2022. május 19. csütörtök
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Olajembargó – még tárgyal az EU

Olajembargó – még tárgyal az EU

Mind a soros francia elnökség, mind a Bizottság derűlátó, hogy tető alá lehet hozni az olajembargót. A tegnapi tanácskozásról kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy jelentős előrelépést értek el, de az áttörés még várat magára. A lényeg, hogy garanciákat kapjon minden olyan ország, amely idáig Oroszországtól szerezte be az energiahordozót. Ez elsősorban a magyarokat, cseheket és szlovákokat érinti, mivel nekik nincs tengeri kijáratuk, azaz hozzájuk a Barátság vezetéken érkezik a nyersolaj zöme. De Bulgária és Horvátország is jelezte, hogy hosszabb átmeneti időt, illetve anyagi támogatást igényel. Ily módon, bármennyire is szerette volna, Brüsszel nem tudja ma nyilvánosságra hozni a tervet, amellyel ellensúlyozni kívánta volna a moszkvai győzelmi ünnepség hatását. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Egy uniós diplomata szerint kész őrület, hogy Magyarország most már szinte teljes mentességet akar magának az olajembargó alól. A vélemény azután hangzott el, hogy az uniós nagykövetek a hajthatatlan magyar álláspont miatt tegnap is hiába tárgyaltak két órán át. Az egyeztetés várhatóan vagy ma, vagy holnap újraindul, addig a Bizottság átdolgozza javaslatát. (Eközben talán az orosz elnök ünnepi beszédéből kiderül, mik a szándékai.)

A cél a kompromisszum, ám az Orbán-kormány továbbra is keresztbe fekszik, ez a gond, közölte a már említett forrás. A miniszterelnök korábban bejelentette, hogy az eddigi tervezetben szereplő két és fél év helyett ötéves átmeneti időszakot tart szükségesnek új beszerzési lehetőségek felkutatására, illetve a finomítók átállítására. Brüsszeli források szerint azonban az ellentétek nem jelentősek, már csupán néhány részletkérdést kell csak tisztába tenni és nagyon is elképzelhető, hogy holnap felszáll a fehér füst.

 

Reuters

 

Bulgária kilátásba helyezte, hogy nem támogatja a készülő szankciós csomagot, ha nem kapja meg ugyanazokat az engedményeket, mint amelyeket Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak megadni kíván az EU. A miniszterelnök-helyettes Szófiában azt közölte, hogy időre van szükségük, mert a burgaszi olajlétesítmény kéntelenítőjét át kell építeni, ha máshonnan érkezik majd a nyersolaj. Jelenleg az ott feldolgozott energiahordozó fele orosz eredetű. Vasziljev hozzátette: ha nem részesülnek a kedvezményben, az súlyos környezetvédelmi veszélyeket idéz elő, illetve vissza kell fogni a termelést, ám ez megdobná a veszteséget, valamint az üzemanyagárakat is.

Úgy tudni egyébként, Brüsszel e pillanatban semmilyen különleges elbánásban nem gondolkodik Bulgária kapcsán. Úgy véli, hogy szárazföldi ország lévén a másik három kormány sokkal rosszabb helyzetben van.

 

FAZ

 

Mind a soros francia elnökség, mind a Bizottság derűlátó, hogy tető alá lehet hozni az olajembargót. A tegnapi tanácskozásról kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy jelentős előrelépést értek el, de az áttörés még várat magára. A lényeg, hogy garanciákat kapjon minden olyan ország, amely idáig Oroszországtól szerezte be az energiahordozót. Ez elsősorban a magyarokat, cseheket és szlovákokat érinti, mivel nekik nincs tengeri kijáratuk, azaz hozzájuk a Barátság vezetéken érkezik a nyersolaj zöme. De Bulgária és Horvátország is jelezte, hogy hosszabb átmeneti időt, illetve anyagi támogatást igényel.

Ily módon, bármennyire is szerette volna, Brüsszel nem tudja ma nyilvánosságra hozni a tervet, amellyel ellensúlyozni kívánta volna a moszkvai győzelmi ünnepség hatását.

 

FT

 

Az izraeli kémszoftver gyártója nem hajlandó felvilágosítást adni annak az amerikai tanácsadó cégnek, amelyet pedig a többségi tulajdonos kért fel, hogy derítse ki, mennyire törvényesen működik az NSO, miután bebizonyosodott, hogy a program segítségével többeket megfigyeltek pl. Magyarországon, sőt Spanyolországban a kormányfő és a védelmi miniszter telefonjára is rátelepítették valakik a digitális poloskát.

A Berkeley Research Group szerint az igazgatóság érdemben nem válaszol a megkeresésre, viszont ami eddig napvilágra került, az több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad. A szakértők próbálnak feleletet kapni arra is, hogy jelenleg mi folyik a vállalkozásnál, de hiába. Ezért levélben tájékoztatták az Európai Parlamentet, amely szintén vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására. Felajánlotta, hogy amit idáig megtudott, azt megosztja a strasbourgi testülettel.

A holland liberális Sophie in t Veld úgy reagált, hogy az amerikaiak pontosan azokra a lényegi kérdésekre összpontosítanak, mint amelyekre ők is. Tehát hogy miként működik az NSO, mi dönti el, hogy melyik kormány, illetve nem állami szervezet veheti meg a Pegasust. Továbbá a cég mennyire jut hozzá a kémprogram révén megszerzett információkhoz.

A torontói Egyetem számítógépes laboratóriumának vezető kutatója mindenesetre rendkívülinek nevezte, hogy maga a tulajdonos veri félre a harangot és rendel el vizsgálatot. Merthogy az derül ki belőle, hogy az izraeli társaság minden ellenőrzés nélkül ténykedik. Mint emlékezetes, a tengerentúli szakértők egy sor okos telefonon mutatták ki, hogy tulajdonosukat lehallgatták az izraeli programmal.

 

FAZ

 

A Herendi Porcellán Manufaktúra Európa egyik elittermékeket előállító gyártója, sikerének titka az, hogy az alkalmazottak egyben résztulajdonosok. Simon Attila ügyvezető azt mondta a német lapnak, hogy ez az érdekeltségi rendszer egészen rendkívüli, és nem csupán az ő ágazatukban. A munkatársak ugyanis így ösztönözve érzik magukat a fejlesztésre, illetve az innovációra. Ennek köszönhetően el vannak állami támogatás nélkül és nincsenek adósságaik.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a vezetés sokkal jobban odafigyel a munkások véleményére. Utóbbiak a fizetésükön kívül osztalékot is kapnak (legutóbb 6 %-ot), így érdekük, hogy a vállalatnak jól menjen a sora. Ez azután visszahat a termelékenységre és a hatékonyságra, mivel az alkalmazottak vállalkozói szemmel is nézik a dolgokat. Ez eredményezte azután, hogy simán átvészelték a válságot.

A társaság értéke megsokszorozódott, kevesebb munkatárssal sokkal több értéket hoznak létre, mint korábban. Az infláció azonban nekik is gondot jelent, hiszen megugranak a munkaerő járulékos költségei. Miközben a bérek 10 év alatt csaknem megkétszereződtek és az alapanyag javarésze külföldről jön. A járvány alatt is dolgoztak, senkit nem bocsátottak el és a teljes fizetést folyósították mindenkinek.

 

 

 

2022. május 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

A Handelsblatt a német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a >

Tovább

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, >

Tovább

Putyin vesztésre áll, de a padlón is veszélyes lehet

A Washington Post vezércikke arra figyelmeztet, hogy Oroszország vesztésre áll Ukrajna ellen, ezért Putyin még veszélyesebb >

Tovább

Nem a Nyugat folytat háborút Oroszország ellen

Viszont a következmények az egész világot érintik és egyes területeken máris drámaiak. Az élelmiszerek, az áram >

Tovább

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy >

Tovább

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

A Bloomberg azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az >

Tovább

Szankciók és az orosz gazdaság

„Az Egyesült Államok és Európa előre tekint, és fő célja az orosz fenyegetés semlegesítése. A szankciók >

Tovább

Semmi remény a diplomácia megoldásra

Az oroszoknál nem az a fontos, hogy mit állítanak, hanem hogy mit csinálnak. Hiszen folyamatosan hazudtak, >

Tovább

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adni

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adniAz uniós nagykövetek legutóbbi egyeztetésén kiderült: több >

Tovább

Lábhoz rendeli Orbán az uniós vezetőket

Április 3. fényesen bizonyította, hogy nem az a lényeg, hogy mi történik, hanem az, hogy ki >

Tovább

Továbbra is hangoskodik: Orbán feszíti a húrt az unióval

Egy meg nem nevezett vezető Fideszes politikust idézve a szerző azt írta: Orbán kiutat keres, és >

Tovább

Covid-repedések a kínai tekintélyuralmi falon

A Kínai Kommunista Párt nem demokratikus úton vívta ki a hatalmat. Arra hivatkozva igényli a legitimitást, >

Tovább