2023. február 2. csütörtök
Ma Karolina, Karola, Aida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Reszket-e Orbán Viktor?

Reszket-e Orbán Viktor?

A politikai tekegolyó szépen tarol mostanában Közép- és Kelet-Európában: már ledöntötte a populista cseh és a bolgár miniszterelnököt, a két erős embert, és most az a kérdés, reszket-e Orbán Viktor? Így foglalja össze a térség helyzetét Hódmezővásárhelyről keltezett tudósításában a The Times.  Azért onnan, mert a helyi polgármester, Márki-Zay Péter az egyesült ellenzék élén véget kíván vetni a politikus 11 éve tartó uralmának. Maga az előválasztások győztese opportunistának, ideológiai kaméleonnak tartja a kormányfőt, hiszen az komcsiként kezdte még az átkosban, majd liberális, később konzervatív lett, jelenleg pedig egypárti, fasiszta államot épít. Abban viszont végig következetesnek bizonyult, teszi hozzá, hogy mindig is a hatalomra ácsingózott, illetve meg akart gazdagodni és ez sikerült is neki, alaposan. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

The Times

A jó egytized alatt Orbán a maga, büszkén illiberális képére formálta az országot. Harcban áll az EU-val, mert az szerinte a saját kozmopolita világképét próbálja rákényszeríteni a konzervatív magyarokra. Ám kérdés, hogy a veterán politikai nehézsúlyú nem akadt-e méltó ellenfélre a városvezetőben, aki hívő katolikus, hét gyermek apja, bár vidéki polgármesterség jelenti számára az eddigi legmagasabb politikai tisztséget?

Márki-Zay azt mondja, az emberek változást igényelnek, mert elegük van a hivatásos politikusokból. Legnehezebb feladatának azt tarja, hogy helyreállítsa a demokráciát és legyűrje az immár járványos korrupciót. Meg felelősségre kívánja vonni a bűnözőket. Azon kívül javítani akarja a viszonyt Brüsszellel, ugyanakkor nem érti, Orbán miért tartja olyan sokra Putyint. Viszont nem bontaná le a határkerítést, ám a menekültekkel emberségesen bánna, mint ahogy véget vetne a melegek, a zsidók és a romák elleni gyűlölethadjáratnak is.

Az esélyeit jónak ítéli meg, mert jobbról és balról egyaránt sok szavazatot tud begyűjteni. Még a volt Fidesz-hívek számára is hiteles alternatívát jelent, állítja. A kormányfőre bizonyosan kemény kampány vár, de szinte az egész média őt támogatja. Így már célba vette Márki-Zay feleségét, aki bába és a polgármester szerint a hatalompárti lapok úgy állítják be, mintha az otthonszülés híveként gyerekgyilkos volna.

Őt magát pedig azzal vádolják, hogy a CIA ügynöke, továbbá Soros pártfogoltja, aki a „gonosz Brüsszel” parancsára jár el. Úgy fogalmaz, hogy a hatalom szemében összeesküvés zajlik Orbán, és minden ellen, ami tisztességes, keresztény és magyar.

Viszont ha a Fidesz kikap tavasszal, az megerősíti, hogy a régióban a populizmus ellen fordult a hullám.

 

Der Tagesspiegel

 

„Az uniós intézmények a jogállami vitában lépre mentek a lengyel miniszterelnöknek, mert nem arról kellene vitatkozniuk, mekkora lehet az EU jogköre. A lényeg ugyanis nem a közösségi jog elsőbbsége, ami bonyolult és nem is válaszolható meg egykönnyen: igazából az számít, hogy Lengyelországban a kormány és az alkotmányos demokrácia között zajlik a küzdelem”. Erre figyelmeztet a holland történész és politikai filozófus, Luuk van Middelaar, aki jelenleg a Leideni és Louvain-e Egyetem professzora, de jól ismeri a brüsszeli viszonyokat is, mert 2009-14 között az akkori bizottsági elnök, von Rompuy csapatában dolgozott.

Úgy véli, hogy ha Merkel lelép a színről, a többiek csak nehezen tudják majd fenntartani a párbeszédet Orbánnal és Morawieckivel, mert ők idáig abból indultak ki, hogy keletnémet származása folytán a leköszönő kancellár mindenki másnál jobban érti őket nyugaton.

De Brüsszelnek arra kell összpontosítania, hogy a demokratikus normák kapcsán kialakult ellentétek csupán mellékhadszínteret képeznek. Hiszen Varsóban az alkotmány ellen folyik a háború, felszámolják a hatalmi ágak szétválasztását, korlátozzák az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint a tudomány és az oktatás szabadságát. Hasonló változások mennek végbe magyar földön is, és ha a folyamat a két országban az eddigi mederben folytatódik, akkor hamarosan egyiket sem lehet demokráciának nevezni, a szó igazi értelmében.

Ily módon az EU-nak hagynia kellene a csudába a nemzetállami szuverenitást, sokkal többet számít, hogy szüntesse be működését a Fegyelmi Kamara. A szakértő ugyanakkor nehezen tudja elképzelni, hogy ezek után a Bizottság minden feltétel nélkül utalná a PiS-nek a pénzeket az újjáépítési alapból. Attól viszont nem tart, hogy szétesik az unió, bár az ügyeket mind inkább áthatja a politika. Az állam- és kormányfők azonban pontosan érzékelik, hogy más, amit a kollégák a csúcsértekezleteken mondanak, illetve az, amit hazai fogyasztásra, a közvéleménynek szánnak. De ettől még vannak olyan erők, amelyek a közösség szétszakításán dolgoznak.

Ám Brüsszel szerencsére egyre gyorsabban reagál. A koronaválság elején pl. négy hónapi bénultság után gyorsan magához tért és létrehozta a 750 milliárd eurós gazdasági segélycsomagot.

 

Reuters

 

Bár a hivatalos vizsgálat még nem zárult le Izraelben a Pegasus-botrányban, a kormány most először elhatárolódott a gyártó cégtől, miután az Egyesült Államok négy napja nemzetbiztonsági megfontolásokból feketelistára tette az NSO-t. Így az immár nem jut hozzá amerikai technológiához, alkatrészekhez. Az izraeli külügyminiszter most kijelentette, hogy a kémprogramot kifejlesztő vállalatcsoport nem állami érdekeltség, így semmilyen kapcsolatban sincs az ország politikájával. Lapid szerint ugyanakkor aligha van a világban másik hatalom, amely szigorúbb szabályokat hozott volna a digitális hadviselés ellen, és amely szigorúbban betartatná ezeket az előírásokat.

Az NSO a hadügyi tárca felügyelete mellett adja el külföldön a szoftvert, amelyről azonban egy nemzetközi oknyomozó sajtókonzorcium a nyáron kiderítette, hogy több kormány is újságírók, jogi aktivisták, sőt, hivatalban lévő személyiségek ellen vetette be. Arról egyébként még nincs hír, hogy Izrael korlátozni szándékozná az NSO tevékenységét. Maga a holding pedig fenntartja, hogy csakis bűnüldöző hatóságoknak, illetve titkosszolgálatoknak értékesíti a programot és ügyel arra, nehogy visszaélések történhessenek. Továbbá hogy megszakította a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek mégis törvénytelenségeket követtek el, mert a rendszer a terrorizmus és a súlyos bűncselekmények kiszűrésére való.

 

2021. november 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább

Megint rossz lóra tett Orbán Viktor, és senki nem érti, hogy miért

Orbán pedig szerintem azt gondolja, hogy ezt a háborút Oroszország nem veszítheti el, annak győzelme után >

Tovább

Egyedül a politikában sem megy

A jelenlegi közvélemény-kutatások többsége szerint 2024-ben Biden ugyanolyan simán megnyerné az elnökséget Trump ellen, mint 2020-ban. >

Tovább

Magyar kormány: összeesküvés műve a korrupciós index

Kovács Zoltán összeesküvést lát amögött, hogy Magyarország immár a legutolsó helyre került az uniós államok sorában >

Tovább

Die Welt: Szinte kizárt, hogy győzhessenek az ukránok

A lap szerint minden nappal kisebb lesz a siker esélye, mivel Kijev kifogy az emberből és >

Tovább

A kínai elnök nem szeretne szívóágra kerülni a háborúban, ezért nem hajlandó segíteni Oroszországnak

Pedig, ha szállítana fegyvereket, az megfordítaná a harcok menetét, csakhogy Hszi azt bizonyítja, hogy vannak korlátai >

Tovább

Rendezni végre közös dolgainkat

Egy választásos önkényuralmi rendszerben az ellenzéki szerveződéseknek öt szakasza van a választási vereség után. Az első >

Tovább

Orbán Viktor paranoiája

Orbán Viktor üldözési mániájának a következménye, hogy eltávolítják az „aggályos tiszteket a Honvédségtől. Összesen nagyjából 200 >

Tovább

Tankok Ukrajnának: a cél a győzelem

A Der Standard elemzése azt emeli ki, hogy a Nyugat azért ad páncélosokat Ukrajnának, mert azt >

Tovább

Orbán taktikájának kudarca a cseheknél

Ez év első fontos európai választásán, Csehországban, a politikai újonc volt tábornok 58-42 arányban legyőzte a >

Tovább

Titkosszolgálat és „dollárbaloldal”

A magyar kormány azzal vádolja az ellenzéket, hogy az törvénytelen anyagi támogatást fogadott el külföldről. A >

Tovább