2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A pokolnak is van erkölcse

A pokolnak is van erkölcse

„A Pokol legforróbb helyei azok számára vannak fenntartva, akik erkölcsi válság idején kitartanak a semlegességük mellett”. Öccsétől, Robert Kennedytől tudni, hogy ez volt bátyja kedvenc idézete. Nem tudom, maradna-e hely más nemzetek fiai számára a pokolban, ha az összes magyar idekerülne, akik, bár látják az ukrán városok és emberek ellen folyó zabolázatlan orosz terrort, Orbánt még az erkölcsi nihilbe is vakon követik. Bruck András:

2019: a fotón látható fiatal lány, az akkor 17 éves Olga Misik az alkotmányból olvas fel a rettegett orosz rohamrendőrség tagjainak. Nem tudom, most mi van vele, csak azt, hogy életben van. Még túl fiatal ahhoz, hogy meggyilkolják, a halála most még együttérzést kelthetne. Majd meggyilkolják később, felnőttként, amikor egy veszélyesnek minősített ellenzéki likvidálása már az orosz élet ugyanolyan hétköznapi része, mint a vodka vagy a korai halál.

És hogy miért ezzel a nálunk ismeretlen lánynak a fotójával illusztrálom a szövegemet, amikor valójában nem is az oroszokról terveztem írni, hanem rólunk, saját magunkról és az ukrán háborúhoz való szégyenletes viszonyunkról? Azért, mert közbejött a National Geographic Gulag című tévésorozata. Egyik oldalról tehát ott van előttem a Sztálin által gondosan megtervezett halálgyárak szovjet modellje, másikról az aktuális ukrajnai beszámolók: a szétbombázott városok, a tömegsírok, a civilek ellen elkövetett bestiális gyilkosságok. A legkevésbé sem érzem túlzásnak, hogy gondolatban egy egyenes vonalat húzzak Moszkvától Moszkváig, Sztálintól Putyinig. A szálak összeérnek, miként a bűn is, és sajnos a büntetlenség is. Olga Misik ennek a sok szálú, rettenetes orosz történelemnek egy szinte láthatatlan, vékonyka szála.

Az orosz-ukrán háború sajnálatos további fejleménye, hogy Magyarország végképp átcsúszott egy másik, alacsonyabb rendű kulturális dimenzióba; immár nemzeti szinten is megtörtént az erkölcsi megfontolások teljes feladása. Felmérések szerint Európában mi vagyunk a legközönyösebbek Ukrajna, az ukránok sorsa iránt, még Dél-Amerikában is nagyobb az együttérzés irántuk. Ez rémisztő. A csehek tankokat, a szlovákok S-300-as légvédelmi rakétákat, a lengyelek rengeteg lőszert, ágyút küldtek, küldenek Ukrajnába. A románok is segítenek. Az Oroszországgal határos apró, egy óra alatt elfújható két balti állam is karakánul viselkedik. Észtország és Lettország parlamentje nem kertelt, népirtásnak nevezte az orosz hadsereg ukrajnai hadműveleteit.

És nálunk? Gyáva lapítás, Putyin mentegetése, de a háborús bűnösség ügyében azért Orbán Viktor is kénytelen volt kinyögni valamit. „Vizsgálatok, vizsgálatok, vizsgálatok, független vizsgálatokat szeretnénk látni, mert ez így zsurnalizmus”, ennyi tellett tőle. Tényleg zsurnalizmus lenne? De hiszen tucatnyi nemzetközi tényfeltáró csoport van jelen a háborús övezetekben. Ugyan már. Az óvodában is golyóálló mellényt viselő magyar miniszterelnök immár az egész országot magával rántotta a senki földjére. „Az anya nő, az apa férfi”. Ismerős? A háborús bűntett pedig háborús bűntett, Vitya, akkor is, ha azt a moszkvai főnököd követi el. Lengyelország tényleges vezetője, az amúgy szintén nem nagy demokrata Kaczyinski erről mondta, hogyha Orbán nem látja, amit mindenki lát, akkor menjen szemorvoshoz. Neki legalább egy szilárd tájékozódási pontja van. Az osztrák kancellár pedig így látja a helyzetet: „Katonailag semlegesek vagyunk, de nem vagyunk semlegesek a bűncselekmények megnevezésében”. Orbán viszont elérte, hogy a magyarok többsége egyenlőségjelet tesz a tettes és az áldozat közé, és megnyugvást talál abban a magyarázatban, hogy ez a háború nem a mi háborúnk, tehát azok ott a közvetlen szomszédságunkban nyugodtan kiirthatják egymást, helyesebben az erősebb a gyengébbet.

Putyin, akárcsak a Szovjetuniót földi pokollá változtatott Sztálin, Ukrajnát változtatta pokollá. De járt ott már sok száz évvel előttük is valaki. Az Isteni színjáték első helyszíne a Pokol, s ott tett utazásához Dante Vergiliust választja kísérőjének. A Pokol előcsarnokában járnak: „Odabent sóhaj, sírás jajkiáltás zengett a csillagtalan levegőben”. Dante kérdésére, hogy kik ezek, Vergilius így felel: „Ilyen szomorú sorsuk azon lelkeknek van, kik életükben nem csináltak se aljasat, se jót… Az ég nem tűri meg csúfságukat; a Pokol se, nehogy a gonoszak mellettük kiválónak tűnjenek”. Majd később: Ők még a halált se remélhetik, s vak létezésük annyira alantas, hogy bármilyen más sorsra irigyek…” (ford: Nádasdy Ádám) Dante szerint tehát se az égbe, se a pokolba nem kerülhetnek azok, akik a jó és gonosz kérdésében nem foglalnak állást.

A világpolitikát csináló John F. Kennedy elnököt is foglalkoztatta a morális semlegesség kérdése, és ő ezt szűrte le magának Dante és Vergilius fenti párbeszédéből: „A Pokol legforróbb helyei azok számára vannak fenntartva, akik erkölcsi válság idején kitartanak a semlegességük mellett”. Öccsétől, Robert Kennedytől tudni, hogy ez volt bátyja kedvenc idézete. Nem tudom, maradna-e hely más nemzetek fiai számára a pokolban, ha az összes magyar idekerülne, akik, bár látják az ukrán városok és emberek ellen folyó zabolázatlan orosz terrort, Orbánt még az erkölcsi nihilbe is vakon követik.

Olga Misik ma húszéves, és nemrég így beszélt egyik bírósági tárgyalásán: „Oroszország arra tanít minket, hogy állandóan féljünk. Ez egy olyan ország, amely naponta megpróbál megölni. És ha nem vagy a rendszer része, akkor az olyan, mintha máris halott lennél”. Nem hiszem, hogy cseppnyi túlzás is lenne ebben. Csupán Putyin uralkodása alatt harminc orosz újságírót gyilkoltak meg, és gondolom, nem az olvasók dühe végzett velük. Brecht szerint boldogtalan az a nemzet, amelynek példaképre van szüksége, de nincs igaza: Magyarország világosan látható nemzetközi marginalizálódása közvetlen összefüggésben van miniszterelnöke hitvány jellemével. Már az előrelépés lenne, ha kevesebben csodálnák őt.

 

2022. április 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább