2022. január 23. vasárnap
Ma Zelma, Rajmund, Emerencia, Emese névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Veszélyes pillanathoz érkezett Európa

Veszélyes pillanathoz érkezett Európa

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy veszélyes pillanathoz érkezett Európa, mert kérdés, mit ad cserében Biden, hogy Putyin ne támadja meg Ukrajnát. Az orosz fél által előidézett válsághelyzet olyan fenyegetés, ami évtizedek óta nem fordult elő. De az talán még az inváziónál is nagyobb kockázat, hogy az amerikai elnök engedményt tesz Moszkvának. Még a háborúnál is rosszabb volna, ha az elnök meg tudná félemlíteni a NATO-t és elérné, hogy az kivonuljon Kelet-Európából. Bezsebelné a meghátrálást, megtámogatná vele hazai népszerűségét. Egyben várna a következő lehetőségre – talán a Baltikumban? Vagyis Ukrajna lerohanása tragédiának számítana, de az még rosszabb volna, ha Putyin diktálhatná a nyugati biztonsági feltételeket. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Washington Post

 

A vezércikk semmi rendkívülit nem talál abban, hogy Trump a minap teljes mellszélességgel kiállt az újraválasztásért küszködő Orbán Viktor mellett, mert itt két rokonlélekről van szó, még akkor is, ha a volt elnök alapvetően hazafelé politizált a nyilatkozattal. Mindesetre mindkettő nacionalista, akiben nem csupán az a közös vonás, hogy nem kér a migránsokból, továbbá a demokratikus játékszabályokból, de emellett rosszul álltak hozzá a járványkezeléshez is. Ily módon a két ország „előkelő” helyet vívott ki magának a különféle halálozási statisztikákban.

Kölcsönösen igen jó véleménnyel vannak a másikról, amihez  Trumpnál hozzátartozik, hogy ő hosszú ideje rokonszenvez a korrupt tekintélyuralmi politikusokkal, lásd Putyint, valamint a Fülöp-szigetek és Brazília államfőjét. Mind a hárman megszegik az emberi jogokat, megnyirbálják a politikai jogokat.

Hogy Trump elkötelezte magát Orbán mellett, az szembemegy az Európa és az USA által vallott alapelvekkel: a szabad sajtóval, a független igazságszolgáltatással, a pluralizmussal és az erős civil társadalommal. A magyar vezető immár pária az unióban, miután bontja le a demokrácia alappilléreit. A Covid-19 arra volt jó neki, hogy növelje jogkörét. Akarat nélküli bábokkal töltötte fel a bíróságokat, a Pegasust kormánykritikus újságírók megfigyelésére használta, saját érdekeinek megfelelően alakította át a választási szabályokat, kemény kézzel elérte, hogy szövetségesei felügyeljék a médiát és az egyetemeket.

Ám ezzel együtt, vagy éppen ezért kivívta a tengerentúli jobboldal behízelgő tiszteletét. A konzervatívok oda vannak érte, mert a fehér, keresztény nacionalistát látják benne, aki szögesdrótakadályt emelt, nehogy a menedékkérők bejussanak az országba. Ellenben meg nem szólaltak, amikor zsidóellenes szólamokra ragadtatta magát, vagy amikor korlátozta az LMBT-közösség jogait.

Az Egyesült Államok persze már a hidegháború idején felkarolt autokratákat, a szovjetek legyűrése többet számított, mint a szövetségesek brutális politikája, korrupt rendszere. Ám amikor Trump beáll Orbán mögé, akkor azért veti be az amerikai tekintélyt a magyar demokrácia lebontásának alátámasztására, mert ily módon saját magának akar menlevelet, tehát hogy zavartalanul rohamozhasson meg választásokat, szavazati jogokat, egyéb alkotmányos biztosítékokat.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Noam Chomsky úgy látja, hogy Trump nagyzási mániában szenvedő szociopata, ugyanakkor zseni. A 93 éves amerikai tudós, a világhírű MIT, a Massachussetts Institute of Technology tiszteletbeli professzora, akit a New York Times már 1979-ben a legnagyobb élő értelmiségiek közé sorolt, azt mondta, hogy az előző elnök csak saját magával foglalkozik, de roppant éles elméjű. Tudja, mitől döglik a légy, ebben nincs párja. Számára két dolog számít: egyrészt hogy biztosítsa a gazdagokat és a vállalatokat: csak ne izguljanak, az ő érdekeiket jeleníti meg.

Másrészt pedig szavazóbázist kell teremtenie. A republikánusok Nixon óta tisztában vannak azzal, hogy politikájukkal képtelenek bárkit is mozgósítani. Nem mondhatják azt a polgároknak, hogy én ugyan a tehetőseket és a nagy konszerneket képviselem, de ettől még voksoljatok rám. Más témákat kell találnia, hogy senki se figyeljen oda a saját helyzetére. Ilyen pótlék a fehér faj állítólagos hanyatlása.

A világ ugyan civilizáltabb, mint 60 éve, ám ha az eddigi irányzatok folytatódnak, akkor dicstelen véget ér az amerikai demokrácia. Mellesleg nagy a hasonlatosság a Trump-hívek és a német neonáci AfD támogatóinak felfogása között. Az USA több államában most éppen olyan törvények születnek, amelyek segítségével a Köztársasági Párt megvétózhatja a választások eredményét, ha azt nem tartja elfogadhatónak a maga szempontjából. A szélsőjobb egyre több helyen veszi kézbe a választási rendszer ellenőrzését.

De folyamatosan küzdeni kell a politikai reakció és a vele szövetkező üzleti krém ellen, ami persze nem lesz könnyű. Ám Chomsky ehhez irányadónak tartja, amit egykor Gramsci tanácsolt: az értelem borúlátását, az akarat optimizmusát. Ami azt jelenti, hogy harcolunk tovább, mert tudjuk, hogy lehet nyerni, még ha nem is egykönnyen. Ám nem szabad feladni, a rengeteg akadály láttán sem. Sok tekintetben ez az egész történelem legfőbb tanulsága.

 

AP

 

Bár idáig a lengyel vezetés szakmányban tagadta, hogy az ország megvette az izraeli kémprogramot, Kaczynski most mégis elismerte, hogy igen, beszerezték. Ám azt cáfolta, hogy politikai ellenfelek megfigyelésére használták volna. Azzal érvelt, hogy nagy hiba volna, ha a titkosszolgálatoknak nem lenne a kezében ilyen eszköz, mint ahogy sok más országban is bevetik azt a bűnözés és a korrupció ellen. Közérdek volt, hogy pont ilyen célokra beszerezzék a szoftvert.

Arra viszont semmi okot nem lát, hogy bizottság vizsgálja ki az ügy körülményeit, annál is kevésbé, mert szerinte a lehallgatás nem befolyásolta a három évvel ezelőtti választás kimenetelét. Mint emlékezetes, két független külföldi forrás is megerősítette, hogy meghackelték az ellenzék akkori kampányfőnökének telefonját. Ám a PiS vezére szerint ezt semmi sem támasztja alá, csupán a kormányellenes erők hisztériáznak. Annak idején azért kaptak ki, mert kikaptak, nem kéne most mentséget keresniük.

 

Politico

 

A lengyel lehallgatási ügy fő célpontja úgy értékelte Kaczynski beismerését, hogy a PiS ugyan folyamatosan hazudozott, de most legalább sikerült kipréselni az igazságot belőle. Idáig az ország erős embere azt állította, hogy nem tudott semmit sem a szoftverről. Azt viszont változatlanul teljes képtelenségnek minősíti, hogy a Pegasust politikai célokra alkalmazták volna.

Ugyanakkor nem zárta ki teljesen a lehetőséget, hogy a képprogramot rátelepítették a már említett szenátor, Brejza okos telefonjára, mondván, hogy a törvényhozó ellen bűncselekmény gyanúja merült fel. Ezt azonban az ellenzéki politikus határozottan tagadja és perrel fenyegetett meg mindenkit, aki az ellenkezőjét hangoztatja.

Az Amnesty International nemzeti igazgatója úgy foglalt állást, hogy az új tények megrázóak, de nem meglepőek. Ám nagy aggályokat vetnek fel nem csupán a politika, hanem a civil társadalom szemszögéből is, hiszen a kormány mérlege igencsak lesújtó az emberi jogok és a jogállam területén. Ugyanakkor az igazságügyi miniszter kitart amellett, hogy semmi törvénytelenség nem történt, szerinte az csak mese, hogy az ilyen szoftver használata ellentétes a jogszabályokkal.

 

Yahoo/AP

 

Lengyelországnak a jövő kedden választ kell adnia az EU-nak, hogy mikor és miként kívánja felszámolni az igazságszolgáltatás megrendszabályozására létesített Fegyelmi Tanácsot, amint azt az Európai Bíróság elrendelte, ám a szaktárca helyettes vezetője most azzal vádolta meg az uniót, hogy az törvénytelen követelésekkel hozakodik elő. Ha Varsó nem tesz eleget az ítéletnek, akkor az azt jelenti, hogy legalább 70 millió eurós bírságot kell fizetnie, még inkább késik a támogatás a brüsszeli koronaalapból, sőt lehet, hogy további jelentős összegekről is le kell mondania.

Kaleta kifejtette, hogy a döntéssel az EUB megszegte azt a jogkört, amit Lengyelország az integrációra ruházott át. Ám mint mondta, országa nem fog engedni bizonyos európai intézmények zsarolásának. Az unió legfelsőbb ítélőszéke várhatóan ez évben hozza meg a végleges verdiktet, az előzetes szakvélemény törvénytelennek tartja a Fegyelmi Tanács működését.

A bírság napi egymillió euró és immár 70 milliónál jár, ha a lengyel fél ellenkezik. Ha nem hajlandó perkálni, akkor a Bizottság kamatot számít fel, szükség esetén pedig levonja az összeget a fejlesztési segélyekből. Egy brüsszeli szóvivő azt közölte, hogy a tagok idáig mindig átutalták a büntetést, és bár a végleges ítélet még nincs meg, ám ami esedékessé válik, azt azonnal teljesíteni kell. Még úgy is, hogy ilyen helyzetre korábban nem akadt példa.

 

Politico

 

A Visegrádi Csoporton belül egyre nagyobbak az ellentétek, így lassan helyesebb a V4-ek helyett inkább V 2+2-őt mondani. Merthogy Csehország és Szlovákia a jelek szerint a liberális demokráciákkal tart, míg Magyarország és Lengyelország pont az ellenkező irányban halad. De hát Prágában és Pozsonyban nem is olyan régen új kormány került hatalomra, így a két ország visszatért az EU fő áramába.

A négy vezetést sok minden megosztja, pl. az, hogy milyen politikát folytassanak Oroszországgal és Kínával szemben, továbbá, hogy a jogállamiság betartásához kell-e kötni az uniós támogatások folyósítását. A varsói Nemzetközi Kapcsolatok Központjának egyik kutatója úgy fogalmaz, hogy a négyek között még akadnak közös témák, de a románcnak már régen vége.

A szlovák környezetvédelmi miniszter szerint országa nagy lendületet kapott, amikor megbukott Babiš, mert így már jó esély van arra, hogy Pozsony nem marad magára a szövetségen belül és inkább kettő kettő ellen lesz a felállás. A nagy töréspont a jogállam, mert a csehek és a szlovákok is erősíteni akarják az EU-t, nem pedig gyengíteni. De hogy itt mi lesz a regionális összefogáson belül, az egyelőre nem világos.

 

Budapest és Varsó mind jobban elszigetelődik, ezért számukra fontos a V4-es formáció. De Orbán azzal is elidegenítette magától a cseheket, hogy Babiš mellett kampányolt a választások előtt, ezért Prágából mostanság sok megértésre nem számíthat. Csehország inkább abban reménykedik, hogy megbukik a magyar, illetve a lengyel vezetés.

 

Die Presse

 

A moszkvai Carnegie Központ egyik politológusa úgy értékelte, hogy ami jelenleg Kazahsztánban zajlik, az apokalipszis az autokraták számára. A Kreml azt érzékelheti, hogy Nazarbajev átadta ugyan a hatalmat Tokarjevnek, ám ez cseppet sem sikertörténet. És hát az orosz elnök még nem gondoskodott az utódlás menetéről.

Mindenesetre a központi kézben lévő orosz sajtó azonnal arról cikkezik, hogy az elszabadult indulatok mögött az USA van, ez a fajta reakció szinte már reflexnek számít Moszkvában. Pedig az elégedetlenséget a cseppfolyósított gáz árának csaknem megkétszerezése váltotta ki, és a harag politikai futótűzként söpört végig az országon. Senki sem szervezte, a követelések nem világosak. Ám az igen, hogy az emberek társadalmi-gazdasági okok miatt vonultak az utcára. Az ország igen gazdag olajban és földgázban, de ettől még sokan szegények.

Rengeteg fiatal semmiféle jövőt nem lát maga előtt. Az ország autoriter vezetése nem épített be szelepeket a elégedetlenség levezetésére. A megmozdulásokat három éve is leverték, de a kiváltó okokkal továbbra sem törődtek. A szálakat változatlanul Nazarbajev mozgatta a háttérből.

A nemzet vezérének szobrait egymás után döntik le az országban, a névleges elnök látványosan/megalázó módon túllép elődjén. Oroszországnak viszont rosszkor jön a válság, mert ott az ukrán história, aminek segítségével a Kreml nyugati biztonsági garanciákat igyekszik kicsikarni. Moszkvához hű elemzők azonnal összeesküvést emlegetnek, mármint hogy a másik fél Kazahsztánon keresztül próbálja az oroszokat engedményre kényszeríteni. De Putyin most majd jól megmentheti az ázsiai országban élő orosz kisebbséget, az északi részt történelmi okokból egyébként is orosz területnek tekinti.

 

Wall Street Journal

 

A konzervatív lap vezércikke úgy ítéli meg, hogy veszélyes pillanathoz érkezett Európa, mert kérdés, mit ad cserében Biden, hogy Putyin ne támadja meg Ukrajnát. Az orosz fél által előidézett válsághelyzet olyan fenyegetés, ami évtizedek óta nem fordult elő. De az talán még az inváziónál is nagyobb kockázat, hogy az amerikai elnök engedményt tesz Moszkvának.

A Kreml már a kilátásba helyezett hadművelettel helyzeti előnyre tett szert. Hiszen követeléseket támaszt és elérte, hogy két virtuális felsőszintű találkozót is tartsanak.  A Fehér Ház láthatólag attól fél, hogy ha felsrófolja az orosz támadás árát, akkor már a jövő heti genfi találkozó előtt lépésre kényszeríti az oroszokat. Putyin ezzel szemben a habozást a gyengeség jelének veheti. Egyébként is jó ideje dolgozik a nagy orosz befolyási övezet helyreállításán és ehhez nyilvánvalóan alkalmasnak gondolja a pillanatot.

Nem világos, nem az van-e mögötte, hogy mit gondol Biden képességeiről. De a fejvesztett afganisztáni kivonulás láttán aligha vannak aggályai az USA túlzott elszántságát illetően.

Még a háborúnál is rosszabb volna, ha az elnök meg tudná félemlíteni a NATO-t és elérné, hogy az kivonuljon Kelet-Európából. Bezsebelné a meghátrálást, megtámogatná vele hazai népszerűségét. Egyben várna a következő lehetőségre – talán a Baltikumban? Vagyis Ukrajna lerohanása tragédiának számítana, de az még rosszabb volna, ha Putyin diktálhatná a nyugati biztonsági feltételeket.

 

2022. január 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Reményem, az ellenzéki szavazó

A szavazók harminc százaléka sosem szavaz, úgy 2.5 millióan most se fognak. Talán csak akkor szavaznának, >

Tovább

Orbán uralmáról való szavazás és Európa

A választás tétje, hogy fennmarad-e az orbáni politikai rendszer, és mennyire lesznek erősek a hasonszőrű mozgalmak. >

Tovább

Finomhangolás

Mármost hogyan lehet azilumra lelni orosz barátunk ülepében, amelyet török barátunk rugdal hevesen? És ha netán >

Tovább

Pókerjátszma a járvánnyal

Már több mint száz játékos betegedett meg a magyar-szlovák Kézilabda Európa Bajnokságon, és hol van még >

Tovább

Macron hadat üzent?

A francia államfő a jogállam ügyében gyakorlatilag hadüzenetet küldött a nemzeti-tekintélyelvű magyar és lengyel kormánynak, amikor >

Tovább

Bajban van az EU magyar bővítési biztosa

Orbán híveként hónapok óta az a vád ellene, hogy párthűségből támogatja a tekintélyelvű vezetőt a Nyugat-Balkánon, >

Tovább

Reszketnek a magyar, szlovén és szerb autokraták

Magyarországon, Szlovéniában és Szerbiában reszkethetnek az idén az autokraták a választás miatt. Lehet, hogy felvirrad az >

Tovább

Aki jobbegyenesekkel jött

Mindennek fényében óriási a tét. Végzetes, ha a különféle politikai szemléletű ellenzék ma inkább atavisztikus gyanakvásaira >

Tovább

Netanjahu megússza a börtönt?

Elképzelhető, hogy kénytelen lesz vádalkut kötni a volt izraeli miniszterelnök, aki ellen vesztegetés, csalás és bizalommal >

Tovább

Budapest tele van oroszokkal...

... miután Európában nem sok más helyre mehetnek a maguk Szputnyik V oltásával – írja egy >

Tovább

Esélyeink és reményeink

Egy folyton elnapolt, elbliccelt szabadságharc egyetlen napba sűrített drámája lesz április 3-a. Az ember saját életében >

Tovább

Le Monde: A feszültség hatalmas Boszniában

Dodik ugyanakkor számíthat többek között Putyin, Kína, valamint az unióból a nacionalista kormányok: Magyarország, Lengyelország és >

Tovább