2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az amerikaiak megtanulhatják szeretni a gulyáslevest

Az amerikaiak megtanulhatják szeretni a gulyáslevest

A Republikánus párt számára Orbán az Északi vezérlő csillag. Az unió viszont a fejét fogja, hogy nem figyelt oda, amikor felemelkedett az idegengyűlölő és tekintélyelvű magyar vezető. Így a rezsim most már vírus módjára az egész földrészen veszélyezteti a liberális demokráciát. Az amerikai intézmények tanulhatnak a kudarcból. Még van idejük. De a köztársaságiakat úgy kell venni, hogy azok egy félelmetes, autoriter kultuszt jelentenek és nem normális politikai pártot alkotnak. És addig nem nyugszanak, amíg nem juttatják hatalomra a maguk Orbán Viktorját, de az nem megy egyik pillanatról a másikra. A demokratáknak és a lakosság többségének kevesebb, mint egy éve maradt, hogy felismerje a bajt és reagáljon rá. Mert ha nem, akkor megtanulhatják szeretni a gulyáslevest. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Huffington Post

 

Lassan éppen egy éve, hogy Trump megpróbálta megdönteni az amerikai demokráciát, ám a korábbi elnök éppen a közelgő évfordulót találta alkalmasnak arra, hogy áldását adja Orbán Viktorra, akit pedig Európa nagy része fenyegetésnek tekint a jogállammal szemben. Emberi jogi aktivisták és a demokrácia hívei széles körben elítélték, hogy a kormányfő megpróbálja kiterjeszteni uralmát az igazságszolgáltatásra, igyekszik elfojtani a szabad sajtót, olyan intézményeket támad, mint az egyetemek, megbélyegzi a migránsokat és a nemi kisebbségek tagjait.

A Human Rights Watch emlékeztet arra, hogy a magyar vezetés jóformán lehetetlenné tette a menedék elnyerését, beleüti az orrát a független média dolgába, szűkíti a tudomány és a kutatás szabadságát, aláássa a nők és az LMBT-közösség jogait. A Freedom House szerint az ország már csupán részben szabad, ami példátlan az unió soraiban. Olyan országokkal került ily módon egy kategóriába, mint Pakisztán és Albánia. Az EU jelenleg milliárdokat tart vissza, hogy rávegye Orbánt politikája mérséklésére.

Az viszont nem meglepetés, hogy Trump beállt mögé, mert már a majdnem 3 évvel ezelőtti találkozó során is kettejük hasonlatosságát méltatta. Ruth Ben-Ghiat, a New Yorki Egyetem történelem professzora, aki nemrégiben könyvet írt az erős emberekről, hozzáteszi, hogy a volt elnök ily módon egyúttal eléri, hogy továbbra is szerepeljen a hírekben és örömöt szerez a diktátor Putyinnak, akinek Orbán az üzletfele.

Továbbá újabb bizonyságát adja, hogy a Republikánus Párt a magyar választási autokráciát karolta fel modellként. Ez azonban nem jó hír az amerikai demokrácia számára – jegyezte meg.

Az azonban nem világos, hogy Trump miért éppen Orbánt biztosította teljes támogatásáról, illetve hogy a gesztus milyen hatást gyakorol a magyar választásokra, hiszen a politikus elvesztette a többséget a Kongresszus mindkét házában. De azt sem tudni, mi lesz a következménye a magyar politikában, ha két év múlva netán újra hatalomra kerül. Az előző elnök irodája egyébként nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Trump ki akar-e állni más, szintén választásokra készülő autokraták mellett is.

 

Daily Beast

 

Orbán Viktor az amerikai Köztársasági Párt kedvence, amikor a demokrácia meggyilkolásáról van szó, de nem az, akinek sokan gondolják. Az mindenesetre látszik, hogy a párt egy évvel a meghiúsult puccskísérlet után is lelkesen kitart a kisebbségi uralom mellett, ebben a tekintélyuralmi magyar miniszterelnök forgatókönyvét követi.

Magyarország, az EU mumusa, már nem számít normális jogállamnak. Hibrid rendszernek minősül a Fidesz egyévtizedes uralkodása után, merthogy ez idő alatt Orbán és az övéi módszeresen leszalámizták a demokratikus intézményeket, valamint a polgárjogokat. És ez a visszacsúszó demokrácia szolgál mintaként az amerikai jobboldalnak, amely a fehér keresztény kisebbség kezében akarja tartani a hatalmat. Egy európai kutató intézet a jogállam helyzete alapján ugyanolyan minősítést adott az USÁ-nak, mint Magyarországnak.

Trumphoz hasonlóan Orbán „csodálatos teljesítménye” is abban áll, hogy féktelen idegengyűlölettel, megszállott muzulmánellenességgel és antiszemita összeesküvés elméletekkel szerez politikai támogatást, miközben azt magyarázza be keresztény szavazóbázisának, hogy a barna bőrű bevándorlók ki akarják szorítani őket az országból. Átíratta a 8. osztályosok történelem könyvét, így a gyereket most azt tanulják, hogy bajok származhatnak, ha különféle kultúrák élnek együtt, és hogy a menekültek veszélyt jelentenek.

A miniszterelnök is előszeretettel támaszkodik a zsidóellenességre. Sorost azzal vádolja, hogy globalista puccsot irányít az ország ellen. A vicc az egészben csak az, hogy Orbán – akárcsak Trump – elitista, aki részben a magyar származású üzletember pénzéből Oxfordban tanult. Viszont neki sikerült megtartania a hatalmat, immár 2010 óta.

Politikai nézetei fontosabbak a Carlson-féle konzervatívok számára, minthogy meglássák, miként szűri össze a levet Kínával. A magyar etnonacionalista utópia azonban azzal jár, hogy repedezik a demokrácia. Az eltelt évtizedben tisztogatás ment végre az igazságszolgáltatásban, a távozók helyét a Fidesz hívei töltötték be. Sorozatosan támadások érték a liberális oktatási intézményeket, átírták a tankönyveket, megfojtották a sajtószabadságot, egyoldalúan módosították a választási törvényt, bőven áldoznak ugyanakkor a művészi és kulturális propagandára, civil szervezeteket számolnak fel, mivel azok veszélyt jelenthetnek a xenofób ideológiára, valamint uralomra.

De mintha mindez nagyon is ismerős volna a republikánusok háza tájáról. A párt számára Orbán az Északi vezérlő csillag. Az unió viszont a fejét fogja, hogy nem figyelt oda, amikor felemelkedett az idegengyűlölő és tekintélyelvű magyar vezető. Így a rezsim most már vírus módjára az egész földrészen veszélyezteti a liberális demokráciát.

Az amerikai intézmények tanulhatnak a kudarcból. Még van idejük. De a köztársaságiakat úgy kell venni, hogy azok egy félelmetes, autoriter kultuszt jelentenek és nem normális politikai pártot alkotnak. És addig nem nyugszanak, amíg nem juttatják hatalomra a maguk Orbán Viktorját, de az nem megy egyik pillanatról a másikra. A demokratáknak és a lakosság többségének kevesebb, mint egy éve maradt, hogy felismerje a bajt és reagáljon rá. Mert ha nem, akkor megtanulhatják szeretni a gulyáslevest.

 

Spiegel

 

Szuperpopulisták paktuma – így minősíti a kommentár, hogy a korábbi amerikai elnök igen meleg szavakkal méltatja a jobboldali-populista Orbán Viktort, aki egy világszerte elterjedt politikai típus modelljének számít, és előnyben van Trumppal szemben. Persze nem minden nap fordul elő, hogy a Fehér Ház korábbi gazdája jó kívánságaival küldi választási csatába egy 10 milliós ország vezetőjét. Sőt, valósággal áradozik róla.

El kell ismerni, hogy Trumpnak ez esetben igaza van, mert a maga fajtáját emeli pajzsra, akinek jó esélye van arra, hogy megtartsa hatalmát tavasszal. A jobboldali populizmus éllovasáról van szó, akit Lengyelországban ugyanúgy utánoznak, mint a Fülöp-szigeteken. Progagandája éppúgy sztárolja Le Pent, mint Salvinit. A demokráciát teljesen magára szabta, de úgy, hogy Trump azután csak vágyakozhat.

Továbbá, hiába tesz hitet az illiberális demokrácia mellett, 12 évig az európai elit része maradt. Sikerének négy oszlopa van:

1. a nacionalizmus, amit a magyarság vélt ellenségeivel szemben vet be

2. kőkemény hatalomgyakorlás, ami kiüresítette a demokráciát

3. szociáldemokrata elosztási politika

4. az EU milliárdos támogatásai

Első sikerét, jó 10 éve a nacionalizmusnak köszönhette. Később egyre inkább úgy tüntette fel magát, mint aki a külső veszély ellen védi az országot. Fő választási hazugsága az állítólagos Soros-terv. Védelmet ígér a szavazóknak a bevándorlók, az EU-bürokrácia, az LMBT-hatás ellen. De javára válik az osztogató szociálpolitika is. A cégeket állami megbízásokkal nyeri meg.

Mindenfajta lázadás ab ovo meghiúsítására átrajzolta a választási körzeteket. A kulcsposztokat haverokra bízta. A Fideszben nincs belső vita, csak a vezér parancsa számít. Emellett ellenőrzése alatt tartja a sajtó javát.

Az Európai Néppárt jó 10 éven át tétlenül nézte az üzelmeit, ideértve, hogy Brüsszelben a dicséreteivel áltatta az uniót, odahaza viszont olyan szörnyetegként szapulta, amely túlkapást túlkapás után követ el. De a Bizottság most már visszatartja a milliárdokat a koronaalapból.

A magyar ellenzék rég felfogta az orbáni uralom lényegét és összeállt. Az alaptétel: Magyarország immár nem demokrácia.

 

EUobserver

 

Ez az év is mozgalmas lesz a demokrácia szempontjából, mert azt mindenhonnan támadások érik: mind jogállamokban, mind tekintélyuralmi rendszerekben – írja Michael Meyer-Resende, a Berlinben működő nemzetközi civil szervezet, a Democracy Reporting International ügyvezető igazgatója. Úgy látja, hogy sok helyen a választás valójában népszavazás lesz a demokráciáról, de jó esély van például Magyarországon, hogy hívei előretörjenek az elterpeszkedő autoriter erőkkel szemben.

Hogy meglepetésre Márki-Zay lett az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, az felborította  a Fidesz kampánytaktikáját. Merthogy ily módon nehezebb az ellenzéket a kulturkampf logikájával bekeríteni, olyan kérdésekre összpontosítva, mint a gender, a vallás, illetve nem egyszerű elterelni a figyelmet a párt leginkább sebezhető pontjáról, az önkényuralom által védelmezett korrupcióról.

De fel van adva a lecke az ellenzéknek is. A kormánypárt fél a vereségtől, ezért körbebástyázta magát törvények és foglyul ejtett intézmények sűrű hálójával, így nem lehetséges a tisztességes választás. Ha azonban nem lehet biztosra venni a voksolás eredményét, óriási válság robbanhat ki az EU kellős közepén. De ha nyer is az egyesült hat párt, akkor is nagyon nehezen tudja csak megváltoztatni az irányvonalat, mivel a kulcspozíciók tele vannak a jelenlegi hatalom által kinevezett emberekkel, akiknek az a feladatuk, hogy meggátolják a többségi akarat végrehajtását.

 

Guardian

 

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy bár már egy évvel vagyunk túl a Trump által felheccelt csőcselék támadásán, a veszély egyáltalán nem múlt el, sőt, mind nagyobb fenyegetés éri a demokráciát. A republikánusok egyre fokozzák a nyomást a szavazati jogok és alapvető intézmények ellen. Ezért a válasz igencsak sürgető.

A lázadók egy részét már leültették, de idáig még senkit sem fogtak perbe azok közül, akik bátorították, illetve uszították őket. Trump újra itt van, valóságos kultuszt alakított ki a pártban maga körül. Szövetségeseivel együtt nagy terveket forral, azaz január 6. nem a vég, hanem a kezdet volt.

Egyes szakértők már arról beszélnek, hogy Amerika magyar módra versengő tekintélyelvűségbe csúszik, tehát megmaradnak a választás díszletei, de a feltételeket úgy megfirkálják, hogy a demokraták nem tudnak nyerni.

A lakosság nagy részének megszakadt a kapcsolata a politikai valósággal és eszményekkel. Azt hiszi, hogy két éve elcsalták a választást, és hogy az erőszak elfogadható reakció. „Alternatív tények” uralták el a közvéleményt. Már rég beálltak a sorba azok a köztársaságpártiak, akik január 6. után még igyekeztek megfékezni Trumpot. Azon vannak, hogy elhallgattassák az igazságot, közben sok-sok államban halad előre a választói jog korlátozása. A republikánusok átveszik a voksok összeszámlálásának jogát független aktivistáktól.

A jövőben több politikai erőszakra kell felkészülni, mert a republikánus elit segít azt legalizálni. Vértelenül is végbemehet az amerikai demokrácia lebontása: csendesebb, kifinomultabb, cinikusabb formában, de ettől még pusztító lesz a folyamat.

 

AP

 

Az Egyesült Államok újabb szankciókat hozott a boszniai szerbek vezetője ellen, mert úgy ítéli meg, hogy Dodik korrupt, nagy vagyont halmozott fel sikkasztásból és kenőpénzekből, saját üzletfeleinek juttat zsíros kormányzati megrendeléseket, továbbá szakadár törekvéseivel az egész térséget, illetve a Daytoni békemegállapodást is veszélyezteti. A washingtoni Pénzügyminisztérium döntése értelmében most befagyasztják a tengerentúlon lévő számláit, elidegenítési tilalmat rendelnek el ottani ingatlanaira.

A politikus azonban azt állítja, hogy az intézkedés célt tévesztett, mert neki semmiféle üzleti érdekeltsége sincs Amerikában. Ezen felül, hogy a tengerentúli döntés csak még közelebb viszi a szerbeket igazi barátaikhoz, az oroszokhoz és a kínaiakhoz. Tagadta, hogy amit csinál, az háborúval fenyeget. Szerinte a Biden-kormányzat hatalmas hazugságokat terjeszt róla. A jelentés megjegyzi, hogy Dodik a Republika Srpska leválását szorgalmazza, Oroszország és Szerbia csendes támogatásával.

Ugyanakkor az ENSZ boszniai főmegbízottja azt közölte, hogy az amerikai bejelentés logikus válasz, miután a szerb kisebbség vezére egyáltalán nem felelős vezető módjára cselekszik, amit csinál az közveszélyes és csak rombol. Továbbá hogy egy sor kényelmetlen kérdésre még válaszolnia kell. Idekapcsolódik, hogy az USA szintén korrupció gyanújával kitiltott a területéről két másik boszniai politikust.

 

2022. január 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nagy siker lett volna az iráni légitámadás elhárítása?

Roger Boyes, a Times diplomáciai szerkesztője azt elfogadja, hogy újrakeverték a geopolitikai kártyákat. Immár Teherán közvetlenül >

Tovább

A világ a háború szélén áll

Izraelnek nincs más választása: válaszolnia kell az Iránból indított támadásra – küldi elemzését Izraelből a Daily >

Tovább

A Közel-Kelet egy olyan, nagy háború küszöbén áll, amelyet senki sem akar

Erre mutat rá David Ignatius, a Washington Post biztonságpolitikai szakírója. A Biden-kormányzat felhasznál minden lehetséges diplomáciai >

Tovább

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább