2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Európa két fele teljesen mást ünnepel a Győzelem Napján

Európa két fele teljesen mást ünnepel a Győzelem Napján

Nem kérdés, hogy Moszkvában Putyin megpróbálja hatalmas sikernek beállítani a válogatás nélküli ukrajnai pusztítást. Továbbá igyekszik majd igazolást találni a háborúra. Ezzel szemben Macron az Európa Nap előtt tiszteleg Berlinben és Strasbourgban. Előterjeszti majd elképzelését az EU megreformálására, hiszen a szervezet kénytelen túllépni a gazdasági együttműködésen és a szövetségi állam felé haladni, egyúttal világhatalomként fellépni... Szinte lehetetlenség kompromisszumot találni a jóformán misztikus-vallási szintre emelt orosz militarizmus, illetve a francia-német „béke az összefogás útján”-felfogás között. Ukrajna azonban mozgósította a kontinenst. Olyan lépések történnek az egység, a föderális szerkezet érdekében, amelyek néhány éve még elképzelhetetlenek lettek volna. A német kormány már egyetért azzal, hogy többségi döntéseket kell hozni biztonsági kérdésekben, Franciaország egyelőre habozik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

Az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke úgy foglalt állást, hogy az ukrán háború, illetve a tervezett olajembargó miatt fel kell gyorsítani a tagállamokban az energiaipar átállítását. Azaz – mondta a német Katarina Barley – az EU-nak nem csupán a szénhidrogénekről kell leválnia, hanem azokról az államokról is, amelyekkel nem kíván semmilyen üzleti kapcsolatot sem fenntartani. A politikus szerint e tekintetben sem Katar, sem Szaúd-Arábia nem jelentene megoldást.

Kitért arra is, hogy más iparágakban szintén nagyobb önállóságra van szükség, lásd a digitalizálását. Sürgette, hogy a szükséges technika gyártását telepítsék át egészében Európába, mert nem lehet arra számítani, hogy pl. az USÁ-ban mindig ésszerűen gondolkodó vezető lesz a Fehér Házban, amire már volt ellenpélda.

A tagállamok brüsszeli EU-nagykövetei ma ismét nekigyürkőznek, hogy megállapodásra jussanak Magyarországgal és több más tagállammal az orosz energiavásárlások leállításáról. Diplomáciai körök megerősítették, hogy a magyar fél több időt, illetve pénzt igényel az átálláshoz. A cél mindenesetre az, hogy még ma egyezségre jussanak, ám nem tudni, hogy sikerül-e.

 

Kurier

 

A neves bolgár politológus, Ivan Krasztev arról beszélt Salzburgban az Európa-nap alkalmából rendezett konferencián, hogy még sokáig elhúzódik az orosz-ukrán háború, ám utána a világ már nem az lesz, mint ami volt.  Az elemző, aki többször is személyesen találkozott Putyinnal, elmondta: az elnök tényleg azt hiszi, hogy a Nyugatnak vége, illetve hogy Ukrajna nem létezik. Ezért a viszály még hosszú ideig eltart, annál is inkább, mert ha az államfő veszít, akkor búcsút inthet mindennek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Európa csupán most kerül igazi próbatétel elé, noha meglepően gyorsan, határozottan szállt szembe Moszkvával. A szankciók ugyanis az EU-nak is fájni fognak. Így kérdéses, hogy meddig tart ki a kontinens. Ám a szakember biztosra veszi, hogy ha az unió nem képes elviselni a megpróbáltatásokat, akkor csökken jelentősége a világban.

 

Die Zeit

 

A kommentár nagy tévedésnek nevezi a sűrűn elhangzó véleményt, hogy Putyin elszigetelődött a világban. Inkább úgy érzékeli, hogy új versenyfutás kezdődött a világ kegyeinek elnyeréséért, és ennek szerepe lesz abban, hogy mennyire bizonyulnak hatékonynak a szankciók, illetve hogy az elnök folytathatja-e küzdelmét a Nyugat-ellenes autokrata szövetség fedezete mellett.

Az igaz ugyan, hogy az ENSZ-ben hatalmas többség ítélte el a háborút, de Lavrov diplomáciai naptárja tele van külföldi utakkal, és Putyin is sűrűn beszél telefonon vezető politikusokkal, ideértve Orbán Viktort. Hamarosan a pápa is felkeresi.

Az orosz kapcsolat fenntartása mellett három érv szól az érintett országok részéről:

1. Az érdekek. Indiának pl. szüksége van az orosz fegyverekre Pakisztán ellenében. Kína kezdetben ugyan megingott, de kitart a Kreml mellett. Az arab államokat szintén jó viszony fűzi Moszkvához, a tekintélyelvű öböl-menti országok szövetségesnek tartják Putyint.

2. Sok déli kormány haragszik az USÁ-ra és Európára. Lakosságukat és elitjüket évek óta mozgósítja az Amerika-ellenesség és a gyarmatosítás elutasítása.

3. Az orosz dezinformáció rájátszik az elégedetlenségre. Az orosz titkosszolgálatok troll hadserege terjeszti, hogy nem lesz elég gabona a szankciók miatt. Oroszország gyakorlatilag nem exportál búzát, illetve gátolja, hogy Ukrajna napraforgó olajat, illetve gabonát szállítson külföldre, de ez valahogy kimarad a propagandaanyagokból.

 

New York Times

 

Európa két fele teljesen mást ünnepel a Győzelem Napján. Nem kérdés, hogy Moszkvában Putyin megpróbálja hatalmas sikernek beállítani a válogatás nélküli ukrajnai pusztítást. Továbbá igyekszik majd igazolást találni a háborúra. Ezzel szemben Macron az Európa Nap előtt tiszteleg Berlinben és Strasbourgban. Előterjeszti majd elképzelését az EU megreformálására, hiszen a szervezet kénytelen túllépni a gazdasági együttműködésen és a szövetségi állam felé haladni, egyúttal világhatalomként fellépni.

A putyini Oroszország számára a náci Németország legyőzéséből következik a háború dicsősége, míg Párizsban és Berlinben a világháború tanulsága a béke szükségessége. Itt a 19. és 21. század világnézete csap össze, és hogy milyen következmények származhatnak belőle, azt jól illusztrálja pl. Hiroshima a múlt századból. Ukrajna pedig azt igazolja, hogy az effajta veszedelmek még egyáltalán nem múltak el.

Moszkva folyamatosan azt üzeni, hogy katonai erővel meg lehet változtatni a geostratégiai erőviszonyokat az oroszok javára. De az európai demokratikus sikerek sokkal veszélyesebbek Putyin szemében, mint a NATO, mert az EU nem fogadja el az orosz kleptokrata rendszert. És a politikus soha nem bocsátja meg, hogy szerinte az USA és Európa 1991-ben megalázta országát.

Szinte lehetetlenség kompromisszumot találni a jóformán misztikus-vallási szintre emelt orosz militarizmus, illetve a francia-német „béke az összefogás útján”-felfogás között. Ukrajna azonban mozgósította a kontinenst. Olyan lépések történnek az egység, a föderális szerkezet érdekében, amelyek néhány éve még elképzelhetetlenek lettek volna. A német kormány már egyetért azzal, hogy többségi döntéseket kell hozni biztonsági kérdésekben, Franciaország egyelőre habozik.

Az agresszió az unió támogatása felé terelte a lengyeleket. Le Pen kudarca ugyanakkor elszigetelte az illiberális Orbánt, aki bűnös módon pártolja Putyint.

Nem kétséges, hogy Macron rámutat majd a különbségre az orosz modell és az európai békeprogram között. Viszont őszintén hisz abban, hogy tárgyalni kell Moszkvával. Putyin kapcsán viszont azt kell szem előtt tartani, amit ő maga is elmesélt személyes tapasztalatból, éspedig valószínűleg tanulságképpen: egy sarokba szorított patkány mindenre képes. Ha minden igaz, pontosan ezt bizonyítja a vakmerő támadás egy olyan ember részéről, aki rajta tartja a kezét az orosz nukleáris arzenál indítógombján.

 

2022. május 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább

Puszták népe

Nekik a puszták népére van szükségük. Azokra, akik most is, mint egykoron, "amint hírt kaptak uruk >

Tovább

Diktátorok egymás között

Paul Lendvai veszélyes érdekszövetségnek nevezi az orosz és a kínai diktátor összefogását. Úgy véli, nem véletlenül >

Tovább