2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Times: Dicsőség az ukránoknak

Times: Dicsőség az ukránoknak

Az oroszországi tiltakozások alighanem azt jelzik: Putyin végzetesen elszámította magát. Az ellenállás jelképe az a tanárnő, akinek véres arca bejárta a világsajtót, miután Harkovban megsérült egy légitámadásban. Hogy az ukrán elnök Kijevben maradt és felszólítja orosz kollégáját, hogy vessen véget a vérontásnak, nos, az azt mutatja, hogy ez a botcsinálta vezető egy ostrom alatt álló nemzet kétségbeesett bátorságát testesíti meg. Tudja, hogy ő és a főváros van Moszkva lefejezési stratégiájának célkeresztjében. Ugyanez történt 56-ban, Magyarországon, 68-ban Csehországban. Most Zelenszkijt akarják elfogni, vagy azért, hogy kivégezzék – lásd Nagy Imrét, vagy azért, hogy Moszkvába vigyék, hogy ott kihallgassák és kínozzák, ahogy az Dubcsekkel történt. Putyinnak egy szavát sem szabad elhinni, bármit is ígér, hiszen bebizonyosodott, hogy megrögzött hazudozó. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Deutsche Welle

 

Orbán Viktor magyarázkodni kényszerül Ukrajna ügyében. Csak félszívvel ítélte el a háborút, ugyanakkor a külpolitikában elszigetelte országát és a nagy Putyin-barátság visszaüthet számára odahaza is. A hónap elején még arról beszélt Moszkvában, hogy értelmetlenek az uniós szankciók és inkább az együttműködés kétoldalú magyar modelljét ajánlotta a többi uniós partnernek is.

Ám az invázió megindulása után diplomáciai harapófogóba került. Az elején a magyar vezetés egy fél napon át meg nem szólalt – egyedüli európai államként nem ítélte el a bevonulást. Orbán csak csütörtök délután állt a kamerák elé, de azt a szót, hogy háború, akkor sem ejtette ki a száján.

Krekó Péter szerint a magyar külügy megnyilvánulásai igen ellentmondásosak. A kiállás bátortalan és nem egyértelmű, a magyar kormány csupán minimális mértékben támogatja a büntető lépéseket. Ugyanakkor a politikusok, a hatalom közeli médiával együtt, mind inkább az orosz felet támogatják és a NATO, illetve a Nyugat ellen uszítanak. 

Nem sokkal később adta ki Orbán a jelszót, hogy Magyarország távol kívánja tartani magát a viszálytól, a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, Ezzel az állásponttal meglehetősen magára maradt a szövetségesek között. De a belpolitikában is bajba kerül, mert még sok Fidesz-hívő sem ért egyet azzal, hogy a politika összeáll Putyinnal. És itt előjönnek az 56-os emlékek is.

Ezért a kormánynak alaposan mérlegelnie kell hozzáállását, ideértve, hogy mi legyen a várható rengeteg menekülttel. Annál is inkább, mert őket a lakosság javarésze rokonszenvvel fogadja, nem úgy, mint 6 éve. Ezért azután Orbán szokatlan nagyvonalúsággal bejelentette, hogy a határ nyitva áll minden bajbajutott előtt. Krekó szerint a hatalom zsákutcába manőverezte magát azzal, hogy Putyinhoz dörgölőzött és nyitott keletre. Viszont – mondja a szakértő – fel kell adni az olyan terveket, mint Paks, ha Magyarország komolyan csatlakozik a szankciókhoz.

 

New York Times

 

A vezércikk szerint Putyin ismét megnyitotta a hidegháborút, de nem látni, hogy az új kelet-nyugati harc hová vezet, illetve meddig tart. Viszont az biztos, hogy amit az elnök felhozott a háború igazolására, annak sok teteje nem volt. Ennélfogva kizárólag Moszkva, az ottani szűk klikk a felelős minden csepp ukrán – és orosz – vérért. De fontos azt is beismerni, hogy alighanem még a Kreml urának sincs fogalma arról, mi lesz az elkövetkező napokban, hetekben, netán években.

Bábkormányt akar beleültetni a hatalomba és meddig szándékozik megszállva tartani az országot? Vannak-e a Nyugatnak olyan eszközei, amivel meg lehet fékezni az oroszokat, és meg tudják büntetni Putyint? Az eddigi lépések feltárták, hogy azért itt vannak korlátok. Hogy a fenyegetések hasztalannak bizonyultak, az jelzi, hogy a politikus vállalja az áldozatokat,  és majd kiderül hogy mennyire hajlandó ugyanerre a másik oldal.

Biden két különösen kemény intézkedést kihagyott: nem rendelt el semmi olyasmit, ami személyesen az orosz államfőt érintené, és nem zárta ki az orosz bankokat a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. Utóbbi különben azoknak az országoknak is veszteséget okozna, amelyek kereskednek az oroszokkal.

Az amerikai elnök ragaszkodott ahhoz, hogy minden partner támogatja a Moszkva-ellenes lépéseket. Még a magyar kormányfő, Putyin fenntartás nélküli barátja is. Az viszont kérdéses, miként reagál a tengerentúli közvélemény, ha az égbe szöknek az energiaárak.

