemzeti Bank kimarad a folyamatból, az átváltást az Országos Elszámoló Központ intézi.

 

Die Welt

 

Ivan Krasztev arra számít, hogy még sokáig elhúzódik a háború, ráadásul félő, hogy úgy végződik, mint az 50-es években a koreai konfliktus: tűzszünetet kötnek, ám megállapodás híján nem lesz béke. A neves bolgár politológus azért gondolja így, mert a két fél nemigen tud megegyezni.

Putyin nem rendelheti haza a csapatait csak úgy, mert az vereséget jelentene számára. És ha veszít, akkor mindennek búcsút inthet. Ez megmutatkozik abban, hogy tekintélyuralma sokáig viszonylag enyhekezű volt, mostanában viszont átváltott a kemény elnyomásra. Már az is börtönbe kerülhet, aki kimondja, hogy a háború az háború. Ezért azután az elit kivándorol, mert ellenzi a hadműveletet. Az elnök viszont tönkreteszi az országot, mert nem maradhat alul a viszályban, neki mindenképpen győzelmet kell felmutatnia.

Ugyanakkor Zelenszkij sem tehet engedményeket, hiszen az emberek éppen azért támogatják, mert nem hajlandó meghajolni az orosz nyomás hatására. Egyetlen talpalatnyi földről nem mond le.

Hogy mi lesz a szankciókkal, arról az elemző úgy véli, hogy az amerikaiak azokat már akkor feloldhatják, ha létrejön a fegyvernyugvás. Európa esetében viszont bizonyos mértékig az ukránoktól függ majd a hogyan tovább.

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy számára rosszul alakulnak az események, mert egyértelmű, hogy akkor kész lenne átlépni bizonyos határokat. Az ő szemszögéből épp ezért lehet értelme az atomeszközök bevetésének. Ezalatt nem nukleáris háborút kell érteni, mert az véget vetne a világnak. Hanem hogy jelzést kíván küldeni a harcászati atomfegyverek felhasználásával: mindenre el van szánva.

 

Die Welt

 

A konzervatív német lap elemzése úgy látja, hogy az orosz államfőnek már nem sok választása maradt Ukrajnában. Az előrenyomulás akadozik a Donyecki-medencében, Harkivnál viszont az ukránok akár a határig visszaszoríthatják az inváziós erőket. Erre már van példa több ponton is. Épp ezért Moszkva átdolgozza a stratégiát. De mivel Putyinnak egyre kevesebb a katonája, immár csupán néhány opció kínálkozik számára.

Keleten a nagy hadművelet egy hét alatt semmiféle jelentős eredményt nem tud felmutatni, hála a szívós ukrán ellenállásnak. A körzet katonai parancsnoka úgy jellemezte a helyzetet: az olyan, mintha zombik ellen harcolnának. Megsemmisítik a csapatokat, a páncélosokat, de újak jönnek helyettük, annyi erőt összpontosított az ellenséges hadvezetés.

Ily módon a régióban Kijevnek igen nagy szüksége van a Nyugat által megígért nehéz fegyverzetre. Az ukrán külügyminiszter elmondta az újságnak, hogy az amerikai tarackokat főként azért nem tudják egyelőre tömegesen bevetni, mert még nem képezték ki a katonákat a kezelésükre. Kuleba ezzel együtt derűlátó, hogy most már a fronton is alkalmazni tudják ezeket az eszközöket.

Közölte viszont, hogy nagy gondot jelent az üzemanyag utánpótlás, mert az oroszok szétrombolták az egyetlen működő finomítót. Úgyhogy egyelőre nem is világos, mit lehetne tenni. Ugyanakkor az oroszok egyre hevesebben támadják a logisztikai útvonalakat. De  látszik, hogy az agresszorok megint csak lebecsülték a másik oldalt, amikor északról keletre vezényeltek át egységeket, mert a siker továbbra is várat magára. Az amerikai Nemzeti Titkosszolgálat vezetője azt hangsúlyozta egy szenátusi meghallgatáson, hogy Moszkva aligha képes elfoglalni az egész Donyecki és Luhanszki tartományt és ott ütközőövezetet létesíteni.

Sok elemző egyetért abban, hogy az idő az ukránoknak dolgozik, ha változatlanul fel tudják tartóztatni az orosz előrenyomulást és hadra fogják a nyugati fegyvereket. Az orosz veszteségek igen jelentősek, és nincs elég ember. Az arlingtoni CNA katonai agytröszt orosz központjának vezetője szerint ha a Kreml továbbra is csupán félszívvel hoz intézkedéseket, akkor annál kevésbé képes folytatni a háborút, még inkább szűkül számára az opciók köre.

 

2022. május 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább