2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán Viktor, az elsüllyeszthetetlen

Orbán Viktor, az elsüllyeszthetetlen

A választás nem volt tisztességes, mert ugyan a polgárok arra adták a voksukat, aki szimpatikus volt nekik, csak éppen a pálya kormány javára billent el. Vonatkozik ez a kampányszabályokra, az elfogult sajtójelentésekre valamint arra, hogy elmosódott a különbség a Fidesz és az állam között. Hogy ennyire jól szerepelt vidéken, ellenben lebőgött Budapesten, az azt illusztrálja, hogy az ország egyfelől súlyosan megosztott politikailag, másfelől viszont egyre jobban polarizálódik földrajzi és képzettségi szempontból is. A Fidesz mögé leginkább a kevésbé tanult, idősebb falusiak állnak be. Hogy a háborút ilyen gyorsan sikerült a hatalom szája ízének megfelelően értelmeztetni a tömegekkel, az jelzi a fideszes médiabirodalom erejét. Ám Orbán nem számíthat kíméleti időre. Hiszen hatalmas lyukat ütött a költségvetésen, kétszámjegyű infláció közeleg, és nem jönnek az uniós alapok. Maga a kormány is a gazdaság lényeges lassulásával kalkulál. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

Az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor 12 éve űzi kisded játékait, az EU mégsem tett érdemi lépéseket ellene. Noha a kormányfő Európa-ellenes és szövetségesének tartja Putyint. A kampány során nyomatta az ukránellenes propagandát az állami médiában. De emellett meg fogja akadályozni az integráció elmélyítését, és választási győzelme azt jelenti, hogy tovább építi le a demokratikus normákat.

Barley szerint ami idáig történt uralma alatt Magyarországon, azért a miniszterelnököt terheli a felelősség, ám amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy Brüsszel csak leste, amint Orbán leszalámizta a jogállamot. A választási törvényeket 700-szor módosították, természetesen a Fidesz javára.

A Bizottság ugyanakkor kolosszális hibát követett el, hogy a jogállami mechanizmust nem április 3. előtt hozta mozgásba. Így ugyanis a kormányfő mondhatja, hogy a nép döntött és az EU csupán azért ugrál, mert nem tetszik neki az eredmény. Azaz az eddigi késlekedés a kezére játszik. Sokkal előbb kellett volna cselekedni, de ez nem jelenti, hogy ne lennének eszközei. Ilyen, hogy pénzeket tart vissza.

A politikus elismeri, hogy Orbán demokratikus felhatalmazást kapott, ám rákérdez, hogy milyen feltételek közepette? Hiszen a választás minden volt, csak nem tisztességes. A politikus hihetetlen mértékben ellenőrzése előtt tartja a médiát, a Klubrádiót az év elején az internetre száműzte. Ezt nem szabad annyiban hagyni. A kormányfő nem ostoba, tisztában van vele, hogy ha kiiktatja a sajtót és függő helyzetbe hozza az igazságszolgáltatást, akkor már nemigen lehet megállítani. És az EU ezt csak lesi?

De az is tanácsos volna, hogy a német cégek módosítsanak a hozzáállásukon. Orbán éppen azért tudott ilyen toronymagasan győzni, mivel a német gazdaság az autoriter magyar módszerek haszonélvezője, ennélfogva támogatja a rezsimet. Arra a megjegyzésre, hogy az ukrán válság miatt ez most nem a legalkalmasabb időszak szankciókkal sújtani Budapestet és Varsót, Barley úgy válaszolt, hogy a háború egy hónapja robbant ki, nem lehet igazolni vele 12 évnyi késlekedést. Ráadásul Magyarország az oroszok oldalára állt.

Viszont ha így marad, sokan utánozzák, mert látják, hogy lehet ugrálni tekintélyuralmi alapon. Ezért most a Bizottságnak sürgősen ki kell nyilvánítania Lengyelország és Szlovénia számára: az rendben van, hogy gondoskodtok a menekültekről, de az nem megy, hogy lebontjátok a demokráciát.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A választási sikertől függetlenül Orbánnak főhet a feje, mert szorongatja az EU és egy sor gazdasági nehézség. Vagyis bár a belpolitikában még sosem volt ennyire kedvező helyzetben, ám a gazdaságban kemény idők jönnek. Ráadásul az unió várhatóan anyagi eszközöket von meg tőle, miközben most üt vissza a nagyarányú, kampánycélú osztogatás. Nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz sikere sokba fog kerülni a magyaroknak.

A kormányfő az utóbbi hónapokban nem tudott ellenállni a kísértésnek, így zúdította a pénzt öregre, fiatalra. Közben látszólag nagyon ügyesen harcolt az infláció ellen, befagyasztotta a benzin, több alapélelmiszer árát, valamint a jelzáloghitelek kamatait. Úgy jelent meg, mint aki törődik a lakosság anyagi gondjaival, emellett a béke és biztonság garanciája.

A húzó témák megadásával láthatólag jó lóra tett, különben nem kerekedett volna felül ilyen egyértelműen. De most tetszése szerint átírhatja az alaptörvényt. Hogy azután a gazdasági vagy a politikai érvek hatottak jobban a szavazópolgárokra, azt nehéz megmondani. Viszont Orbánnak most nagyon oda kell figyelnie a gazdaságra, hogy mert visszaüthet, hogy így szórta az ajándékokat a választási hadjárat során.

Bizonyosan abban bízott, hogy az áremelkedés csupán átmeneti jelenség lesz és a gazdaság hamarosan ismét lendületbe jön. De nagyon nem efelé haladnak a dolgok, miközben egyes politikusok csak a rövidtávú választási sikerrel törődnek. A bajok teljesen váratlanul csaptak le Orbánra. Az infláció makacsabb, mint sokan gondolták, az autóiparban hiányoznak chipek, kábelkötegek a folyamatos termeléshez. Ez pedig lenyomja a kivitelt és rontja a költségvetés állapotát.

Rövidesen el kell döntenie, mitévő legyen az átmenetileg bevezetett hatósági árakkal. Az ingatlanpiacon a jelzálogot felvett lakástulajdonosok sokkra számíthatnak, vagy a bankok vesztenek a bolton.

Emellett Brüsszel is mozgolódik, nem ad pénzt a koronaalapból. Sőt, beélesíti a jogállami mechanizmust. Orbán 10-15 üzletemberből álló kört alakított ki maga körül, ez a csapat feltűnően sok közbeszerzést nyert meg. Ők uralják pl. az építőipart meg az idegenforgalmat is, tessék csak Mészárosra vagy Tiborczra gondolni. Mindent egybevéve azonban, lehet, hogy Orbán vasárnap pirruszi győzelmet aratott.

 

Euobserver

 

Orbán Viktor felbátorodik a választási siker láttán, mivel azt nehéz másként értékelni, mint hogy széles körű támogatást kapott eddigi politikájához. Így meg fogja kérni az árát Európában, hogy legalább minimális szinten együttműködjön az EU-val és a NATO-val, sőt ez az ár magasabb lesz, mint idáig. Így látja a helyzetet Hegedűs Dániel, a Berlinben működő Német Marshall Alapítvány Közép-Európával foglalkozó szakértője.

Rámutat, hogy a magyar diplomácia Janus-arcú, tehát egyensúlyoz a Nyugat és olyan tekintélyelvű nagyhatalmak között, mint Oroszország és Kína. De ne feledkezzünk meg arról, hogy vitában áll az unióval az ország antidemokratikus mérlege és a korrupció miatt. Ezzel együtt most úgy érzi, hogy a siker őt igazolta.

Mivel egyre éleződnek ellentétei Kijevvel, reménytelen azt várni tőle, hogy a jövőben közeledik Ukrajnához, illetve bírálná Moszkvát. Annál is kevésbé, mert a belpolitikában jelentős áldozatokhoz vezetne egy ilyesfajta fordulat.  Azaz továbbra is igyekszik spárgázni a kontinens két fele között. 

De megmaradnak részéről a vörös vonalak, vagyis nem hajlandó felfüggeszteni az orosz energiahordozók vásárlását és elutasítja, hogy a NATO beavatkozzon az ukránok oldalán. Ha a háború egyezséggel zárul a következő hónapokban, a magyar kormány az elsők közt szorgalmazza majd a pragmatikus gazdasági együttműködés helyreállítását az orosz féllel.

Európa ez esetben fokozatosan tér vissza a radikális jobboldal álláspontjához, amit csak ösztönöz, hogy Orbán Kreml-barát vonallal lett befutó. De visszaállhat a V4-es keret is. Kaczynski már jelezte, hogy bár másként vélekedik Putyinról, mint Orbán, de ettől még lehetséges a kétoldalú kooperáció. Azaz gyakorlatilag elismerte, hogy fenn kell tartani Budapest és Varsó stratégiai szövetségét bármiféle uniós jogállami szankció kivédésére.

 

New York Times

 

Orbán Viktor, az elsüllyeszthetetlen – írja vendégkommentárjában Bíró-Nagy András, a Policy Solutions elemző intézet igazgatója. Mindjárt az elején leszögezi, hogy a választás nem volt tisztességes, mert ugyan a polgárok arra adták a voksukat, aki szimpatikus volt nekik, csak éppen a pálya kormány javára billent el. Vonatkozik ez a kampányszabályokra, az elfogult sajtójelentésekre valamint arra, hogy elmosódott a különbség a Fidesz és az állam között.

A siker részben azzal függ össze, hogy a gazdasági bajok ellenére Orbán mindenféle kedvezményeket zúdított a lakosságra. Még jobban megerősített pozícióit vidéken. A közbeszéd meghatározásáért vívott versenyben is ő kerekedett felül, mert Ukrajnát állította a középpontba, magát pedig úgy tüntette fel, hogy nélküle nincs béke és biztonság.

Egész politikáján végighúzódik, hogy megvéd mindenkit. Már harcolt a migráció, az EU, Soros, a civilek, a nyugati liberálisok, az IMF, a rezsiköltségek és sok minden más ellen. Az utóbbi hónapokban osztogatta az anyagi előnyöket, mert legalábbis a választásig ki akarta védeni az érzést, hogy a gazdaság nagy-nagy gondban van.

Hogy ennyire jól szerepelt vidéken, ellenben lebőgött Budapesten, az azt illusztrálja, hogy az ország egyfelől súlyosan megosztott politikailag, másfelől viszont egyre jobban polarizálódik földrajzi és képzettségi szempontból is. A Fidesz mögé leginkább a kevésbé tanult, idősebb falusiak állnak be.

Hogy a háborút ilyen gyorsan sikerült a hatalom szája ízének megfelelően értelmeztetni a tömegekkel, az jelzi a fideszes médiabirodalom erejét. Ám Orbán nem számíthat kíméleti időre. Hiszen hatalmas lyukat ütött a költségvetésen, kétszámjegyű infláció közeleg, és nem jönnek az uniós alapok. Maga a kormány is a gazdaság lényeges lassulásával kalkulál.

De a miniszterelnöknek emellett arra is oda kell figyelnie, milyen helyet foglal el az ország a világban. A keleti nyitás zsákutca és ha nem változik a magyar vélemény Oroszországról, akkor nem is tud visszafordulni a tévútról. Tekintélyének óriási és tartós károkat okozhat a háború megítélése. Ily módon a gazdaság és a külpolitika helyzete azt valószínűsíti, hogy nehéz időszak elé néz a kormány.

 

2022. április 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább