2022. május 19. csütörtök
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adni

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adni

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adniAz uniós nagykövetek legutóbbi egyeztetésén kiderült: több ország is berzenkedik az ellen, hogy a Bizottság pénzzel váltsa meg Orbán jóindulatát, vagyis hogy a politikus belemenjen az orosz olajimport beszüntetésébe. Ily módon a feszültség egyre nő, miközben a magyar fél azt hangsúlyozza, hogy a csővezetéken folytatni kell a szállítást. A Bizottság most nehéz helyzetbe kerül, mert szeretné jobb belátásra bírni a magyar vezetőt, ám fokozódik az ellenállás a tagállamok részéről azzal szemben, hogy erre milliókat költsön. Közben Brüsszel szeretné fokozni a nyomást Moszkvára. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Neue Zürcher Zeitung

 

A magyar EU-nagykövet megvétózta az olajembargót. A szankciók ügyében tehát Orbán kitáncol a sorból, így egyre kevesebb a remény, hogy meglesz a 6. csomag Oroszország ellen. Pedig egyedül Magyarország blokkolja a tervet, de még abba sem megy bele, hogy kivételes rendelkezések vonatkozzanak rá. Teljes egészében ki akar maradni a dologból. Pedig az eredetileg tervezettnél egy évvel többet kapna, hogy beszüntesse az orosz energiahordozó importját. Ám a jelek szerint azonban még ez sem járható út a magyar kormány számára.

Brüsszel szerint a budapesti hozzáállás folytán nem lehet megmutatni Putyinnak, hogy egységfront van vele szemben. Ugyanakkor hátrányt szenvednek mindazon államok, amelyek nem kevésbé függnek az orosz szénhidrogénektől. Vagyis hatalmas kudarc fenyegeti az uniót. A magyar miniszterelnök utalt rá, hogy szükség esetén beveti a vétót. Aligha kerülte el a figyelmét, hogy hétfő este von der Leyen arról a konferenciáról érkezett Budapestre, amelynek legfontosabb követelése az volt: töröljék el az egyhangú döntéshozatal rendjét.

Orbán az eddigi szankciókat is csupán félszívvel pártolta. Viszont hatalom közeli magyar sajtóorgánumok szabadon terjeszthetik az orosz nézeteket a háborúról. Ezért feltételezhető, hogy a mostani ellenkezés mögött az van: nem szeretné felmondani jó viszonyát Putyinnal. Ugyanakkor az ügy miatt már fokozatosan elszigetelődött az EU-ban. Még a lengyelekkel is tengelyt akasztott.

Mindazonáltal Daniel Freund német zöld EP-képviselő nem tudja elképzelni, hogy Magyarország sokáig fenn tudja tartani a blokádot. Inkább azt tartja valószínűnek, hogy Orbán időt akar nyerni, és a lehető legjobbat igyekszik kihozni a maga számára az ügyből. Pl. úgy hogy Brüsszel feloldja a koronaalapot, amelyhez a korrupciós aggályok miatt Budapest gyelőre nem jut hozzá. A folyamatban lévő jogállami mechanizmus szintén magyarázhatja a dacot.

 

Spiegel

 

A magyar külügyminiszter legutóbbi nyilatkozata szertefoszlatta az összes reményt, hogy az unió meg tud egyezni az olajembargóról. Szijjártó azt mondta, hogy a magyar kormány csak akkor megy bele a terve, ha az nem érinti gazdaságát. De az európai koncepciónak a budapesti vétó nélkül is vannak olyan elemei, amelyek csak tovább tömnék Putyin hadikasszáját.

A gázzal ellentétben az olajjal a fő gond az, hogy könnyen lehet szállítani, azaz nem okvetlenül kell hozzá vezeték. Az oroszok már megcsinálták, hogy tankereket bérelték és jelentős mennyiséget exportálták Indiába. Mivel a görögöknek nagy tartályhajó flottájuk van, ők is ellenzik a teljes importstopot. A baj ott van, hogy minden tagállamnak jóvá kell hagynia a döntéseket és a kormányok azonban mindenekelőtt saját lakosságuk jajkiáltását hallják meg.

 

Politico

 

Az uniós nagykövetek legutóbbi egyeztetésén kiderült: több ország is berzenkedik az ellen, hogy a Bizottság pénzzel váltsa meg Orbán jóindulatát, vagyis hogy a politikus belemenjen az orosz olajimport beszüntetésébe. Ily módon a feszültség egyre nő, miközben a magyar fél azt hangsúlyozza, hogy a csővezetéken folytatni kell a szállítást. A Bizottság most nehéz helyzetbe kerül, mert szeretné jobb belátásra bírni a magyar vezetőt, ám fokozódik az ellenállás a tagállamok részéről azzal szemben, hogy erre milliókat költsön. Közben Brüsszel szeretné fokozni a nyomást Moszkvára.

A plusz támogatásra a jövő szerdán ismertetendő új energiastratégia nyújtana lehetőséget. Von der Leyen egy hete jelentette be a 6. szankciós csomag tervét, de az ügy azóta is egyhelyben topog. A válság ugyanakkor jó lehetőséget kínál Orbánnak, hogy megerősítse befolyását. Diplomaták szerint a nagyköveti értekezlet sem vitt közelebb az egyezséghez.

 

FAZ

 

A konzervatív lap úgy értékeli, hogy a tranzit gázvezeték lezárásával Ukrajna a legfőbb európai szövetségeseinek tesz be, viszont csak megerősíti, hogy az EU-nak mielőbb függetlenítenie kell magát az orosz energiahordozóktól. Hogy mi vitte rá Kijevet a lépésre, azt a távolból nehéz megállapítani. De nagyon is belefér, hogy a szakadár területek gáz vettek ki a rendszerből és zavarták az üzemeltetést.

Kérdéses azonban, nem lett volna-e más megoldás. Az unió már évekkel ezelőtt is áldozat lett az ukrán-orosz gázháborúban. Emiatt jócskán megcsappant a bizalom Kijevvel szemben, amelynek nem szabad erről megfeledkeznie. A putyini propaganda számára nagy nyereség, hogy mondhatja: ő betartja szerződéses kötelezettségeit.

Hogy továbbra is akadoznak a megbeszélések az olajembargóról, az rossz ómen. De nem szabad pálcát törni a magyarok feje fölött, mert Németország is próbálja hozzáigazítani az ütemet a saját gazdasági érdekeihez. Orbán szeme előtt nyilvánvalóan a pénzügyi kárpótlás lebeg. Nem ez volna az első alkalom, hogy Brüsszel kénytelen fizetni geopolitikai céljaiért.

 

Spiegel

 

A szlovák és a lengyel elnök úgy foglalt állást Pozsonyban, hogy lehetőleg gyorsan meg kell adni az uniós tagjelölti státuszt Ukrajnának. A házigazda Caputová azzal indokolta a  véleményt, hogy ily módon az EU gesztust tenne az igen nehéz helyzetben lévő szomszédos államnak, de persze annak a felvételhez eleget kell tennie az összes kikötésnek. Duda pedig azt emelte ki, hogy Kijev egész Európát védi a mai Oroszország törekvései és területszerző akciói ellen, amiért ilyen formában is kijár az ukránoknak a szolidaritás.

A két politikus egyébként fel akarja keresni azokat az országokat, amelyek nem támogatják, hogy Ukrajna tagjelölt legyen. A Bizottság a jövő hónap végén értékeli, hogy átsorolhatja-e hivatalosan az országot, de a jóváhagyáshoz az összes tag beleegyezése szükséges.

 

Die Presse

 

Horvátország rossz néven vette, hogy az oroszbarát Orbán szerint könnyen ugrálnak azok az országok, amelyeknek van tengeri kikötőjük, ám Magyarországtól szerinte elvették az adriai kijáratot, ezért nem fogadhatja el, hogy a Barátság-vezetéken is állítsák le az orosz olaj szállítását. De hát a magyar vezetés gondosan ápolja az elvesztett történelmi nagyság és Trianon fantomfájdalmát.

Ugyanakkor Zágrábban hatalmas a felháborodás.  Az ottani Index úgy kommentálta, hogy Orbán Putyin pincsikutyája, nagyképű bolond. Nem kevésbé vitriolon vágott vissza a horvát kormány is. A belügyminiszter arról beszélt, hogy országa határozottan visszautasít minden területi igényt. A jelentés megjegyzi, hogy Orbán már két éve is provokált, amikor olyan térképet tett közzé, amelyen Nagy-Magyarország volt látható, egészen az Adriáig terjedő határokkal.

 

The Times

 

Az Amnesty International vezetője óvja Nagy-Britanniát attól, hogy az csatlakozzon az Oroszország, Magyarország és Lengyelország fémjelezte tekintélyuralmi klubhoz, márpedig pont ebbe az irányba mutat, hogy az igazságügyi miniszter javaslatot tett közzé az Európai Emberi Jogi Egyezmény módosítására. Sacha Deshmukh szerint nem véletlen, hogy a brit kormány a leghatékonyabb elemeket igyekszik hatástalanítani. Ám ez támadás a jogok ellen, és a közvéleménynek nem szabad lépre mennie.

További szándék brit részről, hogy a brit igazságszolgáltatást nem kötnék az Emberi Jogi Bíróság határozatai, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a testület túllép jogkörén és „demokratikus pajzsra” van szükség a nem megfelelő strasbourgi döntések kivédésére. Az elmúlt években az orosz, a magyar és a lengyel kormány ugyanígy járt el, és hivatkozási alapként is hasonló érveket hozott fel. Ám ez aligha az a klub, amelybe a briteknek be kell lépniük.

 

Die Presse

 

Ausztria újabb félévvel meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon. Karner belügyminiszter azzal indokolta az elhatározást, hogy Ukrajnában a háború miatt rengeteg fegyvert osztottak szét civilek, illetve félkatonai szervezetek tagjai között. Így félő, hogy ezeknek az eszközöknek egy része az osztrák feketepiacra jut. Másfelől az osztrák kormány attól tart, hogy terroristák jönnek az országba a bejáratott embercsempész utakon keresztül. (Mint emlékezetes, az Európai Bíróság a minap úgy foglalt állást, hogy a schengeni rendszert csakis nyomós indok esetén szabad korlátozni – a szerk. megj.)

 

Die Welt

 

Teljes egészében környezetbarát energiával kívánja működtetni leendő debreceni gyárát a BMW. Az Igazgatóság elnöke a konszern közgyűlésén jelentette be, hogy mellőzni fogják a szénhidrogéneket, a világon elsőként túlnyomórészt megújuló forrásokból, a helyszínen fogják előállítani az áramot. A maradékot pedig újrahasznosításból. Zipse szerint a szándék nem függ össze a mostani ellátási helyzettel, a széndioxid kibocsátást akarják csökkenteni a gyártás során. Annál is inkább, mert úgy ítélik meg, hogy a lépést stabilizálja az árakat és biztonságossá teszi az ellátást.

Az alapkőletétel június 1-én lesz, a termelés pedig 26 hónappal később indul meg, az autók kizárólag villanymotorokkal készülnek majd.

 

2022. május 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

A Handelsblatt a német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a >

Tovább

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, >

Tovább

Putyin vesztésre áll, de a padlón is veszélyes lehet

A Washington Post vezércikke arra figyelmeztet, hogy Oroszország vesztésre áll Ukrajna ellen, ezért Putyin még veszélyesebb >

Tovább

Nem a Nyugat folytat háborút Oroszország ellen

Viszont a következmények az egész világot érintik és egyes területeken máris drámaiak. Az élelmiszerek, az áram >

Tovább

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy >

Tovább

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

A Bloomberg azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az >

Tovább

Szankciók és az orosz gazdaság

„Az Egyesült Államok és Európa előre tekint, és fő célja az orosz fenyegetés semlegesítése. A szankciók >

Tovább

Semmi remény a diplomácia megoldásra

Az oroszoknál nem az a fontos, hogy mit állítanak, hanem hogy mit csinálnak. Hiszen folyamatosan hazudtak, >

Tovább

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adni

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adniAz uniós nagykövetek legutóbbi egyeztetésén kiderült: több >

Tovább

Lábhoz rendeli Orbán az uniós vezetőket

Április 3. fényesen bizonyította, hogy nem az a lényeg, hogy mi történik, hanem az, hogy ki >

Tovább

Továbbra is hangoskodik: Orbán feszíti a húrt az unióval

Egy meg nem nevezett vezető Fideszes politikust idézve a szerző azt írta: Orbán kiutat keres, és >

Tovább

Covid-repedések a kínai tekintélyuralmi falon

A Kínai Kommunista Párt nem demokratikus úton vívta ki a hatalmat. Arra hivatkozva igényli a legitimitást, >

Tovább