Egyértelmű, hogy Putyin miatt Európa a háború óta nem volt kitéve ilyen veszedelmes konfliktusnak. Az elnököt a félrecsúszott sérelem, a rosszul értelmezett történelem és a nagyság illúziója vezérli. Újrakezdte a hidegháborút, ami azért különösen kockázatos, mert amit követel, az nem tárgyalási alap. Emellett az oroszoknak nukleáris arzenáljuk van, de képesek a világhálón keresztül is nagy rombolást okozni.

A Nyugat akkor a legerősebb, ha közösen áll ki az értékekért és az ellenséggel szemben. De a nehézségeit össze nem lehet hasonlítani az ukrán nép szenvedéseivel.

 

Die Zeit

 

Azért az EU ügyelt arra, hogy a szankciók ne fájjanak túlzottan – neki – írja az elemzés. Pedig a két nappal ezelőtti csúcs előtt az volt a mondás, hogy az unió kész súlyos gazdasági árat is bevállalni cserében. Aztán másként alakult. Azt persze minden kormány érzékeli, hogy minél keményebb a visszavágás, annál inkább megérzi a saját gazdasága. Ennélfogva a jelek szerint többet számítanak a nemzeti érdekek, mint az, hogy egy szuverén államot a szemük előtt számolnak fel.

A legélesebb fegyvert úgy hívják: SWIFT. Ha bevetik, az orosz bankok gyakorlatilag kiszorulnak a nemzetközi fizetésekből. Akkor pedig leáll az áruforgalom, mert a cégek onnantól kezdve nem tudják átutalni az import ellenértékét, illetve nem képesek elkönyvelni a kivitel ellenértékét. Mellesleg az olaj- és gázügyletek pénzügyi része is ezen a rendszeren keresztül bonyolódik le.

Úgy tudni, hogy az eszköz beélesítését elsősorban Németország és Olaszország hiúsította meg, mert féltette a gázellátást., illetve tartott az árak berobbanásától. De más hatalmak sem lelkesedtek érte, mert általában nem szeretik, ha nagyon megszorongatják Moszkvát. Ilyen Ausztria, valamint Magyarország. Orbán igen jó kapcsolatot ápol Putyinnal. 

Scholz arra hivatkozott, hogy az igazán hathatós eszközöket későbbre kell tartalékolni, ha netán eszkalálódik a helyzet. Az óvóhelyekre kényszerülő ukránok alighanem megkérdezték: mi lehet még az orosz bombázásoknál is rosszabb?

 

The Times

 

Dicsőség az ukránoknak, akiknek bátorsága megérdemli az elismerést és a támogatást – mutat rá a vezércikk. Egyben kiemeli, hogy az oroszországi tiltakozások alighanem azt jelzik: Putyin végzetesen elszámította magát. Az ellenállás jelképe az a tanárnő, akinek véres arca bejárta a világsajtót, miután Harkovban megsérült egy légitámadásban.

Hogy az ukrán elnök Kijevben maradt és felszólítja orosz kollégáját, hogy vessen véget a vérontásnak, nos, az azt mutatja, hogy ez a botcsinálta vezető egy ostrom alatt álló nemzet kétségbeesett bátorságát testesíti meg. Tudja, hogy ő és a főváros van Moszkva lefejezési stratégiájának célkeresztjében.

Ugyanez történt 56-ban, Magyarországon, 68-ban Csehországban. Most Zelenszkijt akarják elfogni, vagy azért, hogy kivégezzék – lásd Nagy Imrét, vagy azért, hogy Moszkvába vigyék, hogy ott kihallgassák és kínozzák, ahogy az Dubcsekkel történt. Putyinnak egy szavát sem szabad elhinni, bármit is ígér, hiszen bebizonyosodott, hogy megrögzött hazudozó.

De nem csupán az ukránok mutatnak kurázsit. Moszkvában, Szentpéterváron és másutt ezrek vonultak az utcára, tiltakozásul a háború ellen. Noha tudták, hogy a rendőrség összeveri őket, mert Putyin egyre inkább szabadjára engedi az erőszakszervezeteket, hogy elfojtson minden ellenkezést a diktatúrájával szemben. A megmozdulásokat azonban nem érzékeli az az ember, aki visszavonult a Kreml falai mögé és már csak egy pár tanácsadóval érintkezik, akik osztják messianisztikus elképzelését az új orosz birodalomról. Ám az egykori KGB-ügynök pontosan tudja, hogy az utcai felvonulások a felhalmozott politikai elégedetlenség veszélyes megnyilvánulásai egy önkényuralomban.

Putyin felpuffadt arca és félelme a Covidtól, azt jelzi: lehet, hogy szteroidokat kap. Az pedig téves helyzetértékelést, sőt akár paranoiát válthat ki nála. Ugyanakkor nem ismeretes, hogy a hadsereg vezetése mennyire ért egyet egy olyan háborúval, amely egy másik szláv nemzet ellen folyik. Az ukránok komolyan gondolják, hogy megvédik országukat. Az orosz elnök ugyanakkor aligha tervezett be hosszú gerillaharcokat. És nincs senki a környezetében, aki szólna neki. A Nyugat törekvése az, hogy elérje: a téves számítások véget vessenek az államfő uralmának.

 

2022. február 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább