2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az elhunytak nevében történő szavazás ellen indított akciót egy vajdasági magyar szervezet

Az elhunytak nevében történő szavazás ellen indított akciót egy vajdasági magyar szervezet

„Mivel a visszaéléseket, csalásokat feltérképezni, kimutatni és bizonyítani gyakorlatilag szinte lehetetlen, ezért a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Nem párt támogatásával gondoltuk érzékenyíteni a határon túli, esetünkben szerbiai, a 2022. évi magyarországi választáson szavazni jogosultakat. Csak kérést fogalmaztunk meg részükre a kétoldalas cédulákkal magyar és szerb nyelven. Azért így, mert számos olyan magyar állampolgárról is tudunk, aki nem tud rendesen magyarul, de már előre megegyezett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáival arról, hogy a levélszavazatát átadja majd nekik.” Bod Tamás (Magyar Narancs):

A 2018-as külföldről érkezett levélszavazatokkal összefüggő visszaélések elkerülése, de legalábbis mérséklése érdekében a múlt hétvégén szórólapos akcióba kezdett a vajdasági Szabad Választásokért – Szabadon Egyesülés. A csoport arra hívja fel a figyelmet, hogy az elhunytak nevében levélben beküldött szavazatokkal az érintettek választási csalást követnek el.

„A 2022. évi magyarországi választásra jogosultak figyelem! Kérünk benneteket, hogy levélszavazatokat az elhunytak és a nyugaton élő hozzátartozók nevében ne küldjetek be! A jogszabály szerint a választási csalást a törvény bünteti, bárhol is éltek a világban. Köszönjük. Szabad választásokért – Szabadon Egyesülés.” Ez olvasható azon a magyar és szerb nyelven írott szórólapon, amelyet a csoport az elmúlt hétvégén kezdett terjeszteni a magyarok lakta vajdasági településeken. Az első állomás a 10 ezer lakosú Magyarkanizsa volt, amelyet Zenta, majd e hétvégén Szabadka követ.

Mint a Narancs.hu megtudta, a szórólapos, cédulás akció párton kívüli fiatalok kezdeményezésére Bács-Kiskun megyéből indult. Az eredeti ötlet a 2018-as magyarországi országgyűlési választás alatt a levélszavazáskor látott visszaélések nyomán született. Akkor ugyanis azt tapasztalták, hogy több elhunyt vajdasági lakos nevében szavazólapokat töltöttek ki.

„Mivel a visszaéléseket, csalásokat feltérképezni, kimutatni és bizonyítani gyakorlatilag szinte lehetetlen, ezért a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Nem párt támogatásával gondoltuk érzékenyíteni a határon túli, esetünkben szerbiai, a 2022. évi magyarországi választáson szavazni jogosultakat. Csak kérést fogalmaztunk meg részükre a kétoldalas cédulákkal magyar és szerb nyelven. Azért így, mert számos olyan magyar állampolgárról is tudunk, aki nem tud rendesen magyarul, de már előre megegyezett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáival arról, hogy a levélszavazatát átadja majd nekik” – mondta portálunknak a szervezet neve mellőzését kérő egyik aktivistája.

Mint elmondta, a csoport tagjai inkognitóban szeretnének maradni, de aktívan részt vesznek ebben a kezdeményezésben. A levélszavazó űrlapok postázása március elején, azaz most történik, és március 15-étől már azok gyűjtésére kerül sor. Ennek kezdőakkordja éppen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező ottani ünnepségeken lesz.

„A Vajdasági Magyar Szövetség a Fidesz vajdasági hátországa. Minden eszközzel azon vannak, hogy a magyar országgyűlési választásra minél több levélszavazatot gyűjtsenek össze, és azokat a »megfelelő módon« kezeljék.

A szabadkai magyar konzulátusi gépjármű akár el is megy a levélszavazati csomagokért egyes települési központokba, ahol biztosan van VMSZ-iroda, vagy a levélszavazatokat tartalmazó csomagokat a VMSZ helyi vezetői és aktivistái viszik majd Szabadkára. Mondani sem kell, teljesen ellenőrizetlen módon” – mondta a Szabad választásokért – Szabadon Egyesülés csoport szóvivője a Narancs.hu-nak.

Akár harmincezer határon túli halott szavazó is szerepelhet a választási névjegyzékben – írta a napokban a Szabad Európa. A lap arról is érdekes táblázatot közölt, hogy a központi névjegyzékből elhalálozás miatt törölt szerbiai magyar választópolgárok száma és az átlagos populációbeli mortalitás alapján becsült halálozások száma közti különbség mekkora lehet. Kiderült, hogy 2018 és 2021 között ez a differencia csak a Vajdaságban közel 2500. (A lap egyébként megkereste a VMSZ-t, hogy aktivistáik miként segítik a levélben történő szavazás lebonyolítását Szerbiában, de nem kaptak választ a szervezettől.)

A vajdasági magyar akciócsoport szerint mivel sem a szerbiai szavazatok kezelésének ellenőrzése, sem a választási törvény szerinti konzulátusi választási ellenőri munka nem teszi lehetővé, hogy a visszaéléseket és csalásokat leleplezzék, ezért választották, hogy a lehető legtöbb érintettet figyelmeztetik, adott esetben választási csalást követhetnek el.

„Mire a  konzulátusra bekerülnek a szavazólapok, akkor már késő bármit is ellenőrizni” – mondta a Vajdaságban élő beszélgetőtársunk. Végül megjegyezte, hogy ismeretségei révén rálátása van a VMSZ belső köreire, sőt több akár vezető beosztású emberrel személyes kapcsolatai is vannak, de nem akarja őket kompromittálni. Most kezdődött szórólapos akciójukat titokban tartja előttük. „A VMSZ tagjainak nagy többsége azt hiszi, hogy igaz ügyért csinálják a szabálytalanságokat. Ez a legmegdöbbentőbb a számunkra” – zárta szavait Szabad választásokért – Szabadon Egyesülés csoport szóvivője.

Lapunk megkérdezte a VMSZ-t, mi az álláspontja az elhunytak nevében levélben beküldött szavazatokkal kapcsolatban. A szövetség egy korábbi, február 16-án kiadott nyilatkozatukat ajánlotta figyelmünkbe. E közlemény úgy fogalmaz "Márki Zay Péter (sic!) szerint, Hadházy Ákos szerint szinte biztos, hogy Orbán Viktornak van egy halottakból álló hadserege a határon túliak között, akiket levélszavazatok útján fog hadrendbe állítani élő rokonok segítségével".  "Mivel tudjuk, hogy nem létezik a Márki Zay Péter által vizionált határon túli WD-szavazók (a WD a walking dead angol kifejezés rövidítése, jelentése tkp. élőhalott - a szerk.) vajdasági kontingense, így a VMSZ mindent el fog követni annak érdekében, hogy a vajdasági magyarok nemzet iránti elkötelezettségét reprezentáló szavazatmennyiség ne csak megrémítse, de el is rettentse Márki Zay Péter politikai-horror forgatókönyvírót a politikusi (miniszterelnök-jelölti) szakmától" - írta a vajdasági magyar párt.

 

2022. március 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább