2022. november 28. hétfő
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Mitévő legyen az EU egy virtigli autokráciával?

Mitévő legyen az EU egy virtigli autokráciával?

A háború felforgatta a forgatókönyveket, a Fidesz azonban feloldotta a híveit az alól, hogy szolidaritást tanúsítsanak Ukrajna iránt, ömlött rájuk a Kreml propagandája. Az eredmény egy roppant megosztott társadalomról árulkodik, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy főleg vidéken csak a hatalom kezében lévő orgánumokból tájékozódnak. Mivel a sajtó jó része a kormánypárt kezében van, továbbá félrehúz a választási rendszer, ezért Orbán nem demokratikus módon nyert. Magyarország továbbra is fogas kérdést jelent, arról nem beszélve, hogy a Putyinhoz fűződő szoros kapcsolat még nagyobb biztonsági kockázatot jelent, mint idáig. Ugyanakkor az ellenzéki képviselőknek fel van adva a lecke: vagy elfogadják a mandátumukat, ám ezzel a törvényesség látszatát adják egy tekintélyuralmi rezsimnek, vagy bojkottálják az új parlamentet, viszont ily módon meg inkább eltűnnek a nyilvánosságból. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

Daniel Freund a német zöldek nevében úgy értékelte a jogállami mechanizmus beélesítését, hogy az tökéletesen rendjén való, hiszen Orbán masszívan megsértette a jogállami elveket. De lehet, hogy már késő a magyar demokrácia szempontjából, a Bizottságnak évekkel ezelőtt kellett volna cselekednie, az lett volna az optimális időpont.

Moritz Körner, aki a német liberálisokat képviseli Strasbourgban, hozzátette, hogy amit von der Leyen közölt az EP-ben, az igen jó hír az európai demokrácia számára. Ám mivel az intézkedés elkésett, van némi mellékíze. Így most Brüsszel további négy évet ajándékozott Orbánnak. Ezért az folytathatja a jogállam lebontását. Az európai törvényhozók különben tapssal fogadták a Bizottság elnökének bejelentését. Ugyanakkor Orbán alighanem úgy érzi: politikája megerősítést kapott az urnáknál.

 

Reuters

 

A Bizottság ugyan bejelentette, hogy beélesíti a jogállami mechanizmust Magyarország ellen, ám hónapokig a tart, amíg végez a belső előkészítéssel és döntésre a tagállamok elé viheti a kérdést. Mindenesetre már az feszült viszonyt jelzi Brüsszel és a magyar vezetés között, hogy EU-ban kevesen gratuláltak Orbánnak a választási sikerhez. Úgy nyert, hogy az utóbbi években sorra érkeztek a bírálatok Európából a liberális demokratikus jogok megnyirbálása miatt, illetve folyamatosan megvádolták, hogy uniós pénzeket a csókosok zsebébe játszik át.

Ezen felül hurokba fogta a sajtót, a tudományt és oktatást, a civil szférát, de megnyesegette a bevándorlók, valamint a melegek jogait is. A jogállami vita létében fenyegeti az EU-t, Orbán belülről kezdi ki a szervezetet. Éppen akkor, amikor olyan feladatokkal kell megbirkózni, mint a járvány, a klímaváltozás, valamint Kína és Oroszország, utóbbi javában háborúzik Ukrajna ellen.

 

FT

 

Az elsöprő siker lehetőséget ad Orbán Viktornak, hogy még inkább kezében tartsa az országot, további alaptörvény módosításokkal bebetonozza a jobboldali-nacionalista ideológiát. Ám ily módon megint csak szembekerül az EU-val.

A választásokra még programot sem készített, de a megerősített hatalom birtokában egyik fő célja lehet, hogy még jobban megszorongassa a helyi önkormányzatokat. Nem adta fel azt a tervét sem, hogy megszerzi a Budapest Airportot. A kiskereskedelemben fokozottan hazai vállalkozókat hozhat helyzetbe. 

A Mi Hazánk sikere előrevetíti, hogy megy tovább a kulturkampf. Várhatóan folytatódik a „romboló diplomácia” is, miután az ellenzék nem tudott tőkét kovácsolni a Fidesz orosz kapcsolatából. Viszont hogy Varsó kapcsán nem eszik olyan forrón a kását, az kiderült Kaczynski legutóbbi interjújából, mert a politikus azt mondta, hogy az Ukrajna miatt mutatkozó ellentétektől függetlenül ép a kétoldalú viszony. Szó sincs a kapcsolatok megszakadásáról, az együttműködés minden lehetséges területen folytatódik.

 

Washington Post

 

Lehet, hogy Orbán sikere nem tetszik a Nyugatnak, de a magyarok ilyen választási eredményt akartak. A fejlett világ számára persze részben joggal tűnik ellenszenvesnek a szavazás kimenetele, hiszen független megfigyelők szerint a pálya a Fidesznek lejtett. Ám a rendszerváltás óta eltelt időszak – 1994-et leszámítva – azt mutatja, hogy a lakosság többsége a jobboldalhoz húz. Ez az oldal 1990-ben összesen 52 %-ot szerzett és az arányok azóta sem tértek el lényegesen.

Tehát az már azelőtt így volt, hogy Orbán képes lett volna manipulálni a szabályokat. Most pedig azért nyert, mert sokak számára elfogadható a piacgazdaság, a nacionalizmus és a konzervatív társadalompolitika egyvelege. Ezt igényli a többség.  Látni kell, hogy a nacionalizmus régóta fontos tényező a közgondolkodásban. Korábban a Jobbik jelentette a Fidesz számára a legnagyobb kihívást, nem pedig a Nyugat által támogatott, budapesti központú közép, illetve baloldal.  

Az egyesült ellenzék csak úgy tudta volna megverni a fennálló hatalmat, ha ráveszi a Jobbik összes korábbi hívét, valamint a Fidesz egynémely támogatóját, hogy hagyják a csudába a Mi Hazánkat és inkább az ellenzéki összefogásra voksoljanak. A herkulesi próbálkozás fájdalmasan dugába dőlt.

Nem nehéz megérteni, hogy az emberek a nyugati rosszallás ellenére is miért ragaszkodnak Orbánhoz. Az alacsony társasági adó vonzotta a külföldi befektetőket. Jelentősen visszaesett a munkanélküliség. A nőknek nyújtott támogatás növelte a születésszámot. De nem zavart be a képbe még a Putyinnal fenntartott szoros viszony sem. A sajtófölény viszont sokat segített.

Melyik nyugati demokráciában veszítene a kormány, amikor jól áll a gazdaság és a vezető a többségi értékeket képviseli? Orbán akkor penderül majd ki a hatalomból, amikor ez már nem így lesz. A Nyugat számára az a legjobb, ha megérti ezt.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az unió elpuskázta a lehetőséget, hogy megakadályozza a magyar jogállam felszámolását, viszont most már feltehetőleg késő. A választás kétségtelenül mélypont az EU történetében. Ha a szervezet szabadelvű-demokratikus elveinek helyzetét nézzük, akkor csak 26 tagot lehet idevenni, illetve a lengyelek miatt 25 és felet. A felelősség ezért részben az uniót terheli, mert nem lépett közbe időben Magyarországon.

A többieknek az idők során meg kellett volna fenyegetniük Orbánt, hogy kihajítják országát, akkor biztosan engedett volna. A közös front viszont a PiS 2015-ös győzelme óta már nem lehetséges. A menekültválság nagy lendületet adott a nemzeti populistáknak, és még ma is jó eszközül szolgál számukra, hogy mozgósítsanak általa az állítólagos nyugati elit ellen.

A kormányok általában igyekeznek elkerülni, hogy fájdalmat okozzanak egymásnak, már csak azért is, mert a döntéseket egyhangúan kell meghozni. Ám hogy a magyar vezető bolondját tudja járatni az EU-val, az tragikus igazság, a szerkezetből következik. Itt kerül Merkel a képbe. A volt kancellár esetében most egyaránt kétségbe vonják az orosz- és az Európa-politikát.

Megértést tanúsított Orbán iránt, próbálta megnyerni, ám túl elnézőnek bizonyult vele szemben. Viszont elérte nála és Kaczynskinál, hogy megszülessen a jogállami mechanizmus. De bírálatok érik a Bizottság késlekedését is. Hiba volt, hogy nem tette már korábban sínre a szankciós eljárást, amit bizonyít, hogy a magyar választókat abszolút nem érdekelte 7 milliárd euró befagyasztása.

Most az a legjobb, ha keményen tárgyalnak a kormányfővel. Mivel ész nélkül osztogatott, erősen rászorul az apanázsra. Az is jó ötletnek tűnik, hogy a lengyelek viszont hozzájussanak a maguk 24 milliárdjához, mert így széteshet a Budapest- Varsó-tengely.

Piszkos kompromisszumokra a jövőben is rászorul az unió, a Putyin-ellenes szankciókhoz pedig egység kell. Viszont ha Brüsszel újabb kelet-európai tagokat akar felvenni, hogy kivonja azokat az orosz befolyási övezetből, akkor két nagy problémába ütközik: a jogállamiságba és a korrupcióba.

 

Daily Telegraph

 

Az erősen jobboldali és Európa-ellenes újság úgy látja, hogy Orbán sikere katasztrófa Brüsszel szemszögéből, ugyanakkor sokat segít Putyinnak. Azzal fenyeget, hogy megtöri a földrész egységét Moszkvával szemben. A magyar vezető szoros kapcsolata a Kremllel, illetve félautoriter rendszere már jó ideje tüske a köröm alatt az EU számára. A háború folytán azonban szinte már páriának számít, míg Zelenszkij hősnek.

Az 58 éves politikus azonban nem riad vissza attól, hogy tengelyt akasszon a földrész irányadó köreivel. Utóbbiak feltehetőleg azt remélték, hogy vasárnap bealkonyul az Orbán-korszaknak, pedig jó alkalom kínálkozott a megbuktatására. A kormány rettenetesen kezelte a járványt, 45 ezren haltak bele, ugyanakkor hatásainak ellensúlyozására megszorítások következtek.

Csakhogy az esélyek az ellenzék ellen szóltak. Orbán az eltelt 12 évben igencsak bevetette magát, hogy felépüljön az illiberális demokrácia. Hegedűs Dániel a Német Marshall Alapítványtól úgy véli: hiába volt verseny, a választást nem lehet demokratikusnak tekinteni. Így most az unió a következő években is egy olyan taggal néz szembe, amely ha nem is aktívan ellenséges, de kész meghiúsítani a közös terveket és minden eddiginél magabiztosabb.

Ráadásul a Fidesz úgy veszi majd, hogy igen széles körű társadalmi felhatalmazást kapott, így fokozott fellépésre kell számítani az LMBT-közösség és más kisebbségek ellen. Orbán ezen felül megkéri az együttműködés árát az EU-tól, pl. azért, hogy ne blokkolja az újabb szankciókat.

Ám ezzel együtt nem lesz könnyű dolga, mert kénytelen egyensúlyozni, ha fenn akarja tartani a szoros viszonyt Moszkvával, ugyanakkor nem szeretne megválni az uniós tagsággal járó előnyöktől. Az UniCredit fő közgazdásza ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Magyarország fontos a német gazdaság számára, Merkel ezért tűrte el Budapest viselkedését. Igen valószínű, hogy az érintett cégek keményen lobbiztak nála. Viszont az európai partnerek mind jobban kerülik Orbánt.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Magyarország Orbanisztán és az is marad – fejti ki a legnagyobb osztrák bulvárlap. Pedig az ellenfelek már akkor örvendeztek, hogy leáldozik a Fidesz-korszaknak, amikor Márki-Zay, az amatőr 2018-ban nyerni tudott a hódmezővásárhelyi polgármester választáson. Majd az érzésre ráerősített az ellenzéki siker egy évvel később, amikor ellenzéki kézre került Budapest és egy sor nagyváros. Az EU is úgy látta, végképp megfelelő a széljárás.

A hat párt összeállt, és tényleg volt esélye. Mert mikor, ha nem most szabaduljanak meg egy olyasvalakitől, aki már 8 éve kinyilvánította, hogy a liberális állam gátolja a nemzeti érdekeket, ezért ő a maga részéről illiberális demokráciát akar. Attól az embertől, aki nagy példaképének tekinti Putyint. Ám a kihívók akkora vereséget szenvedtek, hogy azt még a legpesszimistábbak sem gondolták volna. Azaz Magyarország továbbra is Orbanisztán.

 

Washington Post

 

Megerősítette befolyását a választások eredményeként a két Putyin-barát európai vezető: Orbán és Vučić. Az ukrajnai háborús bűnök hatására az orosz elnök még inkább páriává válik, de Budapestről és Belgrádból jó híreket kapott. A két illiberális, nacionalista vezető fölényesen diadalmaskodott, Orbán, a földrész aktuális demagógja kényelmes kétharmadot ért el.

Éppen ő lehet a fő gond az EU számára. Az orosz kapcsolat ugyan több más szélsőjobbos politikusnak is gondot okozott, lásd Salvinit és Le Pent, ám a magyar kormányfőnek nemigen ártott az urnáknál, hogy nem hajlandó Kijev segítségére sietni. Átment az az üzenete, hogy nem hagyja Magyarországot belevonni a háborúba.

Politikája olyan Európa szívében, ami nagyon ismerős a Putyinhoz hasonlatos erős emberek számára. A Fidesz javára módosította a választási törvényeket, korlátozta a civil szervezeteket, újságírók ellen kémprogramot vetett be, továbbá bedarálta a fékeket és ellensúlyokat. Ezen túlmenően hatalombarát médiabirodalmat teremtett, amely a hivatalos mondandót visszhangozza.

Nem számít, hogy a gazdaság közepes teljesítmény nyújt, miután a legjobb koponyák kivándorolnak Orbán uralma elől, és hogy egyre jobban öregszik a lakosság. Ukrajna ugyanakkor semmi jót nem vár a régi-új kormánytól. Az európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes szerint arra számítanak, hogy magyar részről fennmarad a barátság Moszkvával.

 

Die Welt

 

Dalos György szerint Orbán patetikus nacionalista, cinikus hazardőr, feudális nagyúr és ügyes technokrata, ezt a keveréket adja el illiberális demokráciaként a publikumnak. A Berlinben élő író-történész, akinek épp a napokban jelent meg könyve a miniszterelnökről, úgy látja: a szavazók azt szeretik benne, hogy stabilitást ígér, hogy erő sugárzik belőle, de ebbe alighanem az is belejátszik, hogy gyenge az ellenzék.

Az EU várhatóan vonja kétségbe a választás eredményét, igazából azonban kötelessége, hogy az eddiginél talán következetesebben, de számon kérje a jogállami normák teljesítését, továbbá nyíltan bírálja az Európa-ellenes irányvonalat. A szakértő a tudatos hintapolitika részének tekinti, hogy Orbán ennyire keresi Putyin barátságát. Az uniótól egy valamit vár: pénzt.

A kormányfő számára a szövetségi tagság semmiféle erkölcsi kötelezettséget nem jelent, vonatkozik ez az EU-ra és a Visegrádi Csoportra is. Magyarország és Lengyelország mentálisan teljesen más és más tészta. Mindkettő kommunistaellenes, de a lengyeleknél ez történelmi okokból ruszofóbiával jár együtt. A magyaroknál viszont a múltbeli sérelmek nem akadályozzák, hogy összemutyizzanak Putyinnal. Így még 56 sem, 89 pedig egyértelműen tegnapi hó.

 

Project Syndicate

 

A magyar választás nem volt sem tisztességes, sem szabad, sőt kifejezetten manipulálták, ezért az EU-számára most minden eddiginél égetőbb a kérdés: mitévő legyen egy virtigli autokráciával – írja közös kommentárjában Magyar Bálint és Madlovics Bálint. Kiemelik: az eredmény azt tükrözi, hogy a Fidesz beleavatkozott a szavazási folyamatba, ezért a választás kimenetele már előre eldőlt.

Ehhez nem kellett klasszikus módon csalni, az csak kisebb mértékben fordulhatott elő, mert hála a civil társadalomnak, mindenütt voltak ellenőrök. Így ha valahol volt visszaélés, leginkább a levélszavazatoknál.

Viszont a szabályok módosítgatása állandósult, de a Fidesz egyébként is mindent bevetett, hogy nyerjen:

1. a kormány az utóbbi hónapokban a GDP 3 %-ának megfelelő összeget osztogatott szét

2. a hatalom erői 8-szor annyit költöttek politikai reklámokra

3. A közmédia változatlanul hivatalos szócsőként működött, a magánsajtó Fidesz által ellenőrzött része pedig ontotta Márki-Zayról az álhíreket, illetve a rágalmakat.

A háború felforgatta a forgatókönyveket, a Fidesz azonban feloldotta a híveit az alól, hogy szolidaritást tanúsítsanak Ukrajna iránt, ömlött rájuk a Kreml propagandája. Az eredmény egy roppant megosztott társadalomról árulkodik, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy főleg vidéken csak a hatalom kezében lévő orgánumokból tájékozódnak. Mivel a sajtó jó része a kormánypárt kezében van, továbbá félrehúz a választási rendszer, ezért Orbán nem demokratikus módon nyert.

Magyarország továbbra is fogas kérdést jelent, arról nem beszélve, hogy a Putyinhoz fűződő szoros kapcsolat még nagyobb biztonsági kockázatot jelent, mint idáig. Ugyanakkor az ellenzéki képviselőknek fel van adva a lecke: vagy elfogadják a mandátumukat, ám ezzel a törvényesség látszatát adják egy tekintélyuralmi rezsimnek, vagy bojkottálják az új parlamentet, viszont ily módon meg inkább eltűnnek a nyilvánosságból.

 

 

2022. április 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább

Európa azzal szembesül, hogy Orbán Viktor zsarolja

Mégpedig azért, mert hozzá akar jutni a felfüggesztett pénzügyi alapokhoz. Ezért azután blokkolja mind Ukrajna támogatását, >

Tovább